
Paleo
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je recepten en inspiratie voor het paleo eetpatroon. Paleo is gebaseerd op de gedachte dat we terug moeten naar onze oervoeding. Volgens deze theorie veranderen onze genen niet of nauwelijks in de loop der tijd waardoor onze genen nog steeds zijn ingesteld op de voeding van duizenden jaren geleden, toen wij nog jager en verzamelaar waren. Dit betekent dat ons lichaam nog steeds het best gedijt op deze oervoeding: zuiver, niet geraffineerd, zoveel mogelijk biologisch, zonder bewerkingen en zonder moderne toevoegingen. In de praktijk betekent dit voor de vegetariër vooral groenten en fruit, noten, zaden, glutenvrije granen, kruiden en eieren, en geen suikers, zuivelproducten, granen, peulvruchten en kunstmatige toevoegingen. Door zo te eten is ons lichaam in staat onze voeding optimaal om te zetten in energie waardoor storingen met lichamelijke neveneffecten achterwege blijven. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!
Thaise broccoli salade met mango, paprika en cashews
Salades met Aziatische invloeden kunnen zo fris en verrassend zijn! Zo ook deze Thaise broccoli salade waarbij mango, paprika, cashewnoten en koriander de beste combinatie vormen. Een zoet, zure dressing erbij en je hebt een perfecte gezonde lunch of in combinatie met bruine rijst een heerlijk avondmaal. […]
Courgette spagetti met pittige mango-munt saus
Een hoogstandje uit de rauwe keuken! Spagetti van courgette met een hele bijzondere pittige mango-munt saus. Ik was meteen gefascineerd door dit recept en heb het de allereerste keer direct roekeloos voorgeschoteld aan tien gasten. Het was een verbazend succes! Dus geloof me: probeer dit! […]
Romige avocado gazpacho
Niets is zo passend als gazpacho op een warme zomerse dag. Heerlijk frisse koude soep. Deze variant met avocado, kokosmelk en citroensap is enorm verfijnd en net even anders dan anders. Perfect om mee te nemen naar de picknick, te serveren als voorgerecht of als lichte lunch. […]
Romige notentaart met rood fruit
De Groene Meisjes noemen dit een rauwe ‘cheesecake’. Dankzij de heerlijke kokosolie en de rauwe noten heeft het ook echt die romige structuur. Voor mij is het echter gewoon een geweldig notentaartje waar je bijna niet vanaf kan blijven. Een (best wel) gezonde snack voor tijdens een dipje, een verwennerij voor ieder moment van de dag! […]
Rabarber-aardbei smoothie
Een heerlijke zomerse smoothie met het zoete van de aardbei, het zure van de rabarber en een prachtige kleur. Een fruitige verwennerij! […]
Zomerse salade met rabarber, aardbei, asperges en linzen
Echt een lentesalade met vrolijke kleuren, zonnige ingrediënten en een frisse zoetzure dressing om het geheel af te maken. Een mooie gezonde salade die kan dienen als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht, het is maar net hoe je hem combineert. Mijn favoriet voor de zomerse maanden! […]
Kapha: Eenvoudige koolschotel
Dit lunchrecept is helemaal afgestemd op de Kapha dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met dit recept je het ook kunt gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! […]
Kapha: fruitsalade met honing-gember dressing
Deze heerlijke, zoete fruitsalade is perfect afgestemd op de Kapha dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met andere soorten fruit of kruiden je dit recept ook kunt gaan gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! […]
Weten van (h)eerlijk eten
In het kookboek Weten van (h)eerlijk eten laat Rineke Dijkinga, orthomoleculair en natuurgeneeskundige, zien hoe wij door middel van eten onze gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Want gezondheid is niet iets wat je overkomt, je kunt er actief aan werken. Dus neem verantwoordelijkheid voor je voeding en word bewust gezond! […]
Boerenkoolpesto
Een gezonde superfood variatie op de gebruikelijke pesto. Leuk om je gasten mee te verrassen of om je broodje mee op te fleuren. Eens even wat anders! […]
Herengracht: eten is het nieuwe diëten
Restaurant & Bar Herengracht is een nieuwe weg in geslagen en zet vanaf dit jaar gezond en duurzaam op de kaart. Herengracht wil af van het traditionele diëten en mensen stimuleren bij het verkrijgen van een gezonde, duurzame lifestyle, die bovendien gezellig en vooral lekker is. Als aftrap van deze nieuwe visie is er tot en met 16 februari elke week een ander drie-gangen-menu, samengesteld door een vooraanstaande voedingsdeskundige. Alles onder het motto: eten is het nieuwe diëten! Daar is De Hippe Vegetariër het roerend mee eens. […]
Groene smoothie met boerenkool, peer en cranberries
Zoals zoveel veggies en vegans ben ik dol op groene smoothies. Gezond, lekker, light en in dit geval een echte superfood-booster. Deze groene smoothie met boerenkool is ideaal als snel en handig take-away ontbijt of als krachtig tussendoortje na een sportprestatie. Een echte opkikker om de rest van je dag aan te kunnen. […]
Veggie tower (met rode bieten)
Een hele frisse en eenvoudige salade geserveerd als een kunstig torentje. Minder is meer geldt helemaal voor dit gerecht. Ideaal als voorgerecht met een groep vrienden, want vooraf te bereiden en makkelijk te maken, of voor jezelf als lunch of als licht hoofdgerecht. Want wat is leuker dan groente in een torentje! […]
Aziatische koolsalade: lekker & light
Dit recept is een absolute verrassing. Toen mijn lief de ingrediënten in de koelkast zag liggen dacht hij dat er konijnenvoer op het menu stond, maar niets was minder waar. Bovendien past dit recept in alle opzichten bij mijn streven van ‘lekker & light’. Het is enorm smaakvol en super gezond: veel rauwkost, gember voor de spijsvertering, geen kaas, de noten zijn onbewerkt en een lichte dressing met weinig olie. Kortom, een verantwoorde smulsalade en dat is precies waar wij hippe vegetariërs naar op zoek zijn. […]