Print Friendly, PDF & Email
3.7/5 - (3 stemmen)

Ayurveda, opgebouwd uit Ayur (leven) en Veda (kunst), is een levenswijze die het welzijn van mensen en hun gezondheid wil verbeteren. Het is een 5000 jaar oude Indiase, natuurlijke wijsheid die ernaar streeft in het dagelijks bestaan in harmonie met de natuurwetten te leven. Volgens de Ayurveda heeft elk seizoen een grote invloed op ons leven en onze gezondheid. Zo is het belangrijk om bij de wisseling van de seizoenen ook je eetpatroon aan te passen. Daarom deze week een stoomcursus Ayurveda en hoe voor te bereiden op de lente en de zomer.

Ayurveda voor een optimale gezondheid
Ayurveda is een holistisch geneeswijze, waarbij ervan wordt uitgegaan dat lichaam, geest en bewustzijn een geheel zijn. Het fysieke, mentale en het spirituele zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en door deze in balans te houden kan je een optimale gezondheid waarborgen. Met Ayurveda kun je zelf op een eenvoudige wijze aan de slag, hierbij moet je denken aan voeding, leefstijl, lichaamsbeweging, meditatie, reinigingsprogramma’s, ademhalingsoefeningen en geneeskrachtige kruiden. Alles om de disbalans, veroorzaakt door bijvoorbeeld verkeerde voeding, leefstijl of stress, te herstellen en lichaam, geest en bewustzijn in evenwicht te houden. Deze eeuwenoude wijsheid wordt nog steeds dagelijks in praktijk gebracht.

De wisseling van de seizoenen
Een belangrijk onderdeel van de Indiase Ayurveda is de leer van de seizoenen, ook wel Ritucharya genoemd. Hierin staan leefstijl- en voedingsregels ter preventie en behandeling van ziekten, afgestemd op het seizoen. In onze klimaatzone kennen wij vier seizoenen, deze worden in de Ayurveda tot drie teruggebracht en gekoppeld aan de drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. In de drie seizoenen onderscheidt de Ayurveda per seizoen weer verschillende kwaliteiten en eigenschappen die de dosha’s verhogen, uit balans brengen of juist balanceren. Met de komst van de lente en straks de zomer wil ik jullie graag iets vertellen over de wissel van de seizoenen volgens de Ayurveda. Ik hoop dat het je iets moois brengt!

In harmonie met de natuur en de seizoenen
De overgang van het ene naar het andere seizoen zal nooit plotseling zijn. Je bereidt jezelf er al op voor door je kledingkast te gaan veranderen: warme wollen truien voor de winter en katoen, zijde en linnen om af te koelen in de zomer. Je zet je paraplu en poncho klaar om te gebruiken in de herfst en zo is het volgens Ayurveda heel verstandig om ook je eetpatroon aan te gaan passen wanneer het seizoen verandert. Als je leeft volgens de Ayurveda leef je immers in harmonie met de natuur en is je eetpatroon daar dus ook op afgestemd. Via de planten, kruiden, granen, vruchten die wij eten, de lucht die we inademen en het water dat we drinken zijn we onlosmakelijk verbonden met de natuur. We zijn er alleen erg van vervreemd in deze tijd. In de tijd dat Ayurveda een gebruikelijke leefstijl was waren de mensen veel meer vervlochten met de grote krachten van de natuur, de cyclus van de seizoenen, het dag/nacht ritme. Jezelf in harmonie brengen met de natuur is een grote sleutel tot gezondheid, je eetpatroon aanpassen nu de lente eraan komt en straks afstemmen op de zomer is hiervoor een mooi begin. Hierover morgen meer!

Door gastblogger Sylvia Kuperus, www.agnifabriek.nl

Wat vind jij van de Ayurveda? Raak je geïnspireerd door deze bijzondere Indiase wijsheid en het leven in balans met de natuur? Heb je vragen of opmerkingen? We horen het graag!

Summary
Ayurveda: de wisseling van de seizoenen
Article Name
Ayurveda: de wisseling van de seizoenen