Glutenvrij

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je recepten, informatie en tips voor een glutenvrij eetpatroon. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. Je vindt gluten dus terug in heel veel producten zoals brood, beschuit, crackers, pasta, pizza, couscous en bulgur, maar ook in koek, gebak, seitan en veel producten met glutenbevattende bindmiddelen zoals soepen, sauzen, salades voor op brood, vla en drop. Een hele lijst dus! Sommige mensen hebben coeliakie, dit is een aandoening die ervoor zorgt dat wanneer zij gluten eten er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm ontstaan waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer opgenomen kunnen worden. Opvallend is dat volgens onderzoek 160.000 mensen in Nederland coeliakie hebben, maar slechts 30.000 mensen dit van zichzelf weten. Naast coeliakie kun je ook een lichtere vorm van gluten-intolerantie hebben, zoals glutensensitiviteit. In dit geval kunnen gluten een belangrijke oorzaak zijn van regelmatige buikpijn, diarree of een slechte huid. Kortom, wanneer je lichamelijke klachten ervaart kan het zijn dat een glutenvrij eetpatroon voor jou een oplossing is! We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig.


Florentines

Florentines

In het kookboek ‘Zoet zonder suiker’ van Kim Sue Palm vind je een perfecte variant op een echte klassieker: de heerlijk dunne en knapperige florentines, een koekje met de onderkant gedipt in chocolade. Deze koekjes zijn het perfecte bijgerecht bij een kopje thee of koffie. Het bijzondere aan dit bakboek is dat alle recepten vegan, glutenvrij en zonder geraffineerde suikers zijn, waardoor je zonder schuldgevoel kunt genieten van de heerlijkste zoete lekkernijen.

Lees meer
Hoe op een gezonde manier glutenvrij eten?

Hoe op een gezonde manier glutenvrij eten?

Gluten: voor velen een boosdoener. Of je nu coeliakie hebt, intolerant bent voor gluten, of simpelweg ervoor kiest om glutenvrij te eten, het kan een uitdaging zijn om glutenvrij te eten. Gluten zitten vaak verborgen in voedingsmiddelen waar je het niet verwacht, terwijl veel glutenvrije producten vol zitten met toegevoegde suikers en zout. Als je niet oppast, kan het zelfs leiden tot een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Daarom hebben we onderzocht hoe je op een gezonde manier glutenvrij kunt eten.

Lees meer
Brandnetelchips

Brandnetelchips

Wilde, eetbare planten zijn helemaal hot. In kookboek ‘Het Wildplukboek’ word je meegenomen in de wondere wereld van wildplukken en de culinaire mogelijkheden die zich hierdoor aanbieden. Wist je bijvoorbeeld dat de jonge bladeren van brandnetels gegeten kunnen worden? Ze zijn zacht van smaak en zijn te vergelijken met spinazie. De bladeren zijn lekker in stoofschotels, soep of kruideninfusies. Maar ook kun je brandnetelblaadjes gebruiken voor deze heerlijke brandnetelchips! Lees snel verder.

Lees meer
Smashed artisjok met een tahin hot honey dressing

Smashed artisjok met een tahin hot honey dressing

Hot honey is dé culinaire trend van 2023 en dit recept voor gesmashde artisjokken met een tahin hot honey dressing past helemaal in deze trend. Artisjokken zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar bieden ook veel gezondheidsvoordelen. Wist je bijvoorbeeld dat artisjokken veel vezels, vitamine C, magnesium en kalium bevatten, die goed zijn voor het hart, de spijsvertering en het immuunsysteem? Door de artisjokken te combineren met een hot honey dressing gemaakt met tahin, krijg je een verrassende smaakcombinatie die je smaakpapillen zeker zal prikkelen. Het toevoegen van hot honey aan dit gerecht zorgt voor een zoete en pittige smaakbeleving die helemaal past bij de trend van dit moment. Dit gerecht is een aanrader voor iedereen die houdt van een culinaire uitdaging en wil experimenteren met nieuwe smaakcombinaties.

Lees meer
Amarant: wat is het?

Amarant: wat is het?

Misschien ben je amarant wel eens tegengekomen in de supermarkt. In de Zonnatura Rozemarijn & zeezout maïswafels bijvoorbeeld! Of in kleine zakjes, waarin de amarant de vorm heeft van kleine korrels. In steeds meer recepten zien wij dit ingrediënt terug, maar wat is het eigenlijk en wat kan je ermee? Wij zochten het voor je uit!

Lees meer
Sakura kersen-pistachecake

Sakura kersen-pistachecake

Zou jij elke dag wel een smoesje willen bedenken om iets heerlijks te bakken? In het boek ‘Elke dag Bakdag’ heeft Jayne Jubb deze vast voor je klaarstaan! Deze kersen-pistachecake geeft je een vervroegd lentegevoel. De kersenbloesem in Japan, ook wel ‘sakura’ genoemd, doet Jayne denken aan de lente. Deze bloesem groeit uiteindelijk uit tot heerlijke kersen. Deze kleurrijke taart is echt een plaatje en is rijkelijk bestrooid met vruchten en het groen van de bladeren zie je weerspiegeld in de pistachenoten. Daarnaast kun je deze cake ook glutenvrij maken (zie tip) en bevat dit baksel weinig suiker, zodat je zeker geen schuldgevoel krijgt na het eten van deze cake! 

Lees meer
Zomerse smoothiebowl: Mango met banaan, ananas en kurkuma

Zomerse smoothiebowl: Mango met banaan, ananas en kurkuma

Het is tijd voor fruitige zomerontbijtjes! Mango, banaan en ananas samen in één smoothie. Kan het nog tropischer? De kurkuma in deze breakfast bowl zorgt, zo lang je het bij een halve theelepel houdt, meer voor kleur dan voor smaak. Maar naast die prachtige gele kleur, werkt kurkuma ook nog eens ontstekingsremmend en helpt het de vetverbranding te stimuleren. Een superfood zou je het wel kunnen noemen.

Lees meer
Bugs Bunny Worteltaart

Bugs Bunny Worteltaart

Het kleurrijke kookboek Vegan Delight van Saskia Roeda bewijst dat een puur plantaardig dieet helemaal niet saai hoeft te zijn. Het boek staat vol met bourgondische recepten, grotendeels volgens de raw food-keuken, die kunnen helpen om je lichaam en geest te reinigen. Bovendien zijn alle gerechten vrij van tarwe, gluten, lactose en geraffineerde suiker: ideaal voor mensen met allergieën en intoleranties. Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke worteltaart.

Lees meer
Zomerse smoothie bowl: Frambozen met appel

Zomerse smoothie bowl: Frambozen met appel

Het is tijd voor fruitige zomerontbijtjes! Zo simpel, maar zó ongelofelijk lekker. Begin een warme zomerdag met deze frambozen en appel smoothie bowl. Heerlijk verfrissend! Voor de amandelmelk geldt: hoe meer je toevoegt, hoe vloeibaarder de smoothie wordt. Voeg je niet zo veel toe, dan zal je wat meer een sorbetijs structuur krijgen. Ook niet verkeerd als ontbijt, toch? 😉

Lees meer
Wat is coeliakie?

Wat is coeliakie?

Merk je dat je steeds bepaalde klachten krijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van een voedselallergie! De komende tijd vertellen we je alles over bepaalde voedselallergieën en hoe je deze kunt vaststellen. Vandaag gaan we het hebben over coeliakie!

Lees meer
7 minuten in de keuken – Veggie: hartige quinoacake

7 minuten in de keuken – Veggie: hartige quinoacake

7 minuten in de keuken – Veggie is geschreven door Ingrid Bernard. In dit boek vind je 30 heerlijke vegetarische recepten. Allemaal met een voorbereidingstijd van slechts 7 minuten! Zeker weten een hoogtepunt in de ‘7 minuten in de keuken’-reeks! Goed nieuws: de aankomende tijd mogen wij een aantal recepten uit dit boek met jullie delen. Vandaag bakken we een hartige quinoacake!

Lees meer
Engelse gember-citroenkoekjes

Engelse gember-citroenkoekjes

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: Engelse gember-citroenkoekjes uit het kookboek Natascha Bakt van Natascha van der Stelt.

Lees meer
Suikervrije cantuccini zonder tarwe

Suikervrije cantuccini zonder tarwe

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: Italiaanse cantuccini uit het kookboek Natascha Bakt van Natascha van der Stelt.

Lees meer
Puur natuur Groente: bloemkooltosti

Puur natuur Groente: bloemkooltosti

Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Niet iedereen gaat meer groente eten zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten in de vorm van heerlijke recepten. Vandaag: bloemkooltosti!

Lees meer
Puur natuur Groente: koolraapwafels

Puur natuur Groente: koolraapwafels

Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Niet iedereen gaat meer groente eten zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten in de vorm van heerlijke recepten. Vandaag: koolraapwafels!

Lees meer
Puur natuur Groente: vegan zoete aardappel bitterballetjes met saus

Puur natuur Groente: vegan zoete aardappel bitterballetjes met saus

Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Niet iedereen gaat het echter zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten in de vorm van heerlijke recepten. Vandaag: zoete aardappel bitterballetjes met saus!

Lees meer
VEGA FEEST van Nina Olsson: regenboogcurrytafel

VEGA FEEST van Nina Olsson: regenboogcurrytafel

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie en worden dan ook heel blij van deze regenboogcurry!

Lees meer
VEGA FEEST van Nina Olsson: taco’s met chipotle en jackfruit

VEGA FEEST van Nina Olsson: taco’s met chipotle en jackfruit

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie. Wij worden dan ook heel blij van deze taco’s met chipotle en jackfruit. 

Lees meer
VEGA FEEST van Nina Olsson: mangocheesecake zonder bakken

VEGA FEEST van Nina Olsson: mangocheesecake zonder bakken

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie. We beginnen eens aan het eind van de maaltijd bij het dessert in de vorm van deze vegan mangocheesecake zonder bakken. Ideaal om van tevoren klaar te maken en je gezelschap mee te verrassen. Of om op een donkere dag jezelf te verwennen met een hapje taart, terugdenkend aan de zon, terwijl je verder wegkruipt onder een dekentje ;).

Lees meer
Puur Zoet: fruitige ontbijttaartjes

Puur Zoet: fruitige ontbijttaartjes

Puur Zoet van Mariette van Tuyl bevat meer dan 80 makkelijke lactosevrije en glutenvrije zoete recepten, waarvan er bijna 60 vegan zijn, YUM! Ook deze ontbijttaartjes met yoghurt en vers fruit zijn gluten- en lactosevrij en zijn ook makkelijk vegan te maken. En ochtenden zijn toch veel leuker als je ze begint met een taartje? 😉 Varieer met het fruit dat jij wilt en begin zo jouw dag heel goed!

Lees meer
TRENDING: 3 x watermeloen pizza

TRENDING: 3 x watermeloen pizza

Watermeloen met kokosyoghurt en fruitige toppings gaan supergoed samen. Wat is er nu beter dan een groot, verfrissend en dorstlessend stuk watermeloen als toetje of ontbijt? Nu is watermeloen al heerlijk van zichzelf, maar het kan nooit kwaad om er wat leuks mee te doen. Een watermeloenpizza is leuk en makkelijk om te maken en gegarandeerd een succes op feestjes. Je kunt eindeloos variëren met toppings, maar hier alvast drie suggesties: pizza met munt en bosvruchten, pizza met nectarine en pistache of pizza met chocolade en sinaasappel! Hier vind je alle drie de recepten op een rijtje.

Lees meer
Kookboek: Iedereen eet mee

Kookboek: Iedereen eet mee

Een evenwichtig eetpatroon is voor het hele gezin van groot belang. Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat iedereen blij wordt van de gerechten die jij op tafel zet, zonder dat er met lange tanden wordt gegeten? Helemaal spannend wordt het als je rekening moet houden met een voedselintolerantie of -allergie. Het kookboek: Iedereen eet mee dient als handig hulpmiddel om élke dag evenwichtig, én lekker te koken voor het hele gezin. Dit boek bundelt de hartige succesgerechten en de zoete toppers, waarbij telkens is aangegeven of het recept vrij is van gluten, lactose, noten, eieren, soja, of geraffineerde suiker. 

Lees meer
Marley Spoon: Chili sin carne met linzen, bonen en paprika

Marley Spoon: Chili sin carne met linzen, bonen en paprika

In deze drukke maatschappij komt het voor dat je even geen zin hebt om boodschappen te doen en uren in de keuken te staan na een drukke werkdag. Dan is het ideaal als verse ingrediënten en makkelijke, gezonde gerechten gewoon bij je deur worden afgeleverd. Een maaltijdbox van Marley Spoon kan je dan helpen door een bezoekje aan de supermarkt te besparen en bovendien hoef je niet elke dag te brainstormen wat je gaat koken. Wij mogen van Marlew Spoon het recept delen van deze makkelijke chili sin carne met linzen, bonen en paprika!

Lees meer
Marley Spoon: gekruide paella uit de oven

Marley Spoon: gekruide paella uit de oven

In deze drukke maatschappij komt het voor dat je even geen zin hebt om boodschappen te doen en uren in de keuken te staan na een drukke werkdag. Dan is het ideaal als verse ingrediënten en makkelijke, gezonde gerechten gewoon bij je deur worden afgeleverd. Een maaltijdbox van Marley Spoon kan je dan helpen door een bezoekje aan de supermarkt te besparen en bovendien hoef je niet elke dag te brainstormen wat je gaat koken. Wij mogen van Marlew Spoon het recept delen van deze makkelijke vegan & glutenvrije paella uit de oven. 

Lees meer