Vegetarisch
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht, waaronder ons eigen vegetarische eetpatroon. In feite is dit hele blog natuurlijk een inspiratiebron op het gebied van vegetarisch eten en leven, zowel thuis als uit, dus kijk vooral even rond. In deze rubriek besteden we aandacht aan alles waar je als beginnende vegetariër tegenaan kunt lopen, dilemma’s waarmee je als vegetariër te maken krijgt en andere praktische zaken die belangrijk zijn om het vegetarisch eten zo gemakkelijk en zo leuk mogelijk te maken. Want een vegetarisch eetpatroon wordt door verschillende mensen anders geïnterpreteerd en niet altijd is duidelijk waar de grens ligt. Die moet ieder voor zich bepalen, maar wij denken graag met je mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met gelatine en stremsel in kaas? Ook dat lees je hier. Als je de moeite neemt om 30 dagen vegetarisch te eten, dan zal je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!
10 tips voor een gebalanceerde vegetarische levensstijl
Aangezien steeds meer mensen kiezen voor een vegetarische levensstijl, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Een gebalanceerde vegetarische levensstijl draait niet alleen om het vermijden van vlees, maar ook om het bewust kiezen van voedingsmiddelen die goed doen voor je lichaam. Hier zijn 10 tips om je te helpen bij het nastreven van een gebalanceerde vegetarische levensstijl. Lees jij mee?
De veranderingen in de vegetarische wereld
Zoals je hebt kunnen lezen bestaan wij deze maand 10 jaar. Dat wil zeggen dat wij de vegetarische markt al 10 jaar nauw volgen en elke ontwikkeling meemaken. Het is geweldig om te zien hoe de vegetarische wereld in de afgelopen 10 jaar een ware revolutie heeft doorgemaakt! Mensen worden steeds bewuster van hun voedingskeuzes en de impact ervan op onze gezondheid, het milieu en het welzijn van dieren. Laten we eens kijken naar enkele van de opvallende veranderingen en ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden.
Cilbir – Turkse pittige eieren
Voor alle foodlovers hebben we iets speciaals in petto: Cilbir. Dit recept komt uit de maaltijdbox van Ekomenu, maar vandaag mogen we het met jou delen. Deze Turkse pittige eieren zijn niet alleen als ontbijt, maar ook als lunch of diner een schot in de roos is. Stel je voor: romige yoghurt, een gepocheerd ei bedekt met een pittige boter en een snufje chilivlokken. En dat is nog niet alles – een verrukkelijke salade met courgette, rucola, dille, limoen en knapperige pitabroodjes maken dit gerecht compleet. Klaar om te dippen en te ontdekken? Let’s dive in!
Belgische wafels met slagroom en rood fruit
Deze echte Belgische wafels kosten iets meer tijd dan andere wafels, dit komt door het gistproces. Maar geloof ons: dat is het zo waard! De textuur en smaak van een gistwafel is zo ongelofelijk lekker! Met de slagroom zo hoog dat je hele neus onder de zoete room zit bij het nemen van een hap is deze wafel echt niet te weerstaan.
Culinair historicus Charlotte Kleyn: “Ik wil lezers inspireren met vegetarische recepten”
Charlotte Kleyn is culinair historicus en schrijver. Zo schrijft ze o.a. voor Het Parool en Trouw. Ook is ze conservator van de Gastronomische Collecties bij Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Eten staat voor haar op nummer een. Niet zo vreemd, want Charlotte is opgegroeid in een gezin met veel aandacht voor voeding. Met culinair journalist Onno Kleyn als vader. “Eten verbindt en heeft zoveel aspecten. Het opent deuren.”
Pasta Genovese met basilicum pesto
Geniet van een heerlijke en eenvoudige vegetarische maaltijd met deze pasta Genovese met smaakvolle basilicumpesto. Dit gerecht komt uit de maaltijdbox van Ekomenu en combineert de rijke smaken van verse tomaten, volkoren penne en knapperige snijbonen. De toevoeging van aardappels zorgt voor een verrassende twist aan deze klassieke Italiaanse favoriet. Met slechts enkele ingrediënten tover je binnen no time een smaakvolle maaltijd op tafel. Laten we snel aan de slag gaan met dit eenvoudige en voedzame recept voor Pasta Genovese met basilicumpesto!
Hartige Franse soufflés
We brengen nog een weekje door in Frankrijk. Van de week aten wij hier al een heerlijke galette, waar wij vervolgens onze eigen, hartige variant van maakten. Deze week waren we aan het genieten van een traditioneel Franse soufflé en gingen vervolgens ook hier zelf mee aan de slag! Stiekem zaten wij de gehele 15 minuten dat deze Franse soufflés in de oven zaten op een krukje voor de oven mee te gluren. Het is gewoon zo’n mooi gezicht om de soufflés te zien rijzen! De smaak van deze soufflés is heerlijk nootachtig door de Emmentaler en onweerstaanbaar romig door de boter. Maak het af met wat verse kruiden!
Vegetarische Spaanse tapas
We beginnen deze roadtrip in Spanje; het land van de zon! Als je aan Spanje denkt, dan denk je aan tapas. Hier hoort natuurlijk een tafel vol met kleine hapjes bij waar we de hele avond van mogen snoepen. Wij zijn er dol op! In Spanje worden tapas vaak gegeten met een lekker verfrissend drankje, dus schenk maar vast iets lekkers in voor jezelf! Dan gaan we aan de slag met de oesterzwam calamares, Pimientos el Padrón en pinxtos met gegrilde paprika en Manchego!
Taco met kimchi, geroerbakte kool, paprika en avocado
Het is weer tijd voor een recept met onze eigengemaakte kimchi! Dit smaakvolle recept voor taco’s combineert de pittige Koreaanse smaken van kimchi met knapperige geroerbakte kool en paprika. Dit resulteert in een kleurrijk gerecht dat zowel liefhebbers van de Aziatische keuken als taco-fans zal verrassen. Of jij dit nu op een doordeweekse dag zal eten of indruk wilt maken op je gasten tijdens een diner, deze taco met zelfgemaakte kimchi, geroerbakte kool, paprika en avocado is een absolute winnaar. Laten we aan de slag gaan en genieten van deze heerlijke combinatie van wereldse smaken.
Shandong asperges met rijst en ei
Houd jij wel van een beetje pit tijdens deze warme dagen? Dan hebben wij het perfecte recept voor jou! Probeer eens deze shandong asperges met rijst en ei! Net nu de groene asperges nog in het seizoen zijn, mogen wij dit recept delen uit de maaltijdbox van Ekomenu. Perfect om het aspergeseizoen te eindigen toch! Shandong is een provincie in China, waar ze graag gebruik maken van spicy kruiden. Dit gerecht is daar wereldberoemd met garnalen, maar deze variant met groene asperges lijken ons veel lekkerder! Duik jij met ons mee de keuken in?
Loaded kimchi sandwich met aubergine en kaas
Ben je op zoek naar nieuwe manieren om je zelfgemaakte kimchi te gebruiken? Dan hebben we de perfecte inspiratie voor je! Vandaag delen we een onweerstaanbaar lunchrecept voor een loaded kimchi sandwich met gebakken aubergine en gesmolten kaas. Stel je voor: knapperig brood belegd met de pittige, gefermenteerde smaak van zelfgemaakte kimchi. Deze sandwich is een waar genot!
Knolselderijpuree met geroosterde groenten
Dit gerecht kan altijd, of het nu een doordeweekse dag is of een speciale gelegenheid. Knolselderijpuree met geroosterde groenten is een feestje op je bord. Dit recept komt uit het kookboek ‘Lekker afvallen met minder koolhydraten Vega’ waar verschillende weekmenu’s en recepten in staan die je helpen makkelijk af te vallen en ook nog is vegetarisch en koolhydraatarm zijn. Wil je nou ook wat minder koolhydraten eten? Dan is dit recept misschien wat voor jou!
REVIEW: Lekker afvallen met minder koolhydraten Vega
‘Lekker afvallen met minder koolhydraten Vega’ van Angela Zamboni bewijst dat koolhydraatarm eten prima vegetarisch kan. Met zes weekmenu’s en 100+ smaakvolle recepten biedt dit boek een uitstekende basis voor vegetariërs en iedereen die gezonde koolhydraatarme gerechten wil zonder vlees of vis. Angela legt uit hoe je op een gezonde manier koolhydraten vervangt door eiwitten en goede vetten, met volwaardige en verse producten. Ontdek handige tricks, family proof tips en de beste vleesvervangers. Na het behalen van je streefgewicht kan dit boek je ook helpen bij een koolhydraatbeperkte leefstijl. Een must-have voor een nieuwe manier van eten!
Gevulde koolrabi met couscous en gerookte paprika-tomatensaus uit de oven
Dit heerlijke recept brengt de vergeten groente koolrabi weer tot leven in een smaakvol gerecht dat je zeker moet proberen. Gevulde koolrabi’s worden gecombineerd met een lekker vulling van couscous, feta, rucola, hazelnoten en verse munt. Als kers op de taart wordt het geheel overgoten met een heerlijke gerookte paprika-tomatensaus en gebakken in de oven tot het perfect gaar en smaakvol is. Dit gerecht zal je smaakpapillen verwennen en je verrassen met haar unieke combinatie van smaken. Lees hier hoe je deze gevulde koolrabi kunt bereiden.
Cannoli Siciliani
Deze verrukkelijke Siciliaanse gevulde koekjes, luisterend naar de naam Cannoli, zijn een absolute traktatie. En raad eens? Je hebt metalen buisjes nodig om ze te maken, alsof je je eigen toverstafjes in de keuken hebt! Geen paniek, je kunt ze gemakkelijk vinden in een bakkerswinkel. En nu komt het beste deel: dit geweldige recept is rechtstreeks afkomstig uit het magische ‘Belinda’s Italiaans bakboek’, waarin je heerlijke gerechten vindt, van knapperige pizza’s tot hemelse panettones. Ben je klaar om je smaakpapillen te verleiden? Lees snel verder en duik in dit heerlijk zoete recept!
Tuinbonensalade
Made by Ellen is het eerste kookboek van Ellen van Duijn: blogger (madebyellen.com), receptontwikkelaar, foodfotograaf en -stylist. Met een chefkok als moeder en een gastheer-sommelier als vader, is Ellen opgegroeid met lekker en vers eten. Dit laat zij ons zien in haar kookboek Made by Ellen. Vandaag mogen wij één van haar recepten met jullie delen. Duik de keuken in en ga aan de slag met deze tuinbonensalade!
Geroosterde spitskool met feta en witte bonen in tomatensaus
Ontdek een verrukkelijk recept dat je smaakpapillen zal verleiden: geroosterde spitskool met romige feta en smaakvolle witte bonen in een heerlijke tomatensaus. Dit gerecht combineert de delicate smaak van geroosterde spitskool met de zoute en romige accenten van feta, terwijl de witte bonen een hartige textuur toevoegen aan de fluweelzachte tomatensaus. Of je nu een liefhebber bent van vegetarische gerechten of gewoon op zoek bent naar een nieuwe en gezonde manier om spitskool te bereiden, dit recept uit de maaltijdbox van Ekomenu zal je zeker verrassen.
Flammkuchen met maïs en courgette
Op zoek naar een overheerlijk gerecht dat je binnen een mum van tijd op tafel kunt zetten? Dan is flammkuchen met mais en courgette de perfecte keuze voor jou! Dit knapperige en smaakvolle gerecht is afkomstig uit de maaltijdbox van Ekomenu, De combinatie van de zoete mais en de hartige courgette is een waar feest voor de smaakpapillen en zal je gegarandeerd doen watertanden. Bovendien is flammkuchen super makkelijk te maken en kun je het aanpassen aan je eigen smaakvoorkeuren. Dus waar wacht je nog op? Laten we aan de slag gaan en genieten van een heerlijke flammkuchen met maïs en courgette!
Frisse couscoussalade met andijvie
Vegetarisch en goedkoop? Vegetarisch koken hoeft echt niet duur of moeilijk te zijn. Dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag maken wij een frisse couscoussalade met andijvie! Lees snel verder.
Oesterzwam shoarma met ingelegde radijs en yoghurt-dillesaus
Ben je op zoek naar een eenvoudig recept om je weekend goed te beginnen? Dan is deze pita met oesterzwam shoarma echt iets voor jou! Oesterzwammen zijn een perfecte vleesvervanger vanwege hun vlezige textuur. Bovendien geven de ingelegde radijs en yoghurt-dillesaus een frisse touch waarmee je de lente goed kunt beginnen! Lees snel verder om te ontdekken hoe je gemakkelijk zelf een plantaardig alternatief voor shoarma kunt maken.
Sakura kersen-pistachecake
Zou jij elke dag wel een smoesje willen bedenken om iets heerlijks te bakken? In het boek ‘Elke dag Bakdag’ heeft Jayne Jubb deze vast voor je klaarstaan! Deze kersen-pistachecake geeft je een vervroegd lentegevoel. De kersenbloesem in Japan, ook wel ‘sakura’ genoemd, doet Jayne denken aan de lente. Deze bloesem groeit uiteindelijk uit tot heerlijke kersen. Deze kleurrijke taart is echt een plaatje en is rijkelijk bestrooid met vruchten en het groen van de bladeren zie je weerspiegeld in de pistachenoten. Daarnaast kun je deze cake ook glutenvrij maken (zie tip) en bevat dit baksel weinig suiker, zodat je zeker geen schuldgevoel krijgt na het eten van deze cake!
Hartige preitaart met burrata en vers wier
In het kookboek ‘Zeewier & co’ deelt Julie Desnoulez 60 eenvoudige recepten waarin wieren en algen een rol spelen. Deze bijzondere smaakmakers hebben een positieve impact op het milieu en zitten ook nog eens boordevol goede voedingsstoffen! Vandaag delen wij het recept voor hartige preitaart met burrata en vers wier uit dit kookboek met jullie!
Orzo met spinazie, paddenstoelen en geroosterde cherrytomaten
Dit smaakvolle recept met orzo, knoflook en spinazie is perfect om voor vrienden, familie of gewoon lekker voor jezelf te maken dit weekend. Je zet dit gerecht voor slechts €2,80 per persoon op tafel. Dit bedrag is nog lager als je toevallig nog een fles witte wijn open hebt staan ;). Lees snel verder!
Witte chocolademousse met champagne, rode bessencoulis en pistache
Dit zoete dessert is de perfecte afsluiter van een dinertje voor één, twee of voor een groep. Verwen jezelf en/of geliefde(n) met deze heerlijke mousse van witte chocolade met champagne, rode bessencoulis en pistache. Geef gehoor aan je zoete cravings of maak indruk op je partner of vrienden door dit toetje zelf voor ze te maken. Lees snel verder hoe je dit doet, gelukkig is het helemaal niet ingewikkeld!
Rodewijnrisotto met champignons, wortel en geroosterd amandelschaafsel
Wij vinden 14 februari de ideale dag om de keuken in te duiken en een heerlijk gerecht voor je partner, vrienden, familie of jezelf op tafel te zetten. Deze risotto met rode wijn, champignons, wortel en amandelschaafsel is het bewijs dat (zelf)liefde door de maag gaat! Ben je benieuwd geworden naar dit smaakvolle gerecht? Lees dan snel verder!
Preisoep met bleekselderij en mascarpone
Het is vandaag zelfgemaakte soepdag! Een dag waar je ons heel gelukkig mee maakt. Zelf een soep maken is ontzettend makkelijk en ook nog eens erg lekker. Heb jij bijvoorbeeld deze wortelsoep met gember en kokos wel eens geprobeerd? Vandaag gingen wij voor deze romige preisoep. Deze soep is ideaal voor een lekker avondje op de bank om mee op te warmen. Je krijgt ook nog eens een goede porties vezels en vitamines binnen wat al helemaal bijdraagt aan het ideale feel good momentje voor jezelf ;). Lees snel verder!
REVIEW: Het plezier van écht goed koken
Vandaag recenseren wij het levendige en kleurrijke kookboek ‘Het plezier van écht goed koken’. Dit kookboek, geschreven door Alice Zaslavsky, staat vol met recepten met groenten in de hoofdrol. Alice hoopt dat je met behulp van dit boek straks zelfverzekerder en met meer plezier in de keuken staat. Lees snel verder!
Hoe bouw je telkens weer een volwaardige en gezonde maaltijd op?
Ben je overgestapt naar een flexitarisch of vegetarisch voedingspatroon? Dan kan het soms lastig zijn om na een lange werkdag last-minute zomaar zonder recept een volwaardige avondmaaltijd voor jezelf op tafel te zetten. In dit artikel delen wij hoe je zelfstandig de hele week een volwaardige, gezonde vegetarische avondmaaltijd op tafel zet!
REVIEW: Karola’s Kitchen: Smaakvol
In het kookboek ‘Karola’s Kitchen: Smaakvol’ deelt Karolien Olaerts voedzame, gezonde en planeetvriendelijke recepten “zonder regeltjes”. Hiermee bedoeld zij dat de gerechten uit dit kookboek bijdragen aan jouw gezondheid, zonder dat dit iets te maken heeft met afvallen. De gerechten en maaltijden uit dit boek zijn eenvoudig te bereiden en barsten van smaak. Dit kookboek is het bewijs dat je ook veel (eet)plezier kunt beleven aan een gezond en klimaatvriendelijk eetpatroon. Lees snel verder!
Kookboek review: Eet & drink je kerstboom
‘Eet & drink je kerstboom’, staat dat er echt? Wij moesten ook even twee keer lezen, maar het klopt zeker! Het idee voor dit kookboek ontstond toen Frederik Kampman van Lowlander op een vroege ochtend in januari aan het hardlopen was en de Amsterdamse grachten vol lagen met stapels afgedankte kerstbomen. Hij dacht, dit moet toch beter kunnen? Vind in dit kookboek recepten die laten zien hoe je van ‘waste naar taste’ kunt gaan! Lees snel verder!
Budget kerst: zoete pompoen crumble met wortel en havermout
Heb jij nog inspiratie nodig voor een kerstdessert? Dan hoef je niet meer verder te zoeken. Verras jouw gasten met deze hartige crumble met plantaardige ijs naar keuze. Dit budgetrecept kost je maar €2,15 per persoon! Ben jij enthousiast geworden? Lees dan snel verder!
Budget kerst: Hasselback aardappelen met geroosterde paprikadip
Met dit recept laten we je zien dat je met de kerst een heerlijk gerecht op tafel kan zetten zonder veel geld kwijt te zijn. Voor dit recept ben je slechts 2,20 euro kwijt per persoon! De knapperige hasselback aardappelen maak je makkelijk met behulp van een houten pollepel en een scherp mes. Benieuwd geworden naar de rest van dit recept? Lees dan snel verder!
Tortellini
In het kookboek ‘Voer’ laat Tobias Camman zien hoe iedere thuiskok een eersteklas gerecht met een hoog restaurantgehalte op tafel kan zetten. Vandaag delen we het recept voor ‘tortellini’ uit zijn boek. Als je het het lastig vindt de Libanese labneh te vinden heb je van Tobias ook toestemming een roomkaas te gebruiken, maar hij zou dit wel jammer vinden ;). Onze review van het kookboek ‘Voer’ lees je hier.