Eetpatroon

Vegetarisch

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht, waaronder ons eigen vegetarische eetpatroon. In feite is dit hele blog natuurlijk een inspiratiebron op het gebied van vegetarisch eten en leven, zowel thuis als uit, dus kijk vooral even rond. In deze rubriek besteden we aandacht aan alles waar je als beginnende vegetariër tegenaan kunt lopen, dilemma’s waarmee je als vegetariër te maken krijgt en andere praktische zaken die belangrijk zijn om het vegetarisch eten zo gemakkelijk en zo leuk mogelijk te maken. Want een vegetarisch eetpatroon wordt door verschillende mensen anders geïnterpreteerd en niet altijd is duidelijk waar de grens ligt. Die moet ieder voor zich bepalen, maar wij denken graag met je mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met gelatine en stremsel in kaas? Ook dat lees je hier. Als je de moeite neemt om 30 dagen vegetarisch te eten, dan zal je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!

Vind je recept



De voedingswaarden van kant-en-klare vleesvervangers: 10 dingen om op te letten

De voedingswaarden van kant-en-klare vleesvervangers: 10 dingen om op te letten

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel kant-en-klare vleesvervangers in de supermarkten te vinden. Regelmatig testen wij deze producten en delen we onze mening over de smaak, structuur en toepassing. Maar hoe zit het eigenlijk met de voedingsstoffen, en zijn kant-en-klare vleesvervangers wel gezond? In dit artikel geef ik uitleg over de voedingsstoffen van een volwaardige vleesvervanger en geef ik tips voor hoe jij hier zelf op kan letten in de winkel!

Lees meer
Vegan sushibowl burger

Vegan sushibowl burger

We vieren vandaag het bestaan van ’s werelds meest bekende comfort food: de hamburger. Ja dat horen jullie goed, het is vandaag International Hamburger Day! Om dit te vieren, hebben wij een hele speciale burger voor jullie gecreëerd: een sushibowl burger! Ga jij ‘m maken op deze bijzondere dag?

Lees meer
Boek review: Dierloos van Dirk-Jan Verdonk

Boek review: Dierloos van Dirk-Jan Verdonk

Auteur Dirk-Jan Verdonk is al sinds zijn 12e vegetariër. Op latere leeftijd heeft hij besloten ook veganistisch te eten. Nu heeft hij een boek geschreven over de opkomst van deze twee stromingen: Dierloos, een geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland. Een must read die elke vegetariër en veganist zal verbazen!

Lees meer
De gezondheidsvoordelen van macadamia noten

De gezondheidsvoordelen van macadamia noten

Amandelen, hazelnoten, pistachenoten, paranoten, walnoten… Er zijn hartstikke veel noten om uit te kiezen en ze zijn allemaal super gezond! Vandaag kraak ik de gezondheidsgeheimen van de macadamia noot. In deze blog vertel ik waar macadamia noten vandaan komen, welke belangrijke voedingsstoffen erin zitten en natuurlijk sluit ik weer af met een aantal lekkere macadamia combo’s.

Lees meer
Geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappels

Geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappels

Ken je de maaltijdbox van Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox die is aangepast aan persoonlijke eetwensen en allergieën. Zo staat voordat je het weet een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel. Dat is waarom wij de komende tijd weer een aantal recepten uit het vegetarische menu van Ekomenu met jullie zullen delen! Vandaag staat er geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappel op het menu!

Lees meer
VEGA Kerstmenu: bieten bourguignon met kastanjechampignons en wortel

VEGA Kerstmenu: bieten bourguignon met kastanjechampignons en wortel

Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet vegetarisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het hoofdgerecht: bieten bourguignon met kastanjechampignons en wortel!

Lees meer
VEGA Kerstmenu: tomatentartaar met een gepocheerd eitje op een toastje

VEGA Kerstmenu: tomatentartaar met een gepocheerd eitje op een toastje

Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet vegetarisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het tussengerecht: tomatentartaar met een gepocheerd eitje op een toastje!

Lees meer
VEGA Kerstmenu: pastinaaksoep met gember

VEGA Kerstmenu: pastinaaksoep met gember

Het is weer zover, de mooiste tijd van het jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het kerstmenu! Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een compleet vegetarisch 5-gangen kerstmenu (afgestemd op vier personen). Vandaag het voorgerecht: pastinaaksoep met gember! Pastinaak was lange tijd een vergeten groente, maar heeft nu een comeback gemaakt. De pastinaak in combinatie met gember maakt de perfecte soep om met kerst op tafel te zetten.

Lees meer
Wat is de beste vegetarische oven bitterbal?

Wat is de beste vegetarische oven bitterbal?

Is het je al opgevallen dat er steeds meer vegetarische snacks op de markt komen? Vooral de vegetarische oven bitterballen zijn een populaire nieuwkomer op de snackmarkt! Stiekem is de bitterbal iedereens favoriet tijdens de borrel en wij zijn dan ook super blij dat het vega(n) aanbod blijft groeien. Reden voor ons om het huidige aanbod te testen en op zoek te gaan naar de beste vegetarische oven bitterbal! Benieuwd naar de resultaten? Lees snel verder!

Lees meer
7 minuten in de keuken – Veggie: hartige quinoacake

7 minuten in de keuken – Veggie: hartige quinoacake

7 minuten in de keuken – Veggie is geschreven door Ingrid Bernard. In dit boek vind je 30 heerlijke vegetarische recepten. Allemaal met een voorbereidingstijd van slechts 7 minuten! Zeker weten een hoogtepunt in de ‘7 minuten in de keuken’-reeks! Goed nieuws: de aankomende tijd mogen wij een aantal recepten uit dit boek met jullie delen. Vandaag bakken we een hartige quinoacake!

Lees meer
7 recepten om te koken voor je buren

7 recepten om te koken voor je buren

Stichting Thuisafgehaald roept alle Nederlands op van 27 september t/m 6 oktober een keer voor hun buren te koken! Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van een lekkere, verse en met liefde bereide (vegetarische) maaltijd om de band tussen buren te versterken en eenzaamheid aan te pakken. Daarom leek het ons een goed idee om 7 recepten te delen waarmee je je buren kan verrassen!

Lees meer
Vega budget: Noedels met pindasaus, broccoli, paprika en taugé

Vega budget: Noedels met pindasaus, broccoli, paprika en taugé

Vegetarisch én goedkoop? Vegetarisch koken hoeft echt niet duur of moeilijk te zijn. Dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag gaan we wokken en maken we noedels met pindasaus, broccoli, paprika en taugé!

Lees meer
Getest: Vega maaltijden van Picnic x Henri

Getest: Vega maaltijden van Picnic x Henri

We hebben nieuws! Het merk Henri, wat wij kennen van onze grote vega maaltijden test, is een samenwerking aangegaan met Picnic – de online supermarkt. Dit betekent dat naast grossiers en horecagroothandels ook kleinere consumenten zoals jij en ik nu met gemak kunnen gaan genieten van Henri. Picnic stuurde ons vijf kant-en-klare vega maaltijden van dit merk en natuurlijk hebben wij die uitvoerig getest. Vandaag vertellen wij jullie meer over Henri en zijn vega(n) maaltijden!

Lees meer
Vega curry: Tikka paneer sizlar

Vega curry: Tikka paneer sizlar

Wij delen een recept uit het kookboek Vega curry van Nahid Hassan! In zijn boek deelt hij de heerlijkste recepten voor curry’s zonder vlees of vis. Na het recept voor linzen kofta en Khichuri gedeeld te hebben, delen wij tot slot dit recept voor Tikka paneer sizlar. Paneer is verse Indiase kaas, en heerlijk gemarineerd en gegrild op een spiesje. Je kunt paneer kruiden zoals jij wilt! Probeer het nu zelf!

Lees meer
Vega curry: Khichuri

Vega curry: Khichuri

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Vega curry van Nahid Hassan. In zijn boek deelt hij de heerlijkste recepten voor curry’s zonder vlees of vis. Vorige keer deelden wij het recept van de linzen kofta, vandaag is het de beurt aan Khichuri! Het is een typisch Bengalees lunchgerecht dat goed vult en populair is in de moessontijd, wanneer het veel regent. Dit kruidige gerecht wordt normaal gesproken gegeten met omelet.

Lees meer
Picknicken in Rotterdam met Karakter’s picnic box

Picknicken in Rotterdam met Karakter’s picnic box

Ben je toevallig nog op zoek naar een leuk uitje voor dit weekend? Wat dacht je van picknicken in Rotterdam met Karakters’ picnick box? Voetjes in het gras, wijn of appelsap in de hand en ondertussen proeven van verschillende hapjes in de zon, een recept voor ontspanning! Restaurant Karakter vult deze zomer een eigen picknick box met hapjes en drankjes, dus neem je kleedje mee en zoek een plekje uit in het dichtbijgelegen Euromastpark!

Lees meer
Rozey: all-inclusive vega(n) dineren in Rotterdam

Rozey: all-inclusive vega(n) dineren in Rotterdam

Ken jij Rozey al? In de Rotterdamse Wijnhaven is een nieuw concept neergestreken dat wel heel aantrekkelijk is voor vega’s, vegan’s en liefhebbers van shared dining. Het bijzondere aan Rozey is het all-inclusive concept met food & drinks, dat betekent dat je onbeperkt kunt genieten van de drankjes en hapjes op de kaart voor één vaste prijs. Dit vega(n) walhalla wil je bezoeken bij je volgende bezoek aan Rotterdam!

Lees meer
Veggie Hero: Interview met Joke Boon

Veggie Hero: Interview met Joke Boon

Wij stellen wekelijks ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Joke Boon, auteur van verschillende vegetarische kookboeken. Haar laatste boek is De vega optie, waarbij ze allerlei recepten deelt om zelf je vleesvervangers te maken. Andere boeken waar je haar van kunt kennen zijn Koken met Kleur! en Bonen!

Lees meer
Veggie Hero: Interview met Tv-Chef Yvette van Boven

Veggie Hero: Interview met Tv-Chef Yvette van Boven

Wij stellen wekelijks ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Yvette van Boven, kookboek schrijfster van onder andere ‘De grote oven van boven’, chef-kok, columninst en tv-presentator. Op haar vrolijke geïllustreerde site, lees je over Yvette haar werk en vind je de lekkerste recepten. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder over Yvette haar weg naar het vegetarisme.

Lees meer
De Hermitage: vegetarische schatten in Amsterdam

De Hermitage: vegetarische schatten in Amsterdam

Ben je van plan om een tentoonstelling van de Hermitage te bezoeken? Het Café-Restaurant van de Hermitage biedt jou een fantastisch en overheerlijke vegetarische driegangenlunch aan na de tentoonstelling. Natuurlijk zou je ook van deze lunch kunnen genieten als je geen bezoeker bent van het museum. De Hermitage was bovendien het eerste museumrestaurant dat deelnam aan de Nationale Week Zonder Vlees! Speciaal door de chefs van het restaurant is het vegetarische menu de ‘Vegetarische schatten’ ontwikkeld, geïnspireerd op de huidige tentoonstelling ‘De Schatkamer’. En goed nieuws! Het vegetarische menu zal nog een tijdje op de kaart blijven staan. Kom ook deze overheerlijke juwelen proeven in het café-restaurant van de Hermitage!

Lees meer
Kookboek: Puur natuur Groente

Kookboek: Puur natuur Groente

Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Monique heeft zelf een groente-inname van zo’n 1500 gram per dag. Groente eten is voor haar iedere dag een feestje!Niet iedereen gaat het echter zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten en hoe je dit het gemakkelijkste kunt inplannen in je dagelijkse leven.

Lees meer
Interview: Wouter van Eck over Voedselbossen

Interview: Wouter van Eck over Voedselbossen

”We moeten de natuur in haar waarde laten”, aldus Wouter van Eck van het Nijmeegse voedselbos Ketelbroek. Voedselbossen zijn de toekomst. Ze vormen ook de oplossing voor het huidige voedselprobleem. Voedselbos Ketelbroek bewijst inmiddels dat dit nieuwe landbouwsysteem werkt. “Bomen en struiken kunnen hier in al hun weelde groeien. En er hangen de meest bijzondere vruchten en noten.” Lees hier alles over voedselbossen!

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!