Thee, koffie, bier en wijn

Iedereen die dol is op koken, is ook dol op de keuken. Wij tenminste wel! Voor ons hoort een goed glas in alle opzichten bij eten en bij genieten van het leven, en dat vind je terug in onze keuken. We maken onze ontbijtjes, lunches en diners af met een glas wijn, bier, thee of koffie van goede kwaliteit en met een verhaal. In deze rubriek vind je onze favorieten! Een kijkje in de keukenkastjes van De Hippe Vegetariër.


Wat is een kater precies?

Wat is een kater precies?

Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: Wat is een kater precies? Hoe kun je het voorkomen en wat moet je doen als je een flinke kater hebt? Heb je ook een vraag voor Vinoniek? Laat het ons weten!

Lees meer
Zonder ijsmachine: granité van rode wijn en rood fruit

Zonder ijsmachine: granité van rode wijn en rood fruit

Eerder deze maand legde Eke van Koken met Kennis ons uit hoe je ijs maakt zonder ijsmachine op drie verschillende manieren. Één van die manieren blijkt uit deze aardbeienparfait met rode peper en witte chocolade. Een tweede manier is de kristalvorming in je voordeel gebruiken en lekker gaan vinden. Precies op die manier wordt deze granité van rode wijn en rood fruit gemaakt. Heerlijk alcoholisch zomertoetje!

Lees meer

Nieuwe ontdekkingen #9

Als blogger word ik wekelijks verrast met pakketjes in mijn brievenbus en nieuwe, bijzondere etenswaren die soms echt de moeite waard zijn! In ‘Nieuwe ontdekkingen’ deel ik iedere 2 weken mijn vijf favoriete ontdekkingen. Deze week: geredde bierborstel granola van InStock, Omi’s Apfelstrudelsap, vegan spinazie á la crème van Iglo gemaakt met Alpro sojadrink, vegan amandelyoghurt van Abbot Kinney’s en gezondere proteïne ijsjes van Koupe!

Lees meer
Wat zijn tannines?

Wat zijn tannines?

Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: Wat zijn tannines? Waar dienen ze voor? Niek legt het je uit! Heb je ook een vraag voor Vinoniek? Laat het ons weten!

Lees meer
Hoe zit het met kurk in de wijn?

Hoe zit het met kurk in de wijn?

Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: Hoe zit het met kurk in de wijn? Wat is kurk? Hoe ontdek je of je kurk hebt en wat kun je er vervolgens aan doen? Niek legt het allemaal uit. Lees of kijk mee! Heb je ook een vraag voor Vinoniek? Laat het ons weten!

Lees meer
Hoe wordt wijn gemaakt?

Hoe wordt wijn gemaakt?

Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: hoe wordt wijn gemaakt? Heb jij niet echt een idee hoe wijn wordt gemaakt, kijk (of lees) dan mee! In deze video legt Niek je de beginselen van wijn maken uit. Heb je ook een vraag voor Vinoniek? Laat het ons weten!

Lees meer
Op welke temperatuur serveer je witte wijn?

Op welke temperatuur serveer je witte wijn?

Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: op welke temperatuur serveer je witte wijn? Het antwoord is simpel: op de temperatuur die jij het fijnst vindt. Maar hoe beïnvloedt de temperatuur de smaak en hoe kan je de temperatuur vinden die bij jou past? Niek geeft tips! Heb je ook een vraag voor Vinoniek? Laat het ons weten.

Lees meer
Hoe bewaar je wijn?

Hoe bewaar je wijn?

Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: hoe bewaar je wijn? Om wijn langdurig te bewaren en goed op smaak te houden moet je drie dingen onthouden: plat, koel en donker. Easy does it. Heb je ook een vraag voor Vinoniek? Laat het ons weten!

Lees meer
Clos de Caveau ‘Les Bateliers’ uit de Rhône

Clos de Caveau ‘Les Bateliers’ uit de Rhône

Domaine le Clos de Caveau ‘Les Bateliers’ is afkomstig van een klein biologisch wijndomein in de Rhône van Frankrijk. Het is een stevige, leerachtige rode wijn gemaakt van 70% grenache en 30% syrah. Hij is lekker vol van smaak met veel uitbundig rood fruit, zalvend in de mond en met een lange afdronk. Zo’n wijn waar je warm van wordt van binnen. Juist om die reden combineert hij mooi met romige, aardse groenten, zoals onze groente van de maand: aardpeer. Heerlijk winters comfort food!

Lees meer

Nieuwe ontdekkingen #2

Als blogger word ik wekelijks verrast met pakketjes in mijn brievenbus en nieuwe, bijzondere etenswaren die soms echt de moeite waard zijn! In ‘Nieuwe ontdekkingen’ deel ik iedere 2 weken mijn vijf favoriete ontdekkingen. Deze week: de Sprouted Porridge Oats van Rude Health, de nieuwe limited edition Vintage Selection 2014 van Nespresso, mijn favoriete koekjes van BioToday, de nieuwe linzen-curry-spread van BioToday, de snelle bruschetta van Oil & Vinegar en twee top pannen van Habitas, de kookwinkel in de Markthallen van Rotterdam.

Lees meer

Hoe maak je slowkoffie?

Eten met aandacht. Het wordt steeds belangrijker. We maken steeds vaker zoveel mogelijk zelf en nemen de tijd voor ons eten. Toch gaat koffie zetten meestal met één druk op de knop. Zonde eigenlijk, want wordt met liefde en aandacht alles niet een beetje lekkerder? Daarom leerde een echte barista mij hoe je slowkoffie zet. Met geduld, aandacht en liefde krijg je een totaal ander kopje koffie dan uit de automaat!

Lees meer
Wijn & Spijs

Wijn & Spijs

Voor ons echte ‘foodies’ het belangrijkste van alles: wat eet je nou bij welke wijn of wat drink je bij jou favoriete gerecht? Voor een blog is dat te complex maar restaurant La Vina kan jou hiermee op weg helpen! Kom eens lang dan legt Jacqueline je persoonlijk aan de hand van haar Taste Mat alles uit over wijn in combinatie met eten. Lees hier hoe je deze kan winnen voor 2 personen! […]

Lees meer
Spoedcursus wijn van sommelier Jacqueline Borgers

Spoedcursus wijn van sommelier Jacqueline Borgers

Speciaal voor de feestdagen heb ik Jacqueline Borgers als gastblogger gevraagd om ons deze week alles te leren over het kiezen, proeven en beoordelen van wijn (en champagne!). Voor mij is wijn namelijk (bijna) net zo belangrijk als het eten. En wie kan daar beter over vertellen dan een jonge sommelier met een eigen restaurant? Precies! Deze week dus even geen recepten en restaurants, bereid je voor op een spoedcursus wijn! Nog nooit was je met kerst en oud & nieuw zo goed voorbereid. […]

Lees meer
Hoofdpijn of slapeloos na je glas wijn?

Hoofdpijn of slapeloos na je glas wijn?

Nog twee weken en dan is het kerst! Het grote eet- en drinkfestijn. Super gezellig natuurlijk, maar niet als je vervolgens last krijgt van hoofdpijn of slapeloosheid. Maar liefst 23% van de wijndrinkers ervaart dit soort klachten al na een glas wijn of twee, en vaak is het lastig te herleiden waar het nu precies door komt. Heb je al eens gedacht aan sulfiet als oorzaak?

Lees meer
Cadeau-tip: alles voor de thee

Cadeau-tip: alles voor de thee

Cadeaustress! Wat moet er onder de kerstboom komen te liggen? Waar worden mensen áltijd blij van? Ik word altijd blij van thee. Mijn vrienden en familie weten dat de theepot leeg is voor ze een tweede kopje hebben kunnen inschenken, en ik ben dol op speciale theemokken met een bijpassend schoteltje voor de koekjes. Dat zorgt echt voor een genietmoment. Daarom koos ik drie lekkere kruidentheeën, biologisch én fairtrade. En drie bijzondere en betaalbare theeserviezen, ook fairtrade. Happy Christmas Shopping!

Lees meer
Ribera del Duero: favoriete Spaanse rode wijn

Ribera del Duero: favoriete Spaanse rode wijn

Wijn: één van onze favoriete drankjes bij het diner, de borrel of ’s avonds in de stad. We weten al dat er een hoop goede flessen uit Frankrijk en Duitsland komen, maar ook Spanje heeft een hoop moois te bieden. De wijnstreek Ribera del Duero levert namelijk heerlijke rode wijnen, gemaakt van de Tempranillo druiven. Ik ga je vertellen wat deze wijn zo bijzonder maakt!

Lees meer
Hoe wordt koffie gemaakt?

Hoe wordt koffie gemaakt?

De meeste van ons drinken elke dag koffie. Eerlijk is eerlijk: ik eigenlijk pas sinds een paar jaar. Een superlekkere amandelmelk-cappuccino per dag, het liefst precies om 11:00. That’s it. Maar sta je wel eens stil bij dat kopje koffie? Weet je hoe de koffiebes groeit en tot koffie gemaakt wordt? Ik tot voor kort niet. Dus tijd voor een kleine koffieles, wedden dat hij straks nog lekkerder smaakt!

Lees meer
Alcohol: de voedingswaarden

Alcohol: de voedingswaarden

Een goede wijn bij het avondeten, een fris biertje op een zonnig terras en gin tonic op de zaterdagavond: gezelligheid en lekker eten zijn goede vrienden met alcohol! Ik zelf ben dol op dat glas in het weekend, echt een moment van feest en ontspanning. Maar nu we steeds bewuster worden van wat we eten, moeten we ook weten hoe het zit met wat we drinken. Want hoe onschuldig is dat ene wijntje extra nou? Is het alsof je een zak chips leeg eet, of valt het stiekem toch wel mee? Wij zochten van de populairste drankjes de voedingswaarden voor je op!

Lees meer
Cafeïne: wat is het precies?

Cafeïne: wat is het precies?

Nederland is een echt koffieland. We kennen cafeïne dan ook allemaal als het stofje dat we in de ochtend goed kunnen gebruiken om de dag met een helder hoofd te beginnen. Maar wat is cafeïne nou precies, waar zit het (van nature) in, wat doet het en hoeveel mag je er op een dag van binnen krijgen? Wij geven je het antwoord!

Lees meer
Bio koffie van Fair Trade Original

Bio koffie van Fair Trade Original

Van de week liep ik in de Albert Heijn en viel mijn oog op de biologische koffiecapsules van Fair Trade Original, het merk van de eerlijke producten. Aangezien deze koffie gloednieuw is en ik fan ben van Fair Trade, moest ik ze natuurlijk meenemen en testen. En dat kan jij ook doen! Op www.heerlijkheidstest.nl maak je kans op een gratis proefpakketje bio koffie! […]

Lees meer
Wine & Roses: bio vegan wijnbeleving

Wine & Roses: bio vegan wijnbeleving

Onlangs maakte ik kennis met Wine & Roses. Een fonkelnieuwe – zo goed als biologische en vegan – wijnwinkel op de Van Woustraat in Amsterdam, met tevens een fijne online webshop. Een wijnwinkel die kwaliteit en kennis ademt, en echt een plek om niet alleen te kopen, maar even te blijven voor een mooi glas. Hier kan je iedere zaterdag de hele dag binnenlopen voor een proeverij van het beste van het huis, en tevens een prive-proeverij organiseren voor een clubje vrienden. Een bezoekje waard! […]

Lees meer
Pure Leaf: ijsthee met vers getrokken thee

Pure Leaf: ijsthee met vers getrokken thee

Ken je dat? Dat je je koelkast open doet en denkt JA daar heb ik zin in? Als het gaat om drinken heb ik dat eigenlijk veel te weinig. Ik drink de hele dag door thee, spa rood, water, misschien een kopje koffie of een glas limonade, maar verder weinig spannends. Ik houd eigenlijk niet zo van frisdrank, totdat ik deze zomer Pure Leaf ontdekte: ijsthee gemaakt van echte thee, niet te zoet en zonder conserveermiddelen, geur- of smaakstoffen. JA, daar word ik dus wel blij van! […]

Lees meer
Nespresso: koffieverhalen

Nespresso: koffieverhalen

Ik heb me op mijn blog verdiept in wijn, thee, groentecocktails, maar eigenlijk heb ik nooit geschreven over koffie. Daar komt vandaag verandering in, want ook achter jouw kopje koffie kan een waanzinnig mooi verhaal schuilen! Dat heb ik echt ontdekt sinds ik bij Ketchum voor Nespresso werk en mag helpen om die mooie koffieverhalen naar buiten te brengen. Daarom vertel ik vandaag graag iets meer over hun nieuwe Limited Edition Perú Secreto. […]

Lees meer
It’s Organic: bio vegan wijn

It’s Organic: bio vegan wijn

Zoals jullie inmiddels wel weten is De Hippe Vegetariër dol op wijn. En nog meer als die wijn op een zo natuurlijk mogelijke wijze is geproduceerd. Vanuit die interesse kwam ik terecht bij It’s Organic, een wijnbedrijf dat biologische en vegan wijn produceert met passie en respect voor de natuur. It’s Organic werkt samen met drie ambachtelijke, kwalitatieve Italiaanse wijnhuizen waarmee ze tientallen soorten gecertificeerde biologische, vegan én sulfietarme wijnen aanbieden. Benieuwd? De Hippe Vegetariër mag twee wijnpakketten weggeven! […]

Lees meer
La Vina wijnen

La Vina wijnen

Eerder schreef Jacqueline van restaurant La Vina speciaal voor De Hippe Vegetariër een stoomcursus wijn in vijf artikelen. Inmiddels is ze zover dat ze in haar restaurant twee huiswijnen schenkt die ze speciaal geselecteerd heeft, met haar naam erop. Hoe bijzonder is dat? En wij mogen komen proeven! […]

Lees meer
Bunzlau Castle: momentje voor jezelf + KORTING

Bunzlau Castle: momentje voor jezelf + KORTING

Het koken en bakken, de smaak van het eten en de gezelligheid komen het allerbest tot zijn recht als je dit combineert met serviesgoed waar je vrolijk van wordt. Zelf ben ik dol op thee en kies ik altijd met zorg mijn lievelingsmok uit. Zo creëer ik echt even een moment voor mijzelf. Een tijdje geleden kwam ik aanraking met het servies van Bunzlau Castle, nu veruit mijn favoriet voor theetijd. De perfecte combinatie tussen romantisch en modern, ieder stuk is uniek, met eigen stijl en met de hand gemaakt. Geniet mee! […]

Lees meer
Thee favorieten van Betjeman en Barton

Thee favorieten van Betjeman en Barton

Nu we alles van thee weten is natuurlijk de vraag: wat moeten we nu precies drinken? Gastblogger Evelyne van Tea in the City vertelt over haar favoriete thee en de mooiste mélanges van de Parijs theemakers Betjeman en Barton. Deze theesoorten maken thee drinken tot...

Lees meer