
Paleo
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je recepten en inspiratie voor het paleo eetpatroon. Paleo is gebaseerd op de gedachte dat we terug moeten naar onze oervoeding. Volgens deze theorie veranderen onze genen niet of nauwelijks in de loop der tijd waardoor onze genen nog steeds zijn ingesteld op de voeding van duizenden jaren geleden, toen wij nog jager en verzamelaar waren. Dit betekent dat ons lichaam nog steeds het best gedijt op deze oervoeding: zuiver, niet geraffineerd, zoveel mogelijk biologisch, zonder bewerkingen en zonder moderne toevoegingen. In de praktijk betekent dit voor de vegetariër vooral groenten en fruit, noten, zaden, glutenvrije granen, kruiden en eieren, en geen suikers, zuivelproducten, granen, peulvruchten en kunstmatige toevoegingen. Door zo te eten is ons lichaam in staat onze voeding optimaal om te zetten in energie waardoor storingen met lichamelijke neveneffecten achterwege blijven. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!
Wildplukken: zelf aan de slag
Nu je weet wat wildplukken is en waarom je ervoor zou kiezen, is het natuurlijk tijd om zelf aan de slag te gaan! Maar voordat je op eigen houtje gaat wildplukken moet je natuurlijk goed weten wat eetbaar is en wat juist giftig – dat is een hele studie. Gelukkig groeien brandnetels, paardebloemen en madeliefjes misschien wel in je achtertuin en zijn ze geweldig in de keuken. Dat is een goede start!
Weg met de 40-urige werkweek?
Steeds meer mensen vragen zich af of het niet anders kan, die volgepropte levens die we leiden. Volgepropt met ambities, bucketlists, verwachtingen en wensen. De mens besteedt anno 2016 een groot deel van zijn dag aan werk. Een 40-urige werkweek vinden we heel normaal. Maar wist je dat dat niet altijd zo geweest is?
Waarom zou je wildplukken?
Je eigen eetbare gewassen plukken is een onderwerp dat steeds meer belangstelling krijgt. Een groeiende groep mensen wil zelf de controle hebben over hun eten en de herkomst daar van. Het eten van wilde planten, bessen, noten en paddestoelen past helemaal in dit plaatje! Want de toegevoegde gezondheidswaarde van alles dat we uit de vrije natuur eten is groot en bovendien kost het niets, alleen maar een beetje moeite.
Waarom lopen we tijdens het bellen?
Voordat er telefoons werden uitgevonden, konden we alleen gesprekken met elkaar voeren terwijl we tegenover elkaar zaten of stonden. In zo’n situatie kun je de ander horen, zien, ruiken en aanraken. Er zijn daarbij dus meer zintuigen in gebruik dan alleen je oren. Dit is ook de reden dat we graag lopen tijdens het bellen. Maar waarom eigenlijk?
Wat is wildplukken?
Sinds een aantal weken loop ik op een heel andere manier door het park of bos. Ik kijk meer om me heen, ruik aan vreemde plantjes en neem soms zelfs een hapje van een of ander blaadje. Ik heb er een nieuwe hobby bij gekregen en ik ben er van in de ban: wildplukken!
Waarom we allemaal nomaden zijn
Trendwatcher Lidewij Edelkoort voorspelde in 2012 dat we een ‘primitieve’ tijd tegemoet zouden gaan, een nomadische toekomst. Primitief en nomadisch op een eigentijdse manier dan wel: van alle moderne gemakken voorzien. Nomadisch leven deden onze verre voorouders al,...
Paasmenu: kardemom-mango smoothie
De lente komt eraan, dat betekent een heerlijk zonnetje, de geboorte van lammetjes en kuikentjes, de eerste narcissen en natuurlijk paaseitjes zoeken! Wij sloven ons ieder jaar weer vol enthousiasme uit om een mooie tafel vol te zetten met heerlijke brunch items. Heb...
Vegan limoenmousse met granaatappel
De grootste uitdaging is om een zoete traktatie te maken die gezond is. Met deze limoenmousse met granaatappel zit je helemaal goed! De ‘mousse’ is namelijk een mengsel van avocado, dadels en limoen. Geen suiker, boter, room of olie dus. Probeer dit! Mijn gasten...
Bier & Spijs: Tomaten- en mangosalade met gembervinaigrette
Vaak combineren we gerechten met wijn, vandaar ook de klassieke wijn-spijs combinatie. Maar in Oosterse landen worden gerechten vaak gecombineerd met bier. Tijd om dat in het westen ook te proberen. Vandaag het voorgerecht: tomaten- en mangosalade met een gember vinaigrette […]
Courgette pasta met basilicum avocado pesto
Hou je spirelli in de aanslag, want het is tijd om courgetti te maken! Één van mijn persoonlijke favorieten. Dit gerecht is makkelijk, snel , en omdat het gerecht valt onder de categorie raw foods, ook super gezond. Door de romige saus voelt het als comfort food, net waar je soms even behoefte aan hebt. […]
Mediteraanse salade
Deze mediteraanse salade is heerlijk als de zomer tot een einde komt en het tijd is om je mentaal voor te bereiden op de herfst. Nu dus! De salade wordt warm geserveerd en op een hete zomerdag zit niemand te wachten op een warme maaltijd. Daarom geniet ik vaak extra van deze mediterrane smaken als ik weet dat de kou eraan komt. Zo hoef ik nog even niet na te denken over de winter, de sneeuw, de winterjas en de donkere dagen, en waan ik me nog heel even in zonnig Italië. […]
Herfst Juice
De PRESSROOM van het mooie INK Hotel in Amsterdam heeft een nieuw concept: Tuesday Juiceday! Op deze dag kan je hier vanaf 07.00 smorgens the Juice of the Day komen halen. En leuk nieuws: aanstaande dinsdag 20 oktober ben ik gastjuicer en staat mijn juice op het menu! Een stevige herfst juice met rode bieten, snijbiet en verse bramen. Wil jij mijn juice proeven? Ik mag 5 mensen uitnodigen om er as dinsdag vanaf 07.00 eentje te komen halen bij PRESSROOM! Vertel mij in een reactie waarom jij deze opkikker nodig hebt, dan maak ik maandagavond de 5 winnaars bekend. […]
Smoothie: vet verbrander
Deze smoothie is een echte ‘fat buster’! Perfect drankje voor diegenen die graag een pondje minder willen. Een heerlijke combinatie van tomaat, peterselie, bleekselderij, sinaasappel, lente-ui, grapefruit, radijs en paprika. Gezond, lekker en effectief! […]
Smoothie: tegen verkoudheid en griep
Deze smoothie helpt tegen verkoudheid en griep. Een echte detox juice die je lichaam reinigt en alle slechte stoffen verwijderd, dan hoef je niet meer ziek te worden! Een heerlijke combinatie van citroen, knoflook, gember, mierikswortel, appel, peer en honing. Gezond, lekker en effectief! […]
Smoothie: tegen hoofdpijn
Deze smoothie helpt tegen hoofdpijn. Iets waar we allemaal wel eens last van hebben. Het is een heerlijke combinatie van koolbladeren, broccoli, alfalfa kiemen, appel, wortel en aardbeien. Gezond, lekker en effectief! […]
Smoothie: anti-kater
Deze smoothie is de perfecte remedie tegen een heftige kater! Een heerlijke combinatie van wortel, appel, watermeloen, sinaasappel, grapefruit, rode biet en koobladeren. Gezond, lekker en effectief! […]
Smoothie: Power Punch
Deze smoothie is echt krachtvoer! Perfect drankje voor diegenen die graag een ‘Power Punch’ kunnen gebruiken. Een krachtige combinatie van banaan, tahini, vanille en sla. Gezond, lekker en effectief! […]
Smoothie: tegen constipatie
Verstopping geeft altijd een enorm vervelend gevoel. Daarom deze smoothie tegen constipatie met een heerlijke combinatie van spinazie, groene appel, pruimen, vijgen, rabarber en kersen. Gezond, lekker en effectief! […]
Smoothie: focus en concentratie
Deze smoothie zorgt voor een betere focus en concentratie. Het is een heerlijke combinatie van papaya, banaan, hennepzaadjes, gember en kaneel. Gezond, lekker en effectief! […]
Smoothie: voor de ogen
Deze smoothie is een echte boost voor de ogen! Een heerlijke combinatie van peterselie, wortel, abrikozen, lente-ui, selderij, rode biet en koolbladeren. Gezond, lekker en effectief! […]
Smoothie: gewichtsverlies
Deze smoothie ondersteunt gewichtsverlies en vermindert cellulitis. Daarnaast heeft het een zeer reinigende werking op de lever. Een heerlijke combinatie van grapefruit, koolbladeren, appel, peterselie, wortel, komkommer, kurkuma en zeewier. Gezond, lekker en...
Boodschappenlijst SAPPENKUUR
Bij deze de volledige boodschappenlijst (voor 1 persoon) voor de GRATIS ONLINE SAPPENKUUR die op maandag 29 juni van start zal gaan voor zeven dag! Iedere avond van te voren om 18.00 (op zondag 28 juni om 18.00 dus de eerste) zal het dagmenu met bijbehorende recepten en instructies online te vinden zijn, met daarin beschreven wat er gegeten mag worden voor ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes en ook de dranken gedurende de dag. Als je dit nog niet gedaan hebt, meld je dan nu officieel aan via onze DETOX FACEBOOKPAGINA. Dit is de plek voor vragen, advies en support. Heel veel succes gewenst alvast, we kunnen het! […]
Gele kiwi zomermenu
Ik ben dol op kiwi’s! Ze zijn handig om mee te nemen, super gezond, lage glycemische index, noem maar op. Toch vind ik in de zomer een perzik of een abrikoos een grotere traktatie: lekker zoet en sappig. Onlangs heb ik echter de gele kiwi ontdekt en gebombardeerd tot mijn nieuwe favoriete zomerfruit. Zoeter en zachter dan de groene kiwi, nog meer vitamine C, opvallend rijk aan vezels en kalium en heerlijk te combineren in zowel zoete als hartige gerechten. In dit artikel vind je mijn gele kiwi zomermenu: een juice, een smoothie, twee salades en een havermout-kwark hapje voor ontbijt of tussendoor. Wat is jouw favoriet? […]
Raw Food: tussendoortjes
De afgelopen weken heb je kunnen lezen over de Raw Food leefstijl, wat de gedachte hierachter is, waar je rekening mee moet houden als je ermee wilt starten, hoe mijn ‘basispakket’ qua producten en apparaten in de keuken eruit ziet en wat slimme alternatieven zijn voor niet-rauw verleidingen. Na de Raw ontbijt-, lunch- en dinerrecepten help ik jullie vandaag op weg heerlijke Raw Food tussendoortjes. Mijn favoriete food topic! […]
Raw Food: diner recepten
De afgelopen weken heb je kunnen lezen over de Raw Food leefstijl, wat de gedachte hierachter is, waar je rekening mee moet houden als je ermee wilt starten, hoe mijn ‘basispakket’ qua producten en apparaten in de keuken eruit ziet en wat slimme alternatieven zijn voor niet-rauw verleidingen. Na de Raw ontbijt- en lunchrecepten help ik jullie vandaag op weg met recepten voor een drie-gangen Raw Food diner! […]
Spaanse keuken: vegetarische tortilla
Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de tapas uit de Spaanse keuken met het recept voor vegetarische aardappel tortilla, met een topcombinatie van spinazie, pijnboompitten en rozijnen. […]
Raw Food: lunch recepten
De afgelopen weken heb je kunnen lezen over de Raw Food leefstijl, wat de gedachte hierachter is, waar je rekening mee moet houden als je ermee wilt starten, hoe mijn ‘basispakket’ qua producten en apparaten in de keuken eruit ziet en wat slimme alternatieven zijn voor niet-rauw verleidingen. Na de Raw ontbijtrecepten van vorige week help ik jullie vandaag op weg met vier overheerlijke rauwe lunchrecepten! […]
Libanese keuken: Muhammara
Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de Mezzes uit de Libanese keuken met het recept voor Muhammara, een gezonde paprikadip. Speciaal voor De Hippe Vegetariër van restaurant Nomads! […]
Healthy pizza met bloemkoolbodem
Pizza met bloemkoolbodem! Een van mijn favoriete gezonde alternatieven. Het blijft zo’n uitdaging om te zoeken naar gezonde, skinny varianten van de lekkerste guilty pleasures. Natuurlijk kan zo’n bloemkoolbodem niet snel op tegen de echte krokante pizza, maar zeker het proberen waard! Laat je me weten wat je ervan vindt? […]
Pompoenmenu: geroosterde pompoen met appelsalsa
Met de feestdagen in het vooruitzicht hoop ik jullie te inspireren met een mooi vijf-gangen-pompoenmenu (afgestemd op ongeveer 8 personen)! Dit is het ideale voorgerecht: fris, warm en een feestje op je bord. Bovendien goed voor te bereiden! […]
Bananen-pannenkoekjes met blauwe bessen
Niets is zo lekker als een feestelijk ontbijtje in het weekend (in bed). Deze bananenpannenkoekjes lenen zich daar perfect voor! Super snel gemaakt, heel smaakvol en ook nog eens gezond en glutenvrij (want op basis van banaan). Heerlijk met blauwe bessen, romige yoghurt, ahornsiroop en een snufje kaneel. […]
Bloemkoolcouscous met rode bietjes
Couscous van bloemkool, een ultiem gezond gerecht dat ik iedere keer weer een verrassing vind. Dit recept is afkomst van Simone’s Kitchen, een prachtig foodblog dat vooral opvalt vanwege de geweldige Food foto’s. Daarom doet deze rood-roze couscous het ook zo ontzettend goed! Bovendien is het een echte groente-boost nu weer uit onderzoek van het Nutrilite Health Institute van Amway is gebleken dat volwassenen wereldwijd bij lange na de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet halen. Het merendeel van de volwassenen wereldwijd moet minimaal twee keer zoveel groenten en fruit eten als ze nu doen, dus deze bloemkoolcouscous is daarvoor een goed begin! Een lust voor het ook en een perfecte snelle doordeweekse maaltijd: healthy Monday! […]
Smoothie: voor gezond haar
Deze smoothie wordt ‘thicker hair’ genoemd! Perfect drankje voor diegenen die graag een vollere bos zouden willen. Een super combinatie van alfalfa, kool, broccoli, wortel, rode ui, rode biet, watermeloen en knoflook. Gezond, lekker en effectief! […]