Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht. Bij ieder eetpatroon vind je informatie over de achterliggende filosofie, de kernwaarden van het eetpatroon: wat eet je wel en wat eet je niet en waarom, en tot slot praktische adviezen en recepten om het te integreren in je dagelijks leven. In deze rubriek lees je alles over een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal- of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Als je de moeite neemt om het eetpatroon 30 dagen te volgen, dan zul je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. Tot slot heeft ook je metabolisme deze tijd nodig om je oude eetpatroon uit het systeem te krijgen en het nieuwe te omarmen, dus na 30 dagen kan je oordelen of het het gewenste effect oplevert. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!

Vind je recept



Kookboek: Vegano Cucino Italiano

Kookboek: Vegano Cucino Italiano

Het kookboek Vegeterranean was een onverwachts groot succes. Er waren maar liefst duizenden exemplaren verkocht in verschillende landen. Het was een verfijnd Italiaans vegetarisch kookboek en de mensen waren onwijs enthousiast over de vegetarische vertaalslag. De enige feedback was dat de recepten iets te moeilijk waren en te tijdrovend voor de mensen die niet de hele dag in de keuken staan. Vandaar hebben de auteurs Alberto Musacchio en Malu Simōes hun kookboek herschreven naar volledig veganistische recepten. Vegano Cucino Italiano is de nieuwe versie. Deze recepten zijn eenvoudiger te maken in een niet al te lange tijd. De meeste recepten kunnen door een geoefende thuiskok binnen 30 minuten worden bereid. Maak kennis met Pesto di Pomodori Secchi, Giardiniera Piemontese en Vegetarische sushi. Een geweldig aanbod van heerlijke recepten die deel uitmaken van de Italiaanse culinaire traditie, met een veganistische twist!
Lees meer
Basisrecept: klassieke gebonden witte aspergesoep

Basisrecept: klassieke gebonden witte aspergesoep

Heb je witte asperges bereid en heb je de schillen over? Weggooien is zonde! Dit recept is perfect om de hele asperges te gebruiken, of om de schillen te verwerken van de asperges die je de dag ervoor via deze basisrecepten klaargemaakt hebt. Daar trek je namelijk erg makkelijk een heel smakelijke bouillon van. Voeg eventueel nog hele asperges toe of serveer de soep met brood en je hebt een voedzame soep!
Lees meer
Eet, reset, heal: salade van boerenkool & zoete aardappel met miso

Eet, reset, heal: salade van boerenkool & zoete aardappel met miso

Gezond en lekker sluiten elkaar niet uit. Dat bewijst Gwyneth Paltrow weer met haar nieuwe kookboek Eet, reset, heal. De actrice schreef eerder de kookboeken It's All Easy, It's All Good en My Father's Daughter. In haar gloednieuwe kookboek voldoen al haar recepten aan de basisprincipes van clean eating. Meer dan 100 recepten met heerlijk eten om herstellen, resetten en terug in balans te komen. Vandaag delen wij het heerlijke vegan recept voor salade met boerenkool, zoete aardappel & miso, yum!
Lees meer
Vegan Monday: rauwe salade van wortelgroenten

Vegan Monday: rauwe salade van wortelgroenten

Dit recept komt uit het boek Vegan 100 van Gaz Oakley. Hij is bekend van zijn Instagram account @avantgardevegan, waar hij de lekkerste, mooiste en stoerste veganistische recepten deelt. Vegan gerechten van een stoere vent, we like! Deze rauwe salade heeft intense smaken en de dressing haalt de van nature zoete smaak van rauwe wortelgroenten naar boven. Neem verschillende soorten biet: gele, rode en chioggia (met een rood-wit gestreepte binnenkant) om deze salade nog kleurrijker te maken!!
Lees meer
Vegan Monday: Japanse curry

Vegan Monday: Japanse curry

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar we willen wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor Japanse curry met gepaneerde aubergine, courgette & rode paprika.
Lees meer
Sinner Saturday: vegan witte chocolademousse met warm rood fruit

Sinner Saturday: vegan witte chocolademousse met warm rood fruit

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: angel's mousse vegan witte chocolademousse met warm rood fruit uit het kookboek Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen.
Lees meer
Getest: Mora Vegetarische Slager vegan (!) Kipkorn

Getest: Mora Vegetarische Slager vegan (!) Kipkorn

Deze week in het vleesvervangerschap in de diepvries: de Kipkorn van Mora en de Vegetarische Slager! Deze vleesvervanger vind je niet in het koelschap maar in het vriesvak en is echt het proberen waardt! Wij konden deze vegan Kipkorn niet van de reguliere Kipcorn onderscheiden en zijn mega enthouiast met deze veganistische snack optie! – Cijfer 9
Lees meer
Kookboek Salade: Fattoush

Kookboek Salade: Fattoush

Salade is het kookboek van Janneke Phillipi en staat bomvol heerlijke salade recepten! Vandaag delen wij het recept voor Fattoush. Fattoush is dé salade van Libanon, een klassieker waaraan iedere familie en kok toch z'n eigen draait geeft. In Janneke's versie wordt de sumak vervangen door komijnzaad. De gemalen sumakbesjes hebben een friszuur aroma terwijl het komijnzaad zorgt voor wat kruidigheid. Vandaag uit Salade: Fattoush.
Lees meer
Vegan monday: peperige paarse soep

Vegan monday: peperige paarse soep

Dit recept komt uit het boek Vegan 100 van Gaz Oakley. Hij is bekend van zijn Instagram account @Avantgardevegan, waar hij de lekkerste, mooiste en stoerste veganistische recepten deelt. Vegan gerechten van een stoere vent, we like! De pimpelpaarse soep uit het boek wordt gemaakt van verse rodekool en rode ui. De tijm, balsamicoazijn en appel zorgen ervoor dat de soep heerlijk smaakvol en zoetig is!
Lees meer
Sinner Saturday: vegan red velvet taart met vanilleglazuur

Sinner Saturday: vegan red velvet taart met vanilleglazuur

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: make me blush red velvet taart uit het kookboek Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen.
Lees meer
Sinner Saturday: vegan roze koeken

Sinner Saturday: vegan roze koeken

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: pink senstation vegan roze koeken uit het kookboek Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen.
Lees meer
Puur natuur Groente: vegan zoete aardappel bitterballetjes met saus

Puur natuur Groente: vegan zoete aardappel bitterballetjes met saus

Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Niet iedereen gaat het echter zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten in de vorm van heerlijke recepten. Vandaag: zoete aardappel bitterballetjes met saus!
Lees meer
Kookboek: Puur natuur Groente

Kookboek: Puur natuur Groente

Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Monique heeft zelf een groente-inname van zo’n 1500 gram per dag. Groente eten is voor haar iedere dag een feestje!Niet iedereen gaat het echter zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten en hoe je dit het gemakkelijkste kunt inplannen in je dagelijkse leven.
Lees meer
Vegan monday: Flan

Vegan monday: Flan

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor vegan Flan!Dit recept komt uit het boek Eat Vegan van Shannon Martinez en Mo Wyse. Dit bijzondere Mexicaanse dessert is best eenvoudig en toch was er nog nooit eerder een veganistische versie van gemaakt. Maar aan de hand van dit recept maak je zelf een fantastische, stevige flan met een perfecte textuur en precies genoeg specerijen!
Lees meer
Vegan monday: ingelegde ui

Vegan monday: ingelegde ui

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor ingelegde ui! Dit recept uit het boek Eat Vegan van Shannon Martinez en Mo Wyse. Zij schrijven: "Wat je favoriete groente ook is, je kunt hem aan de hand van dit recept inleggen." Zodra je dit recept in de vingers hebt, kun je ingelegde ui en een hele hoop andere groenten zelf inleggen en aan elk gerecht toevoegen!
Lees meer
The Happy Pear: Turkse preischotel van fevziye

The Happy Pear: Turkse preischotel van fevziye

Als je de verfijnde smaak van prei nog niet ontdekt had, hebben we hier een simpel, makkelijk en gezond recept voor je uit het kookboek The Happy Pear: recepten voor geluk van David & Stephen Flynn. Dit gerecht krijgt zijn unieke smaak door het smoren van prei, wortels en rijst in een grote hoeveelheid extra vierge olijfolie van goede kwaliteit, De groenten garen op deze manier langzaam, zonder dat er veel wordt geroerd. Serveer deze Turkse preischotel als licht hoofdgerecht, met volkorenbrood, of de volgende dag als koud bijgerecht.
Lees meer
Kookboek: De Happy Pear ‘Recepten voor geluk’

Kookboek: De Happy Pear ‘Recepten voor geluk’

Happy Pear 'Recepten voor geluk' is een kookboek met als doel gezondheid en geluk! De broers David en Stephen Flynn zijn de oprichters van De Happy Pear. Zij staan met De Happy Pear voor plantaardige recepten waardoor je je goed voelt. De Happy Pear ‘Recepten voor geluk’ is een overzichtelijk en kleurrijk kookboek met smakelijke en makkelijke vegan recepten, waar je lekker doorheen bladert.
Lees meer
Waku Waku: 100% plantaardig in Utrecht

Waku Waku: 100% plantaardig in Utrecht

Waku Waku is dé nieuwe vegan hotspot in Utrecht. Het menu is er namelijk compleet plantaardig! Waku Waku ligt in het centrum van Utrecht, tegenover Tivoli Vredenburg. Je kent de zaak wellicht van toen het nog SNCKBR was. Na de rebranding heeft het plantaardige restaurant dus een nieuwe naam gekregen, maar het team en het eten is nog hetzelfde. Hoog tijd om de plant-based cuisine van Waku Waku te proeven!
Lees meer
Oer-Hollandse groentesoep met zelfgemaakte vegaballetjes

Oer-Hollandse groentesoep met zelfgemaakte vegaballetjes

Een Hollands recept dat iedereen kent: groentesoep met balletjes. Wat deze groentesoep bijzonder maakt, zijn natuurlijk de balletjes. Ze zijn geheel vegetarisch, maar je kunt ze wel zelf draaien. Voeg kruiden toe aan het vegetarisch gehakt, braad deze even kort aan en gooi ze in de soep! Een klassieke groentesoep dus, met vegetarische balletjes en heel veel groenten!
Lees meer
Vegan monday: T-bone bloemkoolsteak

Vegan monday: T-bone bloemkoolsteak

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor T-bone bloemkool steak, helemaal vegan! Dit recept komt uit het boek Easy Vegan 2, geschreven door Living The Green Life. Dit is het plantaardige platform van Nederland dat inspiratie biedt over alles wat met vegan eten te maken heeft! Easy Vegan 2 is het vervolg op hun prijzenwinnende kookboek Easy Vegan. Probeer het recept uit hun nieuwe boek voor deze bloemkool steak nu zelf! "Een vegan variant op de T-bone steak maak je met… bloemkool! Dit lekkere alternatief voor een stuk vlees kun je met tig dingen combineren en zal dus niet snel vervelen. Waarom bloemkool? Amerikanen kwamen erachter dat, wanneer je deze zacht roostert, de textuur bizar dicht bij die van echt vlees komt."
Lees meer
Getest: AH verse plantaardige burgers

Getest: AH verse plantaardige burgers

Vandaag test ik een vleesvervanger in de vorm van een burger. De AH verse plantaardige burger om precies te zijn! AH heeft behoorlijk wat vleesvervangers op zijn naam staan, maar deze springt er zeker uit. De rauw ogende burger met zijn lichtroze kleur. Deze lijkt wel heel erg op een echte burger! Een barbeque met vrienden of familie op de planning staan? Dan is dit zeker een toevoeging!
Lees meer
Vegan monday: Arabische tajine

Vegan monday: Arabische tajine

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor Arabische tajine, helemaal vegan!Dit recept komt uit het boek Easy Vegan 2, geschreven door Living The Green Life. Dit is het plantaardige platform van Nederland dat inspiratie biedt over alles wat met vegan eten te maken heeft! Easy Vegan 2 is het vervolg op hun prijzenwinnende kookboek Easy Vegan. Probeer het recept uit hun nieuwe boek voor deze Arabische tajine nu zelf! "De mix van groenten, peulvruchten en heel veel specerijen zorgt ervoor dat je hele huis heerlijk zal ruiken."
Lees meer
Chocoladetaart met kriekenbiergelei en jeneverbesschuim

Chocoladetaart met kriekenbiergelei en jeneverbesschuim

Tijdens de Horecava in het restaurant van Dutch Cuisine trokken Eke Mariën & Joris Schildknecht alles uit de kast en werd er een drie gangen vegan chefs menu gemaakt. Een echt showstopper voor als je vrienden te eten krijgt! Wij delen de komende weken de receptuur om thuis een vegan 3-gangenmenu te serveren aan jouw vrienden! Vandaag het dessert: dubbelpure chocoladetaart met kriekenbiergelei en jeneverbesschuim.
Lees meer
Aardappel, boerenkool met zwarte bonencrème en roggejus

Aardappel, boerenkool met zwarte bonencrème en roggejus

Tijdens de Horecava trokken Eke Mariën & Joris Schildknecht in het restaurant van Dutch Cuisine alles uit de kast en werd er een driegangen vegan chefs menu gemaakt. Een echt showstopper voor als je vrienden te eten krijgt! Wij delen de komende weken de receptuur om thuis een vegan 3-gangenmenu te serveren aan jouw vrienden! Vandaag het hoofdgerecht: geprakte aardappel met boerenkool in gerookte olie met macadamia, keizerboleten, roggejus en bonencrème.
Lees meer
Kookboek: Man.Eat.Plant.

Kookboek: Man.Eat.Plant.

Man.Eat.Plant., een stoer veganistisch kookboek voor mannen die nog overgehaald moeten worden om de veganistische keuken te leren kennen. Want daar draait het om volgens Maartje en Lisette, de auteurs van het kookboek. Dit boek is voor mannen die een zetje in de goede richting nodig hebben als het gaat om veganistisch koken. Want zeg nou zelf? Wie wilt er nu niet een ‘Man Cake’, proteïne pannenkoekje met zoutige, krokante Tempeh bacon of een old-time classic hamburger gemaakt van spinazie. Dit boek bevat stoere gerechten gecombineerd met interviews van mannen die zelf ook plantaardig eten.
Lees meer
Flan van zijdentofu met bietjes, zeewiersalade & sesam-yuzudressing

Flan van zijdentofu met bietjes, zeewiersalade & sesam-yuzudressing

Tijdens de Horecava trokken Eke Mariën & Joris Schildknecht in het restaurant van Dutch Cuisine alles uit de kast en werd er een driegangen vegan chefs menu gemaakt. Een echt showstopper voor als je vrienden te eten krijgt! Wij delen de komende weken de receptuur om thuis een vegan 3-gangenmenu te serveren aan jouw vrienden! Vandaag het voorgerecht: flan van zijdentofu met gele bietjes en anijs, zeewiersalade & sesam-yuzu dressing.
Lees meer
Vegan monday: coquilles van koningsoesterzwam met saffraan-preisaus

Vegan monday: coquilles van koningsoesterzwam met saffraan-preisaus

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor vegan coquilles, gemaakt van koningsoesterzwam en geserveerd met een sausje van prei en saffraan!
Lees meer
Groene kool wrap met courgetti en doperwtenhummus

Groene kool wrap met courgetti en doperwtenhummus

Vandaag staan er groene kool wraps met courgetti en doperwtenhummus op het menu. Ken jij de savooikool al? De kool heeft prachtige en stevige groene bladeren die je perfect kunt gebruiken als wrap. Vul de bladeren met je favoriete ingrediënten en je hebt snel een gezonde maaltijd op tafel waarmee je eindeloos kunt variëren. Lekker en gezond met veel groenten: groene kool wrap met courgetti en doperwtenhummus én crunchy hazelnoten uit de oven. Lekker!
Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!