Eetpatroon
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Dit is voor iedereen verschillend. Wat voor het ene lichaam werkt, kan voor het andere lichaam helemaal niet het gewenste effect hebben. Op deze pagina kun je jouw gewenste eetpatroon selecteren en zo inspiratie, recepten en kookboeken vinden die bij jou passen. Geniet, en wij zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!
10 voorspellingen voor de toekomst van vegetarisch eten
Af en toe nadenken over de toekomst is iets wat wij wel eens doen. Terwijl we ons steeds bewuster worden van de impact van voeding op onze gezondheid en het milieu, verschuift de focus steeds meer naar plantaardige alternatieven. Hoe zou de vegetarische wereld er over tien jaar uit zijn? We lieten onze gedachten eens dwalen en kwamen uit op de volgende 10 voorspellingen voor vegetarisch eten. Lees jij mee?
Avocadotoast met knoflook-balsamico paddenstoelen
Het is alweer veel te lang geleden dat wij een lunchrecept hebben gedeeld! Dit keer delen we een recept uit ons e-book ‘Volwaardig Vegan’. We kennen natuurlijk allemaal wel de avocadotoast, die tegenwoordig op elke kaart staat bij lunchplekjes. Wij zouden De Hippe Vegetariër niet zijn als we er een andere twist aan geven. Maak je smaakpapillen klaar voor een feestje op toast! Avocadotoast met verrukkelijke knoflook-balsamico paddenstoelen zijn als een funky dansfeest voor je mond!
10 tips voor een gebalanceerde vegetarische levensstijl
Aangezien steeds meer mensen kiezen voor een vegetarische levensstijl, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Een gebalanceerde vegetarische levensstijl draait niet alleen om het vermijden van vlees, maar ook om het bewust kiezen van voedingsmiddelen die goed doen voor je lichaam. Hier zijn 10 tips om je te helpen bij het nastreven van een gebalanceerde vegetarische levensstijl. Lees jij mee?
Borrelplank met groenten en zelfgemaakte spreads
Een borrelplank vol met groenten? Dat is toch saai! Dat dachten wij in eerste instantie ook. Maar deze kleurrijke veggie borrelplank bracht ons toch op hele andere gedachten. Dat een borrelplank volgens ons onmisbaar is bij een goede borrel is wel duidelijk. Een borrelplank kan zoveel toevoegen op tafel en niks is leuker dan zo’n plank omtoveren tot een prachtige creatie. Breng met dit recept een regenboog op tafel met deze prachtige borrelplank met groenten. Zo wordt meer groente eten ineens een stuk leuker! En nog leuker: we maken de bieten hummus en linzenspread zelf!
Indonesische gado gado met een twist
Heb jij trek in een gezonde en lekkere maaltijd vanavond? We got you! Indonesische gado gado is een van onze favoriete gerechten. Met lekker veel verse groenten en pindasaus, kan dit gerecht voor elk moment. Deze gado gado is licht, gezond en súper lekker! Uiteraard vinden wij het leuk om onze recepten te maken met een twist. Daarom voegen wij vandaag de Emping Salted van Go-Tan toe als topping! Een heerlijke crunchy notenchips, waardoor jij jouw kommetje echt niet meer kunt weerstaan! Benieuwd geworden? Lees snel verder.
De veranderingen in de vegetarische wereld
Zoals je hebt kunnen lezen bestaan wij deze maand 10 jaar. Dat wil zeggen dat wij de vegetarische markt al 10 jaar nauw volgen en elke ontwikkeling meemaken. Het is geweldig om te zien hoe de vegetarische wereld in de afgelopen 10 jaar een ware revolutie heeft doorgemaakt! Mensen worden steeds bewuster van hun voedingskeuzes en de impact ervan op onze gezondheid, het milieu en het welzijn van dieren. Laten we eens kijken naar enkele van de opvallende veranderingen en ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden.
Plaatpizza met gegrilde groenten en haverfraîche
Woensdag is bij ons pizzadag! En laten we eerlijk zijn er is geen betere gelegenheid om dit heerlijke recept te maken. Deze kleurrijke plaatpizza met gegrilde groenten is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor je smaakpapillen. Daarnaast is het ook nog eens een perfecte manier om, op een leuke manier, extra veggies binnen te krijgen! Door gegrilde groenten uit potten en blikken te gebruiken, krijgt het een authentieke smaak die anders is als anders. En door de toevoeging van haverfraîche krijgt het ook nog de romige, frisse touch die het nodig heeft. Wij zouden deze pizza elke week wel kunnen eten! Maak jij deze plaatpizza met gegrilde groenten met ons mee?
Citrussalade met venkel en olijven
Een salade geïnspireerd op het Italiaanse eiland: Sicilië. Hier groeien de sappige citrusvruchten, knapperige pistachenoten en zongerijpte olijven op elke hoek van de straat op het Italiaanse eiland. Ze weten op dit eiland deze ingrediënten perfect te combineren. Dit recept voor een citrussalade komt uit het kookboek ‘Saladebijbel’ en zal je zintuigen prikkelen en je laten wegdromen naar de betoverende Mediterrane sfeer. Nu het eind van de zomer in zicht komt moeten we nog lang nagenieten en dat doe je perfect met deze zomerse citrussalade! Probeer het snel zelf.
Cilbir – Turkse pittige eieren
Voor alle foodlovers hebben we iets speciaals in petto: Cilbir. Dit recept komt uit de maaltijdbox van Ekomenu, maar vandaag mogen we het met jou delen. Deze Turkse pittige eieren zijn niet alleen als ontbijt, maar ook als lunch of diner een schot in de roos is. Stel je voor: romige yoghurt, een gepocheerd ei bedekt met een pittige boter en een snufje chilivlokken. En dat is nog niet alles – een verrukkelijke salade met courgette, rucola, dille, limoen en knapperige pitabroodjes maken dit gerecht compleet. Klaar om te dippen en te ontdekken? Let’s dive in!
Belgische wafels met slagroom en rood fruit
Deze echte Belgische wafels kosten iets meer tijd dan andere wafels, dit komt door het gistproces. Maar geloof ons: dat is het zo waard! De textuur en smaak van een gistwafel is zo ongelofelijk lekker! Met de slagroom zo hoog dat je hele neus onder de zoete room zit bij het nemen van een hap is deze wafel echt niet te weerstaan.
Culinair historicus Charlotte Kleyn: “Ik wil lezers inspireren met vegetarische recepten”
Charlotte Kleyn is culinair historicus en schrijver. Zo schrijft ze o.a. voor Het Parool en Trouw. Ook is ze conservator van de Gastronomische Collecties bij Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Eten staat voor haar op nummer een. Niet zo vreemd, want Charlotte is opgegroeid in een gezin met veel aandacht voor voeding. Met culinair journalist Onno Kleyn als vader. “Eten verbindt en heeft zoveel aspecten. Het opent deuren.”
Zomersalade met perzik en walnoten
De perziken zijn in het seizoen en de salades met gegrilde perziken vliegen je om de oren. Wij konden dan ook niet achter blijven en toen wij het kookboek ‘Lots of vega’ doorbladerden werden wij ontzettend blij toen we dit recept vonden. Deze salade met perzik en walnoten vult goed door de toevoeging van quinoa en Le Puy-linzen, maar is ook fris door de citroen. Je kunt een vleugje zoetheid vinden van de agavesiroop en een knapperige textuur dankzij de walnoten en radijsjes. Kook jij mee?
Vegan roze koek
Ben jij fan van bakken? Dan hebben we hebben iets speciaals voor je – dit verrukkelijke recept voor een vegan roze koek! En waarom vegan? Omdat het goed is voor ons, de dieren en de planeet! Dit recept komt uit het kookboek ‘Heel Holland bakt vegan’ van Enzo Pérès-Labourdett, winnaar van Heel Holland Bakt 2022. Met elke hap van deze roze koek geniet je niet alleen van een heerlijke traktatie, maar draag je ook bij aan een blije, groenere wereld. Dus duik mee de keuken in en leer hoe je deze koek vegan maakt!
Vlaamse frites met abdijstoof van jackfruit en wortel
We sluiten onze roadtrip af bij ons buren in België. Eén van de dingen die wij het liefst eten in België is absoluut Vlaamse friet. Maar heb jij weleens Vlaamse friet met abdijstoofvlees gegeten? Dit is eigenlijk een patatje stoof, maar dan gemaakt met bier! Wij zouden onszelf niet zijn als we niet een gerecht ontwikkelen wat iedereen van ons kan proeven. Daarom maakten wij deze vegan variant met jackfruit en wortel! Dat wordt smullen!Wij eindigen onze roadtrip lekker dicht bij huis. Eén van de dingen die wij het liefst eten in België is absoluut Vlaamse friet. Maar heb jij weleens Vlaamse friet met abdijstoofvlees gegeten? Spoiler van onze Hippe Flexitariërs: het is zó lekker! Wij willen dat iedereen dat kan proeven! Daarom maakten wij deze vegan variant met jackfruit van dit heerlijke frietje.
Bloemenkoekjes
Bij ons op kantoor zijn we heuse koekjesliefhebbers! De koekjesdozen worden hier in een mum van tijd leeg gegeten! Maar we zijn vooral dol op versgebakken koekjes. En het wordt nóg leuker als we steeds nieuwe recepten kunnen uitproberen met verrassende smaken. Een bijzonder recept dat we graag met jullie willen delen, komt uit het kookboek ‘Zoet zonder suiker’: de bloemenkoekjes! Deze heerlijke koekjes worden gemaakt met lavendel. Hoewel dit misschien als een ongewoon ingrediënt klinkt, zul je aangenaam verrast zijn zodra je ze proeft. De verse bloemen geven de koekjes zelfs een feestelijke uitstraling. Ben je benieuwd geworden naar deze bloemige traktatie? Wacht dan niet langer en lees snel verder!
Pasta Genovese met basilicum pesto
Geniet van een heerlijke en eenvoudige vegetarische maaltijd met deze pasta Genovese met smaakvolle basilicumpesto. Dit gerecht komt uit de maaltijdbox van Ekomenu en combineert de rijke smaken van verse tomaten, volkoren penne en knapperige snijbonen. De toevoeging van aardappels zorgt voor een verrassende twist aan deze klassieke Italiaanse favoriet. Met slechts enkele ingrediënten tover je binnen no time een smaakvolle maaltijd op tafel. Laten we snel aan de slag gaan met dit eenvoudige en voedzame recept voor Pasta Genovese met basilicumpesto!
Hartige Franse soufflés
We brengen nog een weekje door in Frankrijk. Van de week aten wij hier al een heerlijke galette, waar wij vervolgens onze eigen, hartige variant van maakten. Deze week waren we aan het genieten van een traditioneel Franse soufflé en gingen vervolgens ook hier zelf mee aan de slag! Stiekem zaten wij de gehele 15 minuten dat deze Franse soufflés in de oven zaten op een krukje voor de oven mee te gluren. Het is gewoon zo’n mooi gezicht om de soufflés te zien rijzen! De smaak van deze soufflés is heerlijk nootachtig door de Emmentaler en onweerstaanbaar romig door de boter. Maak het af met wat verse kruiden!
Hartige galette met groenten en vijgen
Inmiddels zijn wij vertrokken uit Spanje en aangekomen in het mooie Frankrijk. Bij onze eerste culinaire stop aten wij een galette, misschien ken je het wel. Vaak wordt een galette gevuld met zoet fruit. Bij het opsmikkelen van deze heerlijke Franse taart kwamen wij op het idee om een hartige variant te maken. De groenten in combinatie met de vijgen en tijm zijn zo lekker en krijgen in de oven een zoete ondertoon, heerlijk!
Een galette, misschien ken je het wel. Wij kennen het als een zoete, Franse taart. Vaak gevuld met fruit. Wij maakten deze hartige variant, gewoon, voor de afwisseling! De groenten in combinatie met de vijgen en tijm zijn zo lekker en krijgen in de oven een zoete ondertoon. Heerlijk!
Vegan zomertips voor als je op reis gaat
Het weer in Nederland laat het niet zien, maar het is hartje zomer. Dat betekent voor de meeste mensen dat de vakantieperiode is begonnen of bijna begint. Wellicht dat je al vakantie hebt of dat je vakantie eraan zit te komen. Als beginnende vegan kan het een uitdaging zijn om jezelf wegwijs te maken in landen binnen-, of buiten Europa. Met je handen in het haar merk je de eerste stress signalen op. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Vakantie staat immers voor ontspanning en opladen. In deze blog vind je een aantal vegan zomertips om zo ontspannend mogelijk op reis te gaan.
Vegan falafel bowl met hoemoes
Ben je een liefhebber van festivals, maar kan je dit jaar niet genieten van de feestelijke sfeer en heerlijke, vegetarische gerechten die ze bieden? Geen zorgen! Wij hebben een verrukkelijk recept voor jou: deze vegan falafel bowl met hoemoes van Maza. Deze smaakvolle bowl zit boordevol kleurrijke ingrediënten en biedt een feestelijke festival ervaring voor de thuisblijvers. Dus, haal de festivalsfeer naar je eigen keuken en geniet van deze heerlijke veganistische bowl met knapperige falafel, romige hoemoes en een smaakvolle combinatie van verse groenten en exotisch fruit.
Vegan Spaanse tortilla met spinazie en rode ui
Vorige week zijn we aangekomen in Spanje en aten wij al heerlijke traditionele Spaanse tapas! Tortilla is in Spanje een veel gegeten gerecht, meestal gemaakt van eieren. De ene Spanjaard zal je vertellen dat er aardappelen in horen, de ander zal je vierkant uitlachen wanneer je dit in je tortilla doet. Wij hebben er deze keer voor gekozen om er wel aardappel in te doen. Wij vinden het namelijk heel lekker en het maakt de tortilla ook nog eens lekker vullend. Ohja, en deze Spaanse tortilla is volledig vegan!
Wij beginnen deze roadtrip in Spanje! Tortilla is in Spanje een veel gegeten gerecht, meestal gemaakt van eieren. De ene Spanjaard zal je vertellen dat er aardappelen in horen, de ander zal je vierkant uitlachen wanneer je dit in je tortilla doet. Wij hebben er deze keer voor gekozen om er wel aardappel in te doen. Wij vinden het namelijk heel lekker erbij en het maakt de tortilla ook nog eens lekker vullend. Oh, en: deze tortilla is volledig vegan!
Vegetarische Spaanse tapas
We beginnen deze roadtrip in Spanje; het land van de zon! Als je aan Spanje denkt, dan denk je aan tapas. Hier hoort natuurlijk een tafel vol met kleine hapjes bij waar we de hele avond van mogen snoepen. Wij zijn er dol op! In Spanje worden tapas vaak gegeten met een lekker verfrissend drankje, dus schenk maar vast iets lekkers in voor jezelf! Dan gaan we aan de slag met de oesterzwam calamares, Pimientos el Padrón en pinxtos met gegrilde paprika en Manchego!
Burrito bowl met quinoa, verse guacamole en tortillachips
Waan je even in een Mexicaans oord met deze heerlijke burrito bowl met guacamole, quinoa en knapperige tortillachips. Deze kleurrijke en voedzame bowl zit boordevol smaken en texturen die je smaakpapillen zullen verrassen. Met een combinatie van verse ingrediënten, romige guacamole en hartige quinoa is dit gerecht een heus feestje. Niet alleen om te eten, maar ook om te maken! Dit recept van Ekomenu is namelijk ontzettend makkelijk te bereiden en past perfect bij de drukke levensstijl van tegenwoordig. Geniet van de vrolijke en gezellige sfeer terwijl je jezelf trakteert op een kom vol heerlijke smaken.
Taco met kimchi, geroerbakte kool, paprika en avocado
Het is weer tijd voor een recept met onze eigengemaakte kimchi! Dit smaakvolle recept voor taco’s combineert de pittige Koreaanse smaken van kimchi met knapperige geroerbakte kool en paprika. Dit resulteert in een kleurrijk gerecht dat zowel liefhebbers van de Aziatische keuken als taco-fans zal verrassen. Of jij dit nu op een doordeweekse dag zal eten of indruk wilt maken op je gasten tijdens een diner, deze taco met zelfgemaakte kimchi, geroerbakte kool, paprika en avocado is een absolute winnaar. Laten we aan de slag gaan en genieten van deze heerlijke combinatie van wereldse smaken.
Shandong asperges met rijst en ei
Houd jij wel van een beetje pit tijdens deze warme dagen? Dan hebben wij het perfecte recept voor jou! Probeer eens deze shandong asperges met rijst en ei! Net nu de groene asperges nog in het seizoen zijn, mogen wij dit recept delen uit de maaltijdbox van Ekomenu. Perfect om het aspergeseizoen te eindigen toch! Shandong is een provincie in China, waar ze graag gebruik maken van spicy kruiden. Dit gerecht is daar wereldberoemd met garnalen, maar deze variant met groene asperges lijken ons veel lekkerder! Duik jij met ons mee de keuken in?
Tostones van bananen met kaneel-rumslagroom
Nu het zonnetje volop schijnt eet ik het liefste alle avonden buiten. Heerlijk met vrienden of familie uitgebreid tafelen in de tuin of gewoon de barbecue mee naar het park. Vaak wordt er bij barbecue gedacht aan veel vlees en vette sauzen. Maar met barbecueën kan je zo veel meer kanten op. In het boek Vegetarische BBQ vind je 125 originele gerechten voor barbecue en gril. Eén van die originele gerechten is deze tostone van bananen met kaneel-rumslagroom.
Loaded kimchi sandwich met aubergine en kaas
Ben je op zoek naar nieuwe manieren om je zelfgemaakte kimchi te gebruiken? Dan hebben we de perfecte inspiratie voor je! Vandaag delen we een onweerstaanbaar lunchrecept voor een loaded kimchi sandwich met gebakken aubergine en gesmolten kaas. Stel je voor: knapperig brood belegd met de pittige, gefermenteerde smaak van zelfgemaakte kimchi. Deze sandwich is een waar genot!
Mediterrane citroen amandelkoekjes
Heel Holland bakt-winnaar Enzo Pérès-Labourdette neemt jou mee in zijn bak wereld in het nieuwe kookboek ‘Heel Holland bakt vegan’. Je ontdekt stap voor stap recepten die de echte Franse vegan patisserie weergeven, waaronder Mediterrane citroen amandelkoekjes. Deze koekjes heten in het Marokkaans ghriba. Enzo zijn overgroot oma had, voordat ze naar Frankrijk verhuisde, een bakkerij in Algiers. In deze bakkerij maakte zij deze koekjes toen Enzo klein was. De hele keuken rook heerlijk naar citroen. Dit wilt iedereen toch? Wij delen daarom dit recept met jullie!
Baked veggies van de barbecue met plantaardige feta, agavesiroop en chili
De zomer is in volle gang en dat betekent dat het tijd is om de barbecue weer aan te steken en te genieten van het buitenleven. Niets roept de sfeer van gezelligheid op zoals het bereiden van smaakvolle gerechten op de grill. Met dit recept willen we je inspireren om groenten op een verrukkelijke manier te bereiden, waarbij de toevoeging van Violife Greek White een heerlijke, plantaardige twist geeft aan de klassieke gegrilde groenten. Dus, waar wacht je nog op? Stof je barbecue af, verzamel je vrienden en familie en maak je klaar om te genieten van deze heerlijke baked veggies van de barbecue met plantaardige feta, agavesiroop en chili. Het is tijd om de zomer te vieren en te genieten van het beste dat de plantaardige keuken te bieden heeft!
Knolselderijpuree met geroosterde groenten
Dit gerecht kan altijd, of het nu een doordeweekse dag is of een speciale gelegenheid. Knolselderijpuree met geroosterde groenten is een feestje op je bord. Dit recept komt uit het kookboek ‘Lekker afvallen met minder koolhydraten Vega’ waar verschillende weekmenu’s en recepten in staan die je helpen makkelijk af te vallen en ook nog is vegetarisch en koolhydraatarm zijn. Wil je nou ook wat minder koolhydraten eten? Dan is dit recept misschien wat voor jou!
REVIEW: Lekker afvallen met minder koolhydraten Vega
‘Lekker afvallen met minder koolhydraten Vega’ van Angela Zamboni bewijst dat koolhydraatarm eten prima vegetarisch kan. Met zes weekmenu’s en 100+ smaakvolle recepten biedt dit boek een uitstekende basis voor vegetariërs en iedereen die gezonde koolhydraatarme gerechten wil zonder vlees of vis. Angela legt uit hoe je op een gezonde manier koolhydraten vervangt door eiwitten en goede vetten, met volwaardige en verse producten. Ontdek handige tricks, family proof tips en de beste vleesvervangers. Na het behalen van je streefgewicht kan dit boek je ook helpen bij een koolhydraatbeperkte leefstijl. Een must-have voor een nieuwe manier van eten!
Vaderdag recept: Vegan zalm bagel
Volgende week is het Vaderdag en wat is er nou leuker dan je vader verrassen met een heerlijk ontbijtje? Liefde gaat immers door de maag (helemaal bij mannen ;-)) en met een zelfgemaakte maaltijd zit je altijd goed! Verras je vader daarom met deze heerlijke vegan zalm bagels. De zalm wordt gemaakt van tomaat en door de ui, kappertjes en kiemgroente krijgen deze bagels een lekkere pittige touch. Benieuwd naar het recept? Lees hier hoe je het zelf maakt!