Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Op deze pagina vind je inspiratie en recepten voor een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Op deze pagina vind je genoeg vegan inspiratie en recepten, en we zijn er voor je om je te helpen waar nodig!

Vind je recept



Marokkaanse groentestoof met kikkererwten

Marokkaanse groentestoof met kikkererwten

Ken je de maaltijdbox van Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Hierdoor staat voordat je het weet een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel. Dat is waarom wij de komende tijd weer een aantal recepten uit het vegetarische menu van Ekomenu met jullie zullen delen! Vandaag: Marokkaanse groentestoof met kikkererwten!

Lees meer
Zelf vegan parmezaan maken

Zelf vegan parmezaan maken

Aan de hand van het kookboek Vegan zuivel van Emelie Holm leren wij hoe je zelf plantaardige zuivelproducten kunt maken! Natuurlijk staan de winkels inmiddels vol met deze producten, maar het blijft nou eenmaal leuker en voordeliger om ze zelf te maken. Vandaag delen wij met jullie het recept voor vegan parmezaan!

Lees meer
VEGAN Kerstmenu: wildragout in bladerdeegbakje met gegrilde groente

VEGAN Kerstmenu: wildragout in bladerdeegbakje met gegrilde groente

Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet veganistisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het hoofdgerecht: vegan wildragout in een bladerdeegbakje met gegrilde groente!

Lees meer
VEGAN Kerstmenu: gevulde avocado met vegan ‘tonijnsalade’

VEGAN Kerstmenu: gevulde avocado met vegan ‘tonijnsalade’

Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet veganistisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het tussengerecht: gevulde avocado met vegan ‘tonijnsalade’!

Lees meer
Vegan party: het ultieme ‘kaas’plankje

Vegan party: het ultieme ‘kaas’plankje

Vegan party is het nieuwe kookboek van Gaz Oakley. In dit boek deelt hij fantastische veganistische alternatieven voor de traditionele feestgerechten die we allemaal kennen. Een feest is geen feest zonder het bekende kaasplankje. Vandaag delen wij recepten voor het ultieme veganistische kaas & paté plankje!

Lees meer
Knapperige aardappel-groenteschotel

Knapperige aardappel-groenteschotel

Van onze lezeres Monique Brilleslijper hebben wij dit recept voor knapperige aardappel groenten schotel mogen ontvangen. Monique is 44 jaar, en haar halve leven eet zij al vegetarisch. Ze heeft een grote passie voor koken met groenten maar werkt eigenlijk nooit met een recept. Speciaal voor ons heeft ze nu toch een van haar eigen creaties of papier gezet! Dit is haar recept voor een knapperige vegetarische ovenschotel met aardappels en groenten!

Lees meer
De Indische keuken: oerap oerap

De Indische keuken: oerap oerap

De komende tijd bespreken we verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Dit keer is de Indische keuken aan de beurt. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Alle Indische keukengeheimen van Jeff Kaesberry. Vandaag delen we het recept voor oerap oerap, een veganistisch groentegerecht met geraspte kokos!

Lees meer
7 minuten in de keuken – Veggie: groenten op een bedje van spinazie

7 minuten in de keuken – Veggie: groenten op een bedje van spinazie

7 minuten in de keuken – Veggie is geschreven door Ingrid Bernard. In dit boek vind je 30 heerlijke en vegetarische recepten. Allemaal met een voorbereidingstijd van slechts 7 minuten! Een aanwinst voor de ‘7 minuten in de keuken’ reeks. Vandaag delen wij voor de laatste keer een recept uit dit nieuwe kookboek: groenten op een bedje van spinazie!

Lees meer
7 minuten in de keuken – Veggie: portobello burger

7 minuten in de keuken – Veggie: portobello burger

7 minuten in de keuken – Veggie is geschreven door Ingrid Bernard. In dit boek vind je 30 heerlijke en vegetarische recepten. Allemaal met een voorbereidingstijd van slechts 7 minuten! Een aanwinst voor de ‘7 minuten in de keuken’ reeks. Goed nieuws: de aankomende tijd mogen wij een aantal recepten uit dit boek met jullie delen. Vandaag maken we portobello burgers!

Lees meer
Plantaardige Quorn Supreme burger boordevol eiwitten

Plantaardige Quorn Supreme burger boordevol eiwitten

Burgers zijn een echte favoriet, waar je ons altijd blij mee kunt maken! De vegetarische burger is inmiddels steeds meer ingeburgerd in menukaarten en thuis, maar hoe zit het met de veganistische burger? Om te laten zien dat de vegan burger echt niet onder doet voor de klassieker, maakten wij een plantaardige burger boordevol eiwitten! Met in de hoofdrol de vegan Quorn Supreme burger, champignons, spinazie en avocado-kikkererwten hummus!

Lees meer
7 minuten in de keuken – Veggie: Libanese salade

7 minuten in de keuken – Veggie: Libanese salade

7 minuten in de keuken – Veggie is geschreven door Ingrid Bernard. In dit boek vind je 30 heerlijke vegetarische recepten. Allemaal met een voorbereidingstijd van slechts 7 minuten! Zeker weten een hoogtepunt in de ‘7 minuten in de keuken’-reeks! Goed nieuws: de aankomende tijd mogen wij een aantal recepten uit dit boek met jullie delen. Vandaag op het menu: Libanese salade!

Lees meer
Vega budget: Noedels met pindasaus, broccoli, paprika en taugé

Vega budget: Noedels met pindasaus, broccoli, paprika en taugé

Vegetarisch én goedkoop? Vegetarisch koken hoeft echt niet duur of moeilijk te zijn. Dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag gaan we wokken en maken we noedels met pindasaus, broccoli, paprika en taugé!

Lees meer
Oranje paprika ratatouille met pittige tomatensaus

Oranje paprika ratatouille met pittige tomatensaus

Ratatouille is misschien wel hét bekenste groentegerecht! Iedereen heeft ook zijn eigen favoriete recept op deze klassieker met aubergine, tomaat en courgette. Wij maakten een ratatouille met oranje paprika. Niet alleen omdat het oranje van de paprika, het paarse van de aubergine en het groene van de courgette zo mooi zijn, maar ook omdat het zoete van de oranje paprika het gerecht ontzettend lekker maakt. Vandaag: oranje paprika ratatouille met pittige tomatensaus!

Lees meer
3 manieren om groenten te grillen in de Airfryer

3 manieren om groenten te grillen in de Airfryer

Wist je dat je heel makkelijk groenten kunnen grillen in de Airfryer? Groenten grillen in de Philps Airfryer XXL is heel eenvoudig, maar is vaak ook sneller dan in de oven. Iedere groentesoort heeft zijn eigen bereidingswijze en gaartijd. Maar wat zijn die dan? Om je op weg te helpen laten wij je graag zien hoe je zelf op 3 manieren groenten kunt grillen in de Airfryer!

Lees meer
Plantaardige chocoladebrownies met karamelsaus

Plantaardige chocoladebrownies met karamelsaus

Wij zijn de uitdaging aangegaan om de ultieme guilty pleasures te maken, maar dan 100% vegan! Chocoladebrownies met karamelsaus konden natuurlijk niet op dat lijstje ontbreken! Deze plantaardige chocolade brownies hebben een krokante buitenkant en zijn chewy door het gebruik van cacaopoeder, gesmolten chocolade én extra stukjes chocolade. De vegan karamelsaus maakt het helemaal af. Smullen, en homemade zonder dierlijke producten!

Lees meer
Getest: Vega maaltijden van Picnic x Henri

Getest: Vega maaltijden van Picnic x Henri

We hebben nieuws! Het merk Henri, wat wij kennen van onze grote vega maaltijden test, is een samenwerking aangegaan met Picnic – de online supermarkt. Dit betekent dat naast grossiers en horecagroothandels ook kleinere consumenten zoals jij en ik nu met gemak kunnen gaan genieten van Henri. Picnic stuurde ons vijf kant-en-klare vega maaltijden van dit merk en natuurlijk hebben wij die uitvoerig getest. Vandaag vertellen wij jullie meer over Henri en zijn vega(n) maaltijden!

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!