Ayurveda

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht. Bij ieder eetpatroon vind je informatie over de achterliggende filosofie, de kernwaarden van het eetpatroon: wat eet je wel en wat eet je niet en waarom, en tot slot praktische adviezen en recepten om het te integreren in je dagelijks leven. In deze rubriek lees je alles over een ayurvedisch eetpatroon. Ayurveda, opgebouwd uit Ayur (leven) en Veda (kunst), is een levenswijze die het welzijn van mensen en hun gezondheid wil verbeteren door lichaam, geest en bewustzijn in balans te brengen. Het is een 5000 jaar oude Indiase natuurlijke wijsheid en een holistische geneeswijze die ernaar streeft in het dagelijks bestaan in harmonie met de natuurwetten te leven. Deze balans is per mens verschillend en is afhankelijk van je basisenergie, ook wel dosha of constitutie genoemd. Vaak zien we dat door verkeerde voeding, leefstijl of stress een disbalans is veroorzaakt die zorgt voor lichamelijke klachten. Een ayurvedisch eepatroon afgestemd op jouw constitutie kan helpen om het evenwicht weer te herstellen en het beste uit jezelf te halen. Als je de moeite neemt om het eetpatroon 30 dagen te volgen, dan zul je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. Tot slot heeft ook je metabolisme deze tijd nodig om je oude eetpatroon uit het systeem te krijgen en het nieuwe te omarmen, dus na 30 dagen kan je oordelen of het het gewenste effect oplevert. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!

DIY TREND: blauwe matcha latte

Inmiddels is de groene matcha een blikvanger op vele menukaarten, en kan je deze ook thuis maken. Maar ken je blauwe matcha al? Deze is gemaakt van de blauwe blaadjes van de kittelbloem. Deze plant kan stress verminderen en het geheugen verbeteren. Binnenkort meer over de gezondheidsvoordelen van kittelbloem. Vandaag delen wij het recept voor blauwe matcha latte.

Lees meer

Kookboek: Fresh Spice

Eten is alchemie: de beste wetenschap die er is! Is het motto van Arun Kapil, schrijver van het kookboek Fresh Spice. Specerijen zijn namelijk véél meer dan alleen de ‘smaakmakers’ van gerechten. Er gaan bijzondere verhalen achter schuil over hun uniciteit, aroma’s, herkomst, geschiedenis, teelt, en zelfs wetenschap. Al deze facetten komen aan bod in het kookboek Fresh spice in de vorm van een register waarin alle specerijen van A tot Z staan beschreven, een hoofdstuk over de wetenschap van specerijen, heerlijke ‘spicy’ recepten, en tot slot de relatie tot de Ayurvedische geneeswijze. 

Lees meer

Instagram trend: Kombucha

Deze week gespot op Instagram: Homemade Kombucha, een drankje uit Bali dat nu ook steeds populairder wordt in Nederland. Dit bijzondere drankje is niet alleen ontzettend lekker, het is ook heel bijzonder dankzij alle gezondheidsvoordelen en het ontstaan ervan. Kombucha ontstaat door fermentatie, zit tjokvol gezonde bacteriën, vitamine C, en is sinds kort in veel winkels verkrijgbaar. Nóg leuker is het natuurlijk om het drankje thuis te brouwen. Op Instagram zien we er vele soorten van voorbij komen! 

Lees meer

Vind je recept



Nieuwsbrief

ALLE ARTIKELEN VAN DE WEEK ELKE ZONDAG GRATIS IN JE E-MAIL

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!