Wist je dat brood één van de meest verspilde voedselproducten in Nederland is? Gelukkig kan je veel met oud brood, zoals deze krokante tofu maken! Wij serveren deze gepaneerde tofu met rijst, bimi, wortels en een lekker sausje. Lees snel verder hoe je dit verspillingsvrije recept zelf kunt maken!
Ingrediënten
voor 4 personen
2 bosuien, in ringen
2 winterpenen, in linten
400 g bimi
200 g basmatirijst
zonnebloemolie
zout en peper
voor de krokante tofu
4 sneetjes (oud) brood
375 g tofu
50 g maizena
100 ml plantaardige melk
voor de saus
3 el sojasaus
1 el sambal oelek
1 tl agavesiroop
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 50 °C. Verdeel de sneden brood over een bakplaat en droog het brood 1 uur in de oven.
2. Doe het gedroogde brood in een keukenmachine en pulseer totdat er paneermeel ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
3. Verwarm de oven voor op 220 °C.
4. Haal de tofu uit de verpakking en gebruik keukenpapier om de buitenkant van de tofu te drogen. Laat het niet volledig uitlekken zodat de tofu niet uitdroogt. Halveer de tofu in de lengte en haal in totaal twaalf vierkante blokjes uit de tofu.
5. Doe de maizena, de plantaardige melk en het eigengemaakte paneermeel met zout en peper allemaal in een apart schaaltje.
6. Haal een tofublokje door het schaaltje met de maizena en zorg ervoor dat de tofu dun is bedekt. Dip het vervolgens in de plantaardige melk en haal het blokje als laatste door het paneermeel. Zorg ervoor dat het tofublokje goed is bedekt met de broodkruimels. Leg de gepaneerde tofu op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal met de rest van de blokjes.
7. Bak de gepaneerde tofu in het midden van de oven voor 30 minuten. Draai de tofu halverwege om.
8. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
9. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de bimi in 4 minuten beetgaar.
10. Meng de ingrediënten voor de saus in een kom.
11. Verdeel de rijst over de kommen, gevolgd door de krokante tofu, de wortellinten en de bimi. Garneer met de bosui en serveer met de saus.
Ben jij de keuken ingedoken om dit recept te maken? Laat het ons weten in een reactie op het blog of op Facebook. Of tag ons op Instagram met een foto van jouw eindresultaat via @dehippevegetatier of #dehippevegetarier. Wij zijn benieuwd!






Reactie verzenden