Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je inspiratie en recepten voor een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Op deze pagina vind je genoeg vegan inspiratie en recepten, en we zijn er voor je om je te helpen waar nodig!

Vind je recept



Wortel-banaan-kokosbrood

Wortel-banaan-kokosbrood

Een overheerlijk wortel-banaan-kokosbrood dat op Facebook al de ronde is gegaan, nu eindelijk ook op mijn blog! Een heerlijk recept, de perfecte balans tussen gezond en lekker. Heel smaakvol door de wortels, bananen, de appelmoes en de knisperende kokosvlokken. Sturen jullie me een foto van jullie resultaat? […]

Lees meer
Vegan

Vegan

Vegan is het nieuwe kookboek dat laat zien dat veganistisch (net als vegetarisch) eten, gezond, lekker en hip is! Met Vegan leer je hoe gemakkelijk het is om compleet plantaardig te koken, van zoet tot hartig, van ontbijt tot diner en van eenvoudig tot uitgebreid. Alles zonder dierlijke producten, omdat dat goed is voor onszelf én de wereld om ons heen. […]

Lees meer
Vega budget: gevulde paprika’s met couscous

Vega budget: gevulde paprika’s met couscous

Om te laten zien dat gezond, vegetarisch koken echt niet duur hoeft te zijn geeft voedingsdeskundige Chantal in deze rubriek iedere week een recept van 2,50 euro per persoon dat voldoet aan de vereisten van een gezond en gevarieerd vegetarisch voedingspatroon. Deze week een met couscous gevulde paprika voor 4 personen met een totaalprijs van 5 euro. […]

Lees meer
Vega sushi: de kunst van sushirijst

Vega sushi: de kunst van sushirijst

Daar is hij dan: de lang verwachte vega-sushi rubriek! Meermaals werd mij gevraagd om vega-sushi recepten en ook zelf vind ik dit absoluut thuis horen op De Hippe Vegetariër! Dus heb ik de sushi-kunstenaars Sushi-San gevraagd om deze mooie rubriek te gaan vullen vol vegetarische sushi-tips en inspiratie. Deze week gaan we verder met het belangrijkste: de kunst van de sushi-rijst! […]

Lees meer
Vega sushi: soorten sushi

Vega sushi: soorten sushi

Daar is hij dan: de lang verwachte vega-sushi rubriek! Meermaals werd mij gevraagd om vega-sushi recepten en ook zelf vind ik dit absoluut thuis horen op De Hippe Vegetariër! Dus heb ik de sushi-kunstenaars Sushi-San gevraagd om deze mooie rubriek te gaan vullen vol vegetarische sushi-tips en inspiratie. Deze week gaan we verder met een lesje sushi soorten, want Maki, Futomaki, Uramaki, ik kan ze allemaal niet onderscheiden! Hierna wel. […]

Lees meer
Bloemkoolcouscous met rode bietjes

Bloemkoolcouscous met rode bietjes

Couscous van bloemkool, een ultiem gezond gerecht dat ik iedere keer weer een verrassing vind. Dit recept is afkomst van Simone’s Kitchen, een prachtig foodblog dat vooral opvalt vanwege de geweldige Food foto’s. Daarom doet deze rood-roze couscous het ook zo ontzettend goed! Bovendien is het een echte groente-boost nu weer uit onderzoek van het Nutrilite Health Institute van Amway is gebleken dat volwassenen wereldwijd bij lange na de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet halen. Het merendeel van de volwassenen wereldwijd moet minimaal twee keer zoveel groenten en fruit eten als ze nu doen, dus deze bloemkoolcouscous is daarvoor een goed begin! Een lust voor het ook en een perfecte snelle doordeweekse maaltijd: healthy Monday! […]

Lees meer
Vleesvervanger getest: Tivall spicy falafel

Vleesvervanger getest: Tivall spicy falafel

Een nieuwe variant op de Falafel burger en de Falafel balletjes: Spicy Falafel. Dit zijn pittig gekruide falafel balletjes voorzien van de nodige specerijen. De Spicy Falafel balletjes van Tivall vind ik echt lekkerder dan de gewonen Falafel balletjes. Deze balletjes hebben echt pit: flink, pittig, je proeft de kikkererwten en de paprika zonder dat ze meelderig worden. De specerijen smaken puur. Deze Spicy Falafel geeft het gevoel van authenthiek en is een goede aanvulling op het assortiment. Ze zijn rijk aan vitamine B12, ijzer en eiwitten. Wel zijn ze enigszins rijk aan calorieën. – Cijfer: 7,5

Lees meer
Vegan suikervrij bananenbrood

Vegan suikervrij bananenbrood

In het weekend mag ik van mezelf altijd iets lekkers: taartje, toetje, mmm! Nog leuker vind ik het dan als ik iets kan maken wat nét zo lekker is, maar dan best wel gezond. Dit recept voor veganistisch suikervrij bananenbrood van De Groene Meisjes leent zich daar perfect voor! Absoluut schuldvrij snoepen, een geweldig recept dat ik het liefst ieder weekend zou maken. […]

Lees meer
Vleesvervanger getest: Tivall linzenburger

Vleesvervanger getest: Tivall linzenburger

Deze burger is een mooie ronde, stevige burger duidelijk gemaakt van linzen met daarin wortel (en kruiden). Mijn blijde aankoop van de linzenburger stelde me niet teleur. De linzen vormen een stevige burger zonder klef te zijn of onnatuurlijk te smaken. Je proeft echt wat je eet: in dit geval vooral linzen en wortel, en niet te vergeten lekker pittig gekruid. De burger heeft een stevige bite, is zeker niet soppig en een hele gezonde en voedzame afwisseling op de bekende gepaneerde varianten. De burger is aangevuld met vitamine B12 en ijzer. – Cijfer: 8,5

Lees meer
Kromkommer: soep van gekke groente

Kromkommer: soep van gekke groente

Kromme komkommers, tweenbeenwortels, hartvormige tomaten en te groot uitgevallen bietjes worden vandaag de dag verspild vanwege hun looks. Naar schatting gaat het in Nederland om zo’n vijf tot tien procent van de groente. Ook overproductie is een belangrijke reden waarom groente in veevoer belandt of terecht komt in de biovergister. Nogal krom, vinden drie jonge wereldverbeteraars en daarom hebben ze deze zomer de eerste soeplijn van gekke groente gelanceerd. Hiermee willen ze krom het nieuwe recht maken. […]

Lees meer
NEW: De Groene Keuken

NEW: De Groene Keuken

Het is tijd voor een frisse wind, dachten de jonge, enthousiaste vrouwen van De Groene Keuken. Een magazine dat je voor 4 euro viermaal per jaar online kunt downloaden en dat je wegwijs maakt in de vegan levensstijl met heerlijke recepten, tips over seizoensgroenten, vernieuwende projecten, hippe do-it-yourselfs, interviews, recensies en noem maar op. Een prachtig vormgegeven Magazine met een frisse, groene uitstraling, vol energie! Een ode aan heerlijk eten, goed leven met veel aandacht voor de smaak. […]

Lees meer
Vleesvervanger getest: teriyaki AH

Vleesvervanger getest: teriyaki AH

Persoonlijk vind ik deze vleesvervanger er een beetje onsmakelijk uitzien: slijmerige, dungesneden plakjes ‘vlees’ in alle vormen en maten. Ook de geur met de teriyaki saus is zeer specifiek en is geneigd aan te koeken in de pan. De vegetarische teriyaki smaakte beter dan ik vermoedde. De stukjes zijn licht taai waardoor je er lang op moet kauwen. Ze hebben een gare kipstructuur. De teriyakisaus met zijn soja, suiker en sherry overheerst en geeft het geheel een vrij heftige zoet-zure smaak. De vegetarische teriyaki is verrijkt met vitamine B12 en daarnaast extreem mager. Zeker het proberen waard. – Cijfer: 6

Lees meer
Romige notentaart met rood fruit

Romige notentaart met rood fruit

De Groene Meisjes noemen dit een rauwe ‘cheesecake’. Dankzij de heerlijke kokosolie en de rauwe noten heeft het ook echt die romige structuur. Voor mij is het echter gewoon een geweldig notentaartje waar je bijna niet vanaf kan blijven. Een (best wel) gezonde snack voor tijdens een dipje, een verwennerij voor ieder moment van de dag! […]

Lees meer
Groene koolwraps met wortelhummus

Groene koolwraps met wortelhummus

Dit is mijn meest favoriete voorgerecht van 2014. Een echte winnaar tijdens mijn dinertjes. Iedere kok kan van dit gerecht een feestje op het bord maken, het ziet eruit alsof het zo uit de keuken komt rollen van een sterrenrestaurant en eigenlijk is het heel eenvoudig! De wortelhummus is bovendien een leuke variatie voor op brood. Lekker veel van maken dus! […]

Lees meer
Dophert: vegan anno 2014

Dophert: vegan anno 2014

Dophert is de nieuwe en eerste (!) Amsterdamse vegan lunchroom in de Spaarndammerbuurt. Bij Dophert laten ze zien wat veganistisch anno 2014 betekent: clean, hip, gezellig en voor iedereen. Gezond, bewust én lekker eten in een leuke ambiance van ontbijt tot lunch tot take-away diner. Must go voor alle groene (en minder groene) Amsterdammers! […]

Lees meer
Vleesvervanger getest: ProViand roerbakreepjes

Vleesvervanger getest: ProViand roerbakreepjes

De roerbakreepjes van ProViand zijn elastischer en taaier dan de wokstukjes, voornamelijk omdat ze niet gelaagd zijn. Hierdoor is de structuur nog steeds stevig maar wat saaier. De associatie van vlees is lichtelijk aanwezig, maar eerder zou ik het gewoon een uniek product noemen. De smaak is goed kruidig zonder overheersend of onnatuurlijk te zijn. De blokjes zijn mager en bevatten alleen maar vezels uit peulvruchten, wortelen, uien en aardappelen, water en zonnebloemolie. De voedingswaarde is in vergelijking heel positief. – Cijfer: 7

Lees meer
Havermout met rabarber-appel compote

Havermout met rabarber-appel compote

Havermoutpap met amandelmelk is absoluut een van mijn ontbijtfavorieten! Kan je nagaan hoe heerlijk deze variatie moet zijn met gedroogde pruimen, vanille, kaneel en een heerlijke rabarber-appel compote. Eigenlijk een tikje herfstig, maar met mijn rabarberinspiratie deze week kon het niet laten om hem te maken… een voedzaam power ontbijten! […]

Lees meer
Rabarbersoep met tomaat en ananas

Rabarbersoep met tomaat en ananas

Een unieke soep met een Vietnamees tintje. Een combinatie die ik zelf nooit bedacht zou hebben tot ik op dit recept stuitte en het niet kon laten om het uit te proberen. Het resultaat? Een heerlijke zomerse soep, licht pittig, die menigeen zal verrassen! Heerlijk als lunch in de zomer, als bijzonder voorgerecht of met een stevig stuk brood zelfs als lichte avondmaaltijd. […]

Lees meer
Getest: ProViand maaltijdblokjes

Getest: ProViand maaltijdblokjes

Deze ‘spekachtige’ maaltijdblokjes zijn naargeestig uitziende, gummy-achtige, donkerrose vierkante blokjes. De blokjes zijn zeer eenvoudig te bereiden. Deze maaltijdblokjes vallen mij enorm tegen. Het zijn rokerige blokjes met een structuur die doet denken aan plastic, rubber en kauwgom. De smaak is onnatuurlijk en in combinatie met de structuur smaken ze ronduit raar. Het zijn van die blokjes die je later op de avond nog proeft in je mond omdat ze gewoon zo vreemd zijn. Mijn oordeel over deze maaltijdblokjes is: vies. De blokjes zijn mager en bevatten alleen maar vezels uit peulvruchten, wortelen, uien en aardappelen, wel een verstandige keus dus. – Cijfer: 3

Lees meer
Vleesvervanger getest: ProViand wokstukjes

Vleesvervanger getest: ProViand wokstukjes

Producten van ProViand zijn gemaakt op basis van vezels uit peulvruchten, wortelen, uien, aardappelen, water en zonnebloemolie. De wokstukjes smaken duidelijk anders, de smaak is heel natuurlijk, de bite echt vlezig met een heuse kipassociatie. Ze zijn stevig met een goede structuur, absoluut niet sponsig en bovendien zeer voedend. Dankzij de bereikding op basis van groente zijn de vleesvervangers enorm aan te bevelen voor een gezond eetpatroon. In vergelijking met andere vleesvervangers zijn ze erg mager maar toch heel erg vullend. – Cijfer: 8

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!