Vega & gezond: alle voedingsstoffen
Patricia Ploeger

Vega & gezond: alle voedingsstoffen

zaterdag 25 september 2021
Vaak wordt de vraag gesteld: is vegetarisch eten wel gezond? Mis je niet bepaalde voedingsstoffen? Waar moet je precies op letten bij een vegetarisch eetpatroon? Voor mij is het inmiddels een gewoonte waar ik nog maar weinig bij stil sta, maar voor veel mensen is het iedere dag weer puzzelen. Daarom vroeg ik voedingsdeskundige Patricia Ploeger om alles eens helder op een rijtje te zetten: waar moet de vegetariër precies op letten voor een gezond vegetarisch voedingspatroon?

Eiwitten
Eiwit bestaat uit aminozuren. Dit zijn bouwsteentjes voor het eiwit in onze lichaamscellen. Naast dierlijke eiwitten (vlees, melk, kaas, eieren) zijn er ook plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten komen voor in granen, maar ook in peulvruchten en noten. De kwaliteit van dierlijke eiwitten is beter dan plantaardige eiwitten. Vegetariërs hebben daarom dagelijks tot 25% meer eiwit nodig uit deze plantaardige producten. Leuk weetje: mensen die veel eiwitten eten blijken iets minder te eten.

Vitamine B2
Vitamine B2 zit voornamelijk in melk- en melkproducten. Vitamine B2 is belangrijk voor het vrijmaken van energie uit de voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten en vetten, die je lijf via eten en drinken binnenkrijgt.

Dus ben je vegetariër? Dan kom je redelijk gemakkelijk aan je eiwitten en vitamine B12 door het eten van melk, yoghurt, kaas en eieren. Eet je echter veganistisch, dan moet je opletten: halfvolle melk bevat per 100 ml 3,5g eiwit, 120mg calcium en 0,2mg vitamine B2. Een vervanger van melk moet dus minimaal vergelijkbare waarden bevatten. Sojamelk met toegevoegde vitamines en mineralen is de enige volwaardige plantaardige vervanger van gewone koemelk.

Vitamine B12
Vitamine B12 zit van nature uitsluitend in dierlijke producten. Deze vitamine heb je nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen (voor o.a. het vervoer van zuurstof van je longen naar de weefsels). Eet je weinig of geen vlees en geen (dierlijke) melk- of melkproducten dan kan je vitamine B12 bijslikken in de vorm van supplementen. Wist jij dat je vitamine B12 tegenwoordig ook in een neusspray verkrijgbaar is? Dit maakt het nog makkelijker om het binnen te krijgen!

IJzer
IJzer is nodig voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling en het zuurstoftransport in het bloed. Vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven hebben een hogere ijzerbehoefte. Vrouwen met een vegetarisch, maar vooral met een veganistisch eetpatroon hebben een grotere kans op een ijzertekort. Het lichaam neemt ijzer uit vlees beter op (ca. 25%) dan ijzer uit plantaardige producten (gemiddeld 10%).

IJzertekort in een vegetarisch eetpatroon kun je voorkomen door:
- IJzerrijk broodbeleg te eten, zoals appelstroop of hummus.
- Voldoende volkoren producten (roggebrood, volkorenbrood) en peulvruchten (zoals linzen en kikkerwten) te eten.
- Producten te eten waar ijzer aan toegevoegd is, zoals Roosvicee Ferro.
- Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer uit plantaardige producten beter wordt opgenomen. Ontbijten met volkorenbrood en een stukje fruit of glaasje sinaasappelsap is dus een slimme keuze.
- Voldoende (groene) groente te eten, zoals spinazie en boerenkool.
- IJzerpillen te slikken (In overleg met huisarts! Voor een veganist vaak een must).

Door Patricia Ploeger, http://www.gezondaanbod.nl/

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.