Vegetarisch

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht, waaronder ons eigen vegetarische eetpatroon. In feite is dit hele blog natuurlijk een inspiratiebron op het gebied van vegetarisch eten en leven, zowel thuis als uit, dus kijk vooral even rond. In deze rubriek besteden we aandacht aan alles waar je als beginnende vegetariër tegenaan kunt lopen, dilemma’s waarmee je als vegetariër te maken krijgt en andere praktische zaken die belangrijk zijn om het vegetarisch eten zo gemakkelijk en zo leuk mogelijk te maken. Want een vegetarisch eetpatroon wordt door verschillende mensen anders geïnterpreteerd en niet altijd is duidelijk waar de grens ligt. Die moet ieder voor zich bepalen, maar wij denken graag met je mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met gelatine en stremsel in kaas? Ook dat lees je hier. Als je de moeite neemt om 30 dagen vegetarisch te eten, dan zal je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!


Oesterzwam shoarma met ingelegde radijs en yoghurt-dillesaus 

Oesterzwam shoarma met ingelegde radijs en yoghurt-dillesaus 

Ben je op zoek naar een eenvoudig recept om je weekend goed te beginnen? Dan is deze pita met oesterzwam shoarma echt iets voor jou! Oesterzwammen zijn een perfecte vleesvervanger vanwege hun vlezige textuur. Bovendien geven de ingelegde radijs en yoghurt-dillesaus een frisse touch waarmee je de lente goed kunt beginnen! Lees snel verder om te ontdekken hoe je gemakkelijk zelf een plantaardig alternatief voor shoarma kunt maken.

Lees meer
Sakura kersen-pistachecake

Sakura kersen-pistachecake

Zou jij elke dag wel een smoesje willen bedenken om iets heerlijks te bakken? In het boek ‘Elke dag Bakdag’ heeft Jayne Jubb deze vast voor je klaarstaan! Deze kersen-pistachecake geeft je een vervroegd lentegevoel. De kersenbloesem in Japan, ook wel ‘sakura’ genoemd, doet Jayne denken aan de lente. Deze bloesem groeit uiteindelijk uit tot heerlijke kersen. Deze kleurrijke taart is echt een plaatje en is rijkelijk bestrooid met vruchten en het groen van de bladeren zie je weerspiegeld in de pistachenoten. Daarnaast kun je deze cake ook glutenvrij maken (zie tip) en bevat dit baksel weinig suiker, zodat je zeker geen schuldgevoel krijgt na het eten van deze cake! 

Lees meer
Hartige preitaart met burrata en vers wier

Hartige preitaart met burrata en vers wier

In het kookboek ‘Zeewier & co’ deelt Julie Desnoulez 60 eenvoudige recepten waarin wieren en algen een rol spelen. Deze bijzondere smaakmakers hebben een positieve impact op het milieu en zitten ook nog eens boordevol goede voedingsstoffen! Vandaag delen wij het recept voor hartige preitaart met burrata en vers wier uit dit kookboek met jullie!

Lees meer
Orzo met spinazie, paddenstoelen en geroosterde cherrytomaten

Orzo met spinazie, paddenstoelen en geroosterde cherrytomaten

Dit smaakvolle recept met orzo, knoflook en spinazie is perfect om voor vrienden, familie of gewoon lekker voor jezelf te maken dit weekend. Je zet dit gerecht voor slechts €2,80 per persoon op tafel. Dit bedrag is nog lager als je toevallig nog een fles witte wijn open hebt staan ;). Lees snel verder!

Lees meer
Witte chocolademousse met champagne, rode bessencoulis en pistache

Witte chocolademousse met champagne, rode bessencoulis en pistache

Dit zoete dessert is de perfecte afsluiter van een dinertje voor één, twee of voor een groep. Verwen jezelf en/of geliefde(n) met deze heerlijke mousse van witte chocolade met champagne, rode bessencoulis en pistache. Geef gehoor aan je zoete cravings of maak indruk op je partner of vrienden door dit toetje zelf voor ze te maken. Lees snel verder hoe je dit doet, gelukkig is het helemaal niet ingewikkeld!  

Lees meer
Rodewijnrisotto met champignons, wortel en geroosterd amandelschaafsel

Rodewijnrisotto met champignons, wortel en geroosterd amandelschaafsel

Wij vinden 14 februari de ideale dag om de keuken in te duiken en een heerlijk gerecht voor je partner, vrienden, familie of jezelf op tafel te zetten. Deze risotto met rode wijn, champignons, wortel en amandelschaafsel is het bewijs dat (zelf)liefde door de maag gaat! Ben je benieuwd geworden naar dit smaakvolle gerecht? Lees dan snel verder!

Lees meer
Preisoep met bleekselderij en mascarpone

Preisoep met bleekselderij en mascarpone

Het is vandaag zelfgemaakte soepdag! Een dag waar je ons heel gelukkig mee maakt. Zelf een soep maken is ontzettend makkelijk en ook nog eens erg lekker. Heb jij bijvoorbeeld deze wortelsoep met gember en kokos wel eens geprobeerd? Vandaag gingen wij voor deze romige preisoep. Deze soep is ideaal voor een lekker avondje op de bank om mee op te warmen. Je krijgt ook nog eens een goede porties vezels en vitamines binnen wat al helemaal bijdraagt aan het ideale feel good momentje voor jezelf ;). Lees snel verder!

Lees meer
Hoe bouw je telkens weer een volwaardige en gezonde maaltijd op?

Hoe bouw je telkens weer een volwaardige en gezonde maaltijd op?

Ben je overgestapt naar een flexitarisch of vegetarisch voedingspatroon? Dan kan het soms lastig zijn om na een lange werkdag last-minute zomaar zonder recept een volwaardige avondmaaltijd voor jezelf op tafel te zetten. In dit artikel delen wij hoe je zelfstandig de hele week een volwaardige, gezonde vegetarische avondmaaltijd op tafel zet! 

Lees meer
REVIEW: Karola’s Kitchen: Smaakvol

REVIEW: Karola’s Kitchen: Smaakvol

In het kookboek ‘Karola’s Kitchen: Smaakvol’ deelt Karolien Olaerts voedzame, gezonde en planeetvriendelijke recepten “zonder regeltjes”. Hiermee bedoeld zij dat de gerechten uit dit kookboek bijdragen aan jouw gezondheid, zonder dat dit iets te maken heeft met afvallen. De gerechten en maaltijden uit dit boek zijn eenvoudig te bereiden en barsten van smaak. Dit kookboek is het bewijs dat je ook veel (eet)plezier kunt beleven aan een gezond en klimaatvriendelijk eetpatroon. Lees snel verder!

Lees meer
KERST: Een feestelijk dessert serveren

KERST: Een feestelijk dessert serveren

In aanloop naar de kerstdagen zijn de voorbereidingen op het kerstdiner in volle gang. Vorige weken behandelden we het voor- en hoofdgerecht, dus je raadt het al: nu is het tijd voor het dessert! Veel mensen vragen zich af hoe ze hun feestelijke diner met een knaller af kunnen sluiten. Wij hebben daarom de 4 belangrijkste aandachtspunten voor het dessert voor jou op een rijtje gezet.

Lees meer
Kookboek review: Eet & drink je kerstboom

Kookboek review: Eet & drink je kerstboom

‘Eet & drink je kerstboom’, staat dat er echt? Wij moesten ook even twee keer lezen, maar het klopt zeker! Het idee voor dit kookboek ontstond toen Frederik Kampman van Lowlander op een vroege ochtend in januari aan het hardlopen was en de Amsterdamse grachten vol lagen met stapels afgedankte kerstbomen. Hij dacht, dit moet toch beter kunnen? Vind in dit kookboek recepten die laten zien hoe je van ‘waste naar taste’ kunt gaan! Lees snel verder!

Lees meer
KERST: Hoe maak ik een onvergetelijk hoofdgerecht?

KERST: Hoe maak ik een onvergetelijk hoofdgerecht?

Wij zijn ons al volop aan het voorbereiden op de mooiste tijd van het jaar: kerst! En wat is nou leuker dan een gezellig én lekker diner met vrienden of familie? In dit artikel gaan we ons focussen op de sterspeler van de avond: het hoofdgerecht. Het samenstellen van een hoofdgerecht kan best een uitdaging zijn. Niets om bang voor te zijn, want wij vertellen jou waar je rekening mee kan houden bij het serveren van een heerlijk hoofdgerecht!

Lees meer
Budget kerst: Hasselback aardappelen met geroosterde paprikadip

Budget kerst: Hasselback aardappelen met geroosterde paprikadip

Met dit recept laten we je zien dat je met de kerst een heerlijk gerecht op tafel kan zetten zonder veel geld kwijt te zijn. Voor dit recept ben je slechts 2,20 euro kwijt per persoon! De knapperige hasselback aardappelen maak je makkelijk met behulp van een houten pollepel en een scherp mes. Benieuwd geworden naar de rest van dit recept? Lees dan snel verder!

Lees meer
KERST: 4 tips voor een vliegende start(er) van jouw diner!

KERST: 4 tips voor een vliegende start(er) van jouw diner!

Het is bijna tijd voor de feestdagen en dat betekent dat het kerstdiner er weer aan staat te komen! Bij een diner is het hoofdgerecht vaak de sterspeler van de avond, maar dat maakt de rol van het voorgerecht zeker niet onbelangrijk! De eerste gang van de avond is namelijk niet alleen een introductie van het diner, maar ook de toonzetter. Daarom geven wij jou vier tips voor een perfect voorgerecht!

Lees meer
Risotto met winterpeen en paddenstoelspekjes

Risotto met winterpeen en paddenstoelspekjes

Dit winterse recept is ideaal als je even op wil warmen op een koude dag. De krokante “spekjes” gemaakt van champignons in combinatie met de Parmezaanse kaas geven deze risotto super veel smaak. Daarnaast ben je extra duurzaam bezig als je kiest voor dit recept, de winterpeen en champignon zijn namelijk nu in het seizoen. Nog een reden om dit lekkere recept deze maand uit te proberen dus. Lees snel verder!

Lees meer
Tortellini

Tortellini

In het kookboek ‘Voer’ laat Tobias Camman zien hoe iedere thuiskok een eersteklas gerecht met een hoog restaurantgehalte op tafel kan zetten. Vandaag delen we het recept voor ‘tortellini’ uit zijn boek. Als je het het lastig vindt de Libanese labneh te vinden heb je van Tobias ook toestemming een roomkaas te gebruiken, maar hij zou dit wel jammer vinden ;). Onze review van het kookboek ‘Voer’ lees je hier.

Lees meer
Gepofte aardappel met opgeklopte feta en geroosterde groente

Gepofte aardappel met opgeklopte feta en geroosterde groente

We leven in een tijd waar alles steeds duurder wordt, zo ook de boodschappen. Gelukkig kun je met dit heerlijke budget recept thuis een heerlijke maaltijd op tafel zetten voor slechts €2,15 per persoon. Dit recept is ideaal om in het weekend te maken of als voor/bijgerecht tijdens de feestdagen. Lees snel verder!

Lees meer
REVIEW: Masterclass Havermout

REVIEW: Masterclass Havermout

Wanneer wij het woord ‘havermout’ horen denken wij als eerste aan een lekker warm, vullend ontbijtje. In het kookboek ‘Masterclass Havermout’ van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok word je geïnspireerd dit vezelrijke graan ook eens in je lunch, tussendoortje of avondmaaltijd te verwerken! Benieuwd geworden naar onze mening over dit kookboek? Lees dan snel verder!

Lees meer
Groene pestocake

Groene pestocake

Ben jij een van de vele Nederlanders die meer groente willen eten? Een gebrek aan inspiratie en kennis kan ervoor zorgen dat je het lastig vindt om gerechten te bereiden waarin groenten de hoofdrol spelen. In ‘Het grote groenteboek’ laat Alice Hart uitgebreid zien hoe je dit aanpakt. Uit dit boek mogen wij het recept voor groene pestocake met jullie delen. Veel kook- en eetplezier!

Lees meer
REVIEW: Het grote groenteboek

REVIEW: Het grote groenteboek

Veel mensen zouden graag meer groenten willen eten. Een tekort aan tijd, inspiratie en kookkennis kan ervoor zorgen dat dit lang niet zo makkelijk is als het lijkt. ‘Het grote groenteboek’ van chef-kok en culinair auteur Alice Hart is hiervoor de oplossing. Met meer dan 80 vegetarische (en enkele veganistische) recepten laat Alice zien hoe je met de meest eenvoudige groenten de meest verassende en vooral lekkere gerechten op tafel zet! Dit boek is een trotse ode aan groenten. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Lees meer