Print Friendly, PDF & Email
4.7/5 - (3 stemmen)

Goede voornemens, je kent ze wel. Misschien heb jij er zelf helemaal niks mee, maar we kennen allemaal die ene vriend of tante die een hele lijst heeft met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Voor veel mensen is de start van het nieuwe jaar een mooi begin om nieuwe gewoontes op te bouwen of slechte gewoontes los te laten. Maar een gewoonte loslaten is moeilijker dan je denkt. Hoe houd je deze goede voornemens nou echt vol? Vandaag delen wij 5 tips om het dit jaar vol te houden, lees ze hier.

1. Maak het jezelf niet te zwaar
Er zijn meerdere challenges in de maand januari, zoals Dry January of Veganuary. Januari is natuurlijk dé maand om te beginnen met je goede voornemens en hier maken organisaties dan ook goed gebruik van. Probeer het jezelf niet te moeilijk te maken door 3 of meer challenges aan te gaan. Wanneer je jezelf teveel dingen gaat verbieden of verplichten, zal je hoofd je tegen gaan werken. Het worden dan echt dingen die niet mogen, of juist moeten, en dat klinkt voor niemand leuk! Zorg er dus voor dat je niet alles tegelijk aan wil pakken, maar combineer bijvoorbeeld een maand vegan eten met rustig beginnen met sporten. Met ons nieuwe e-book Volwaardig Vegan helpen je op weg met 20 recepten geschikt voor ontbijt, lunch en diner. Goed nieuws! Tijdens de hele maand januari download je ons e-book GRATIS in de webshop! Registeer je hier en download het Volwaardig Vegan e-book direct!

2. Doe het samen
Samen sta je sterker, zo ook met goede voornemens. Het is bewezen dat samen een challenge aangaan het makkelijker maakt om deze vol te houden. Woon jij bijvoorbeeld samen en zouden jij en je partner meer plantaardig willen eten? Dan kunnen jullie elkaar hierin helpen en samen nieuwe recepten proberen, ook nog eens hartstikke leuk! Heb jij als goed voornemen om meer te sporten? Ga dan op zoek naar een maatje en maak van het sportuurtje ook nog eens een gezellige bijeenkomst!

3. Stel kleine doelen
Als jij een enorme vleeseter bent en jouw doel is om plantaardig te gaan eten, kan deze stap misschien net iets te groot zijn. Dit is hetzelfde wanneer je niet sport en als goed voornemen neemt om 7 dagen per week te sporten. Deze doelen zijn onrealistisch, omdat je enorm veel tussenstappen overslaat. Je goede voornemen mag dan misschien wel zijn om 7 keer per week te sporten, maar begin dan in de maand januari met één of twee keer sporten. Wanneer dit dan behaald is, kun je verder naar meer. Het stellen van kleine doelen zorgt er ook nog eens voor dat je meer succeservaringen hebt, waardoor je met meer motivatie door kunt naar de volgende stap. Des te groter de kans dat jij jouw uiteindelijke doel behaalt!

4. Beloon jezelf
Goede voornemens zijn niet altijd even leuk. Wanneer jij van een slechte gewoonte af wil komen, zoals bijvoorbeeld roken, kan je jezelf flink in de weg gaan zitten. Door tip drie toe te passen en kleine doelen op te stellen maak je het al makkelijker. Beloon jezelf vervolgens na het behalen van zo’n klein doel, dat is namelijk enorm prestatiebevorderend. Wanneer jij bijvoorbeeld eerst met jezelf afspreekt om twee weken niet te roken, kun je aan het eind van de twee weken jezelf trakteren op iets lekkers. Of stop bijvoorbeeld geld in een potje waar je na 4 weken iets van mag kopen.

5. Wees niet teleurgesteld bij een uitschieter
Het zal je misschien al wel eens gebeurt zijn, maar een uitschieter hoort bij het proces bij het aan- of afleren van gewoontes. Het komt bij iedereen wel eens voor dat ze een work-out afzeggen of toch één glas wijn hebben gedronken. Vaak zien we dan dat mensen bij de pakken neer gaan zitten en gelijk alle doelen laten vallen. Onthoud dat zulke tegenslagen erbij horen en dat je alleen maar sterker wordt van het overwinnen van zo’n tegenslag. Een terugval hoort erbij. Pak het gewoon weer rustig op en neem desnoods een klein stapje terug!

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Of heb jij nog tips hoe we deze het langst kunnen volhouden? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
Karlijn Swaen
Article Name
Karlijn Swaen
Description
Goede voornemens volhouden is soms moeilijker dan we denken. Vandaag delen wij vijf tips om het makkelijker maken.
Author