
Vegetarisch
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht, waaronder ons eigen vegetarische eetpatroon. In feite is dit hele blog natuurlijk een inspiratiebron op het gebied van vegetarisch eten en leven, zowel thuis als uit, dus kijk vooral even rond. In deze rubriek besteden we aandacht aan alles waar je als beginnende vegetariër tegenaan kunt lopen, dilemma’s waarmee je als vegetariër te maken krijgt en andere praktische zaken die belangrijk zijn om het vegetarisch eten zo gemakkelijk en zo leuk mogelijk te maken. Want een vegetarisch eetpatroon wordt door verschillende mensen anders geïnterpreteerd en niet altijd is duidelijk waar de grens ligt. Die moet ieder voor zich bepalen, maar wij denken graag met je mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met gelatine en stremsel in kaas? Ook dat lees je hier. Als je de moeite neemt om 30 dagen vegetarisch te eten, dan zal je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!
REVIEW: 1 2 3 Vegetarisch van Charlotte Schelfthout
Soms kan het lastig zijn om aan kinderen uit te leggen wat vegetarisch eten precies inhoudt. Wil je je kinderen wat meer bijbrengen over vegetarisch eten? Dan is het prentenboek 1 2 3 Vegetarisch van Charlotte Schelfthout een leuke en informatieve manier om kinderen meer te leren over vegetarisch eten. Ben je benieuwd? In dit artikel lees je onze review van dit boek!
5 redenen om in 2021 minder vlees te eten
Het was me een jaar! We hopen dat het goed met je gaat, en dat je de rollercoaster van 2020 goed bent doorgekomen. Hopelijk zal het nieuwe jaar ons veel moois brengen, en daar horen natuurlijk goede voornemens bij. Voor iedereen die de motivatie om minder vlees te eten wel kan gebruiken, hebben wij de beste redenen even op een rijtje gezet. Op naar een nog plantaardiger 2021!
Onze 10 favoriete vega(n) recepten van 2020
Het jaar is voorbij gevlogen en hoewel we dit jaar veel hebben moeten missen, hebben we ook de tijd gehad om meer tijd thuis door te brengen én de keuken in te duiken. Zelf zijn wij hard aan de slag gegaan en jullie hebben met plezier onze recepten gemaakt, met de meest prachtige vega en vegan creaties als resultaat! Om het jaar af te sluiten, delen wij van team De Hippe Vegetariër onze 10 favoriete vega(n) recepten van 2020!
Het complete VEGA(N) 6-gangen kerstmenu
Het zal voor iedereen een vreemde kerst zijn. We hebben een bijzonder jaar achter de rug en we willen graag dat kerst dit jaar toch nog een feestje wordt. Nu een vakantie met kerst geen optie is, willen we jullie graag meenemen op een culinaire reis. Wij hebben een diner samengesteld met als thema ‘een reis rond de wereld’. We delen het complete 6-gangendiner waarvan iedere gang uit een ander continent komt!
Boek review: Dieet voor een betere planeet van Hanneke van Veghel
Dieet voor een betere planeet van Hanneke van Veghel is een duurzame handleiding voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet!
De voedingswaarden van kant-en-klare vleesvervangers: 10 dingen om op te letten
Tegenwoordig zijn er ontzettend veel kant-en-klare vleesvervangers in de supermarkten te vinden. Regelmatig testen wij deze producten en delen we onze mening over de smaak, structuur en toepassing. Maar hoe zit het eigenlijk met de voedingsstoffen, en zijn kant-en-klare vleesvervangers wel gezond? In dit artikel geef ik uitleg over de voedingsstoffen van een volwaardige vleesvervanger en geef ik tips voor hoe jij hier zelf op kan letten in de winkel!
Vegan sushibowl burger
We vieren vandaag het bestaan van ‘s werelds meest bekende comfort food: de hamburger. Ja dat horen jullie goed, het is vandaag International Hamburger Day! Om dit te vieren, hebben wij een hele speciale burger voor jullie gecreëerd: een sushibowl burger! Ga jij ‘m maken op deze bijzondere dag?
Boek review: Dierloos van Dirk-Jan Verdonk
Auteur Dirk-Jan Verdonk is al sinds zijn 12e vegetariër. Op latere leeftijd heeft hij besloten ook veganistisch te eten. Nu heeft hij een boek geschreven over de opkomst van deze twee stromingen: Dierloos, een geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland. Een must read die elke vegetariër en veganist zal verbazen!
Kookboek review: Het mediterrane forest feast kookboek van Erin Gleeson
Na de eerdere edities van de forest feast kookboekenreeks van Erin Gleeson is er nu een kookboek geweid aan de vegetarische mediterrane keuken. Het mediterrane forest feast kookboek neemt je mee op reis naar plekken rond de Middellandse Zee waar Erin geïnspireerd is geraakt!
Kookboek review: Groene tofu van Amelia Wasiliev
Goed nieuws! Amelia Wasiliev heeft een nieuw kookboek uitgebracht dat volledig geweid is aan tofu. In het kookboek staan maar liefst meer dan 65 lekkere tofu recepten. Benieuwd geworden naar het kookboek Groene tofu van Amelia Wasiliev? Lees hier wat wij ervan vinden!
De gezondheidsvoordelen van macadamia noten
Amandelen, hazelnoten, pistachenoten, paranoten, walnoten… Er zijn hartstikke veel noten om uit te kiezen en ze zijn allemaal super gezond! Vandaag kraak ik de gezondheidsgeheimen van de macadamia noot. In deze blog vertel ik waar macadamia noten vandaan komen, welke belangrijke voedingsstoffen erin zitten en natuurlijk sluit ik weer af met een aantal lekkere macadamia combo’s.
Geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappels
Ken je de maaltijdbox van Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox die is aangepast aan persoonlijke eetwensen en allergieën. Zo staat voordat je het weet een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel. Dat is waarom wij de komende tijd weer een aantal recepten uit het vegetarische menu van Ekomenu met jullie zullen delen! Vandaag staat er geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappel op het menu!
VEGA Kerstmenu: heerlijke scroppino met citroensorbetijs en prosecco
Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet vegetarisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het dessert: scroppino met citroensorbetijs en prosecco!
VEGA Kerstmenu: bieten bourguignon met kastanjechampignons en wortel
Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet vegetarisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het hoofdgerecht: bieten bourguignon met kastanjechampignons en wortel!
VEGA Kerstmenu: tomatentartaar met een gepocheerd eitje op een toastje
Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet vegetarisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het tussengerecht: tomatentartaar met een gepocheerd eitje op een toastje!
VEGA Kerstmenu: pastinaaksoep met gember
Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet vegetarisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het voorgerecht: pastinaaksoep met gember! Pastinaak was lange tijd een vergeten groente, maar heeft nu een comeback gemaakt. De pastinaak in combinatie met gember maakt de perfecte soep om met kerst op tafel te zetten.
Jamie Oliver’s VEG! briljante Bhaji burger
Eindelijk is ‘ie er dan, het langverwachte nieuwe kookboek van Jamie Oliver: VEG! VEG is een kookboek dat volstaat met super makkelijke, gezonde, overheerlijke, toegankelijke en betaalbare groenterecepten. Groenten zijn heerlijk en vullend en dat is precies wat Jamie ons laat zien. Vandaag delen wij een van zijn nieuwe recepten: de briljante Bhaji burger
Vega budget: risotto met courgette en champignons
Vegetarisch én goedkoop? Vegetarisch koken hoeft echt niet duur of moeilijk te zijn. Dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag maken we een heerlijke Italiaanse risotto met courgette en champignons!
Wat is de beste vegetarische oven bitterbal?
Is het je al opgevallen dat er steeds meer vegetarische snacks op de markt komen? Vooral de vegetarische oven bitterballen zijn een populaire nieuwkomer op de snackmarkt! Stiekem is de bitterbal iedereens favoriet tijdens de borrel en wij zijn dan ook super blij dat het vega(n) aanbod blijft groeien. Reden voor ons om het huidige aanbod te testen en op zoek te gaan naar de beste vegetarische oven bitterbal! Benieuwd naar de resultaten? Lees snel verder!
7 minuten in de keuken – Veggie: hartige quinoacake
7 minuten in de keuken – Veggie is geschreven door Ingrid Bernard. In dit boek vind je 30 heerlijke vegetarische recepten. Allemaal met een voorbereidingstijd van slechts 7 minuten! Zeker weten een hoogtepunt in de ‘7 minuten in de keuken’-reeks! Goed nieuws: de aankomende tijd mogen wij een aantal recepten uit dit boek met jullie delen. Vandaag bakken we een hartige quinoacake!
Kookboek: 7 minuten in de keuken VEGGIE
We hebben goed nieuws voor jullie! De ‘7 minuten in de keuken’-reeks is weer een kookboek rijker. Lees vandaag over 7 minuten in de keuken – Veggie.
7 recepten om te koken voor je buren
Stichting Thuisafgehaald roept alle Nederlands op van 27 september t/m 6 oktober een keer voor hun buren te koken! Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van een lekkere, verse en met liefde bereide (vegetarische) maaltijd om de band tussen buren te versterken en eenzaamheid aan te pakken. Daarom leek het ons een goed idee om 7 recepten te delen waarmee je je buren kan verrassen!
Made by Ellen: tuinbonensalade
Vandaag delen wij één van de recepten uit het nieuwe kookboek van Ellen van Duijn, Made by Ellen. Zie hier het recept voor een heerlijke tuinbonensalade!
Kookboek: Made by Ellen
In Made by Ellen laat Ellen ons zien dat koken helemaal niet moeilijk is. Bakken, stomen, roken, iedereen kan het! Lees hier meer over Made by Ellen!
Vega budget: Noedels met pindasaus, broccoli, paprika en taugé
Vegetarisch én goedkoop? Vegetarisch koken hoeft echt niet duur of moeilijk te zijn. Dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag gaan we wokken en maken we noedels met pindasaus, broccoli, paprika en taugé!
Getest: Vega maaltijden van Picnic x Henri
We hebben nieuws! Het merk Henri, wat wij kennen van onze grote vega maaltijden test, is een samenwerking aangegaan met Picnic – de online supermarkt. Dit betekent dat naast grossiers en horecagroothandels ook kleinere consumenten zoals jij en ik nu met gemak kunnen gaan genieten van Henri. Picnic stuurde ons vijf kant-en-klare vega maaltijden van dit merk en natuurlijk hebben wij die uitvoerig getest. Vandaag vertellen wij jullie meer over Henri en zijn vega(n) maaltijden!
Vega budget: Fajita’s met feta dip en gegrilde groenten
Vegetarisch en goedkoop? Vegetarisch koken hoeft echt niet duur of moeilijk te zijn. Dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag gaan we voor fajita’s!
Vega curry: Tikka paneer sizlar
Wij delen een recept uit het kookboek Vega curry van Nahid Hassan! In zijn boek deelt hij de heerlijkste recepten voor curry’s zonder vlees of vis. Na het recept voor linzen kofta en Khichuri gedeeld te hebben, delen wij tot slot dit recept voor Tikka paneer sizlar. Paneer is verse Indiase kaas, en heerlijk gemarineerd en gegrild op een spiesje. Je kunt paneer kruiden zoals jij wilt! Probeer het nu zelf!
Vega curry: Khichuri
Dit recept is afkomstig uit het kookboek Vega curry van Nahid Hassan. In zijn boek deelt hij de heerlijkste recepten voor curry’s zonder vlees of vis. Vorige keer deelden wij het recept van de linzen kofta, vandaag is het de beurt aan Khichuri! Het is een typisch Bengalees lunchgerecht dat goed vult en populair is in de moessontijd, wanneer het veel regent. Dit kruidige gerecht wordt normaal gesproken gegeten met omelet.
Vega Budget: Geglaceerde wortelsalade met feta en amandelen
Vegetarisch en goedkoop? Vegetarisch koken hoeft niet duur of moeilijk te zijn! Lekker voor bij de bbq: Geglaceerde wortelsalade met feta en amandelen!
Vega budget: Frisse couscoussalade met andijvie
Vegetarisch en goedkoop? Vegetarisch koken hoeft echt niet duur of moeilijk te zijn. Dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag koken we met een groente uit...
Picknicken in Rotterdam met Karakter’s picnic box
Ben je toevallig nog op zoek naar een leuk uitje voor dit weekend? Wat dacht je van picknicken in Rotterdam met Karakters’ picnick box? Voetjes in het gras, wijn of appelsap in de hand en ondertussen proeven van verschillende hapjes in de zon, een recept voor ontspanning! Restaurant Karakter vult deze zomer een eigen picknick box met hapjes en drankjes, dus neem je kleedje mee en zoek een plekje uit in het dichtbijgelegen Euromastpark!
Rozey: all-inclusive vega(n) dineren in Rotterdam
Ken jij Rozey al? In de Rotterdamse Wijnhaven is een nieuw concept neergestreken dat wel heel aantrekkelijk is voor vega’s, vegan’s en liefhebbers van shared dining. Het bijzondere aan Rozey is het all-inclusive concept met food & drinks, dat betekent dat je onbeperkt kunt genieten van de drankjes en hapjes op de kaart voor één vaste prijs. Dit vega(n) walhalla wil je bezoeken bij je volgende bezoek aan Rotterdam!