Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht. Bij ieder eetpatroon vind je informatie over de achterliggende filosofie, de kernwaarden van het eetpatroon: wat eet je wel en wat eet je niet en waarom, en tot slot praktische adviezen en recepten om het te integreren in je dagelijks leven. In deze rubriek lees je alles over een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal- of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Als je de moeite neemt om het eetpatroon 30 dagen te volgen, dan zul je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. Tot slot heeft ook je metabolisme deze tijd nodig om je oude eetpatroon uit het systeem te krijgen en het nieuwe te omarmen, dus na 30 dagen kan je oordelen of het het gewenste effect oplevert. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!

Vind je recept



Rozey: all-inclusive vega(n) dineren in Rotterdam

Rozey: all-inclusive vega(n) dineren in Rotterdam

Ken jij Rozey al? In de Rotterdamse Wijnhaven is een nieuw concept neergestreken dat wel heel aantrekkelijk is voor vega’s, vegan’s en liefhebbers van shared dining. Het bijzondere aan Rozey is het all-inclusive concept met food & drinks, dat betekent dat je onbeperkt kunt genieten van de drankjes en hapjes op de kaart voor één vaste prijs. Dit vega(n) walhalla wil je bezoeken bij je volgende bezoek aan Rotterdam!

Lees meer
De ultieme groene plantaardige burger voor meer energie!

De ultieme groene plantaardige burger voor meer energie!

Soms moet je een moment voor je zelf nemen. Een moment om te ontspannen en tijd om extra voor jezelf te zorgen. Dat betekent: comfort food! Vaak is comfort food niet heel voedzaam, maar wij weten het aangename met het lekkere te combineren en maakten de ultieme groene vegaburger met Green Juice! Deze burger is goed voor jou en goed voor de planeet, want deze groenteburger is helemaal plantaardig 😉

Lees meer
Top 5: plantaardige desserts

Top 5: plantaardige desserts

Afgelopen week is de campagne #zokanhetook van start gegaan. Met deze campagne willen de initiatiefnemers laten zien dat er voor elk dierlijk product ook een plantaardige keuze bestaat, want zo kan het ook! Om te laten zien dat plantaardig ook heel lekker is, deel ik mijn vijf favoriete plantaardige dessert recepten!

Lees meer
Barbecue: Tofusteaks met verse sambal

Barbecue: Tofusteaks met verse sambal

De zomer is in zicht en dat betekent dat we weer massaal kunnen gaan barbecuen in het park, op het balkon en in de tuin. Wij laten de worstjes, filets en burgers achterwege en laten je zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Wij roepen daarom 2019 uit tot het jaar van de vegetarische barbecue! Wij delen heerlijke barbecue recepten met groente in de hoofdrol! Vandaag: tofusteaks met verse sambal uit het prachtige boek Lekker vegetarisch op de barbecue van Ross Dobson!

Lees meer
De havertrend uit Scandinavië komt naar Nederland

De havertrend uit Scandinavië komt naar Nederland

Wij werden eerder deze maand door het van oorsprong Scandinavische bedrijf Gold&Green uitgenodigd om in Finland de Nordic Cuisine te ontdekken. Wij schreven eerder al over de Nordic Food Trends en zoomen vandaag in op een van deze trends. Door de koude, donkere winters en lange, lichte zomers in Scandinavië en haar harde grond vol met nutriënten, groeit een oergraan dat herondekt is in de Nordic Cuisine: haver.

Lees meer
De ultieme vegan borrelplank met Quorn nuggets

De ultieme vegan borrelplank met Quorn nuggets

Hoe ziet de perfecte borrelplank eruit en wat mag hierop niet ontbreken? Wij gingen de uitdaging aan en creëerde de perfecte VEGAN borrelplank! Deze veganistische borrelplank bestaat uit vers brood en crackers, antipasto, gedroogd en vers fruit, noten, groentesticks, spreads én een warm element: Quorn vegan nuggets met zelfgemaakte dipsausjes!

Lees meer
Vegan Monday: Patate al Cocco

Vegan Monday: Patate al Cocco

Dit recept komt uit het boek Vegano Cucino Italiano. Een prachtig kijk- en kookboek van Alberto Musacchio en Malu Simöes met ruim 80 veganistische recepten die binnen 30 minuten op tafel staan. Patate al Cocco zijn kokosaardappels uit Sri Lanka, of elke andere plek in de tropen waar palmbonen en aardappelen groeien. De kokos past ontzettend goed bij de consistentie van de aardappels, wat een zeer smakelijke gerecht oplevert. Vandaag mogen wij het recept delen!

Lees meer
Top 5: vegan kookboeken

Top 5: vegan kookboeken

Elke maandag delen wij op vegan monday de lekkerste veganistische recepten. Deze creatieve en verrassende recepten komen uit de beste veganistische kookboeken! Wij zetten onze vijf favoriete vegan kookboeken voor je op een rijtje, zodat jij weet waar je nog veel meer plantaardige inspiratie vandaan kunt halen. Veel lees- en kookplezier!

Lees meer
Vegan Monday: Bucatini aglio e olio

Vegan Monday: Bucatini aglio e olio

Dit recept komt uit het boek Vegano Cucino Italiano. Een prachtig kijk- en kookboek van Alberto Musacchio en Malu Simōes met ruim 80 veganistisch recepten die binnen 30 minuten op tafel staan. Bucatini is een pasta waar ze met name in Rome goed bekend mee zijn. Het is een soort dikke spaghetti waarvan de binnenkant hol is. Favoriet van kinderen en een favoriet van ons! Vandaag mogen wij het recept delen.

Lees meer
Vegan Monday: Tabouleh van quinoa

Vegan Monday: Tabouleh van quinoa

Dit recept komt uit het boek Vegano Cucino Italiano. Een prachtig kijk- en kookboek van Alberto Musacchio en Malu Simōes met ruim 80 veganistisch recepten die binnen 30 minuten op tafel staan. Een licht gekruid gerecht bereid met quinoa, waardoor we een mix van Zuid-Amerikaanse en Midden-Oosterse invloeden krijgen. Vandaag mogen wij het recept delen!

Lees meer
Kookboek: Vegano Cucino Italiano

Kookboek: Vegano Cucino Italiano

Het kookboek Vegeterranean was een onverwachts groot succes. Er waren maar liefst duizenden exemplaren verkocht in verschillende landen. Het was een verfijnd Italiaans vegetarisch kookboek en de mensen waren onwijs enthousiast over de vegetarische vertaalslag. De enige feedback was dat de recepten iets te moeilijk waren en te tijdrovend voor de mensen die niet de hele dag in de keuken staan. Vandaar hebben de auteurs Alberto Musacchio en Malu Simōes hun kookboek herschreven naar volledig veganistische recepten. Vegano Cucino Italiano is de nieuwe versie. Deze recepten zijn eenvoudiger te maken in een niet al te lange tijd. De meeste recepten kunnen door een geoefende thuiskok binnen 30 minuten worden bereid. Maak kennis met Pesto di Pomodori Secchi, Giardiniera Piemontese en Vegetarische sushi. Een geweldig aanbod van heerlijke recepten die deel uitmaken van de Italiaanse culinaire traditie, met een veganistische twist!

Lees meer
Basisrecept: klassieke gebonden witte aspergesoep

Basisrecept: klassieke gebonden witte aspergesoep

Heb je witte asperges bereid en heb je de schillen over? Weggooien is zonde! Dit recept is perfect om de hele asperges te gebruiken, of om de schillen te verwerken van de asperges die je de dag ervoor via deze basisrecepten klaargemaakt hebt. Daar trek je namelijk erg makkelijk een heel smakelijke bouillon van. Voeg eventueel nog hele asperges toe of serveer de soep met brood en je hebt een voedzame soep!

Lees meer
Eet, reset, heal: salade van boerenkool & zoete aardappel met miso

Eet, reset, heal: salade van boerenkool & zoete aardappel met miso

Gezond en lekker sluiten elkaar niet uit. Dat bewijst Gwyneth Paltrow weer met haar nieuwe kookboek Eet, reset, heal. De actrice schreef eerder de kookboeken It’s All Easy, It’s All Good en My Father’s Daughter. In haar gloednieuwe kookboek voldoen al haar recepten aan de basisprincipes van clean eating. Meer dan 100 recepten met heerlijk eten om herstellen, resetten en terug in balans te komen. Vandaag delen wij het heerlijke vegan recept voor salade met boerenkool, zoete aardappel & miso, yum!

Lees meer
Vegan Monday: rauwe salade van wortelgroenten

Vegan Monday: rauwe salade van wortelgroenten

Dit recept komt uit het boek Vegan 100 van Gaz Oakley. Hij is bekend van zijn Instagram account @avantgardevegan, waar hij de lekkerste, mooiste en stoerste veganistische recepten deelt. Vegan gerechten van een stoere vent, we like! Deze rauwe salade heeft intense smaken en de dressing haalt de van nature zoete smaak van rauwe wortelgroenten naar boven. Neem verschillende soorten biet: gele, rode en chioggia (met een rood-wit gestreepte binnenkant) om deze salade nog kleurrijker te maken!!

Lees meer
Vegan Monday: Japanse curry

Vegan Monday: Japanse curry

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar we willen wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor Japanse curry met gepaneerde aubergine, courgette & rode paprika.

Lees meer
Sinner Saturday: vegan witte chocolademousse met warm rood fruit

Sinner Saturday: vegan witte chocolademousse met warm rood fruit

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: angel’s mousse vegan witte chocolademousse met warm rood fruit uit het kookboek Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen.

Lees meer
Getest: Mora Vegetarische Slager vegan (!) Kipkorn

Getest: Mora Vegetarische Slager vegan (!) Kipkorn

Deze week in het vleesvervangerschap in de diepvries: de Kipkorn van Mora en de Vegetarische Slager! Deze vleesvervanger vind je niet in het koelschap maar in het vriesvak en is echt het proberen waardt! Wij konden deze vegan Kipkorn niet van de reguliere Kipcorn onderscheiden en zijn mega enthouiast met deze veganistische snack optie! – Cijfer 9

Lees meer
Kookboek Salade: Fattoush

Kookboek Salade: Fattoush

Salade is het kookboek van Janneke Phillipi en staat bomvol heerlijke salade recepten! Vandaag delen wij het recept voor Fattoush. Fattoush is dé salade van Libanon, een klassieker waaraan iedere familie en kok toch z’n eigen draait geeft. In Janneke’s versie wordt de sumak vervangen door komijnzaad. De gemalen sumakbesjes hebben een friszuur aroma terwijl het komijnzaad zorgt voor wat kruidigheid. Vandaag uit Salade: Fattoush.

Lees meer
Vegan monday: peperige paarse soep

Vegan monday: peperige paarse soep

Dit recept komt uit het boek Vegan 100 van Gaz Oakley. Hij is bekend van zijn Instagram account @Avantgardevegan, waar hij de lekkerste, mooiste en stoerste veganistische recepten deelt. Vegan gerechten van een stoere vent, we like! De pimpelpaarse soep uit het boek wordt gemaakt van verse rodekool en rode ui. De tijm, balsamicoazijn en appel zorgen ervoor dat de soep heerlijk smaakvol en zoetig is!

Lees meer
Sinner Saturday: vegan red velvet taart met vanilleglazuur

Sinner Saturday: vegan red velvet taart met vanilleglazuur

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: make me blush red velvet taart uit het kookboek Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen.

Lees meer
Sinner Saturday: vegan roze koeken

Sinner Saturday: vegan roze koeken

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: pink senstation vegan roze koeken uit het kookboek Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen.

Lees meer
Puur natuur Groente: vegan zoete aardappel bitterballetjes met saus

Puur natuur Groente: vegan zoete aardappel bitterballetjes met saus

Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Niet iedereen gaat het echter zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten in de vorm van heerlijke recepten. Vandaag: zoete aardappel bitterballetjes met saus!

Lees meer
Kookboek: Puur natuur Groente

Kookboek: Puur natuur Groente

Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Monique heeft zelf een groente-inname van zo’n 1500 gram per dag. Groente eten is voor haar iedere dag een feestje!Niet iedereen gaat het echter zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten en hoe je dit het gemakkelijkste kunt inplannen in je dagelijkse leven.

Lees meer
Vegan monday: Flan

Vegan monday: Flan

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor vegan Flan!Dit recept komt uit het boek Eat Vegan van Shannon Martinez en Mo Wyse. Dit bijzondere Mexicaanse dessert is best eenvoudig en toch was er nog nooit eerder een veganistische versie van gemaakt. Maar aan de hand van dit recept maak je zelf een fantastische, stevige flan met een perfecte textuur en precies genoeg specerijen!

Lees meer
Vegan monday: ingelegde ui

Vegan monday: ingelegde ui

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor ingelegde ui! Dit recept uit het boek Eat Vegan van Shannon Martinez en Mo Wyse. Zij schrijven: “Wat je favoriete groente ook is, je kunt hem aan de hand van dit recept inleggen.” Zodra je dit recept in de vingers hebt, kun je ingelegde ui en een hele hoop andere groenten zelf inleggen en aan elk gerecht toevoegen!

Lees meer
The Happy Pear: Turkse preischotel van fevziye

The Happy Pear: Turkse preischotel van fevziye

Als je de verfijnde smaak van prei nog niet ontdekt had, hebben we hier een simpel, makkelijk en gezond recept voor je uit het kookboek The Happy Pear: recepten voor geluk van David & Stephen Flynn. Dit gerecht krijgt zijn unieke smaak door het smoren van prei, wortels en rijst in een grote hoeveelheid extra vierge olijfolie van goede kwaliteit, De groenten garen op deze manier langzaam, zonder dat er veel wordt geroerd. Serveer deze Turkse preischotel als licht hoofdgerecht, met volkorenbrood, of de volgende dag als koud bijgerecht.

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!