
Glutenvrij
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je recepten, informatie en tips voor een glutenvrij eetpatroon. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. Je vindt gluten dus terug in heel veel producten zoals brood, beschuit, crackers, pasta, pizza, couscous en bulgur, maar ook in koek, gebak, seitan en veel producten met glutenbevattende bindmiddelen zoals soepen, sauzen, salades voor op brood, vla en drop. Een hele lijst dus! Sommige mensen hebben coeliakie, dit is een aandoening die ervoor zorgt dat wanneer zij gluten eten er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm ontstaan waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer opgenomen kunnen worden. Opvallend is dat volgens onderzoek 160.000 mensen in Nederland coeliakie hebben, maar slechts 30.000 mensen dit van zichzelf weten. Naast coeliakie kun je ook een lichtere vorm van gluten-intolerantie hebben, zoals glutensensitiviteit. In dit geval kunnen gluten een belangrijke oorzaak zijn van regelmatige buikpijn, diarree of een slechte huid. Kortom, wanneer je lichamelijke klachten ervaart kan het zijn dat een glutenvrij eetpatroon voor jou een oplossing is! We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig.
Marley Spoon: gekruide paella uit de oven
In deze drukke maatschappij komt het voor dat je even geen zin hebt om boodschappen te doen en uren in de keuken te staan na een drukke werkdag. Dan is het ideaal als verse ingrediënten en makkelijke, gezonde gerechten gewoon bij je deur worden afgeleverd. Een maaltijdbox van Marley Spoon kan je dan helpen door een bezoekje aan de supermarkt te besparen en bovendien hoef je niet elke dag te brainstormen wat je gaat koken. Wij mogen van Marlew Spoon het recept delen van deze makkelijke vegan & glutenvrije paella uit de oven.
Overnight oats: Courgette met sinaasappel en cacao
Het is tijd voor vullende ontbijtjes! Heb je moeite om aan die 250 gram groenten per dag te komen? Niet met deze overnight oats! De geraspte courgette in dit recept werkt onwijs verfrissend en verandert niets aan de smaak. Het enige wat deze groente doet, is ervoor zorgen dat je genoeg kalium, magnesium, vitamine B1 en vitamine B9 binnenkrijgt. Ideaal!
Overnight oats: Mango met passievrucht
Het is tijd voor vullende ontbijtjes! Heb je ooit havermout met mango gecombineerd? Zo ja, dan weet je hoe goed deze combinatie werkt. Zo niet, dan zou ik het zeker gaan proberen! De zoete mango en de ietwat zure passievrucht vullen elkaar perfect aan in dit overnight oats recept. Mocht de mango niet zoet genoeg zijn, dan kun je nog wat agave siroop of een andere zoetstof naar smaak toevoegen.
TRENDING: 3 x Savoury Oats
Je kunt eindeloos variëren met havermout, maar heb je wel eens hartige havermoutpap geprobeerd? Laat die theelepel kaneel plaatsmaken voor een snufje zout en peper, verse kruiden, geroosterde groenten en wat plantaardige olie. Klinkt misschien gek, maar het is zeker het proberen waard. Ben je niet zo’n fan van een hartig ontbijt? Je kunt deze savoury oatmeal ook heel goed als lunch of diner eten! Afgelopen weken deelden we het recept van deze verschillende varianten!
TRENDING: Japanese Savoury Oats
Je kunt eindeloos variëren met havermout, maar heb je wel eens hartige havermoutpap geprobeerd? Laat die theelepel kaneel plaatsmaken voor een snufje zout en peper, verse kruiden, geroosterde groenten en wat plantaardige olie. Klinkt misschien gek, maar het is zeker het proberen waard. Ben je niet zo’n fan van een hartig ontbijt? Je kunt deze savoury oatmeal ook heel goed als lunch of diner eten!
Romige pikante pompoensoep
We kunnen zelf natuurlijk heerlijk koken, maar we worden ook graag geïnspireerd door onze lezers! Vanaf nu delen we daarom regelmatig een recept van jullie. Dit is het lievelingsrecept van Hilde uit Friesland. Al van jongs af aan vind zij het leuk om te koken. De laatste jaren is zij zich steeds meer gaan verdiepen in gezonde voeding en probeert ze steeds minder dierlijke producten te gebruiken. Door te experimenteren bedacht zij deze romige pompoensoep met rode currykruiden.
Kerst to do: vegan & glutenvrij kerstdiner in Rotterdam
De Vega Pop-Up is terug en organiseert een vegan- en glutenvrij kerstdiner! Op 23 en 24 december in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam zal het avondvullende 6-gangen vegan diner. Hier gaat chef-kok Friedjof Kempenaar je laten proeven dat een vegan & glutenvrij kerstdiner alles behalve saai hoeft te zijn. Een echte kerst to do! Reserveer nu je tafeltje, want vol = vol!
Snelle pasta: glutenvrije pasta met rode biet, geitenkaas en rucola
Onlangs ontdekte ik hele mooie glutenvrije pasta! Gemaakt door Garofalo, een traditioneel Italiaans pastamerk dat glutenvrije pasta tot een kunst verheven heeft. Dit inspireerde mij tot een snelle pasta met – jawel – rode bietjes! Binnen 15 minuten op tafel, rose en verrassend. YUM, zeker proberen!
TRENDING: 2 x Healthy Vegan Freakshakes
Het internet staat er vol mee: freakshakes. Je vindt de vrolijke milkshakes in alle soorten en maten en met de gekste toppings die je maar kunt bedenken. Donuts, koekjes, chocolade, marshmallows, snoepjes en een flinke dot slagroom: het is allemaal al gedaan. Hartstikke leuk, maar super ongezond natuurlijk. Afgelopen weken deelden we het recept van een roze & groene freakshake. Dankzij de kokos-slagroom zijn de shakes gezond en vegan!
Easy Vegan: Zoete aardappelstoofpot
Kennen jullie Living the Green Life? Dit is een compleet plantaardig platform dat laat zien dat een (overwegend) plantaardig eetpatroon uitstekend past binnen een uitdagend, succesvol en bevredigend leven. Vorige maand bracht Sanne van Rooij, oprichtster van Living the Green Life, het boek Easy Vegan uit. Met dit boek laat Sanne zien hoe je met uitsluitend plantaardige producten heerlijke en gezonde gerechten kunt bereiden, zonder uren in de keuken te staan. Wij mogen drie recepten delen uit dit mooie kookboek. We begonnen met de American Pancakes voor een zondags ontbijt! Nu delen we het recept voor deze zoete-aardappel stoofpot voor een gure herfstdag.
Overnight oats: Sinaasappel met dadels en kokos
Het is tijd voor vullende ontbijtjes! Wie wel eens bij de Yoghurt Barn is geweest, heeft deze breakfast bowl vast al eens op het menu zien staan. En lekker dat-ie is! Je kunt eventueel de kokosmelk halveren en hier 60 milliliter verse sinaasappelsap aan toevoegen. Dit maakt de overnight oats nog zoeter.
TRENDING: Watermeloen pizza sinaasappel & chocolade
Watermeloen met kokosyoghurt en fruitige toppings gaan supergoed samen. Wat is er nu beter dan een groot, verfrissend en dorstlessend stuk watermeloen als toetje of ontbijt? Nu is watermeloen al heerlijk van zichzelf, maar het kan nooit kwaad om er wat leuks mee te doen. Een watermeloen pizza is leuk en makkelijk om te maken en gegarandeerd een succes op feestjes. Je kunt eindeloos variëren met toppings, maar hier alvast een suggestie: pizza met chocolade & sinaasappel!
Overnight oats: Blauwe bessen met citroen
Het is tijd voor vullende ontbijtjes! Een geweldig recept, al zeg ik het zelf. Super simpel, maar zo verfrissend en vullend! De havermout en de blauwe bessen zorgen voor koolhydraten en de chia zaad, lijnzaad en amandelen zorgen voor eiwitten en gezonde vetten. Mocht je het liever wat zoeter hebben, dan kun je een eetlepel agave siroop of een andere zoetstof toevoegen.
Havermout met gekarameliseerde peer en rozemarijn
Het is tijd voor vullende herfstontbijtjes! Tijdens regenachtige dagen kun je mij alleen wakker maken voor een warme kom met havermoutpap, anders sla ik de dag liever over. Voor deze havermoutpap met gekarameliseerde peer en rozemarijn kom ik mijn bed zeker uit! We hebben hem extra powerful gemaakt met natuurlijke boosters van het fijne merk Mattisson: Maca, Arganolie en Vanille Proteïne. Zo begin je je dag met een kickstart!
TRENDING: South American Savoury Oats
Je kunt eindeloos variëren met havermout, maar heb je wel eens hartige havermoutpap geprobeerd? Laat die theelepel kaneel plaatsmaken voor een snufje zout en peper, verse kruiden, geroosterde groenten en wat plantaardige olie. Klinkt misschien gek, maar het is zeker het proberen waard. Ben je niet zo’n fan van een hartig ontbijt? Je kunt deze savoury oatmeal ook heel goed als lunch of diner eten!
Overnight oats: Aardbei met munt
Het is tijd voor vullende ontbijtjes! Voor dit recept heb je maar weinig nodig, maar dat wat je nodig hebt, is essentieel! Aardbeien en munt vormen een geweldige combinatie. Ook lekker om een keer als salsadip te maken! Maar voor nu: ontbijt. Mochten de aardbeien niet zo zoet zijn, dan kun je ze op smaak brengen met wat agave siroop of een andere zoetstof.
TRENDING: Healthy Vegan Freakshake
Het internet staat er vol mee: freakshakes. Je vindt de vrolijke milkshakes in alle soorten en maten en met de gekste toppings die je maar kunt bedenken. Donuts, koekjes, chocolade, marshmallows, snoepjes en een flinke dot slagroom: het is allemaal al gedaan. Hartstikke leuk, maar super ongezond natuurlijk. Miriam bedacht het recept voor deze gezonde freakshake met slagroom van kokosmelk. Helemaal vegan dus!
Courgetti met doperwtenpesto en avocado
Deze zomer stond ik samen met Verse Oogst op Share a Perfect Day. Hier heb ik ruim 500 lieve dames geïnspireerd om meer en creatiever te koken met groente & fruit. Onder andere met dit heerlijke lichte recept voor verse courgetti met doperwten en avocado.
Cinnamon roll havermoutpap
Het is tijd voor vullende herfstontbijtjes! Elke dag cinnamon rolls voor ontbijt. Dat lijkt mij geweldig, maar helaas voldoet dit niet aan de eisen aan voedingsstoffen die ik dagelijks binnen wil krijgen. Deze cinnamon roll havermoutpap doet dit wel! De lijnzaad en proteïne poeder zorgen voor eiwitten en de havermout zorgt voor de juiste koolhydraten. Voeg er nog wat extra noten aan toe en je kunt de gezonde vetten ook afstrepen. Super!
TRENDING: Watermeloen pizza nectarine & pistache
Watermeloen met kokosyoghurt en fruitige toppings gaan supergoed samen. Wat is er nu beter dan een groot, verfrissend en dorstlessend stuk watermeloen als toetje of ontbijt? Nu is watermeloen al heerlijk van zichzelf, maar het kan nooit kwaad om er wat leuks mee te doen. Een watermeloen pizza is leuk en makkelijk om te maken en gegarandeerd een succes op feestjes. Je kunt eindeloos variëren met toppings, maar hier alvast een suggestie: pizza met nectarine en pistachenoten!
Courgetti met tomaten-olijfsalsa en basilicum
Deze zomer stond ik samen met Verse Oogst op Share a Perfect Day. Hier heb ik ruim 500 lieve dames geïnspireerd om meer en creatiever te koken met groente & fruit. Onder andere met dit heerlijke lichte recept voor verse courgetti boordevol groenten.
Vegan Delight: Go With The Flow Mangopudding
Het kleurrijke kookboek Vegan Delight van Saskia Roeda bewijst dat een puur plantaardig dieet helemaal niet saai hoeft te zijn. Het boek staat vol met bourgondische recepten, grotendeels volgens de raw food-keuken, die kunnen helpen om je lichaam en geest te reinigen. Bovendien zijn alle gerechten vrij van tarwe, gluten, lactose en geraffineerde suiker: ideaal voor mensen met allergieën en intoleranties. Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke mangopudding met gember, sinaasappel en citroengras!
Coconut berry crumble
Het is tijd voor spannende ontbijtjes! Mocht je indruk willen maken op je partner, een vriend of vriendin of een familielid, dan is dit het recept. Het mooie is dat je er ook niet zo veel tijd aan kwijt bent – de oventijd niet meegerekend. Deze coconut berry crumble zal alleen maar goed doen. Geloof mij maar!
Zest for Life: RAW Food Café
Voor mensen met een bepaald dieet kan het lastig zijn om buiten de deur te eten. Zo eten mensen raw, vegan, suiker-, gluten- of zuivelvrij. Zest for life’s Raw Food Café in Amsterdam is dan dé ideale plek om te genieten van je ontbijt, lunch, smoothie of kopje thee met een gezond tussendoortje. Het gehele menu is homemade raw, vegan, suiker-, gluten- EN zuivelvrij! Hoe mooi is het als je een keer alles van de kaart zou kunnen bestellen in plaats van uit te vogelen wat je misschien zou kunnen eten (I know the struggle).
Smoothie bowl met rood fruit & yoghurt
Deze zomer stond ik samen met Verse Oogst op Share a Perfect Day. Hier heb ik ruim 500 lieve dames geïnspireerd om meer en creatiever te koken met groente & fruit. Onder andere met dit heerlijke recept voor een smoothie bowl op basis van magere kwark. Perfect als post-workout maaltijd!
Bowls of Goodness: Loyale linzenchili
Sinds ik laatst bij Poké Perfect in Amsterdam heb gegeten, eet ik het liefst al mijn gerechten uit een bowl. Al mijn maaltijden lijken wel lekkerder te smaken in een kom. In het boek Bowls of Goodnes van Nina Olsson vind je een groot aantal verrukkelijke en voedzame vegetarische gerechten waarmee je de lekkerste foodbowls op tafel zet. Vandaag delen we het recept van deze linzenchili met flespompoen, kokosmelk, paprika en limoen. Eet smakelijk!
Zoete aardappel bowl met chocolade mousse
Het is tijd voor groenteontbijtjes! Zin in wat anders dan je dagelijkse smoothie bowl of havermoutpap? Deze zoete aardappel bowl werkt perfect als ontbijt! Misschien een beetje een gek idee – en al helemaal met avocado chocolade mousse, maar deze doet het geweldig! De zoete aardappel zit boordevol vezels, vitamine C en antioxidanten. Combineer deze met een chocolade mousse van avocado voor de gezonde vetten en je hebt een super gezond ontbijt!
TRENDING: Italian Savoury Oats
Je kunt eindeloos variëren met havermout, maar heb je wel eens hartige havermoutpap geprobeerd? Laat die theelepel kaneel plaatsmaken voor een snufje zout en peper, verse kruiden, geroosterde groenten en wat plantaardige olie. Klinkt misschien gek, maar het is zeker het proberen waard. Ben je niet zo’n fan van een hartig ontbijt? Je kunt deze savoury oatmeal ook heel goed als lunch of diner eten!
Japanse sobanoedels met zeewier en edamame
We kunnen zelf natuurlijk heerlijk koken, maar we worden ook graag geïnspireerd door onze lezers! Vanaf nu delen we daarom regelmatig een recept van jullie. Dit is het lievelingsrecept van Nina, een vegetariër die graag experimenteert in de keuken door verschillende ingrediënten bij elkaar te gooien die zij in huis heeft. Zo kwam ze op het recept voor deze sobanoedels met zeewier en aubergine.
Bowls of Goodness: Regenboogsalade
Sinds ik laatst bij Poké Perfect in Amsterdam heb gegeten, eet ik het liefst al mijn gerechten uit een bowl. Al mijn maaltijden lijken wel lekkerder te smaken in een kom. In het boek Bowls of Goodnes van Nina Olsson vind je een groot aantal verrukkelijke en voedzame vegetarische gerechten waarmee je de lekkerste foodbowls op tafel zet. Vandaag delen we het recept van deze Regenboogsalade met boekweit, taugé, groente en fruit met green goddessdressing. Eet smakelijk!
Herfstige smoothie bowl: Chocolade met hazelnoot
Het is tijd voor herfstige zomerontbijtjes! Bang dat je chocolade moet missen bij een veganistisch dieet? Nu is pure chocolade gelukkig in de meeste gevallen vrij van lactose, maar deze chocolade en hazelnoot smoothie bowl overtreft alles. Voeg wat bevroren spinazie toe voor extra proteïne en je hebt een heerlijk ontbijtje!
TRENDING: Healthy Vegan Freakshake
Het internet staat er vol mee: freakshakes. Je vindt de vrolijke milkshakes in alle soorten en maten en met de gekste toppings die je maar kunt bedenken. Donuts, koekjes, chocolade, marshmallows, snoepjes en een flinke dot slagroom: het is allemaal al gedaan. Hartstikke leuk, maar super ongezond natuurlijk. Miriam bedacht het recept voor deze gezonde freakshake met slagroom van kokosmelk. Helemaal vegan dus!
Bowls of Goodness: Pokékom met watermeloen
Sinds ik laatst bij Poké Perfect in Amsterdam heb gegeten, eet ik het liefst al mijn gerechten uit een bowl. Al mijn maaltijden lijken wel lekkerder te smaken in een kom. In het boek Bowls of Goodnes van Nina Olsson vind je een groot aantal verrukkelijke en voedzame vegetarische gerechten waarmee je de lekkerste foodbowls op tafel zet. Vandaag delen we het recept van deze Pokékom met Sobanoedels, watermeloen, zeewier, tempé en scherpe gemberdressing. Eet smakelijk!