Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht. Bij ieder eetpatroon vind je informatie over de achterliggende filosofie, de kernwaarden van het eetpatroon: wat eet je wel en wat eet je niet en waarom, en tot slot praktische adviezen en recepten om het te integreren in je dagelijks leven. In deze rubriek lees je alles over een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal- of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Als je de moeite neemt om het eetpatroon 30 dagen te volgen, dan zul je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. Tot slot heeft ook je metabolisme deze tijd nodig om je oude eetpatroon uit het systeem te krijgen en het nieuwe te omarmen, dus na 30 dagen kan je oordelen of het het gewenste effect oplevert. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!

Vind je recept



Vegan monday: T-bone bloemkoolsteak

Vegan monday: T-bone bloemkoolsteak

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor T-bone bloemkool steak, helemaal vegan! Dit recept komt uit het boek Easy Vegan 2, geschreven door Living The Green Life. Dit is het plantaardige platform van Nederland dat inspiratie biedt over alles wat met vegan eten te maken heeft! Easy Vegan 2 is het vervolg op hun prijzenwinnende kookboek Easy Vegan. Probeer het recept uit hun nieuwe boek voor deze bloemkool steak nu zelf! “Een vegan variant op de T-bone steak maak je met… bloemkool! Dit lekkere alternatief voor een stuk vlees kun je met tig dingen combineren en zal dus niet snel vervelen. Waarom bloemkool? Amerikanen kwamen erachter dat, wanneer je deze zacht roostert, de textuur bizar dicht bij die van echt vlees komt.”

Lees meer
Getest: AH verse plantaardige burgers

Getest: AH verse plantaardige burgers

Vandaag test ik een vleesvervanger in de vorm van een burger. De AH verse plantaardige burger om precies te zijn! AH heeft behoorlijk wat vleesvervangers op zijn naam staan, maar deze springt er zeker uit. De rauw ogende burger met zijn lichtroze kleur. Deze lijkt wel heel erg op een echte burger! Een barbeque met vrienden of familie op de planning staan? Dan is dit zeker een toevoeging!

Lees meer
Vegan monday: Arabische tajine

Vegan monday: Arabische tajine

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor Arabische tajine, helemaal vegan!Dit recept komt uit het boek Easy Vegan 2, geschreven door Living The Green Life. Dit is het plantaardige platform van Nederland dat inspiratie biedt over alles wat met vegan eten te maken heeft! Easy Vegan 2 is het vervolg op hun prijzenwinnende kookboek Easy Vegan. Probeer het recept uit hun nieuwe boek voor deze Arabische tajine nu zelf! “De mix van groenten, peulvruchten en heel veel specerijen zorgt ervoor dat je hele huis heerlijk zal ruiken.”

Lees meer
Chocoladetaart met kriekenbiergelei en jeneverbesschuim

Chocoladetaart met kriekenbiergelei en jeneverbesschuim

Tijdens de Horecava in het restaurant van Dutch Cuisine trokken Eke Mariën & Joris Schildknecht alles uit de kast en werd er een drie gangen vegan chefs menu gemaakt. Een echt showstopper voor als je vrienden te eten krijgt! Wij delen de komende weken de receptuur om thuis een vegan 3-gangenmenu te serveren aan jouw vrienden! Vandaag het dessert: dubbelpure chocoladetaart met kriekenbiergelei en jeneverbesschuim.

Lees meer
Aardappel, boerenkool met zwarte bonencrème en roggejus

Aardappel, boerenkool met zwarte bonencrème en roggejus

Tijdens de Horecava trokken Eke Mariën & Joris Schildknecht in het restaurant van Dutch Cuisine alles uit de kast en werd er een driegangen vegan chefs menu gemaakt. Een echt showstopper voor als je vrienden te eten krijgt! Wij delen de komende weken de receptuur om thuis een vegan 3-gangenmenu te serveren aan jouw vrienden! Vandaag het hoofdgerecht: geprakte aardappel met boerenkool in gerookte olie met macadamia, keizerboleten, roggejus en bonencrème.

Lees meer
Kookboek: Man.Eat.Plant.

Kookboek: Man.Eat.Plant.

Man.Eat.Plant., een stoer veganistisch kookboek voor mannen die nog overgehaald moeten worden om de veganistische keuken te leren kennen. Want daar draait het om volgens Maartje en Lisette, de auteurs van het kookboek. Dit boek is voor mannen die een zetje in de goede richting nodig hebben als het gaat om veganistisch koken. Want zeg nou zelf? Wie wilt er nu niet een ‘Man Cake’, proteïne pannenkoekje met zoutige, krokante Tempeh bacon of een old-time classic hamburger gemaakt van spinazie. Dit boek bevat stoere gerechten gecombineerd met interviews van mannen die zelf ook plantaardig eten.

Lees meer
Flan van zijdentofu met bietjes, zeewiersalade & sesam-yuzudressing

Flan van zijdentofu met bietjes, zeewiersalade & sesam-yuzudressing

Tijdens de Horecava trokken Eke Mariën & Joris Schildknecht in het restaurant van Dutch Cuisine alles uit de kast en werd er een driegangen vegan chefs menu gemaakt. Een echt showstopper voor als je vrienden te eten krijgt! Wij delen de komende weken de receptuur om thuis een vegan 3-gangenmenu te serveren aan jouw vrienden! Vandaag het voorgerecht: flan van zijdentofu met gele bietjes en anijs, zeewiersalade & sesam-yuzu dressing.

Lees meer
Vegan monday: coquilles van koningsoesterzwam met saffraan-preisaus

Vegan monday: coquilles van koningsoesterzwam met saffraan-preisaus

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor vegan coquilles, gemaakt van koningsoesterzwam en geserveerd met een sausje van prei en saffraan!

Lees meer
Groene kool wrap met courgetti en doperwtenhummus

Groene kool wrap met courgetti en doperwtenhummus

Vandaag staan er groene kool wraps met courgetti en doperwtenhummus op het menu. Ken jij de savooikool al? De kool heeft prachtige en stevige groene bladeren die je perfect kunt gebruiken als wrap. Vul de bladeren met je favoriete ingrediënten en je hebt snel een gezonde maaltijd op tafel waarmee je eindeloos kunt variëren. Lekker en gezond met veel groenten: groene kool wrap met courgetti en doperwtenhummus én crunchy hazelnoten uit de oven. Lekker!

Lees meer
Vegan monday: sushiburger met tempeh

Vegan monday: sushiburger met tempeh

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor een sushiburger met tempeh.

Lees meer
Bardak: Tel Aviv Streetfood & Bar

Bardak: Tel Aviv Streetfood & Bar

Wist je dat de Israëlische keuken voor een groot deel vleesvrij is? Niet voor niets dat het één van mijn favoriete wereldkeukens is! Heerlijke falafel met een vers pitabroodje, mij kun je er voor wakker maken. De uitnodiging om Vegan Monday bij de Mediterrane hotspot Bardak te proberen, was natuurlijk meer dan welkom. Zo leuk om te zien dat veganistisch eten niet langer een geitenwollensokken imago heeft, maar hipper is dan ooit tevoren!

Lees meer
Kom de winter door met deze vegan immuun booster soep

Kom de winter door met deze vegan immuun booster soep

Sniffend op kantoor, met een doos tissues onder je arm in de trein, en met tranende ogen de kou trotseren buiten. Het gevoel kennen we allemaal, het is griepseizoen en het liefste zou je onder een dekentje willen kruipen om daar een week te blijven. Tijd om het immuunsysteem een boost te geven en het niet zo ver te laten komen, of om gewoon bij op te warmen als je toch een verkoudheid hebt opgelopen. Vandaag delen wij het recept voor een vegan immuun booster soep!

Lees meer
Vegan Monday: Seitanstoofpotje met bruin bier en appel

Vegan Monday: Seitanstoofpotje met bruin bier en appel

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor vegan seitanstoofpot met bruin bier en appel. Dit recept komt uit het boek Vandaag VEGAN! Dit is het nieuwste kookboek van het Belgische duo Miki Duerinck en Kristen Leybaert. Vandaag mogen wij het recept delen!

Lees meer
Vegan Monday: Quiche met pompoen en prei

Vegan Monday: Quiche met pompoen en prei

Vandaag VEGAN! is het nieuwste kookboek van het Belgische duo Miki Duerinck en Kristen Leybaert. Deze quiche, pompoen en prei is niet gebonden met ei, maar met zijden tofu! Het duo: “Van sommige ontdekkingen word je gewoon blij. Dat overkwam ons toen we ontdekten dat zijden tofu ook bindkracht heeft. Niet zo sterk als een ei, maar toch voldoende om er een flan mee te maken. De zijden tofu in dit recept vervangt zowel de room als het ei. We brengen hem op smaak met edelgistvlokken, komijnzaad en de pure smaak van groenten.” Vandaag mogen wij het recept delen!

Lees meer
Wrap met rode biet, bietenhummus, quinoa en boerenkool

Wrap met rode biet, bietenhummus, quinoa en boerenkool

Vandaag staat er een wrap met rode biet, bietenhumus, quinoa en boerenkool op het menu. Een klassieker, maar dat maakt het niet minder lekker! Je kan met wraps eindeloos variëren. Vul je wrap met je favoriete ingrediënten en je hebt snel een gezonde maaltijd op tafel. Lekker en gezond met veel groenten: wrap met rode biet, bietenhumus, quinoa en boerenkool. Lekker!

Lees meer
Kookboek: Vandaag VEGAN!

Kookboek: Vandaag VEGAN!

Vandaag VEGAN! is het nieuwste kookboek van het Belgische duo Miki Duerinck en Kristen Leybaert. Eerder schreven zij onder andere ‘Donderdag Veggiedag’, ‘Veggie voor starters’ en ‘Veggie in 30 minuten’. Voor hun jongste telg doken zij de 100% plantaardige keuken in om hun favoriete vegan gerechten te bundelen; smakelijk en informatief voor zowel de doorgewinterde veganist als voor de nieuwsgierige starter. 

Lees meer
Top 5: Heel Holland bakt vegan

Top 5: Heel Holland bakt vegan

Zitten jullie ook elke zondag aan de buis gekluisterd Heel Holland bakt te kijken? Wij krijgen meteen zin om aan de slag te gaan in de keuken en de lekkerste taarten, koeken en andere baksels te maken. Om jou inspiratie te geven dat ook te gaan doen, delen wij onze vijf favoriete recepten om veganistisch te bakken. Welke ga jij maken?

Lees meer
Vegetarische lasagne met groenten en vegan gehakt

Vegetarische lasagne met groenten en vegan gehakt

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vanaf nu wekelijks een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag: boerenlasagne met groenten en vegan gehakt.

Lees meer
Vegan klassiekers: Risottokroketjes

Vegan klassiekers: Risottokroketjes

Nederlanders zijn dol op kroketten! Oorspronkelijk zijn kroketten natuurlijk gemaakt van rundvlees, maar met dit recept maak je een veganistische variant. Deze krokante kleine kroketjes met risottovulling zijn geheel plantaardig, smeuïg van binnen en heerlijk krokant van buiten. Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons dit recept!

Lees meer
Vegan klassiekers: Paddenstoelenkroketten

Vegan klassiekers: Paddenstoelenkroketten

Nederlanders zijn dol op kroketten! Origineel zijn kroketten natuurlijk gemaakt van rundvlees, maar met dit recept maak je een veganistische variant. Deze rijkgevulde kroketten met paddenstoelen zijn geheel plantaardig, smeuïg van binnen en heerlijk krokant van buiten. Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons dit recept!

Lees meer
6 dingen die wij geleerd hebben over margarine + TEST JEZELF

6 dingen die wij geleerd hebben over margarine + TEST JEZELF

Wat is margarine nu precies? Dat is waar ik me het afgelopen jaar in verdiept heb. Waar is margarine nu precies van gemaakt? Wat is het verschil met roomboter? Wat zijn de voor- en nadelen van margarine? Bevat het goed of slecht vet – en wat is dat eigenlijk? Dit zijn de zes dingen die ik geleerd hebben over margarine. Maar… eerst een test jezelf om te kijken wat jullie geleerd hebben / al weten over margarine!

Lees meer
Vegan Mexicaanse bowl met mais en avocado

Vegan Mexicaanse bowl met mais en avocado

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vanaf nu wekelijks een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag een vegan Mexicaanse bowl met mais en avocado.

Lees meer
Vegan klassiekers: macarons op basis van aquafaba

Vegan klassiekers: macarons op basis van aquafaba

Macarons zijn altijd feestelijk! Deze kleine franse koekjes met een zachte vulling blijven prachtig. Je kunt macarons natuurlijk in heel veel verschillende smaken maken, maar deze roze, frambozen kunstwerkjes zijn onze favoriet. Macarons zijn natuurlijk al een uitdaging op bakgebied, helemaal als je vegan baksels maakt. Gelukkig is de oplossing dichtbij! Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons dit recept!

Lees meer
Anne & Max: vegan high tea met biologische wijn

Anne & Max: vegan high tea met biologische wijn

Ben jij al op bezoek geweest bij Anne & Max? Wij wel, meer dan eens voor een flat white, of een kom geweldige havermout met amandelmelk met chai gewelde bio havermout met kokos, cashewnoten en dadels. Maar wist je dat Anne & Max ook dol zijn op borrelen?

Lees meer
VEGA FEEST van Nina Olsson: regenboogcurrytafel

VEGA FEEST van Nina Olsson: regenboogcurrytafel

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie en worden dan ook heel blij van deze regenboogcurry!

Lees meer
VEGA FEEST van Nina Olsson: taco’s met chipotle en jackfruit

VEGA FEEST van Nina Olsson: taco’s met chipotle en jackfruit

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie. Wij worden dan ook heel blij van deze taco’s met chipotle en jackfruit. 

Lees meer
Roodlof-walnoten salade met risotto en lijnzaadcracker crumble

Roodlof-walnoten salade met risotto en lijnzaadcracker crumble

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vanaf nu wekelijks een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag een Roodlof-walnoten salade met risotto en lijnzaadcracker crumble.

Lees meer
VEGA FEEST van Nina Olsson: mangocheesecake zonder bakken

VEGA FEEST van Nina Olsson: mangocheesecake zonder bakken

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie. We beginnen eens aan het eind van de maaltijd bij het dessert in de vorm van deze vegan mangocheesecake zonder bakken. Ideaal om van tevoren klaar te maken en je gezelschap mee te verrassen. Of om op een donkere dag jezelf te verwennen met een hapje taart, terugdenkend aan de zon, terwijl je verder wegkruipt onder een dekentje ;).

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!