
Glutenvrij
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je recepten, informatie en tips voor een glutenvrij eetpatroon. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. Je vindt gluten dus terug in heel veel producten zoals brood, beschuit, crackers, pasta, pizza, couscous en bulgur, maar ook in koek, gebak, seitan en veel producten met glutenbevattende bindmiddelen zoals soepen, sauzen, salades voor op brood, vla en drop. Een hele lijst dus! Sommige mensen hebben coeliakie, dit is een aandoening die ervoor zorgt dat wanneer zij gluten eten er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm ontstaan waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer opgenomen kunnen worden. Opvallend is dat volgens onderzoek 160.000 mensen in Nederland coeliakie hebben, maar slechts 30.000 mensen dit van zichzelf weten. Naast coeliakie kun je ook een lichtere vorm van gluten-intolerantie hebben, zoals glutensensitiviteit. In dit geval kunnen gluten een belangrijke oorzaak zijn van regelmatige buikpijn, diarree of een slechte huid. Kortom, wanneer je lichamelijke klachten ervaart kan het zijn dat een glutenvrij eetpatroon voor jou een oplossing is! We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig.
Spruitenpesto
Een gezonde, winterse en aardse variatie op de gebruikelijke pesto. Leuk om je gasten mee te verrassen als borrelhapje op een toastje, door een warme maaltijd of om je broodje mee op te fleuren. Eens even wat anders! […]
Kruidige polenta met spruiten en paddenstoelen
Een perfect hoofdgerecht voor een dinertje: weinig voorbereiding, gemakkelijk te maken, goed te portioneren en toch een feestje op het bord. De pure smaken van de paddenstoelen en de spruiten doen het geweldig samen en met de smaak van de salie in de zachte polenta is het echt een winters en aards gerechtje. Zeker uitproberen! […]
Aubergine uit de oven met spruiten-linzen salade
Een goed geroosterde aubergine uit de oven is perfect als lunch, voor- of hoofdgerecht! Belegd met deze spruiten-linzen salade en de granaatappelpitjes is het een herfstige en toch lichte combinatie die veel mensen zal verrassen. […]
Gekarameliseerde spruiten uit de oven
Zo fijn op een winterse avond: gekarameliseerde groenten die stomend uit de oven komen. De ietwat wrange spruiten in combinatie met de ahornsiroop, de aardse broccoli, de notige rucola en de zoete cranberries zijn een geweldige combinatie. Onverwacht gezond comfort food! […]
La Vina: wijn & spijs
Op het pleintje in de maasstraat zit restaurant La Vina. Een modern, sfeervol en hip zaakje, met Spaanse invloeden gespecialiseerd in wijn en spijs, én in glutenvrij! Het succes van het zaakje is te danken aan pure kwaliteit en aan de stralende lach van de innemende 29-jarige gastvrouw en eigenaresse Jacqueline. Een heerlijke avond verzekerd! […]
Vergeten groente: borsjt met krootjes
De komende weken zet gastblogger Chantal iedere dinsdag een vergeten groente in het zonnetje met een bijbehorend recept. Deze week krootjes! […]
Boerenkoolpesto
Een gezonde superfood variatie op de gebruikelijke pesto. Leuk om je gasten mee te verrassen of om je broodje mee op te fleuren. Eens even wat anders! […]
Zwarte quinoa met boerenkool, aubergine en abrikozen
Een combinatie die ik zelf niet snel verzonnen zou hebben, maar waar ik nu al menigeen mee heb versteld doen staan. De zwarte quinoa met de diepgroene boerenkool, paarse aubergine en feloranje abrikozen levert een kunstwerk op dat bijna niet meer aan eten doet denken. Een gezond, kruidig, superfoodrecept! […]
Groene smoothie met boerenkool, peer en cranberries
Zoals zoveel veggies en vegans ben ik dol op groene smoothies. Gezond, lekker, light en in dit geval een echte superfood-booster. Deze groene smoothie met boerenkool is ideaal als snel en handig take-away ontbijt of als krachtig tussendoortje na een sportprestatie. Een echte opkikker om de rest van je dag aan te kunnen. […]
Groene panzanella met boerenkool
De Italiaanse broodsalade in een groen jasje! Een verrassende en super gezonde combinatie met boerenkool, erwtjes, venkel en de heerlijke grote cannellini bonen. Het knapperige brood neemt de smaak van de dressing en de groente op en maakt het geheel tot een rijke maaltijdsalade om van te smullen. […]
Pompoen-courgettequiche met quinoabodem
Een geweldig taartje dat ik uit Fresh & Light van Donna Hay gehaald heb. Een quiche met een bodem van quinoa! Ik zou het niet snel bedacht hebben. De combinatie van pompoen, courgette en geitenkaas erop smaakt heerlijk warm en fris tegelijk met de smeuiigheid van de geitenkaas. Een verrassende aanrader! […]
Vrolijke bietensalade met grapefruit
Deze salade geïnspireerd op een receptje uit de Happi Food, en eerlijk is eerlijk, om vrolijk van te worden! Zoveel kleuren en zoveel frisse smaken op een bord. Een bijzondere combinatie met enerzijds de winterse bieten met de frisse groente groenten en de zoetzure grapefruit. Voor een happy healthy day! […]
Peer & venkelsalade
Het is vast niet ongemerkt voorbij gegaan dat ik wel houd van een beetje fruit in mijn salade. Een frisse, lichtzoete toevoeging die zorgt dat de salade net even anders is dan anders. Ook nu weer is de peer met de venkel een heerlijke, niet alledaagse combinatie. Super lekker en gezond, een echt hip vegetarisch receptje. […]
Veggie tower (met rode bieten)
Een hele frisse en eenvoudige salade geserveerd als een kunstig torentje. Minder is meer geldt helemaal voor dit gerecht. Ideaal als voorgerecht met een groep vrienden, want vooraf te bereiden en makkelijk te maken, of voor jezelf als lunch of als licht hoofdgerecht. Want wat is leuker dan groente in een torentje! […]
Bietensalade met tofu, erwtjes en tahin
Een fijne salade met rode bieten, tofu, erwtjes en dankzij de tahin-citroendressing net even anders dan anders. Heerlijk als voorgerecht, maaltijdsalade of zelfs als hoofdgerecht geserveerd met bruine rijst. Super snel te bereiden en altijd een succes. […]
Rode bietenburgers
Dit vond ik de meest verrassende variatie van de rode biet. Een burger! Ik heb diverse recepten getest en ben zo op mijn eigen ideale rode bietenburger uitgekomen. Een bijzondere ‘vleesvervanger’ voor de vegetariër, zonder de eieren ook voor veganist en zelfs voor de openhartige vleeseter. Het proberen waard!
Rode salade met kool, rode biet en granaatappel
Deze rode salade is niet alleen een wonderlijk feest op je bord maar geeft ook het ultieme detoxgevoel. De bittere rode kool met de zachte biet, de zure granaatappelpitjes en de zoete cranberries geven een totale smaak- en structuurbeleving. Ideaal als lichte maaltijd voor het sporten of als voedzame lunch. Vitamientjes gegarandeerd! […]
Groentecurry met kardamomyoghurt
Ik ben dol op de warme smaken en geuren uit de Indiase keuken. Toch kook ik niet zo vaak een Indiaas gerecht omdat het allemaal zo lang moet inkoken, pruttelen en er tientallen kruiden aan te pas komen. Deze keer had ik echter weer eens zin in een echte curry vol verse groenten en pure smaken. En dan realiseer ik me weer: eigenlijk is het zo makkelijk. […]
Vleesvervanger getest: tofu roerbakgehakt AH
Regelmatig test ik kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt, zodat jij nooit meer twijfelend voor dat enorme schap hoeft te staan. Ieder product wordt beoordeeld op smaak, structuur, voedingswaarde, originaliteit en in hoeverre het ‘troepvrij’ is. OORDEEL: Dit product bestaat uitsluitend uit sojabonen. In tegenstelling tot het eerder geteste Tivall fijngehakt is dit een minder goede replica van echt gehakt. De korrel is wat groter, wat lekker is, maar heeft een beetje een elastieken structuur die soms piept tussen je tanden. Het tofu gehakt is wel een stuk minder droog dan de Tivall korrel, maar heeft een sponzige associatie. Niet verveld, maar anders. De tofu is niet aangevuld met vitamine B12, ijzer en eiwitten en bevat 185 calorieën. – Cijfer: 5,5
Lifefood: live nutrition for life
Dankzij Twitter raakte ik in contact met Lifefood. Een jong bedrijfje gericht op biologische, veganistische rawfood snacks. Ze wilden De Hippe Vegetariër graag kennis laten maken met deze mooie producten en zo ontving ik een pakketje vol overheerlijke rawfood snacks. […]
Zoete aardappel met vijgen uit de oven
Echt comfortfood voor een ontspannen avondje op de bank of na een lange druilerige werkdag. Het is heel eenvoudig, weinig voorbereidingstijd, snel klaar en ook nog eens enorm lekker en light. Een maaltijd om jezelf en je buik blij te maken. […]
Vijgencarpaccio
Dit gerecht verdiend een schoonheidsprijs! En daarnaast ben ik altijd dol op creaties die een bekende naam een nieuwe betekenis geven. Want wie denkt er nog aan rundercarpaccio als je deze vijgenvariatie hebt gezien? Een smaakvol plaatje op een bord. […]
Vleesvervanger getest: Tofu roerbakblokjes AH
Regelmatig test ik kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt, zodat jij nooit meer twijfelend voor dat enorme schap hoeft te staan. Ieder product wordt beoordeeld op smaak, structuur, voedingswaarde, originaliteit en in hoeverre het ‘troepvrij’ is. OORDEEL: Deze tofublokjes ogen een beetje als langwerpige hondenbrokjes, en dat komt omdat ze al fijn gekruid zijn. Het toevoegen van smaken is niet aan te raden want dat levert een vreemde mix op. De structuur is een beetje vreemd en ondefinieerbaar. Ze vallen in de categorie: zacht sponzig en saai zonder ‘bite’, alsof de blokjes wegsmelten op je tong. De blokjes bevatten 210 calorieën, wat aan de hoge kant is. Dit wetende zou ik dus voor onbewerkte tofu gebruiken. – Cijfer: 3
Quinoa met radijsjes, tuinbonen en roquefort
Dit recept is een kleurig kunstwerk op je bord en is gevuld met ingrediënten zoals radijsjes en tuinbonen die ik zelf weleens neig te vergeten… Eigenlijk zijn ze super lekker en gezond! En het ziet er ook nog eens leuk uit. De roquefort (of andere blauwe kaas) in dit gerecht is een echte smaakmaker zonder dat je er veel van hoeft te gebruiken, in combinatie met de lichtzoete witte druif is het een palet van smaken waar ik dolgelukkig van word. […]
Aziatische koolsalade: lekker & light
Dit recept is een absolute verrassing. Toen mijn lief de ingrediënten in de koelkast zag liggen dacht hij dat er konijnenvoer op het menu stond, maar niets was minder waar. Bovendien past dit recept in alle opzichten bij mijn streven van ‘lekker & light’. Het is enorm smaakvol en super gezond: veel rauwkost, gember voor de spijsvertering, geen kaas, de noten zijn onbewerkt en een lichte dressing met weinig olie. Kortom, een verantwoorde smulsalade en dat is precies waar wij hippe vegetariërs naar op zoek zijn. […]