...

Gastblogger: Sylvia Kuperus

door | 6 apr 2015 | Ayurveda, Inspirerende Foodies

Print Friendly, PDF & Email

Graag wil ik jullie voorstellen aan een nieuwe gastblogger: Sylvia Kuperus. Sylvia zal vanaf vanaf vandaag voor de tweede keer een week lang iedere dag een gastblog schrijven over de Ayurveda, oftewel de wetenschap van een gelukkig en gebalanceerd leven. Als expert op dit gebied zal zij ons de komende dagen laten zien wat deze Indiase levenskunst ons vertelt over de wisseling van de seizoenen en wat dit betekent voor ons eet- en leefpatroon.

Fascinatie voor de natuur
“Vele jaren ben ik al gefascineerd door de kracht en de schoonheid van de natuur waar heel veel kennis en wijsheid in schuilt. Ik ben ermee opgegroeid: van jongs af aan heeft mijn vader me verteld over het gedrag van vogels en de onuitputtelijke kracht en rust die de natuur ons geeft.” Zo kwam Sylvia ruim vijftien jaar geleden middels yogalessen in aanraking met Ayurveda, een oude natuurlijke wijsheid uit India. Ayurveda is een totaalaanpak van medische en praktische handelingen, waarin het leven met de natuurwetten centraal staat. Ayurveda probeert lichaam en geest in balans te brengen en te houden door middel van specifieke voeding, leefstijl en beweging, met een lang en gelukkig leven tot gevolg. Daarom wordt Ayurveda ook wel ‘wetenschap van het leven’ genoemd.

Ayurvedisch therapeut
Sylvia was nieuwsgierig en ging op zoek naar meer informatie. Uiteindelijk raakte ze zo geïnteresseerd dat ze in 2007 van start ging met de cursus ‘Ayurveda en voeding’ op  de Academy of Ayurvedic Studies. Daarna volgde ze de beroepsopleiding voor Ayurvedisch therapeut die ze vorig jaar afrondde met een stage in een kliniek in Kerala, India. “Dit was een waanzinnige ervaring die mij motiveerde mijn kennis uit te breiden met een diploma Medische Basiskennis en de opleiding tot Ayurvedisch massagetherapeut bij het Ganesha Centrum in Alkmaar. Inmiddels mag ik mijzelf met recht Ayurvedisch therapeut noemen.”
Vijf jaar geleden is Sylvia begonnen met het koken van Ayurvedische maaltijden voor groepen en sinds twee jaar geeft ze lezingen over Ayurveda bij de (ayur)vedische kookstudio van Rada Meursing. Om haar kennis te delen en veel meer mensen te enthousiasmeren voor de Ayurvedische levensstijl opende Sylvia in 2013 De Agnifabriek, een plek van waaruit zij voedingsconsulten, Ayurvedische massages en lezingen op locatie geeft.

Ayurveda en voeding
De komende weken laat Sylvia ons kennismaken met Ayurveda en de praktische toepassingen hiervan. Hierbij gaat het om het lichamelijk en geestelijk in balans komen en blijven, door middel van je voeding en je leefstijl. Hierbij wordt er niet gewerkt met algemene regels zoals ‘an apple a day keeps the doctor away’, maar wordt er vanuit gegaan dat iedereen uniek is en de voeding dus persoonlijk moet worden aangepast. Dit gaat Sylvia ons stap voor stap uitleggen, zodat je eenvoudig zelf aan de slag kunt. Want wanneer je de principes van Ayurveda in kleine mate gaat toepassen, kan dit al verrassende resultaten geven. Bovendien houdt Sylvia het graag overzichtelijk en haalbaar, want hoewel Ayurveda oorspronkelijk afkomstig is uit India en er dus veel Indiase kruiden en curry’s worden gebruikt, laat zij ons zien dat de Ayurvedisch levensstijl ook heel goed toepasbaar in Nederland met de mogelijkheden die wij hebben.

Ayurveda voor Sylvia
“Er is ongelofelijk veel te vertellen over Ayurveda, in India bestudeert men immers al eeuwen lang deze prachtige levenswijsheid. Voor mij betekent Ayurveda vooral een enorme ontwikkeling in je zelfbewustwordingsproces. Het is niet een nieuwe levenswijze waarbij het roer volledig moet worden omgegooid. Het is een kennismaking met de wetten van de natuur, het kunnen voelen en ervaren van de behoeftes van je lichaam en snappen waarom je lichaam zo werkt en wat het nodig heeft.  Deze kennis verrijkt je en je kunt er zoveel mee doen als je zelf wilt. Ik hoop dat ik jullie de komende weken hiervoor kan gaan interesseren.”

Kijk voor meer informatie op www.agnifabriek.nl

Summary
Gastblogger: Sylvia Kuperus
Article Name
Gastblogger: Sylvia Kuperus
Sylvia Kuperus

Sylvia Kuperus

Eigenaar en ayurvedisch therapeut at Agnifabriek
Sylvia is de Ayurveda-expert van De Hippe Vegetariër, oftewel de eeuwenoude Indiase levenskunst die gebaseerd is op het leven volgens de natuurwetten. Van jongs af aan was Sylvia al gefascineerd door de kracht en de schoonheid van de natuur waar heel veel kennis en wijsheid in schuilt. Zo kwam ze ook in aanraking met Ayurveda. Ze ging zich er steeds verder in verdiepen en besloot uit eindelijk een opleiding te volgen tot Ayurvedisch therapeut. Inmiddels heeft ze haar eigen praktijk, de Agnifabriek, en ondersteunt ze de vedische kookcursussen van Rada’s kookstudio.
Sylvia Kuperus

Latest posts by Sylvia Kuperus (see all)

3 Reacties

  1. hans

    Nog even mijn bescheiden reactie op deze serie (een andere series in het algemeen op deze website): erg informatief en leuk om te lezen! Ik waardeer het in ieder geval enorm. Dank je Isabel en Sylvia!

    Antwoord
  2. R kuperus

    Ik ben weer trots op mijn vrouw

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt