Eetpatroon

Suikervrij

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je recepten en inspiratie voor een suikervrij eetpatroon. Sommige mensen kiezen ervoor om geraffineerde suikers te vermijden, omdat dit kan zorgen voor een opgeblazen gevoel en andere lichamelijke klachten. In deze rubriek leggen we de focus op een suikervrij eetpatroon met enkel natuurlijke suikers. Dus geen honing, agavesiroop, kokossuiker of maplesiroop. Wel dadels en fruitsuikers. Dit lijkt misschien bijzonder lastig en eentonig, maar je wordt er ontzettend creatief van! Lekkernijen bakken en toetjes maken zonder suiker, een hele leuke uitdaging en je zult merken wat suiker met je lichaam en geest doet! We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig.


Rik Jansma van sterrenrestaurant Basiliek: “Voor mij is smaak het allerbelangrijkste in de keuken.”

Rik Jansma van sterrenrestaurant Basiliek: “Voor mij is smaak het allerbelangrijkste in de keuken.”

Sterrenkeukens en vegetarisch eten is nog steeds geen voor de hand liggende combinatie. Restaurant Basiliek is hier een positieve uitzondering op. De laatste jaren wordt daar steeds meer vegetarisch gekookt. “Dat is niet eens een bewuste keuze geweest”, vertelt chef-kok en eigenaar Rik Jansma. “Dat is gewoon zo gegroeid.”

Lees meer
KERST: Een feestelijk dessert serveren

KERST: Een feestelijk dessert serveren

In aanloop naar de kerstdagen zijn de voorbereidingen op het kerstdiner in volle gang. Vorige weken behandelden we het voor- en hoofdgerecht, dus je raadt het al: nu is het tijd voor het dessert! Veel mensen vragen zich af hoe ze hun feestelijke diner met een knaller af kunnen sluiten. Wij hebben daarom de 4 belangrijkste aandachtspunten voor het dessert voor jou op een rijtje gezet.

Lees meer
REVIEW: Aarde, zout & vuur

REVIEW: Aarde, zout & vuur

Leven op het platteland, met eigen moestuin en fruitbomen, kan zowel een droom als een nachtmerrie zijn. Voor bloggers Yannic Schon en Susann Probst, bekend van het Duitse blog ‘Krautkopf’, was het een droom die werkelijkheid werd. Deze twee foodies houden niet alleen van eten dat vult, maar ook van eten dat goed is voor de gezondheid en de mens gelukkig maakt. In hun nieuwe boek ‘Aarde, zout & vuur’ bundelen zij recepten, prachtige foto’s, maar ook hun kennis over de natuur en haar wildgroei aan planten. Benieuwd geworden naar dit kookboek? Lees hier onze review!

Lees meer
Rollade met noten-linzengehakt, cranberrysaus, gegrilde bimi’s en geplette aardappeltjes

Rollade met noten-linzengehakt, cranberrysaus, gegrilde bimi’s en geplette aardappeltjes

Barbecue en vegetarisch? Die twee gaan geweldig samen! Wij zijn de keuken in gedoken om een super verrassend, vegetarisch barbecuerecept te maken. Een gegrilde ‘ham’, gemaakt van… watermeloen! Wij grilden de watermeloen ham op de Pulse 2000 Elektrische barbecue van Weber. Met dit recept maak je niet alleen een heerlijke gemarineerde watermeloen ham, maar ook een super lekkere salade van spinazie en asperges. Jouw zomerse gezelschap zal opkijken wanneer jij dit prachtige gerecht op tafel zet!

Lees meer
De chocolade bar: Dadelfudge

De chocolade bar: Dadelfudge

Zoals jullie weten zijn wij gek op recepten zelf maken en uitproberen. Laatst ontvingen wij een nieuw kookboek vol met recepten met als hoofdingrediënt chocolade, namelijk De Chocolade Bar van Anne-Marij de Koning. In dit kookboek leer je de fijne kneepjes van het zelf maken van chocoladerepen en andere recepten met chocolade. Wiens hart gaat hier nou niet sneller van kloppen? Vandaag delen wij een recept uit dit kookboek met jullie. Dit is een recept voor een dadelfudge met chai, pure chocolade en sesamcrunch. Krijg jij hier nou ook zo’n trek van, lees dan hier snel het recept!

Lees meer
REVIEW: De Chocolade Bar

REVIEW: De Chocolade Bar

Chocolade, wie houdt er nou niet van? Wij zijn stiekem allemaal chocolade-lovers en bij ons op kantoor gaan de nodige chocoladerepen er dan ook doorheen. Maar wat is nou leuker dan je chocoladerepen zelf maken? In het nieuwe kookboek van Anne-Marij de Koning, ‘De chocolade bar’, leer je de fijne kneepjes over het maken van je eigen repen. Ze neemt je mee in haar reis door de chocoladewereld. Benieuwd geworden naar dit kookboek? Lees hier onze review.

Lees meer
KERST: Hoe maak ik een onvergetelijk hoofdgerecht?

KERST: Hoe maak ik een onvergetelijk hoofdgerecht?

Wij zijn ons al volop aan het voorbereiden op de mooiste tijd van het jaar: kerst! En wat is nou leuker dan een gezellig én lekker diner met vrienden of familie? In dit artikel gaan we ons focussen op de sterspeler van de avond: het hoofdgerecht. Het samenstellen van een hoofdgerecht kan best een uitdaging zijn. Niets om bang voor te zijn, want wij vertellen jou waar je rekening mee kan houden bij het serveren van een heerlijk hoofdgerecht!

Lees meer
Top 5: Kerst voorgerechten

Top 5: Kerst voorgerechten

Kerst, the most wonderfull time of the year! Volgens trendonderzoek gaat Nederland aankomende kerst voor het meergangendiner. Hiermee wordt het gourmetten verstoten van de eerste plaats. Bij een meergangendiner hoort natuurlijk een spetterend voorgerecht. Vandaag hebben wij een top 5 samengesteld met onze favoriete voorgerechten om kerst onvergetelijk te maken dit jaar!

Lees meer
Hoe krijg je als vegetariër alle essentiële voedingsstoffen binnen?

Hoe krijg je als vegetariër alle essentiële voedingsstoffen binnen?

Het is aangetoond dat een vegetarisch dieet zowel voedzaam is als preventief werkt tegen ziektes. Het is echter belangrijk om bewuste keuzes te maken bij het plannen van je vegetarische maaltijden. Je kan natuurlijk elke dag een kaaspizza eten en jezelf een vegetariër noemen, maar door simpelweg vlees (of elk dierlijk product) te vermijden en daar je dieet niet op aan te passen, heb je een hoger risico om voedingstekorten te ontwikkelen. Dit betekent: meer kans op maag- en darmproblemen en een verminderd immuunsysteem. Als je een gevarieerde voedingsinname waarborgt, kan een plantaardig dieet voor een compleet voedingspatroon zorgen, dat ook milieubewust en ziektepreventies is! Om je te helpen een goede balans te vinden zijn er vele middelen beschikbaar, die rekening houden met je voedingsvoorkeuren en ervoor zorgen dat je alle voedingsstoffen in je dieet opneemt voor een lang en gezond leven.

Lees meer
HELP: Musthaves voor een vegetarisch eetpatroon

HELP: Musthaves voor een vegetarisch eetpatroon

YES, je hebt het besluit genomen om een vegetarisch eetpatroon te volgen, of misschien om te minderen in het eten van vlees. Super goed natuurlijk! Het heeft veel voordelen voor je eigen gezondheid en voor de natuur. Maar nu het besluit is genomen, vraag je je misschien af: hoe pak je dat aan? Eet je dan alleen maar vleesvervangers of moet je heel ingewikkeld gaan koken? Wij helpen je op weg! In het vorige blog hebben we besproken hoe je vleesvervangers kunt vervangen. Vandaag vertellen we welke producten je als vegetariër altijd in je voorraadkast moet hebben. Deze producten maakt het koken zeker makkelijker, leuker en zelfs lekkerder!

Lees meer
Lekker makkelijk: Pasta pesto met brie uit de oven

Lekker makkelijk: Pasta pesto met brie uit de oven

De dagen dat we allemaal eigenlijk net iets te druk zijn om uitgebreid te koken, kennen we allemaal. Helemaal nu de dagen steeds langer donker zijn en we ‘s ochtends moeilijker uit bed komen, hebben we massaal geen zin meer om uren in de keuken te staan. Gelukkig hebben de zusjes Pauline en Annika van uitpaulineskeuken.nl onlangs een nieuw kookboek uitgebracht ‘Lekker makkelijk’. Hierin staan meer dan 100 recepten die allemaal snel en makkelijk zijn. Vandaag mogen wij één van deze recepten met jou delen, namelijk deze pasta pesto met brie uit de oven. Een heerlijk recept als je het ons vraagt en super makkelijk om te maken. Benieuwd geworden naar dit recept, bekijk hem hier!

Lees meer
REVIEW: Lekker makkelijk

REVIEW: Lekker makkelijk

De zusjes Pauline en Annika kennen we natuurlijk allemaal wel van het foodplatform uitpaulineskeuken.nl. Als mede-blogfanaten vinden wij het helemaal leuk dat deze twee vrouwen een nieuw kookboek hebben uitgebracht: ‘Lekker makkelijk’. Doordat zij zelf de afgelopen jaren merken dat ze tijd tekort komen, is dit kookboek tot stand gekomen. Het mag in dit kookboek wel wat makkelijker, sneller en simpeler volgens Pauline en Annika en daarom delen ze meer dan 100 simpele en snelle recepten voor elke dag. Wij denken dat iedereen zich wel kan aansluiten bij deze filosofie en iedereen erg benieuwd is naar dit kookboek. Lees hier onze review!

Lees meer
KERST: 4 tips voor een vliegende start(er) van jouw diner!

KERST: 4 tips voor een vliegende start(er) van jouw diner!

Het is bijna tijd voor de feestdagen en dat betekent dat het kerstdiner er weer aan staat te komen! Bij een diner is het hoofdgerecht vaak de sterspeler van de avond, maar dat maakt de rol van het voorgerecht zeker niet onbelangrijk! De eerste gang van de avond is namelijk niet alleen een introductie van het diner, maar ook de toonzetter. Daarom geven wij jou vier tips voor een perfect voorgerecht!

Lees meer
Top 5: Vegan Sinterklaas recepten

Top 5: Vegan Sinterklaas recepten

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint… Hij is alweer een tijdje in ons land en vandaag vieren we de memorabele dag van deze goed heiligman. Wij hebben daarvoor speciaal voor jullie een top vijf van vegan Sinterklaas recepten gemaakt om vandaag lekker van te kunnen genieten. Let op: het laatste recept met kruidnoten is niet vegan, maar de roomboter en chocolade kunnen makkelijk vervangen worden door plantaardige producten. Lees snel verder!

Lees meer
Cocktails: Ramos Gin Fizz

Cocktails: Ramos Gin Fizz

Onlangs ontvingen wij bij ons op kantoor het prachtige kookboek ‘Cocktails’. Met meer dan 75 recepten van allerlei authentieke en nieuwe cocktails is dit boek zeker een must have op de boekenplank. Het bevat niet alleen recepten voor drankjes, maar er wordt door Tristan Stephenson ook veel kennis gedeeld over theorie en de geschiedenis achter sommige cocktails. Tijdens het doorbladeren viel ons oog op dit recept, Ramos Gin Fizz. Een drankje wat wij nog niet kenden, maar vandaag wel met jullie mogen delen!

Lees meer
Vleesvervanger getest: Oumph! Spiced kebab

Vleesvervanger getest: Oumph! Spiced kebab

Het aanbod aan vleesvervangers blijft maar groeien en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we de Spiced kebab van Oumph!

Lees meer
NIEUW GRATIS E-BOOK: VEGGIE CHRISTMAS

NIEUW GRATIS E-BOOK: VEGGIE CHRISTMAS

Met De Hippe Vegetariër wilden we dit jaar uitpakken met kerst! Daarom hebben we, in samenwerking met verschillende merken, een e-book ontwikkeld met als insteek: een vegetarische kerst! Dit e-book is gevuld met feestelijke recepten, waarmee je iedere vega(n) en vleesliefhebber mee verrast. Denk aan complete borrelplanken, spetterende desserts en alles daartussenin, in een feestelijk ontwerp: een Veggie Christmas met De Hippe Vegetariër!

Lees meer
REVIEW: Cocktails ‘de bijbel van de barman’

REVIEW: Cocktails ‘de bijbel van de barman’

Vandaag reviewen we even wat anders dan een standaard kook- of bakboek, namelijk een boek met meer dan 75 recepten voor klassieke en iconische cocktails. Dit kookboek noemt Tristan Stephenson ook wel de bijbel van de barman en hij leert je hierin waarmee rekening gehouden moet worden voor de perfecte cocktail. Het geheim zit volgens Tristan in veel oefenen en voorbereiden: ‘Je moet begrijpen wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt en hoe je alles het best kan voorbereiden’. Ook neemt Tristan je in ‘Cocktails’ mee naar de geschiedenis van ieder cocktailrecept! Ook zo benieuwd geworden naar dit cocktailboek? Lees dan hier onze review.

Lees meer
Vijf tips tegen vermoeidheid

Vijf tips tegen vermoeidheid

Jezelf vaak moe voelen is een veelvoorkomende, maar helaas vervelende kwaal. Helemaal nu we het steeds drukker hebben, moeten we wel de energie hebben om dit ook vol te kunnen houden! Meer slapen is niet altijd het antwoord, want ook al je genoeg slaapt kan je je nog loom en vermoeid voelen. Met deze vijf tips van Puur Figuur voel je je fitter en energieker!

Lees meer
Herfstige vegan perentaart

Herfstige vegan perentaart

Nu de peren net vers zijn geplukt van de bomen is het de ideale tijd voor een perentaart! Wij maakten een herfstige vegan perentaart met karamel en pecannoten om je vingers bij af te likken. Deze vegan perentaart is niet alleen heerlijk met een kopje thee tijdens de herfstige dagen, maar ook geweldig in combinatie met een bolletje vanille-ijs als dessert voor de feestdagen! Krijg jij al trek? Lees snel verder!

Lees meer
Vleesvervanger getest: Iglo Green Cuisine Vegetarische Vissticks

Vleesvervanger getest: Iglo Green Cuisine Vegetarische Vissticks

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Dit keer testten we de Green Cuisine Vegetarische Vissticks van Iglo.

Lees meer
De vegetarische zilveren lepel: Pasta met bloemkool en pijnboompitten

De vegetarische zilveren lepel: Pasta met bloemkool en pijnboompitten

Italiaanse keuken-lovers opgelet! Er is een fantastisch vegetarisch kookboek op de markt gebracht, namelijk ‘De vegetarische zilveren lepel’. In dit kookboek worden eeuwenoude recepten uit de Italiaanse keuken uitgelegd en sommige zelfs in een modern jasje gestoken. Bij het doorbladeren van dit boek, konden wij bijna niet kiezen welk recept wij met jullie wilden delen. Maar you can never go wrong with a good old pasta! Geniet ervan.

Lees meer
REVIEW: De vegetarische zilveren lepel

REVIEW: De vegetarische zilveren lepel

De vegetarische zilveren lepel is een kookboek met klassieke en hedendaagse Italiaanse recepten. Waar wij enthousiast van worden bij dit boek is dat er klassieke Italiaanse recepten instaan die je meenemen naar een geschiedenis die al eeuwen bestaat. De Italiaanse keuken is bekend over de gehele wereld en in dit kookboek worden niet alleen historische recepten gedeeld, maar worden ook de trends van nu meegenomen. Hoe goed klinkt dat? Lees hier wat we ervan vonden!

Lees meer
Top 5: Recepten met vergeten herfstgroenten

Top 5: Recepten met vergeten herfstgroenten

Ondertussen zitten we er midden in: de herfst. De herfst kent zijn eigen seizoen groenten en fruit, waar we de meesten wel van op kunnen noemen. Denk aan pompoenen of peren, maar zo zijn er ook bepaalde soorten die wat minder bekend zijn. Wij hebben een top 5 met recepten voor je op een rijtje gezet zodat we deze groenten niet meer vergeten! 

Lees meer