Flexitarisch
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Wij van De Hippe Vegetariër snappen dat vegetarisch eten niet voor iedereen is weggelegd. Door inspiratie en achtergrondinformatie te bieden doen wij er alles aan om de drempel zo laag mogelijk te maken. Wij hopen dat de artikelen op dit blog argumenten als dat het moeilijk, duur, eentonig of te gezond zou zijn pareren, maar we weten maar al te goed dat wat voor de een werkt, voor de ander niet kan werken. Daarom hebben we deze rubriek speciaal gemaakt voor flexitariërs, mensen die een dagje (of meer dagen!) geen vlees of vis willen eten. We helpen je hier met tips en recepten om een flexitarisch eetpatroon te integreren in het dagelijks leven. Wat zijn bijvoorbeeld bekende vlees- of visrecepten die je ook heel gemakkelijk vegetarisch kan bereiden? En hoe ga je om met flexitarisch eten in een gezin met kinderen? Als je de moeite neemt om 30 dagen flexitarisch te eten, bijvoorbeeld 1, 2, 3 of zelfs 4 dagen in de week vegetarisch, dan zal je zien dat het je eerst moeite kost, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je kunt oordelen of het het gewenste effect oplevert. Twijfel je nog? Hier vind je 10 redenen om flexitariër te worden en de impact van 1 dag in de week geen vlees eten. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!
REVIEW: Het kleine boek voor sauzen
Een goede saus kan een gerecht maken of breken. Een kookboek over sauzen vinden wij dus geen onnodige toevoeging aan onze boekenkast. ‘Het kleine boek voor sauzen’ van Thomas Feller is precies wat de titel doet vermoeden: het leert je sauzen maken, van koud tot warm en van zoet tot hartig. Ben jij net zo gek op saus als wij? Dan is dit boek iets voor jou!
6 concrete tips om meer plantaardig te eten
Wil jij flexitarisch gaan eten? Of wil je juist overstappen op vegetarische of veganistische voeding? Dit kan soms best lastig zijn! Daarom hebben wij hieronder 6 tips opgesteld die jou helpen je doel te bereiken én vol te houden.
Top 5: Recepten voor beginnende vegetariërs
Beginnen met vegetarisch eten kan best lastig zijn voor de doorgewinterde vleeseter. Misschien ga je in maart de uitdaging aan en doe je mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Om alvast in de stemming te komen kunnen veel vleeseters wel wat vegetarische receptinspiratie gebruiken! Lees gauw verder onze top 5 recepten voor de beginnende vegetariër.
REVIEW: 28 dagen vega
Dat de overstap van vlees naar vegetarisch eten soms best lastig kan zijn, kunnen de meeste vegetariërs beamen. Het kan dan ontzettend handig zijn om een duwtje in juiste richting te krijgen. ‘28 dagen vega’ van Lisa Butterworth en Caroline Hwang zou zo’n duwtje kunnen zijn! Lees snel wat wij van dit boek vinden.
Kookboek review: High protein door Hannah Vreugdenhil
Dat eiwitten goed zijn voor de spieropbouw weten we allemaal wel. Maar binnen een vegetarisch dieet genoeg proteïnen binnenkrijgen kan soms een hele opgave lijken. Veganistisch? Nog lastiger! Maar is dit eigenlijk wel zo? In haar nieuwe boek laat Hannah Vreugdenhil zien dat koken met eiwitbronnen hartstikke leuk en lekker kan zijn, en daarbij nog eens hartstikke makkelijk. Vandaag reviewen wij haar boek High protein!
Kookboek review: Hemels koken van Nicole Pisani
Het mooie kookboek Hemels koken van Nicole Pisani is er een voor de echte zoutliefhebber. Nicole groeide namelijk op op het kleine eiland Malta. Het zeewater vliegt je daar nog net niet om de oren, en een van haar eerste herinneringen aan eten is dan ook het likken aan een zoutsteen. De ligging van het eiland zorgt ervoor dat een groot deel van de keuken gebaseerd is op vis, en ook van een goed stuk vlees is Nicole niet vies. Van haar eerdere werk bij Ottolenghi leerde zij dat groenten ook het hoofdbestanddeel kunnen zijn van een gerecht. In haar boek zijn dan ook beide werelden vertegenwoordigd, het is daarom vooral geschikt voor de flexitariër.
Roel Linssen van restaurant BRL: “Vegetarisme moet normaal worden”
In hartje Venray ligt restaurant BRL, met een ruim aanbod aan vegetarische gerechten. Voor kok en eigenaar Roel Linssen is het duidelijk: “Eten moet vooral lekker zijn. Daar gaat het om.” De vegetarische keuken heeft een prominente plek bij BRL. Zo is er altijd een vegetarisch menu en staan er enkele vegetarische gerechten op de kaart. Linssen schat dat er wekelijks zo’n vijftien vegetariërs komen dineren.
Veggie Hero: Interview met Tv-Chef Yvette van Boven
Wij stellen wekelijks ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Yvette van Boven, kookboek schrijfster van onder andere ‘De grote oven van boven’, chef-kok, columninst en tv-presentator. Op haar vrolijke geïllustreerde site, lees je over Yvette haar werk en vind je de lekkerste recepten. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder over Yvette haar weg naar het vegetarisme.
Veggie Hero: Interview met blogger Nina Olsson
Wij stellen wekelijks ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Nina Olsson, pionier op het gebied van vegetarisch eten, blogger en kookboekenschrijfster. Op haar prachtige blog ‘Nourish Atelier’, lees je over Nina haar reizen en bevindingen over vegetarisch eten. Ze neemt je mee in haar verhaal door de romantische fotografie van het eten en de omgeving. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder over Nina’s weg naar het vegetarisme.
Veggie Hero: Interview met trendsetter Jacinta Bokma
In deze wekelijkse rubriek stellen wij ‘Veggie Heroes’ aan je voor. Dit zijn mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Jacinta Bokma, auteur van de boeken: ‘De snelle vegetariër’, ‘De dunne vegan’ en ‘Puur en plantaardig’. Opgegroeid als dochter van een bioloog en een yoga docente, is het met de paplepel ingegoten om bijna geen vlees te eten. Jacinta heeft een missie om de mensen op een gezonde ‘Bourgondische’ manier te laten eten door middel van verschillende ervaringen en projecten. Super interessant om deze groene levensdraad door haar werk te zien. Lees hier haar verhaal!
Veggie Hero: Interview met Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër
Nieuwe rubriek! Wij zetten vanaf deze maand ‘Veggie Heroes’ in de spotlight: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag aan het woord: onze eigen Isabel, oprichter van De Hippe Vegetariër en de Nationale Week Zonder Vlees. Zij is jong gestopt met het eten van vlees en heeft jarenlange ervaring op het gebied van vegetarisch koken en daarover vertellen en schrijven. Dit maakt haar een echte veggie expert. Lees hier haar verhaal van haar laatste hap vlees in haar jeugd tot nu!
Samen eten: linzen bolognese voor vleeseters én vegetariërs
Heb jij thuis een gemengd gezin? Op zoek naar een snel en gemakkelijk recept om te maken voor vegetariërs én vleeseters? Dan heb ik hier het perfecte recept: deze spaghetti bolognese maak je met slechts één stap verschil in twee varianten: vega en niet-vega. De vega versie is net zo lekker en voedzaam dankzij de linzen in stazak van HAK – je proeft het verschil bijna niet. Iedereen blij! En pssst: probeer ze volgende keer dan gewoon eens voor de gek te houden 🙂
Getest: Allerhande Box nu 100% flexitarisch
Goed nieuws: de Allerhande Box is vernieuwd en nu 100% flexitarisch. Elke week kan je kiezen uit 3 vegetarische gerechten, waarvoor je de ingrediënten en instructies thuis bezorgd krijgt. Wij testten de box en aten deze week plaattaart met zoete aardappel en zongedroogde tomaatjes, bloemkoolsalade met ovenkrieltjes en kaasschnitzel en tagliatelle met burrata en panco. Benieuwd?
Kookboek: De groene keuken
Wat minder of helemaal geen vlees of vis meer op het menu? Een hele slimme keuzen! Niet alleen voor je gezondheid, het milieu maar ook voor je portemonnee. En niet te vergeten: je smaakpapillen! Want vegetarisch of veganistisch koken is eenvoudig, maar ook nog eens...
4 vega tips waar je een vleeseter blij mee maakt
Ben jij een vleesminderaar op zoek naar een lekkere voedzame vega oplossing? Of ben je een vegetariër met vleesliefhebbers thuis die niet aan een vega maaltijd willen geloven? Dan heb ik hier de ultieme vega tips voor je waar je een vleeseter blij mee maakt!
TASTY & EASY: Indiase maaltijdsoep met wortelen en linzen
Van dit recept word ik echt gelukkig! Eigenlijk is dit een soort Indiase dahl, maar dan de Nederlandse versie én super snel een eenvoudig te maken. De perfecte combinatie van linzen, wortel, tomaat, kokosmelk en Indiase specerijen zoals kurkuma, koriander, komijn, fenegriek, kaneel, gember en kardamom. Ideaal voor op een koude dag!
TASTY & EASY: Mexicaanse stoofschotel met zoete aardappel
Bij Mexicaans denk je vaak meteen aan wraps of taco’s, maar je kan zoveel meer met dat Mexicaanse smakenpalet. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke stoofschotel met zoete aardappel, zwarte bonen, eieren en avocado. Ideale winterse avondmaaltijd, maar stiekem ook een prima anti-kater-ontbijt. In 25 minuten op tafel. Geniet ervan!
Left2Cook app: koken met restjes
Stel, je hebt nog een trosje tomaten, halve knolselderij en courgette in huis. Open de Left2Cook app, en deze laat zien welke gerechten je met deze ingrediënten kunt maken, super handig dus! Zo zorg je ervoor dat je nooit meer producten hoeft weg te gooien, je meer geld bespaart, en lekker creatief en milieuvriendelijk bezig bent.
TASTY & EASY: Indiase frittata met naanbrood
Europe meets Asia! Tof recept gemaakt met inspiratie uit de Spaanse en Indiase keuken. Super snel en gemakkelijk, in no time op tafel en een fijne verrassing voor het hele gezin. Ook kids zijn hier dol op (en pssst… het recept zit stiekem boordevol groenten)! Het naanbrood maakt het helemaal af… YUM!
Mijn mening over koken met pakjes en zakjes
Zoals sommige van jullie weten, heb ik onlangs samen met MAGGI de Dagje Geen Vlees productlijn ontwikkeld. MAGGI’s specerijenmixen, gecombineerd met mijn vegetarische receptuur. Nu merk ik dat sommige mensen in reactie hierop meteen in ‘pakjes en zakjes’ discussie schieten en dat vind ik eigenlijk zo zonde! Ik zal jullie uitleggen waarom.
Vooraankondiging: 5-11 maart Nationale Week Zonder Vlees
Van 5-11 maart 2018 vindt de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. Dit is het initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër. Deze week zal vanaf nu jaarlijks gehouden worden. Het doel van de campagne is Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. Vandaag is de website weekzondervlees.nl live gegaan en kunnen mensen zich aanmelden om mee te doen.
3 x recepten voor een Dagje Geen Vlees
Mijn persoonlijke hoogtepunt van dit jaar! Samen met MAGGI lanceerde ik een speciale Dagje Geen Vlees productlijn om flexitarisch eten écht de nieuwe standaard te maken in Nederland. De recepten ontwikkelde ik samen met MAGGI chef ben, en we zorgen ervoor dat de recepten MAKKELIJK, SNEL, VOEDZAAM en bovenal LEKKER zijn.
Dagje Geen Vlees: Marokkaans pompoenstoofpotje
Super leuk: dit Marokkaanse pompoenstoofpotje mocht ik gisteren live koken in de kookstudio van de Albert Heijn XL! Want dit recept is onderdeel van de Dagje Geen Vlees productlijn die ik samen met MAGGI, en Ben de MAGGI-chef, heb ontwikkeld om flexitarisch eten écht de nieuwe standaard te maken in Nederland. Dit stoofpotje is een heerlijk winters gerecht én bevat 120% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente. Twee vliegen in één klap!
Snelle pasta: gorgonzolasaus, peer en pecannoten
Dit is een van mijn lievelingsrecepten. Vaak heeft de gorgonzola een overheersende smaak, maar door de crème fraîche en de Parmezaanse kaas is de smaak mooi in balans. Zelfs de mensen die gorgonzola niet lusten, genieten van deze pasta! De peer en pecannoten maken de pasta helemaal af. Echt een verwengerecht!
Dagje Geen Vlees: Indiase linzencurry
Dagje geen vlees? Dat wordt nu nóg makkelijker voor de flexitariërs onder ons (en zelfs voor de vleeseters!). Samen met MAGGI lanceer ik namelijk de Dagje Geen Vlees productlijn om groenten méér ruimte te geven in ons dagelijks eetpatroon zonder dat je het vlees mist. Deze Indiase linzencurry met wortel en bloemkool is enorm lekker en bevat maar liefst 120% van je van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente. Je zet hem binnen no time op tafel!
Dagje Geen Vlees: Mexicaans groentepannetje
Nieuws voor alle flexitarische volgers van mijn blog! Samen met MAGGI lanceer ik een speciale Dagje Geen Vlees productlijn om flexitarisch eten écht de nieuwe standaard te maken in Nederland. Dit Mexciaanse groentepannetje met paprika, kidneybonen en ei (á la shakhuka) is één van de drie recepten die ik hiervoor heb bedacht. Succes gegarandeerd met de speciale specerijenmix van MAGGI met maar liefst 8 kruiden (en zonder troep). Hiermee wordt een dagje zonder vlees lekker en eenvoudig!
Kookboekrecensie: Pasta
Pasta. Op het eerste gezicht een simpele titel, maar wanneer je het kookboek openslaat word het je al snel duidelijk dat het een allesomvattende titel is van een bijzonder verhaal. Het boek begint met een foto uit 1982 en schetst een beeld van de twee hoofdpersonen uit Pasta. Het boek is geschreven door de man achter de pastabar Spaghetteria: Stefan Cavallari. Stefan vertelt samen met uitgeverij Spectrum het verhaal van zijn oma (Nonna) en hun gedeelde passie voor koken. Een ode aan zijn oma en dé Italiaanse keuken. Geïnspireerd door zijn geboorteplaats ‘Camacchio’ geeft Stefano Cavallari 61 verrukkelijke recepten prijs uit de keuken van jouw favoriete pasta-bar: de Spaghetteria. Het boek bevat 25 vegetarische recepten, met daarnaast vlees- en vis recepten.
Kookboekrecensie: Eating Apart Together
Je bent zelf vegetariër maar je vriend of vriendin is een vleesliefhebber. Toch wil je samen eten. Hoe los je dit op? Niki en Tessel constateerden dat dit voor vele partners, huisgenoten of vrienden weleens een struikelblok vormt in de keuken én aan de eettafel....
Eiwitrijk: het kookboek
Fern Green schreef een kookboek over groene eiwitten genaamd ‘Eiwitrijk’. It’s all in the name! Het boek is een traktatie voor iedere vegetariër. Ben je zoekende naar inspiratie voor eiwitrijke, plantaardige maaltijden? Dit boek zal voor verlichting zorgen! In Eiwitrijk beschrijft Fern Green 66 recepten, van tussendoortjes tot salades en hoofdgerechten, welke overigens vol zitten met proteïnebommetjes! Niet alleen een musthave voor vegetariërs, het boek van Fern Green zou ook niet misstaan in de boekenkasten van flexitariërs en sportfanaten.
Grenzeloos Gezond van Ellen Hoog
12,5 jaar schitterde Ellen Hoog als Nederlandse hockeydame. De zenuwslopende Olympische finale tegen Groot-Brittannië zomer staat nog vers in ons geheugen. Vlak na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kondigt Ellen aan te gaan stoppen als international voor Oranje. Toch komt ze in oktober nog met een toegift in de vorm van een prachtig kookboek genaamd ‘Grenzeloos Gezond’. De gedachte van Ellen achter dit boek gaat over het behouden van een gezonde levensstijl, zelfs wanneer je op reis bent. Wij doen er een boekje over open!
Top 5 artikelen voor (beginnende) flexitariërs
Dit zijn de top 5 artikelen voor (beginnende) flexitariërs, vol met praktische tips en informatie om het makkelijker te maken. Klik snel door als je overweegt om een dagje minder vlees te gaan eten!
2017 wordt het jaar van de flexitariër
Wij wisten dat natuurlijk allang… maar 2017 wordt het jaar van de flexitariër! Vegetarisch eten wordt gelukkig steeds normaler, meer mensen kiezen voor een Meatless Monday of een dagje (of paar dagen) geen vlees. Want zeg nou zelf: vegetarisch eten is toch fantastisch!
Straatinterview: Rianne over vegetarisch eten
Wij gingen de straat op en vroegen mensen naar hun keuze om minder vlees te eten, hun favoriete groente en de grootste uitdaging in de vegetarische keuken. Vandaag aan het woord: Rianne (32) woont in Amsterdam, is een voorzichtige flexitariër, een heuse keukenprinsses en haar favoriete vega maaltijd is gado gado.