Vegetarisch

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht, waaronder ons eigen vegetarische eetpatroon. In feite is dit hele blog een natuurlijk inspiratiebron op het gebied van vegetarisch eten en leven, zowel thuis als uit, dus kijk vooral even rond. In deze rubriek besteden we aandacht aan alles waar je als beginnende vegetariër tegenaan kunt lopen, dilemma’s waarmee je als vegetariër te maken krijgt en andere praktische zaken die belangrijk zijn om het vegetarisch eten zo gemakkelijk en zo leuk mogelijk te maken. Want een vegetarisch eetpatroon wordt door verschillende mensen anders geïnterpreteerd en niet altijd is duidelijk waar de grens ligt. Die moet ieder voor zich bepalen, maar wij denken graag met je mee. En hoe zit het bijvoorbeeld met gelatine en stremsel in kaas? Ook dat lees je hier. Als je de moeite neemt om 30 dagen vegetarisch te eten, dan zul je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. Tot slot heeft ook je metabolisme deze tijd nodig om je oude eetpatroon uit het systeem te krijgen en het nieuwe te omarmen, dus na 30 dagen kan je oordelen of je je er net zo goed bij voelt als wij. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!

Vind je recept



Rozey: all-inclusive vega(n) dineren in Rotterdam

Ken jij Rozey al? In de Rotterdamse Wijnhaven is een nieuw concept neergestreken dat wel heel aantrekkelijk is voor vega’s, vegan’s en liefhebbers van shared dining. Het bijzondere aan Rozey is het all-inclusive concept met food & drinks, dat betekent dat je onbeperkt kunt genieten van de drankjes en hapjes op de kaart voor één vaste prijs. Dit vega(n) walhalla wil je bezoeken bij je volgende bezoek aan Rotterdam!

Lees meer

Veggie Hero: Interview met Joke Boon

Wij stellen wekelijks ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Joke Boon, auteur van verschillende vegetarische kookboeken. Haar laatste boek is De vega optie, waarbij ze allerlei recepten deelt om zelf je vleesvervangers te maken. Andere boeken waar je haar van kunt kennen zijn Koken met Kleur! en Bonen!

Lees meer

Veggie Hero: Interview met Tv-Chef Yvette van Boven

Wij stellen wekelijks ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Yvette van Boven, kookboek schrijfster van onder andere ‘De grote oven van boven’, chef-kok, columninst en tv-presentator. Op haar vrolijke geïllustreerde site, lees je over Yvette haar werk en vind je de lekkerste recepten. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder over Yvette haar weg naar het vegetarisme.

Lees meer

De Hermitage: vegetarische schatten in Amsterdam

Ben je van plan om een tentoonstelling van de Hermitage te bezoeken? Het Café-Restaurant van de Hermitage biedt jou een fantastisch en overheerlijke vegetarische driegangenlunch aan na de tentoonstelling. Natuurlijk zou je ook van deze lunch kunnen genieten als je geen bezoeker bent van het museum. De Hermitage was bovendien het eerste museumrestaurant dat deelnam aan de Nationale Week Zonder Vlees! Speciaal door de chefs van het restaurant is het vegetarische menu de ‘Vegetarische schatten’ ontwikkeld, geïnspireerd op de huidige tentoonstelling ‘De Schatkamer’. En goed nieuws! Het vegetarische menu zal nog een tijdje op de kaart blijven staan. Kom ook deze overheerlijke juwelen proeven in het café-restaurant van de Hermitage!

Lees meer

Kookboek: Puur natuur Groente

Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Monique heeft zelf een groente-inname van zo’n 1500 gram per dag. Groente eten is voor haar iedere dag een feestje!Niet iedereen gaat het echter zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten en hoe je dit het gemakkelijkste kunt inplannen in je dagelijkse leven.

Lees meer

Interview: Wouter van Eck over Voedselbossen

”We moeten de natuur in haar waarde laten”, aldus Wouter van Eck van het Nijmeegse voedselbos Ketelbroek. Voedselbossen zijn de toekomst. Ze vormen ook de oplossing voor het huidige voedselprobleem. Voedselbos Ketelbroek bewijst inmiddels dat dit nieuwe landbouwsysteem werkt. “Bomen en struiken kunnen hier in al hun weelde groeien. En er hangen de meest bijzondere vruchten en noten.” Lees hier alles over voedselbossen!

Lees meer

10 tips voor vegetariërs op reis

Ik, Daniëlle, ben een echte reisfanaat, maar toen ik voor het eerst als vegetariër op reis ging merkte ik dat ik dat toch wel lastig vond. Dat resulteerde in een gebrek aan variatie en ongezond eten. Maar langzaam vond ik mijn weg in het vegetarisch eten. Vandaag deel ik mijn tips!

Lees meer

Vega shoarmarol met zelfgemaakte knoflooksaus en auberginespread

Vandaag staat er een vega shoarmarol met zelfgemaakte knoflooksaus en auberginespread op het menu. Een guilty pleasure, maar dan met een twist en vegetarisch! Je kunt met wraps eindeloos variëren. Vul je wrap met je favoriete ingrediënten en je hebt snel een gezonde maaltijd op tafel. Lekker en gezond met veel groenten: vega shoarmarol met zelfgemaakte knoflooksaus en auberginespread!

Lees meer

Welke kaas is vegetarisch?

Wist jij dat kaas eigenlijk niet vegetarisch is? Kaas bevat namelijk stremsel dat afkomstig is uit de maag van een kalf. Niet iedereen weet het, maar ook niet iedereen gaat er even streng mee om. Iedereen mag natuurlijk zelf kiezen hoe streng zij zijn in hun vegetarisch dieet. Wil je graag toch helemaal vegetarisch eten, maar wil je wel kunnen blijven genieten van kaas? Dan helpen wij jou met het uitzoeken van vegetarische kaassoorten!

Lees meer

Kookboek: Modern Baking van Donna Hay

Bakken is de grote liefde van Donna Hay. Met haar nieuwste kookboek Modern Baking heeft ze een eigen moderne bakbijbel de wereld in gebracht. Haar hart ligt bij de echte bakklassiekers en die geeft ze vervolgens een eigen moderne twist. Modern Baking biedt de thuisbakker alles, zowel traditionele recepten als verantwoorde lekkernijen. Zoet, hartig en alles daartussenin kom je tegen. Modern Baking is voor de thuisbakkers die culinaire taarten, koekjes, cakes en zelfs ijs uit eigen keuken willen toveren. Zo heeft bakken heeft iets magisch!

Lees meer

Kookboek: Vandaag VEGAN!

Vandaag VEGAN! is het nieuwste kookboek van het Belgische duo Miki Duerinck en Kristen Leybaert. Eerder schreven zij onder andere ‘Donderdag Veggiedag’, ‘Veggie voor starters’ en ‘Veggie in 30 minuten’. Voor hun jongste telg doken zij de 100% plantaardige keuken in om hun favoriete vegan gerechten te bundelen; smakelijk en informatief voor zowel de doorgewinterde veganist als voor de nieuwsgierige starter. 

Lees meer

Michelinsterren 2019: dit vonden wij van de sterrenrestaurants

Deze week zijn de Michelinsterren uitgereikt aan de beste restaurants van Nederland. Wij zijn dol op deze luxe restaurants waar de hele avond een culinaire belevenis is – vooral als groenten in de hoofdrol staan! Het is ontzettend leuk om te zien dat er steeds meer restaurants in de lijst een groentemenu hebben, zoals Olivijn in Haarlem. Wij hebben al een aantal sterrenrestaurants mogen bezoeken waar we de lekkerste groentegerechten aten. Je vindt hier op een rijtje wat we hiervan vonden!

Lees meer

Inspiratie: Kerst dessert

De kerstdagen staan al bijna voor de deur! Heb je nog geen idee wat je gaat koken of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je vegetarische gast? Wij delen onze favorieten om een compleet diner op tafel te zetten. Met maximale voorbereiding en minimale handelingen op de avond zelf. Dan kan jij ook lekker aanschuiven bij je gasten, wel zo gezellig! Vandaag: kerst nagerechten.

Lees meer

Inspiratie: Kerst hoofdgerechten

De kerstdagen staan al bijna voor de deur! Heb je nog geen idee wat je gaat koken of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je vegetarische gast? Wij delen onze favorieten om een compleet diner op tafel te zetten. Met maximale voorbereiding en minimale handelingen op de avond zelf. Dan kan jij ook lekker aanschuiven bij je gasten, wel zo gezellig! Vandaag: kerst hoofdgerechten.

Lees meer

Inspiratie: Kerst tussengerechten

De kerstdagen staan al bijna voor de deur! Heb je nog geen idee wat je gaat koken of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je vegetarische gast? Wij delen onze favorieten om een compleet diner op tafel te zetten. Met maximale voorbereiding en minimale handelingen op de avond zelf. Dan kan jij ook lekker aanschuiven bij je gasten, wel zo gezellig! Vandaag: kerst tussengerechten.

Lees meer

Inspiratie: Kerst voorgerechten

De Kerstdagen staan al bijna voor de deur! Heb je nog geen idee wat je gaat koken of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je vegetarische gast? Wij delen onze favorieten om een compleet diner op tafel te zetten met maximale voorbereiding en minimale handelingen op de avond zelf. Dan kan jij ook lekker aanschuiven bij je gasten, wel zo gezellig! Vandaag: kerst voorgerechten.

Lees meer

Inspiratie: Kerst borrel gerechten

De Kerstdagen staan al bijna voor de deur! Heb je nog geen idee wat je gaat koken of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je vegetarische gast? Wij delen onze favorieten om een compleet diner op tafel te zetten. Met maximale voorbereiding en minimale handelingen op de avond zelf! Dan kan jij ook lekker aanschuiven bij je gasten, wel zo gezellig 😉 Vandaag: kerst borrelhapjes.

Lees meer

VIDEO: 4-gangen kerstmenu in 2 uur

Yes! Het is bijna kerst. En dat betekent voor veel mensen kerststress. Maar niet dit jaar! Samen met JUMBO ging ik aan de slag om een vegetarische 4-gangen-kerstmenu te maken in 2 uur. Je gelooft het niet, maar het kan! Om het het je nóg makkelijker te maken, leg ik alle recepten in een video van 15 minuten aan je uit. Je zult zien: kleine moeite, groot resultaat. Zet jij dit menu op tafel deze kerst? Laat het me weten alsjeblieft. Fijne feestdagen!

Lees meer

Koken met De Kleischuur: Ravioli met salie-botersaus en asperges

Samen met Bidfood ben ik op een missie om restaurants te helpen de vegetarische keuken een volwaardige plek te geven op de menukaart. Nog lang niet elk restaurant weet raad met vegetarische gasten… maar restaurant De Kleischuur uit Gouda wel! Ik ging bij Marleen en Maarten op bezoek om inspiratie op te doen. Het resultaat? Deze overheerlijke homemade ravioli met salie-botersaus en geroosterde asperges. Mmm… Inspiratie voor andere chefs én aanrader om te gaan eten!

Lees meer

Kookboek: De Gezonde Bourgondiër van Jacinta Bokma

Jacinta Bokma is gezonde bourgondiër in hart en nieren. Met haar nieuwe kookboek De Gezonde Bourgondiër bewijst ze dat bourgondisch eten ook heel gezond kan zijn. De tafel van Jacinta is altijd rijk gevuld. Hier komen familie en vrienden bij elkaar, om samen te genieten van gezonde, makkelijke, overheerlijke en culinair verantwoorde gerechten. Ze wilt haar lezers stimuleren vaker plantaardig te genieten, maar zo nu een dan een lik boter of een lekker glaasje rode wijn moet ook mogen!

Lees meer

Veggie Hero: Interview met blogger Nina Olsson

Wij stellen wekelijks ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Nina Olsson, pionier op het gebied van vegetarisch eten, blogger en kookboekenschrijfster. Op haar prachtige blog ‘Nourish Atelier’, lees je over Nina haar reizen en bevindingen over vegetarisch eten. Ze neemt je mee in haar verhaal door de romantische fotografie van het eten en de omgeving. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder over Nina’s weg naar het vegetarisme.

Lees meer

Veggie Hero: Interview met trendsetter Jacinta Bokma

In deze wekelijkse rubriek stellen wij ‘Veggie Heroes’ aan je voor. Dit zijn mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Jacinta Bokma, auteur van de boeken: ‘De snelle vegetariër’, ‘De dunne vegan’ en ‘Puur en plantaardig’. Opgegroeid als dochter van een bioloog en een yoga docente, is het met de paplepel ingegoten om bijna geen vlees te eten. Jacinta heeft een missie om de mensen op een gezonde ‘Bourgondische’ manier te laten eten door middel van verschillende ervaringen en projecten. Super interessant om deze groene levensdraad door haar werk te zien. Lees hier haar verhaal!

Lees meer

VEGA FEEST van Nina Olsson: regenboogcurrytafel

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie en worden dan ook heel blij van deze regenboogcurry!

Lees meer

VEGA FEEST van Nina Olsson: taco’s met chipotle en jackfruit

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie. Wij worden dan ook heel blij van deze taco’s met chipotle en jackfruit. 

Lees meer

Veggie Hero: Interview met Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër

Nieuwe rubriek! Wij zetten vanaf deze maand ‘Veggie Heroes’ in de spotlight: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag aan het woord: onze eigen Isabel, oprichter van De Hippe Vegetariër en de Nationale Week Zonder Vlees. Zij is jong gestopt met het eten van vlees en heeft jarenlange ervaring op het gebied van vegetarisch koken en daarover vertellen en schrijven. Dit maakt haar een echte veggie expert. Lees hier haar verhaal van haar laatste hap vlees in haar jeugd tot nu!

Lees meer

Tips voor de beginnende vegetariër van prille vegetariër Karin

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag stellen wij Karin (27 jaar) aan je voor. Het begin van haar opleiding op de ALO startte zij met energiedrankjes en regelmatig een bezoekje aan de McDonalds. Na een stage bij een fysiotherapeut kwam ze tot het besef: geen McDonalds meer maar pasta met artisjokharten, courgette, spinazie en doperwtjes. Lees hier haar ervaringen en tips! Welke situaties zijn voor jou herkenbaar?

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!