Ayurveda

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht. Bij ieder eetpatroon vind je informatie over de achterliggende filosofie, de kernwaarden van het eetpatroon: wat eet je wel en wat eet je niet en waarom, en tot slot praktische adviezen en recepten om het te integreren in je dagelijks leven. In deze rubriek lees je alles over een ayurvedisch eetpatroon. Ayurveda, opgebouwd uit Ayur (leven) en Veda (kunst), is een levenswijze die het welzijn van mensen en hun gezondheid wil verbeteren door lichaam, geest en bewustzijn in balans te brengen. Het is een 5000 jaar oude Indiase natuurlijke wijsheid en een holistische geneeswijze die ernaar streeft in het dagelijks bestaan in harmonie met de natuurwetten te leven. Deze balans is per mens verschillend en is afhankelijk van je basisenergie, ook wel dosha of constitutie genoemd. Vaak zien we dat door verkeerde voeding, leefstijl of stress een disbalans is veroorzaakt die zorgt voor lichamelijke klachten. Een ayurvedisch eepatroon afgestemd op jouw constitutie kan helpen om het evenwicht weer te herstellen en het beste uit jezelf te halen. Als je de moeite neemt om het eetpatroon 30 dagen te volgen, dan zul je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. Tot slot heeft ook je metabolisme deze tijd nodig om je oude eetpatroon uit het systeem te krijgen en het nieuwe te omarmen, dus na 30 dagen kan je oordelen of het het gewenste effect oplevert. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!

Vind je recept



Instagram trend: Kombucha

Deze week gespot op Instagram: Homemade Kombucha, een drankje uit Bali dat nu ook steeds populairder wordt in Nederland. Dit bijzondere drankje is niet alleen ontzettend lekker, het is ook heel bijzonder dankzij alle gezondheidsvoordelen en het ontstaan ervan. Kombucha ontstaat door fermentatie, zit tjokvol gezonde bacteriën, vitamine C, en is sinds kort in veel winkels verkrijgbaar. Nóg leuker is het natuurlijk om het drankje thuis te brouwen. Op Instagram zien we er vele soorten van voorbij komen! 

Lees meer

Korma curry met bloemkool, palmkool en raita

Korma, ook wel gespeld als kormaa , qorma , khorma , kurma of qovurma, is een van oorsprong Aziatisch gerecht dat je nu nog veel terugvindt in de keuken van Noord-India, Pakisan en Bangladesh. ‘Korma’ betekent ‘stoven’, slow cooking dus eigenlijk. Vaak gedaan met vlees, rijst en veel kruiden, maar in dit geval natuurlijk met groenten: bloemkool, aardappels, kikkererwten en palmkool (cavolo nero), gecombineerd met een verwarmende fair trade Korma kruidenpasta.

Lees meer

Natuurgeneeskunde: vier natuurkwaliteiten

Lichamelijke klachten zijn nooit een pretje. De reguliere gezondheidszorg via de huisarts maakt veel gebruik van medicijnen en er wordt vaak gezocht naar snelle oplossingen. Tegelijk wordt er vaak met een kritisch oog naar natuurgeneeskunde en homeopathie gekeken, omdat een oplossing soms echt een kwestie van een lange adem is. Maar als je gelooft dat voeding de sleutel is tot een goede gezondheid, dan moet je je ook kunnen voorstellen dat de natuur een hoop te bieden heeft op gezondheidsvlak. Leer hier meer over de natuurgeneeskunde!

Lees meer

Wilde brandnetelsoep

Brandnetels zijn een van de planten die je als beginnend wildplukker gewoon kunt herkennen en plukken. Bijna iedereen heeft ze wel in de achtertuin staan of in een nabijgelegen bos. Let op: gebruik handschoenen en pluk alleen de bovenste 6 blaadjes! Na 1 minuut in kokend water prikken ze niet meer, dan kan je met een gerust hart deze heerlijke brandnetelsoep maken.

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!