
Glutenvrij
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je recepten, informatie en tips voor een glutenvrij eetpatroon. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. Je vindt gluten dus terug in heel veel producten zoals brood, beschuit, crackers, pasta, pizza, couscous en bulgur, maar ook in koek, gebak, seitan en veel producten met glutenbevattende bindmiddelen zoals soepen, sauzen, salades voor op brood, vla en drop. Een hele lijst dus! Sommige mensen hebben coeliakie, dit is een aandoening die ervoor zorgt dat wanneer zij gluten eten er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm ontstaan waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer opgenomen kunnen worden. Opvallend is dat volgens onderzoek 160.000 mensen in Nederland coeliakie hebben, maar slechts 30.000 mensen dit van zichzelf weten. Naast coeliakie kun je ook een lichtere vorm van gluten-intolerantie hebben, zoals glutensensitiviteit. In dit geval kunnen gluten een belangrijke oorzaak zijn van regelmatige buikpijn, diarree of een slechte huid. Kortom, wanneer je lichamelijke klachten ervaart kan het zijn dat een glutenvrij eetpatroon voor jou een oplossing is! We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig.
Kurkuma-bonenballetjes
Wil je graag meer of volledig plantaardig eten, maar twijfel je vanwege een beperkt budget? Dan is het kookboek van Lenna Omrani ‘Every Day Vegan Budget Friendly’ misschien wel wat voor jou! Wij delen vandaag een heerlijk, vegan recept uit dit kookboek met jullie. De kurkuma-bonenballetjes zijn soja- en mogelijk ook glutenvrij. Daarnaast kost dit recept je maar €1,15 per portie!
Overnight oats: Koffie met banaan
Het is weer maandag! Dat betekent: wij kunnen wel wat extra cafeïne gebruiken… Dankzij de koffie bevatten deze overnight oats genoeg energie om je week mee te starten. Daarbij zorgen de chiazaad, lijnzaad en eventueel wat notenpasta voor eiwitten en gezonde vetten. Wat een geweldig begin van de werkweek! Lees snel verder.
Zomerse smoothiebowl: Mango met banaan, ananas en kurkuma
Het is tijd voor fruitige zomerontbijtjes! Mango, banaan en ananas samen in één smoothie. Kan het nog tropischer? De kurkuma in deze breakfast bowl zorgt, zo lang je het bij een halve theelepel houdt, meer voor kleur dan voor smaak. Maar naast die prachtige gele kleur, werkt kurkuma ook nog eens ontstekingsremmend en helpt het de vetverbranding te stimuleren. Een superfood zou je het wel kunnen noemen.
Bugs Bunny Worteltaart
Het kleurrijke kookboek Vegan Delight van Saskia Roeda bewijst dat een puur plantaardig dieet helemaal niet saai hoeft te zijn. Het boek staat vol met bourgondische recepten, grotendeels volgens de raw food-keuken, die kunnen helpen om je lichaam en geest te reinigen. Bovendien zijn alle gerechten vrij van tarwe, gluten, lactose en geraffineerde suiker: ideaal voor mensen met allergieën en intoleranties. Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke worteltaart.
Zomerse smoothie bowl: Frambozen met appel
Het is tijd voor fruitige zomerontbijtjes! Zo simpel, maar zó ongelofelijk lekker. Begin een warme zomerdag met deze frambozen en appel smoothie bowl. Heerlijk verfrissend! Voor de amandelmelk geldt: hoe meer je toevoegt, hoe vloeibaarder de smoothie wordt. Voeg je niet zo veel toe, dan zal je wat meer een sorbetijs structuur krijgen. Ook niet verkeerd als ontbijt, toch? 😉
Groene vijgensmoothie
In het weekend is het tijd voor een goede work-out! Na je sportprestatie is het belangrijk om je lichaam weer aan te vullen met gezonde bouwstoffen. Deze groene vijgensmoothie is ideaal als snel en handig take-away ontbijt of als krachtig tussendoortje na het sporten. Een echte opkikker om de rest van je dag aan te kunnen!
Vergeten groente: zeekraal met zilte aardappelen
De komende weken zet gastblogger Chantal iedere dinsdag een vergeten groente in het zonnetje met een bijbehorend recept. Deze week zeekraal met een fijn recept met zilte aardappelen. […]
Glutenvrije spinazie lasagne
Mensen die last hebben van glutensensitiviteit of een glutenintolerantie (diagnose vastgesteld door een arts), hebben baat bij een glutenvrij dieet. Speciaal voor deze personen heeft onze gasblogger Maartje een heerlijke glutenvrije spinazie lasagne ontwikkeld. Je vindt het recept hier!
Wat is coeliakie?
Merk je dat je steeds bepaalde klachten krijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van een voedselallergie! De komende tijd vertellen we je alles over bepaalde voedselallergieën en hoe je deze kunt vaststellen. Vandaag gaan we het hebben over coeliakie!
7 minuten in de keuken – Veggie: hartige quinoacake
7 minuten in de keuken – Veggie is geschreven door Ingrid Bernard. In dit boek vind je 30 heerlijke vegetarische recepten. Allemaal met een voorbereidingstijd van slechts 7 minuten! Zeker weten een hoogtepunt in de ‘7 minuten in de keuken’-reeks! Goed nieuws: de aankomende tijd mogen wij een aantal recepten uit dit boek met jullie delen. Vandaag bakken we een hartige quinoacake!
Amarant: wat is het?
Misschien ben je amarant wel eens tegengekomen in de supermarkt. In de Zonnatura Rozemarijn & zeezout maïswafels bijvoorbeeld! Of in kleine zakjes, waarin de amarant de vorm heeft van kleine korrels. In steeds meer recepten zien wij dit ingrediënt terug, maar wat is het eigenlijk en wat kan je ermee? Wij zochten het voor je uit!
Engelse gember-citroenkoekjes
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: Engelse gember-citroenkoekjes uit het kookboek Natascha Bakt van Natascha van der Stelt.
Suikervrije cantuccini zonder tarwe
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: Italiaanse cantuccini uit het kookboek Natascha Bakt van Natascha van der Stelt.
Puur natuur Groente: bloemkooltosti
Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Niet iedereen gaat meer groente eten zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten in de vorm van heerlijke recepten. Vandaag: bloemkooltosti!
Puur natuur Groente: koolraapwafels
Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Niet iedereen gaat meer groente eten zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten in de vorm van heerlijke recepten. Vandaag: koolraapwafels!
Puur natuur Groente: vegan zoete aardappel bitterballetjes met saus
Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Niet iedereen gaat het echter zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten in de vorm van heerlijke recepten. Vandaag: zoete aardappel bitterballetjes met saus!
Vleesvervanger getest: AH champignon gran formaggio burger
Vandaag test ik een vleesvervanger in de vorm van een burger, de champignon gran formaggio burger van de Albert Heijn om precies te zijn. Paddenstoelen en Italiaanse kaas, een in mijn ogen gouden combinatie! Lekker op een broodje, maar ook een leuke aanvulling op een typische AVG-maaltijd (met de “V” van vleesvervanger natuurlijk!).
5 gezondheidsvoordelen van lupinebonen
Lupine. In eerste instantie een voor mij onbekend product maar nadat wij de tip kregen om aan de slag te gaan met het kookboek Koken met Lupine, werd ik toch benieuwd. Na het boek doorgebladerd te hebben werd ik enthousiast, want lupine is eigenlijk heel veelzijdig en minder onbekend en ongebruikelijk dan ik dacht.
VEGA FEEST van Nina Olsson: regenboogcurrytafel
Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie en worden dan ook heel blij van deze regenboogcurry!
VEGA FEEST van Nina Olsson: taco’s met chipotle en jackfruit
Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie. Wij worden dan ook heel blij van deze taco’s met chipotle en jackfruit.
VEGA FEEST van Nina Olsson: mangocheesecake zonder bakken
Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie. We beginnen eens aan het eind van de maaltijd bij het dessert in de vorm van deze vegan mangocheesecake zonder bakken. Ideaal om van tevoren klaar te maken en je gezelschap mee te verrassen. Of om op een donkere dag jezelf te verwennen met een hapje taart, terugdenkend aan de zon, terwijl je verder wegkruipt onder een dekentje ;).
Puur Zoet: fruitige ontbijttaartjes
Puur Zoet van Mariette van Tuyl bevat meer dan 80 makkelijke lactosevrije en glutenvrije zoete recepten, waarvan er bijna 60 vegan zijn, YUM! Ook deze ontbijttaartjes met yoghurt en vers fruit zijn gluten- en lactosevrij en zijn ook makkelijk vegan te maken. En ochtenden zijn toch veel leuker als je ze begint met een taartje? 😉 Varieer met het fruit dat jij wilt en begin zo jouw dag heel goed!
TRENDING: 3 x watermeloen pizza
Watermeloen met kokosyoghurt en fruitige toppings gaan supergoed samen. Wat is er nu beter dan een groot, verfrissend en dorstlessend stuk watermeloen als toetje of ontbijt? Nu is watermeloen al heerlijk van zichzelf, maar het kan nooit kwaad om er wat leuks mee te doen. Een watermeloenpizza is leuk en makkelijk om te maken en gegarandeerd een succes op feestjes. Je kunt eindeloos variëren met toppings, maar hier alvast drie suggesties: pizza met munt en bosvruchten, pizza met nectarine en pistache of pizza met chocolade en sinaasappel! Hier vind je alle drie de recepten op een rijtje.
Nieuwe ontdekkingen #26
Ontdek wat de laatste trends zijn op het gebied van voeding! Hier vind je de top 5 nieuwste bijzondere, gezonde en bewuste food producten van Nederland! Deze week: San José chocolade, Harissa saus, Biobites lijnzaad crackers, Keto Cacao en Madame Cocos.
Kookboek: Puur Zoet
Ben jij ook een zoetekauw, maar wil je tegelijkertijd óók op je gezondheid letten? Dan komt hier de oplossing: In Puur Zoet staan verschillende recepten met pure, voedzame ingrediënten voor de meest lekkere zoete baksels, zonder te veel gedoe en met toegankelijke ingrediënten.
Kookboek: Iedereen eet mee
Een evenwichtig eetpatroon is voor het hele gezin van groot belang. Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat iedereen blij wordt van de gerechten die jij op tafel zet, zonder dat er met lange tanden wordt gegeten? Helemaal spannend wordt het als je rekening moet houden met een voedselintolerantie of -allergie. Het kookboek: Iedereen eet mee dient als handig hulpmiddel om élke dag evenwichtig, én lekker te koken voor het hele gezin. Dit boek bundelt de hartige succesgerechten en de zoete toppers, waarbij telkens is aangegeven of het recept vrij is van gluten, lactose, noten, eieren, soja, of geraffineerde suiker.
PASEN: vegan glutenvrij brood met kokos, appel en pitten
Een lekker, glutenvrij brood serveren tijdens de paasbrunch? Dit brood met kokos, appel en zonnebloempitten is een echte aanrader! Het brood is luchtig, zacht en smeuïg. Dit is nu typisch zo’n product waarbij je gasten je om het recept zullen vragen.
Marley Spoon: Chili sin carne met linzen, bonen en paprika
In deze drukke maatschappij komt het voor dat je even geen zin hebt om boodschappen te doen en uren in de keuken te staan na een drukke werkdag. Dan is het ideaal als verse ingrediënten en makkelijke, gezonde gerechten gewoon bij je deur worden afgeleverd. Een maaltijdbox van Marley Spoon kan je dan helpen door een bezoekje aan de supermarkt te besparen en bovendien hoef je niet elke dag te brainstormen wat je gaat koken. Wij mogen van Marlew Spoon het recept delen van deze makkelijke chili sin carne met linzen, bonen en paprika!
Marley Spoon: gekruide paella uit de oven
In deze drukke maatschappij komt het voor dat je even geen zin hebt om boodschappen te doen en uren in de keuken te staan na een drukke werkdag. Dan is het ideaal als verse ingrediënten en makkelijke, gezonde gerechten gewoon bij je deur worden afgeleverd. Een maaltijdbox van Marley Spoon kan je dan helpen door een bezoekje aan de supermarkt te besparen en bovendien hoef je niet elke dag te brainstormen wat je gaat koken. Wij mogen van Marlew Spoon het recept delen van deze makkelijke vegan & glutenvrije paella uit de oven.
Overnight oats: Courgette met sinaasappel en cacao
Het is tijd voor vullende ontbijtjes! Heb je moeite om aan die 250 gram groenten per dag te komen? Niet met deze overnight oats! De geraspte courgette in dit recept werkt onwijs verfrissend en verandert niets aan de smaak. Het enige wat deze groente doet, is ervoor zorgen dat je genoeg kalium, magnesium, vitamine B1 en vitamine B9 binnenkrijgt. Ideaal!
Overnight oats: Mango met passievrucht
Het is tijd voor vullende ontbijtjes! Heb je ooit havermout met mango gecombineerd? Zo ja, dan weet je hoe goed deze combinatie werkt. Zo niet, dan zou ik het zeker gaan proberen! De zoete mango en de ietwat zure passievrucht vullen elkaar perfect aan in dit overnight oats recept. Mocht de mango niet zoet genoeg zijn, dan kun je nog wat agave siroop of een andere zoetstof naar smaak toevoegen.
TRENDING: 3 x Savoury Oats
Je kunt eindeloos variëren met havermout, maar heb je wel eens hartige havermoutpap geprobeerd? Laat die theelepel kaneel plaatsmaken voor een snufje zout en peper, verse kruiden, geroosterde groenten en wat plantaardige olie. Klinkt misschien gek, maar het is zeker het proberen waard. Ben je niet zo’n fan van een hartig ontbijt? Je kunt deze savoury oatmeal ook heel goed als lunch of diner eten! Afgelopen weken deelden we het recept van deze verschillende varianten!
TRENDING: Japanese Savoury Oats
Je kunt eindeloos variëren met havermout, maar heb je wel eens hartige havermoutpap geprobeerd? Laat die theelepel kaneel plaatsmaken voor een snufje zout en peper, verse kruiden, geroosterde groenten en wat plantaardige olie. Klinkt misschien gek, maar het is zeker het proberen waard. Ben je niet zo’n fan van een hartig ontbijt? Je kunt deze savoury oatmeal ook heel goed als lunch of diner eten!