Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht. Bij ieder eetpatroon vind je informatie over de achterliggende filosofie, de kernwaarden van het eetpatroon: wat eet je wel en wat eet je niet en waarom, en tot slot praktische adviezen en recepten om het te integreren in je dagelijks leven. In deze rubriek lees je alles over een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal- of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Als je de moeite neemt om het eetpatroon 30 dagen te volgen, dan zul je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. Tot slot heeft ook je metabolisme deze tijd nodig om je oude eetpatroon uit het systeem te krijgen en het nieuwe te omarmen, dus na 30 dagen kan je oordelen of het het gewenste effect oplevert. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!

Kookboek Salade: Fattoush

Salade is het kookboek van Janneke Phillipi en staat bomvol heerlijke salade recepten! Vandaag delen wij het recept voor Fattoush. Fattoush is dé salade van Libanon, een klassieker waaraan iedere familie en kok toch z’n eigen draait geeft. In Janneke’s versie wordt de sumak vervangen door komijnzaad. De gemalen sumakbesjes hebben een friszuur aroma terwijl het komijnzaad zorgt voor wat kruidigheid. Vandaag uit Salade: Fattoush.

Lees meer

Vegan monday: peperige paarse soep

Dit recept komt uit het boek Vegan 100 van Gaz Oakley. Hij is bekend van zijn Instagram account @Avantgardevegan, waar hij de lekkerste, mooiste en stoerste veganistische recepten deelt. Vegan gerechten van een stoere vent, we like! De pimpelpaarse soep uit het boek wordt gemaakt van verse rodekool en rode ui. De tijm, balsamicoazijn en appel zorgen ervoor dat de soep heerlijk smaakvol en zoetig is!

Lees meer

Sinner Saturday: vegan red velvet taart met vanilleglazuur

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: make me blush red velvet taart uit het kookboek Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen.

Lees meer

Sinner Saturday: vegan roze koeken

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: pink senstation vegan roze koeken uit het kookboek Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen.

Lees meer

Puur natuur Groente: vegan zoete aardappel bitterballetjes met saus

Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Niet iedereen gaat het echter zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten in de vorm van heerlijke recepten. Vandaag: zoete aardappel bitterballetjes met saus!

Lees meer

Vind je recept



Nieuwsbrief

ALLE ARTIKELEN VAN DE WEEK ELKE ZONDAG GRATIS IN JE E-MAIL

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!