
Vegetarisch
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht, waaronder ons eigen vegetarische eetpatroon. In feite is dit hele blog natuurlijk een inspiratiebron op het gebied van vegetarisch eten en leven, zowel thuis als uit, dus kijk vooral even rond. In deze rubriek besteden we aandacht aan alles waar je als beginnende vegetariër tegenaan kunt lopen, dilemma’s waarmee je als vegetariër te maken krijgt en andere praktische zaken die belangrijk zijn om het vegetarisch eten zo gemakkelijk en zo leuk mogelijk te maken. Want een vegetarisch eetpatroon wordt door verschillende mensen anders geïnterpreteerd en niet altijd is duidelijk waar de grens ligt. Die moet ieder voor zich bepalen, maar wij denken graag met je mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met gelatine en stremsel in kaas? Ook dat lees je hier. Als je de moeite neemt om 30 dagen vegetarisch te eten, dan zal je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!
Veggie Hero: Interview met Tv-Chef Yvette van Boven
Wij stellen wekelijks ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Yvette van Boven, kookboek schrijfster van onder andere ‘De grote oven van boven’, chef-kok, columninst en tv-presentator. Op haar vrolijke geïllustreerde site, lees je over Yvette haar werk en vind je de lekkerste recepten. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder over Yvette haar weg naar het vegetarisme.
De Hermitage: vegetarische schatten in Amsterdam
Ben je van plan om een tentoonstelling van de Hermitage te bezoeken? Het Café-Restaurant van de Hermitage biedt jou een fantastisch en overheerlijke vegetarische driegangenlunch aan na de tentoonstelling. Natuurlijk zou je ook van deze lunch kunnen genieten als je geen bezoeker bent van het museum. De Hermitage was bovendien het eerste museumrestaurant dat deelnam aan de Nationale Week Zonder Vlees! Speciaal door de chefs van het restaurant is het vegetarische menu de ‘Vegetarische schatten’ ontwikkeld, geïnspireerd op de huidige tentoonstelling ‘De Schatkamer’. En goed nieuws! Het vegetarische menu zal nog een tijdje op de kaart blijven staan. Kom ook deze overheerlijke juwelen proeven in het café-restaurant van de Hermitage!
Kookboek: Puur natuur Groente
Puur natuur Groente is het kookboek van Monique van der Vloed en staat bomvol heerlijke vega(n) recepten en tips om elke dag meer groente te eten! Monique heeft zelf een groente-inname van zo’n 1500 gram per dag. Groente eten is voor haar iedere dag een feestje!Niet iedereen gaat het echter zo makkelijk af, zeker in ons huidige drukke bestaan met werk, school of een gezinsleven. In dit boek geeft Monique je handige tools om iedere dag méér groente te eten en hoe je dit het gemakkelijkste kunt inplannen in je dagelijkse leven.
Interview: Wouter van Eck over Voedselbossen
”We moeten de natuur in haar waarde laten”, aldus Wouter van Eck van het Nijmeegse voedselbos Ketelbroek. Voedselbossen zijn de toekomst. Ze vormen ook de oplossing voor het huidige voedselprobleem. Voedselbos Ketelbroek bewijst inmiddels dat dit nieuwe landbouwsysteem werkt. “Bomen en struiken kunnen hier in al hun weelde groeien. En er hangen de meest bijzondere vruchten en noten.” Lees hier alles over voedselbossen!
10 tips voor vegetariërs op reis
Ik, Daniëlle, ben een echte reisfanaat, maar toen ik voor het eerst als vegetariër op reis ging merkte ik dat ik dat toch wel lastig vond. Dat resulteerde in een gebrek aan variatie en ongezond eten. Maar langzaam vond ik mijn weg in het vegetarisch eten. Vandaag deel ik mijn tips!
Vega shoarmarol met zelfgemaakte knoflooksaus en auberginespread
Vandaag staat er een vega shoarmarol met zelfgemaakte knoflooksaus en auberginespread op het menu. Een guilty pleasure, maar dan met een twist en vegetarisch! Je kunt met wraps eindeloos variëren. Vul je wrap met je favoriete ingrediënten en je hebt snel een gezonde maaltijd op tafel. Lekker en gezond met veel groenten: vega shoarmarol met zelfgemaakte knoflooksaus en auberginespread!
Welke kaas is vegetarisch?
Wist jij dat kaas eigenlijk niet vegetarisch is? Kaas bevat namelijk stremsel dat afkomstig is uit de maag van een kalf. Niet iedereen weet het, maar ook niet iedereen gaat er even streng mee om. Iedereen mag natuurlijk zelf kiezen hoe streng zij zijn in hun vegetarisch dieet. Wil je graag toch helemaal vegetarisch eten, maar wil je wel kunnen blijven genieten van kaas? Dan helpen wij jou met het uitzoeken van vegetarische kaassoorten!
Kookboek: Modern Baking van Donna Hay
Bakken is de grote liefde van Donna Hay. Met haar nieuwste kookboek Modern Baking heeft ze een eigen moderne bakbijbel de wereld in gebracht. Haar hart ligt bij de echte bakklassiekers en die geeft ze vervolgens een eigen moderne twist. Modern Baking biedt de thuisbakker alles, zowel traditionele recepten als verantwoorde lekkernijen. Zoet, hartig en alles daartussenin kom je tegen. Modern Baking is voor de thuisbakkers die culinaire taarten, koekjes, cakes en zelfs ijs uit eigen keuken willen toveren. Zo heeft bakken heeft iets magisch!
De relatie tussen je stress en je darmen
Wist jij dat stress ook te maken kan hebben met de balans van je lichaam? Als je een tekort aan vitamines en mineralen hebt, krijg je meer last van stress. Dit komt dus omdat je biochemie verstoord is. De oplossing is dichterbij dan je denkt en is te vinden én heeft alles te maken met je darmen!
Kookboek: Vandaag VEGAN!
Vandaag VEGAN! is het nieuwste kookboek van het Belgische duo Miki Duerinck en Kristen Leybaert. Eerder schreven zij onder andere ‘Donderdag Veggiedag’, ‘Veggie voor starters’ en ‘Veggie in 30 minuten’. Voor hun jongste telg doken zij de 100% plantaardige keuken in om hun favoriete vegan gerechten te bundelen; smakelijk en informatief voor zowel de doorgewinterde veganist als voor de nieuwsgierige starter.
De relatie tussen stress en voeding
Wist jij dat stress ook te maken kan hebben met de balans van je lichaam? Als je een tekort aan vitamines en mineralen hebt, krijg je meer last van stress. Dit komt dus omdat je biochemie verstoord is. De oplossing is dichterbij dan je denkt en is te vinden én is eigenlijk heel simpel: eet genoeg groente en fruit!
Michelinsterren 2019: dit vonden wij van de sterrenrestaurants
Deze week zijn de Michelinsterren uitgereikt aan de beste restaurants van Nederland. Wij zijn dol op deze luxe restaurants waar de hele avond een culinaire belevenis is – vooral als groenten in de hoofdrol staan! Het is ontzettend leuk om te zien dat er steeds meer restaurants in de lijst een groentemenu hebben, zoals Olivijn in Haarlem. Wij hebben al een aantal sterrenrestaurants mogen bezoeken waar we de lekkerste groentegerechten aten. Je vindt hier op een rijtje wat we hiervan vonden!
Inspiratie: Kerst dessert
De kerstdagen staan al bijna voor de deur! Heb je nog geen idee wat je gaat koken of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je vegetarische gast? Wij delen onze favorieten om een compleet diner op tafel te zetten. Met maximale voorbereiding en minimale handelingen op de avond zelf. Dan kan jij ook lekker aanschuiven bij je gasten, wel zo gezellig! Vandaag: kerst nagerechten.
Inspiratie: Kerst hoofdgerechten
De kerstdagen staan al bijna voor de deur! Heb je nog geen idee wat je gaat koken of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je vegetarische gast? Wij delen onze favorieten om een compleet diner op tafel te zetten. Met maximale voorbereiding en minimale handelingen op de avond zelf. Dan kan jij ook lekker aanschuiven bij je gasten, wel zo gezellig! Vandaag: kerst hoofdgerechten.
Inspiratie: Kerst tussengerechten
De kerstdagen staan al bijna voor de deur! Heb je nog geen idee wat je gaat koken of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je vegetarische gast? Wij delen onze favorieten om een compleet diner op tafel te zetten. Met maximale voorbereiding en minimale handelingen op de avond zelf. Dan kan jij ook lekker aanschuiven bij je gasten, wel zo gezellig! Vandaag: kerst tussengerechten.
Inspiratie: Kerst voorgerechten
De Kerstdagen staan al bijna voor de deur! Heb je nog geen idee wat je gaat koken of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je vegetarische gast? Wij delen onze favorieten om een compleet diner op tafel te zetten met maximale voorbereiding en minimale handelingen op de avond zelf. Dan kan jij ook lekker aanschuiven bij je gasten, wel zo gezellig! Vandaag: kerst voorgerechten.
VIDEO: 4-gangen kerstmenu in 2 uur
Yes! Het is bijna kerst. En dat betekent voor veel mensen kerststress. Maar niet dit jaar! Samen met JUMBO ging ik aan de slag om een vegetarische 4-gangen-kerstmenu te maken in 2 uur. Je gelooft het niet, maar het kan! Om het het je nóg makkelijker te maken, leg ik alle recepten in een video van 15 minuten aan je uit. Je zult zien: kleine moeite, groot resultaat. Zet jij dit menu op tafel deze kerst? Laat het me weten alsjeblieft. Fijne feestdagen!
Koken met De Kleischuur: Ravioli met salie-botersaus en asperges
Samen met Bidfood ben ik op een missie om restaurants te helpen de vegetarische keuken een volwaardige plek te geven op de menukaart. Nog lang niet elk restaurant weet raad met vegetarische gasten… maar restaurant De Kleischuur uit Gouda wel! Ik ging bij Marleen en Maarten op bezoek om inspiratie op te doen. Het resultaat? Deze overheerlijke homemade ravioli met salie-botersaus en geroosterde asperges. Mmm… Inspiratie voor andere chefs én aanrader om te gaan eten!
De Gezonde Bourgondiër: rommelige pavlova
Jacinta Bokma is gezonde bourgondiër in hart en nieren. Met haar nieuwe kookboek De Gezonde Bourgondiër bewijst ze dat je ook plantaardig en gezond bourgondisch kunt eten. Haar recepten zijn dan ook makkelijk, overheerlijk en culinair verantwoord. Zo ook deze rommelige pavlova!
Kookboek: VEGA FEEST van Nina Olsson
VEGA FEEST is het kookboek van de Zweedse Nina Olsen, bekend van haar populaire foodblog Nourish Atelier. Op dit foodblog plaatst ze creatieve, vegetarische recepten vol van smaak. Naast blogger en auteur is Nina Olsen art director en fotograaf (wat overduidelijk te zien is aan de prachtige foodfotografie in dit boek!)
De Gezonde Bourgondiër: Doperwten-dragonsoep
Jacinta Bokma is gezonde bourgondiër in hart en nieren. Met haar nieuwe kookboek De Gezonde Bourgondiër bewijst ze dat bourgondisch eten ook plantaardig en gezond kan zijn. Haar recepten zijn dan ook makkelijk, overheerlijk, gezond en culinair verantwoord. Zo ook deze heerlijke dropsoep, gemaakt met doperwten en dragon!
Kookboek: De Gezonde Bourgondiër van Jacinta Bokma
Jacinta Bokma is gezonde bourgondiër in hart en nieren. Met haar nieuwe kookboek De Gezonde Bourgondiër bewijst ze dat bourgondisch eten ook heel gezond kan zijn. De tafel van Jacinta is altijd rijk gevuld. Hier komen familie en vrienden bij elkaar, om samen te genieten van gezonde, makkelijke, overheerlijke en culinair verantwoorde gerechten. Ze wilt haar lezers stimuleren vaker plantaardig te genieten, maar zo nu een dan een lik boter of een lekker glaasje rode wijn moet ook mogen!
Veggie Hero: Interview met blogger Nina Olsson
Wij stellen wekelijks ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Nina Olsson, pionier op het gebied van vegetarisch eten, blogger en kookboekenschrijfster. Op haar prachtige blog ‘Nourish Atelier’, lees je over Nina haar reizen en bevindingen over vegetarisch eten. Ze neemt je mee in haar verhaal door de romantische fotografie van het eten en de omgeving. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder over Nina’s weg naar het vegetarisme.
10 struggles die jij begrijpt als (net begonnen) vegetariër
Als je vegetariër bent, kom je vaak in typische situaties en gesprekken terecht. Helemaal als je net begonnen met een vegetarisch dieet, kan dat even wennen zijn! Maar onthoud: you’re not alone! Wij hebben tien hele typische struggles op een rijtje gezet, die bijna elke vegetariër wel herkent. Welke herken jij?
Veggie Hero: Interview met trendsetter Jacinta Bokma
In deze wekelijkse rubriek stellen wij ‘Veggie Heroes’ aan je voor. Dit zijn mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Jacinta Bokma, auteur van de boeken: ‘De snelle vegetariër’, ‘De dunne vegan’ en ‘Puur en plantaardig’. Opgegroeid als dochter van een bioloog en een yoga docente, is het met de paplepel ingegoten om bijna geen vlees te eten. Jacinta heeft een missie om de mensen op een gezonde ‘Bourgondische’ manier te laten eten door middel van verschillende ervaringen en projecten. Super interessant om deze groene levensdraad door haar werk te zien. Lees hier haar verhaal!
VEGA FEEST van Nina Olsson: regenboogcurrytafel
Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie en worden dan ook heel blij van deze regenboogcurry!
VEGA FEEST van Nina Olsson: taco’s met chipotle en jackfruit
Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie. Wij worden dan ook heel blij van deze taco’s met chipotle en jackfruit.
Veggie Hero: Interview met Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër
Nieuwe rubriek! Wij zetten vanaf deze maand ‘Veggie Heroes’ in de spotlight: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag aan het woord: onze eigen Isabel, oprichter van De Hippe Vegetariër en de Nationale Week Zonder Vlees. Zij is jong gestopt met het eten van vlees en heeft jarenlange ervaring op het gebied van vegetarisch koken en daarover vertellen en schrijven. Dit maakt haar een echte veggie expert. Lees hier haar verhaal van haar laatste hap vlees in haar jeugd tot nu!
Tips voor de beginnende vegetariër van flexitarische moeder Katrijn
Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag ontmoet je Katrijn (33 jaar), een bewuste dame die samen met haar gezin in begin 2018 een flexitarische levensstijl is gestart. Lees hier haar tips en ervaringen! Zijn ze herkenbaar?
Tips voor de beginnende vegetariër van prille vegetariër Karin
Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag stellen wij Karin (27 jaar) aan je voor. Het begin van haar opleiding op de ALO startte zij met energiedrankjes en regelmatig een bezoekje aan de McDonalds. Na een stage bij een fysiotherapeut kwam ze tot het besef: geen McDonalds meer maar pasta met artisjokharten, courgette, spinazie en doperwtjes. Lees hier haar ervaringen en tips! Welke situaties zijn voor jou herkenbaar?
Tips voor de beginnende veganist van bijna-veganist Hilde
Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Maak kennis met Hilde (28 jaar), sinds een jaar vegetariër en nog steeds opzoek naar lekkere vervangers voor vlees en vis. Lees hier hoe zij omgaat met onder andere moet omgaan met ongewilde balletjes in je soep of de struggle van een BBQ bij vrienden en familie.
Tips voor de beginnende vegetariër van vega-doorzetter Hana
Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Maak kennis met Hana (29 jaar) na jaren proberen van geen vlees meer eten, heeft zij voor zichzelf de knoop doorgehakt. Zij is gestart met research en heeft besloten een vegetariër te worden. Lees hier haar ervaringen en tips! Welke situaties zijn voor jou herkenbaar?
EI is een volwaardige vleesvervanger, maar welk EI kies je dan?
Als vegetariër moet je een beetje extra op je voedingsstoffen letten. Daarom is het goed nieuws wanneer je weet dat een ei volgens het Voedingscentrum gelijkwaardig is aan vlees. Maar welk ei kies je dan? En waar moet je op letten? Want we weten allemaal dat eieren ook gepaard kunnen gaan met dierenleed en lang niet altijd duurzaam zijn. Lastig dus! Wij gingen op zoek naar antwoorden.