Suikervrij
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je recepten en inspiratie voor een suikervrij eetpatroon. Sommige mensen kiezen ervoor om geraffineerde suikers te vermijden, omdat dit kan zorgen voor een opgeblazen gevoel en andere lichamelijke klachten. In deze rubriek leggen we de focus op een suikervrij eetpatroon met enkel natuurlijke suikers. Dus geen honing, agavesiroop, kokossuiker of maplesiroop. Wel dadels en fruitsuikers. Dit lijkt misschien bijzonder lastig en eentonig, maar je wordt er ontzettend creatief van! Lekkernijen bakken en toetjes maken zonder suiker, een hele leuke uitdaging en je zult merken wat suiker met je lichaam en geest doet! We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig.
Bloemenkoekjes
Bij ons op kantoor zijn we heuse koekjesliefhebbers! De koekjesdozen worden hier in een mum van tijd leeg gegeten! Maar we zijn vooral dol op versgebakken koekjes. En het wordt nóg leuker als we steeds nieuwe recepten kunnen uitproberen met verrassende smaken. Een bijzonder recept dat we graag met jullie willen delen, komt uit het kookboek ‘Zoet zonder suiker’: de bloemenkoekjes! Deze heerlijke koekjes worden gemaakt met lavendel. Hoewel dit misschien als een ongewoon ingrediënt klinkt, zul je aangenaam verrast zijn zodra je ze proeft. De verse bloemen geven de koekjes zelfs een feestelijke uitstraling. Ben je benieuwd geworden naar deze bloemige traktatie? Wacht dan niet langer en lees snel verder!
Minder suiker eten? Deze 7 tips maken het makkelijker
Vandaag is de ‘Week zonder suiker’ van start gegaan en daarom vertelt onze gastblogger van Puur Figuur je alles over hoe te minderen met suiker. Wil jij minder suiker eten, maar heb je enorme trek in zoetigheid? Suiker heeft een verslavend effect. Minderen met suiker kan daardoor knap lastig zijn, maar zeker niet onmogelijk. Deze 7 tips maken het makkelijker voor je om suiker te laten staan.
Florentines
In het kookboek ‘Zoet zonder suiker’ van Kim Sue Palm vind je een perfecte variant op een echte klassieker: de heerlijk dunne en knapperige florentines, een koekje met de onderkant gedipt in chocolade. Deze koekjes zijn het perfecte bijgerecht bij een kopje thee of koffie. Het bijzondere aan dit bakboek is dat alle recepten vegan, glutenvrij en zonder geraffineerde suikers zijn, waardoor je zonder schuldgevoel kunt genieten van de heerlijkste zoete lekkernijen.
Zomerse smoothie bowl: Frambozen met appel
Het is tijd voor fruitige zomerontbijtjes! Zo simpel, maar zó ongelofelijk lekker. Begin een warme zomerdag met deze frambozen en appel smoothie bowl. Heerlijk verfrissend! Voor de amandelmelk geldt: hoe meer je toevoegt, hoe vloeibaarder de smoothie wordt. Voeg je niet zo veel toe, dan zal je wat meer een sorbetijs structuur krijgen. Ook niet verkeerd als ontbijt, toch? 😉
Gewoon frisdrank, of toch zero sugar?
Iedereen kent wel het beeld van iemand die een vette hap bestelt maar ter compensatie toch een light of zero frisdrankje pakt, want hé, die heeft geen calorieën. Als je kijkt op de site van het Voedingscentrum, lees je dat suiker niet beter of slechter is dan zoetstof, alleen als je op je gewicht moet letten, raden zij zoetstof aan. Hoe zit het nou écht met het verschil tussen suiker en zoetstof? Gastblogger Corneil van Schayik zocht het voor je uit.
Engelse gember-citroenkoekjes
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: Engelse gember-citroenkoekjes uit het kookboek Natascha Bakt van Natascha van der Stelt.
Suikervrije cantuccini zonder tarwe
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: Italiaanse cantuccini uit het kookboek Natascha Bakt van Natascha van der Stelt.
Kookboek: De suikerarme keuken
De suikerarme keuken is een nieuw kookboek dat laat zien dat je lekker en gezond kunt koken zonder verborgen suikers. Dit boek valt in de reeks van anders boeken, zoals De groene keuken en De koolhydraatarme keuken. Het gaat in De suikerarme keuken koken zonder de toegevoegde, kunstmatige suikers die in tal van producten zitten. Het boek geeft je tips voor slimme alternatieven voor suiker en geeft je een hoop recepten waar je geen suiker aan toe hoeft te voegen. Dit geldt voor zowel hartige als zoete gerechten!
Instagram trend: ontbijt taart
Gespot op Instagram: ontbijttaartjes! Met deze recepten begin jij je dag ontzettend goed. In plaats van een kommetje yoghurt met granola of havermout, kun je die ook veranderen in een gezonde ontbijttaart. Voor inspiratie vind je hier de leukste Instagram foto’s ervan!
Nieuwe ontdekkingen #25
In ‘Nieuwe ontdekkingen’ deel ik iedere 2 weken mijn vier favoriete ontdekkingen. Deze week: Cheese pops, Love Beets babybietjes, Old Amsterdam kaas en Choco Frosticks.
Kookboek: Puur Zoet
Ben jij ook een zoetekauw, maar wil je tegelijkertijd óók op je gezondheid letten? Dan komt hier de oplossing: In Puur Zoet staan verschillende recepten met pure, voedzame ingrediënten voor de meest lekkere zoete baksels, zonder te veel gedoe en met toegankelijke ingrediënten.
Kookboek: Iedereen eet mee
Een evenwichtig eetpatroon is voor het hele gezin van groot belang. Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat iedereen blij wordt van de gerechten die jij op tafel zet, zonder dat er met lange tanden wordt gegeten? Helemaal spannend wordt het als je rekening moet houden met een voedselintolerantie of -allergie. Het kookboek: Iedereen eet mee dient als handig hulpmiddel om élke dag evenwichtig, én lekker te koken voor het hele gezin. Dit boek bundelt de hartige succesgerechten en de zoete toppers, waarbij telkens is aangegeven of het recept vrij is van gluten, lactose, noten, eieren, soja, of geraffineerde suiker.
Vegan ‘boter’koek met banaan, dadels en pecan
Ik ben steeds vaker aan het experimenteren met verantwoorde vegan baksels in de keuken. Over deze vegan ‘boter’koek was ik persoonlijk erg tevreden. Heerlijk smeuïg dankzij de banaan, natuurlijk gezoet met dadels en 100% plantaardig dankzij de margarine met walnootolie. De boterkoek-purist zou me ongetwijfeld uitlachen, maar lekker dat hij was!
Suikerverslaving: wat is het en hoe kom je er vanaf?
Vanaf kinds af aan leren we dat zoek lekker is. In ontzettend veel producten zit dan ook suiker, waardoor we er verslaafd aan kunnen raken. Maar wat is een suikerverslaving precies? Hoe kom je eraan? En nog belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? Je leest het hier!
Vegan oliebollen uit de oven
Jullie voelden hem natuurlijk al aankomen! Na de vegan & suikervrije pepernoten en het gezonde(re) gevulde speculaas, vandaag vegan oliebollen uit de oven. Lekker dat ze zijn! En als je het appel-rozijnenbolletjes noemt kan je ze gewoon het hele jaar door eten 😉
Nieuwe ontdekkingen #16
Als blogger word ik wekelijks verrast met pakketjes in mijn brievenbus en nieuwe, bijzondere etenswaren die soms echt de moeite waard zijn! In ‘Nieuwe ontdekkingen’ deel ik iedere 2 weken mijn vijf favoriete ontdekkingen. Deze week: Max’s organic mints, 100% natuurlijk limonade van Soof, de witte bonen en bruine bonen soep van HAK, geitenkaasjes Zoë en Zazu, en tot slot de Lentil organic kroepoek!
Kerst to do: vegan & glutenvrij kerstdiner in Rotterdam
De Vega Pop-Up is terug en organiseert een vegan- en glutenvrij kerstdiner! Op 23 en 24 december in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam zal het avondvullende 6-gangen vegan diner. Hier gaat chef-kok Friedjof Kempenaar je laten proeven dat een vegan & glutenvrij kerstdiner alles behalve saai hoeft te zijn. Een echte kerst to do! Reserveer nu je tafeltje, want vol = vol!
Vegan pepernoten
Jaaaa speciaal voor Sinterklaas, vegan & suikervrije pepernoten! Altijd een leuke uitdaging: een klassiek recept plantaardig en suikervrij maken. Met deze pepernoten is dat super goed gelukt! 100% plantaardig, nog steeds krokant en mooi bros, maar dan met dadels in plaats van geraffineerde suikers. Geniet ervan vanavond!
TRENDING: 2 x Healthy Vegan Freakshakes
Het internet staat er vol mee: freakshakes. Je vindt de vrolijke milkshakes in alle soorten en maten en met de gekste toppings die je maar kunt bedenken. Donuts, koekjes, chocolade, marshmallows, snoepjes en een flinke dot slagroom: het is allemaal al gedaan. Hartstikke leuk, maar super ongezond natuurlijk. Afgelopen weken deelden we het recept van een roze & groene freakshake. Dankzij de kokos-slagroom zijn de shakes gezond en vegan!
Kookboek recensie: Green Kitchen at Home
De Green Kitchen at Home is een pareltje voor in je boekenkast! Het kookboek, geschreven door het Zweedse David Frenkiel en Luise Vindahl, staat vol smaakvolle, vegetarische recepten voor doordeweekse dagen, maar óók voor in de weekenden en feestdagen. Bovendien is het boek gericht op maaltijden voor gezinnen, maar ook voor 2 of 3 pans gerechten. De recepten zijn persoonlijk en verre van standaard! Inspiratie nodig voor vegetarische ontbijtjes, recepten voor doordeweekse dagen, spreads, lunches, bijgerechten of desserts? Green Kitchen at home is een zeer toegankelijk kookboek en biedt voor iedereen wat wils.
TRENDING: Healthy Vegan Freakshake
Het internet staat er vol mee: freakshakes. Je vindt de vrolijke milkshakes in alle soorten en maten en met de gekste toppings die je maar kunt bedenken. Donuts, koekjes, chocolade, marshmallows, snoepjes en een flinke dot slagroom: het is allemaal al gedaan. Hartstikke leuk, maar super ongezond natuurlijk. Miriam bedacht het recept voor deze gezonde freakshake met slagroom van kokosmelk. Helemaal vegan dus!
Zest for Life: RAW Food Café
Voor mensen met een bepaald dieet kan het lastig zijn om buiten de deur te eten. Zo eten mensen raw, vegan, suiker-, gluten- of zuivelvrij. Zest for life’s Raw Food Café in Amsterdam is dan dé ideale plek om te genieten van je ontbijt, lunch, smoothie of kopje thee met een gezond tussendoortje. Het gehele menu is homemade raw, vegan, suiker-, gluten- EN zuivelvrij! Hoe mooi is het als je een keer alles van de kaart zou kunnen bestellen in plaats van uit te vogelen wat je misschien zou kunnen eten (I know the struggle).
Herfstige smoothie bowl: Chocolade met hazelnoot
Het is tijd voor herfstige zomerontbijtjes! Bang dat je chocolade moet missen bij een veganistisch dieet? Nu is pure chocolade gelukkig in de meeste gevallen vrij van lactose, maar deze chocolade en hazelnoot smoothie bowl overtreft alles. Voeg wat bevroren spinazie toe voor extra proteïne en je hebt een heerlijk ontbijtje!
TRENDING: Healthy Vegan Freakshake
Het internet staat er vol mee: freakshakes. Je vindt de vrolijke milkshakes in alle soorten en maten en met de gekste toppings die je maar kunt bedenken. Donuts, koekjes, chocolade, marshmallows, snoepjes en een flinke dot slagroom: het is allemaal al gedaan. Hartstikke leuk, maar super ongezond natuurlijk. Miriam bedacht het recept voor deze gezonde freakshake met slagroom van kokosmelk. Helemaal vegan dus!
Kookboek recensie: Vegan Delight
Het kleurrijke kookboek Vegan Delight van Saskia Roeda bewijst dat een puur plantaardig dieet helemaal niet saai hoeft te zijn. Saskia laat je zien dat je op een eenvoudige manier je lichaam een boost kunt geven door het vegan-detoxplan te volgen. Het boek staat vol met bourgondische recepten, grotendeels volgens de raw food-keuken, die kunnen helpen om je lichaam en geest te reinigen. Bovendien zijn alle gerechten vrij van tarwe, gluten, lactose en geraffineerde suiker: ideaal voor mensen met allergieën en intoleranties.
Smoothie bowl: Spinazie en spirulina
Het is tijd voor groenteontbijtjes! Ontbijten met spinazie en spirulina? Zeker! Het klinkt een beetje gek, maar met deze ingrediënten kun je prima een zoete smoothie bowl maken.
Maar wat is spirulina nu eigenlijk? Spirulina is een blauwgroene alg die in zowel zoet als zout water groeit. Het wordt als superfood gezien, omdat de alg boordevol eiwitten, koper, ijzer, magnesium, kalium en mangaan zit. Het zit vol antioxidanten en het heeft een ontstekingsremmende werking. Daarnaast kan spirulina bewezen het cholesterol helpen verlagen. Je kunt deze superfood in zowel tablet als poedervorm kopen. Voor dit recept gebruiken we het poeder. Spirulina ruikt en proeft naar zee, dus een halve theelepel van het is meer dan genoeg.
Natuurlijke vs geraffineerde suiker: wat is het verschil?
We weten allemaal we moeten oppassen met suiker. Maar er zijn zoveel verschillende soorten! Verse sinaasappelsap zit ook boordevol (fruit)suiker. Zijn dat nu minder slechte suikers dan toegevoegde, geraffineerde suiker (zoals kristalsuiker in koekjes)? En hoe zit dat dan bijvoorbeeld met honing en ahornsiroop? Is voor je lichaam suiker gewoon suiker, of zijn er belangrijke verschillen? Wij zochten het uit!
Zomerse smoothie bowl: Mango met basilicum
Het is tijd voor fruitige zomerontbijtjes! Wie had ooit gedacht dat mango en basilicum een goede combinatie zou zijn, laat staan voor ontbijt? Wat mij betreft past mango overal bij. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Deze combinatie ontstond vrij spontaan in mijn keuken en is door velen uit mijn omgeving goedgekeurd. Een echte aanrader dus!
Zomerse smoothie bowl: Kokos met kurkuma
Het is tijd voor fruitige zomerontbijtjes! Soms heb je maar weinig spullen nodig om een geweldig gerecht te maken. Dat geldt ook voor de smoothie van deze week. De kurkuma zit er meer in voor de kleur en de gezondheidseffecten die je er gratis en voor niets bij krijgt. Kurkuma werkt namelijk ontstekingsremmend en helpt het de vetverbranding te stimuleren. Daarbij wordt beweerd dat het kanker tegen zou gaan. Super, toch?
Zomerse smoothie bowl: Ananas en kokos
Het is tijd voor fruitige zomerontbijtjes! Tijdens de warme zomerdagen heb ik vaak weinig zin in een bak warme havermout. Of überhaupt havermout. Deze simpele, enigszins tropische, smoothie bowl is een perfecte vervanging. Je kunt eventueel wat proteïnepoeder en granola toevoegen voor extra eiwitten en koolhydraten.
Nieuwe ontdekkingen #9
Als blogger word ik wekelijks verrast met pakketjes in mijn brievenbus en nieuwe, bijzondere etenswaren die soms echt de moeite waard zijn! In ‘Nieuwe ontdekkingen’ deel ik iedere 2 weken mijn vijf favoriete ontdekkingen. Deze week: geredde bierborstel granola van InStock, Omi’s Apfelstrudelsap, vegan spinazie á la crème van Iglo gemaakt met Alpro sojadrink, vegan amandelyoghurt van Abbot Kinney’s en gezondere proteïne ijsjes van Koupe!
Gezonder bakken met natuurlijke suikervervangers
Suiker is slecht voor de gezondheid. Voedseldeskundigen adviseren diverse gezonde, natuurlijke suikervervangers. Maar leveren die echt wat op voor de gezondheid? En wat is het effect van deze suikers op de smaak en textuur van gebak?
Menstruatie en hormoonstoornis PCOS
Iedere maand weer die terugkerende menstruatie. Voor veel mensen ontzettend vervelend, pijnlijk en onhandig maar ook ontzettend zinvol. Het moment van je allereerste menstruatie (kun je je dat ook nog zo goed herinneren), tot aan je laatste menstruatie is je geslachtsrijpe periode. Oftewel je kunt zwanger worden. Altijd al willen weten hoe je cyclus er elke maand weer uitziet? En wat te doen als je cyclus verstoord wordt door PCOS?