Vegan

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht. Bij ieder eetpatroon vind je informatie over de achterliggende filosofie, de kernwaarden van het eetpatroon: wat eet je wel en wat eet je niet en waarom, en tot slot praktische adviezen en recepten om het te integreren in je dagelijks leven. In deze rubriek lees je alles over een vegan oftewel veganistisch eetpatroon. In een vegan eetpatroon wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: eet meer plantaardige producten, eet minder dierlijke producten, eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal- of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk (het liefst geen) vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Kunnen we als mens dan helemaal zonder dierlijke producten? Vegans geloven dat dierlijke producten meer nadelen dan voordelen hebben, bovendien kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo bevatten dierlijke producten eiwitten die van belang zijn, maar deze kunnen makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. Als je de moeite neemt om het eetpatroon 30 dagen te volgen, dan zul je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. Tot slot heeft ook je metabolisme deze tijd nodig om je oude eetpatroon uit het systeem te krijgen en het nieuwe te omarmen, dus na 30 dagen kan je oordelen of het het gewenste effect oplevert. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!

Vind je recept



Vegan klassiekers: Risottokroketjes

Nederlanders zijn dol op kroketten! Oorspronkelijk zijn kroketten natuurlijk gemaakt van rundvlees, maar met dit recept maak je een veganistische variant. Deze krokante kleine kroketjes met risottovulling zijn geheel plantaardig, smeuïg van binnen en heerlijk krokant van buiten. Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons dit recept!

Lees meer

Vegan klassiekers: Paddenstoelenkroketten

Nederlanders zijn dol op kroketten! Origineel zijn kroketten natuurlijk gemaakt van rundvlees, maar met dit recept maak je een veganistische variant. Deze rijkgevulde kroketten met paddenstoelen zijn geheel plantaardig, smeuïg van binnen en heerlijk krokant van buiten. Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons dit recept!

Lees meer

6 dingen die wij geleerd hebben over margarine + TEST JEZELF

Wat is margarine nu precies? Dat is waar ik me het afgelopen jaar in verdiept heb. Waar is margarine nu precies van gemaakt? Wat is het verschil met roomboter? Wat zijn de voor- en nadelen van margarine? Bevat het goed of slecht vet – en wat is dat eigenlijk? Dit zijn de zes dingen die ik geleerd hebben over margarine. Maar… eerst een test jezelf om te kijken wat jullie geleerd hebben / al weten over margarine!

Lees meer

Vegan Mexicaanse bowl met mais en avocado

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vanaf nu wekelijks een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag een vegan Mexicaanse bowl met mais en avocado.

Lees meer

Vegan klassiekers: macarons op basis van aquafaba

Macarons zijn altijd feestelijk! Deze kleine franse koekjes met een zachte vulling blijven prachtig. Je kunt macarons natuurlijk in heel veel verschillende smaken maken, maar deze roze, frambozen kunstwerkjes zijn onze favoriet. Macarons zijn natuurlijk al een uitdaging op bakgebied, helemaal als je vegan baksels maakt. Gelukkig is de oplossing dichtbij! Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons dit recept!

Lees meer

Anne & Max: vegan high tea met biologische wijn

Ben jij al op bezoek geweest bij Anne & Max? Wij wel, meer dan eens voor een flat white, of een kom geweldige havermout met amandelmelk met chai gewelde bio havermout met kokos, cashewnoten en dadels. Maar wist je dat Anne & Max ook dol zijn op borrelen?

Lees meer

VEGA FEEST van Nina Olsson: regenboogcurrytafel

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie en worden dan ook heel blij van deze regenboogcurry!

Lees meer

VEGA FEEST van Nina Olsson: taco’s met chipotle en jackfruit

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie. Wij worden dan ook heel blij van deze taco’s met chipotle en jackfruit. 

Lees meer

Roodlof-walnoten salade met risotto en lijnzaadcracker crumble

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vanaf nu wekelijks een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag een Roodlof-walnoten salade met risotto en lijnzaadcracker crumble.

Lees meer

VEGA FEEST van Nina Olsson: mangocheesecake zonder bakken

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie. We beginnen eens aan het eind van de maaltijd bij het dessert in de vorm van deze vegan mangocheesecake zonder bakken. Ideaal om van tevoren klaar te maken en je gezelschap mee te verrassen. Of om op een donkere dag jezelf te verwennen met een hapje taart, terugdenkend aan de zon, terwijl je verder wegkruipt onder een dekentje ;).

Lees meer

Indiase linzencurry met broccoli en wortel

Vandaag staat er een vegetarische Indiase linzencurry met broccoli en wortel op het menu. Ken jij curry al? Vaak is curry een gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je een currypasta hebt gemaakt, kun je toppings naar keuze toevoegen. Lekker gezond met veel groenten: curry!

Lees meer

Nachos met tempeh gehakt, zoete bataat en spinazie

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vanaf nu wekelijks een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag nachos met tempeh gehakt, zoete bataat en spinazie.

Lees meer

WEEKMENU 4 VEGAN CHALLENGE

Oktober is de maand van de Vegan Challenge! De Vegan Challenge helpt je veganistisch te eten door de hele maand lang je te voorzien van tips, recepten en inspiratie die je door deze vegan dagen heen loodsen. Doe jij mee? Zo kunnen we samen ons steentje bijdragen aan onze planeet. Omdat het misschien lastig kan zijn om opeens veganistisch te gaan eten, helpen wij je ook een handje op weg. Wij delen de hele maand elke zondag zeven ontbijt-, lunch- en dinerrecepten. Dan kun jij gemakkelijk je eigen plantaardige weekmenu samenstellen!

Lees meer

Indiase korma met snijbonen en vegetarische kipstukjes

Vandaag staat er een vegetarische Indiase korma met snijbonen en vegetarische stukjes op het menu. Ken jij curry al? Vaak is curry een gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je een currypasta hebt gemaakt, kun je toppings naar keuze toevoegen. Lekker gezond met veel groenten: curry!

Lees meer

Indonesische keuken: pittige fruitsalade

Vandaag delen wij het recept voor Rujak Buah: fruitsalade met zoet-spicy dressing. De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de komende tijd onze favoriete restaurants gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Indonesische keuken aan de beurt, hiervoor deden wij inspiratie op bij Mama Makan. Wij delen de lekkerste vegetarische recepten voor op de Indische rijsttafel!

Lees meer

GESPOT: 10 toffe VEGAN producten

YES! Ik ben altijd blij als ik weer toffe vegan producten ontdek. Zoals jullie misschien gezien hebben, heb ik onlangs het vega-assortiment van de JUMBO ontdekt, en nu ben ik helemaal fan. Dus ik ging eens kijken wat er nog meer te vinden was, en zie hier het resultaat! Welke producten ken jij al? En welke producten mis ik nog? Laat het me weten!

Lees meer

WEEKMENU 3 VEGAN CHALLENGE

Oktober is de maand van de Vegan Challenge! De Vegan Challenge helpt je veganistisch te eten door de hele maand lang je te voorzien van tips, recepten en inspiratie die je door deze vegan dagen heen loodsen. Doe jij mee? Zo kunnen we samen ons steentje bijdragen aan onze planeet. Omdat het misschien lastig kan zijn om opeens veganistisch te gaan eten, helpen wij je ook een handje op weg. Wij delen de hele maand elke zondag zeven ontbijt-, lunch- en dinerrecepten. Dan kun jij gemakkelijk je eigen plantaardige weekmenu samenstellen!

Lees meer

Vegan nasi goreng met gerookte tofu

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vanaf nu wekelijks een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag een gerecht dat iedereen wel kent: nasi goreng. In Indonesië wordt dit gerecht vaak gegeten als ontbijt, gemaakt met restjes van de vorige dag.

Lees meer

Thaise gele curry met bloemkool en spinazie

Vandaag staat er een vegetarische, Thaise gele curry met bloemkool en spinazie op het menu. Ken jij curry al? Vaak is curry een gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je een currypasta hebt gemaakt, kun je toppings naar keuze toevoegen. Lekker gezond met veel groenten: curry!

Lees meer

Bloemkool & broccoli soep in een handomdraai

De winter komt er weer aan en dat betekent dat de comfort food gerechten weer op het menu komen. Wij warmen zelf graag op met een kom soep terwijl het weer buiten koud en guur is. Maar dan het liefst wel met een makkelijk en snel recept. Dit kan dankzij onze nieuwe winterse favoriet: de Soupmaker van Philips. Een heerlijke verwarmende soep in 20 minuten op tafel, zonder dat je erbij hoeft te blijven. Ideaal voor deze tijd van het jaar!

Lees meer

WEEKMENU 2 VEGAN CHALLENGE

Oktober is de maand van de Vegan Challenge! De Vegan Challenge helpt je veganistisch te eten door de hele maand lang je te voorzien van tips, recepten en inspiratie die je door deze vegan dagen heen loodsen. Doe jij mee? Zo kunnen we samen ons steentje bijdragen aan onze planeet. Omdat het misschien lastig kan zijn om opeens veganistisch te gaan eten, helpen wij je ook een handje op weg. Wij delen de hele maand elke zondag zeven ontbijt-, lunch- en dinerrecepten. Dan kun jij gemakkelijk je eigen plantaardige weekmenu samenstellen!

Lees meer

Thaise rode curry met paprika en aubergine

Vandaag staat er een vegetarische Thaise rode curry met paprika en aubergine op het menu. Ken jij curry al? Vaak is curry een gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je een currypasta hebt gemaakt, kun je toppings naar keuze toevoegen. Lekker gezond met veel groenten: curry!

Lees meer

3 x vegan falafel met verschillende bonen

Ben jij ook zo dol op falafel? Wij wel! Maar inmiddels kennen we het balletje wel, dus gingen we aan de slag met groente-falafel, maar dan anders! Met de traditionele kikkererwten, maar ook met linzen en zwarte bonen. Nu gecombineerd met geroosterde groenten en nootjes voor de crunch. Wij vinden hem nog lekkerder dan het origineel! En bovendien supersnel en gemakkelijk te maken dankzij de bonen uit stazak van HAK. YUM!

Lees meer

Wereld Vegetarisme Dag: pluim voor JUMBO!

Het is vandaag Wereld Vegetarisme Dag. Deze dag werd voor de eerste keer georganiseerd door de North American Vegetarian Society in 1977 om aandacht te vragen voor het vegetarisme. De dag vormt tevens de start van de ‘Vegetarian Awareness Month’ oktober. Als vegetariër in hart en ziel besloot ik om vanaf nu ieder jaar op 1 oktober een merk, bedrijf of persoon een ‘vegetarische pluim’ te geven namens De Hippe Vegetariër. En wie dat deze eerste keer is geworden…?

Lees meer

WEEKMENU 1 VEGAN CHALLENGE

Oktober is de maand van de Vegan Challenge! Doe jij mee? Zo kunnen we samen ons steentje bijdragen aan onze planeet. Omdat het misschien lastig kan zijn om opeens veganistisch te gaan eten, helpen wij je een handje op weg. Wij delen de hele maand elke zondag zeven ontbijt-, lunch- en dinerrecepten. Dan kun jij gemakkelijk je eigen plantaardige weekmenu samenstellen!

Lees meer

Vegan paprika & chili tortilla bowl met tempeh

YES! Kennen jullie No Fairytales al? No Fairytales maakt tortilla’s met maar liefst 45% groente erin – zo eet je stiekem méér groenten 🙂 En nu hebben ze een nieuwe variant met paprika & chili! Onze nieuwste favoriet naast de rode biet, wortel en boerenkool. We maakten er direct een fijn recept mee: een tortilla bowl met quinoa, zwarte bonen, puntpaprika en tempeh. YUM!

Lees meer

Spring rolls met kurkumarijst en tempeh

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vanaf nu wekelijks een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag zijn dat spring rolls: leuke gekleurde pakketjes en een feestje op zich. Deze Aziatische snack met wortel, radijs, tempeh, ui, knoflook en kurkumarijst is een volledige maaltijd, maar dan opgerold in rijstpapier.

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!