Vegetarisch

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht, waaronder ons eigen vegetarische eetpatroon. In feite is dit hele blog een natuurlijk inspiratiebron op het gebied van vegetarisch eten en leven, zowel thuis als uit, dus kijk vooral even rond. In deze rubriek besteden we aandacht aan alles waar je als beginnende vegetariër tegenaan kunt lopen, dilemma’s waarmee je als vegetariër te maken krijgt en andere praktische zaken die belangrijk zijn om het vegetarisch eten zo gemakkelijk en zo leuk mogelijk te maken. Want een vegetarisch eetpatroon wordt door verschillende mensen anders geïnterpreteerd en niet altijd is duidelijk waar de grens ligt. Die moet ieder voor zich bepalen, maar wij denken graag met je mee. En hoe zit het bijvoorbeeld met gelatine en stremsel in kaas? Ook dat lees je hier. Als je de moeite neemt om 30 dagen vegetarisch te eten, dan zul je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. Tot slot heeft ook je metabolisme deze tijd nodig om je oude eetpatroon uit het systeem te krijgen en het nieuwe te omarmen, dus na 30 dagen kan je oordelen of je je er net zo goed bij voelt als wij. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!

Vind je recept



Inspiratie: Kerst voorgerechten

Inspiratie: Kerst voorgerechten

De Kerstdagen staan al bijna voor de deur! Heb je nog geen idee wat je gaat koken of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je vegetarische gast? Wij delen onze favorieten om een compleet diner op tafel te zetten met maximale voorbereiding en minimale handelingen op de avond zelf. Dan kan jij ook lekker aanschuiven bij je gasten, wel zo gezellig! Vandaag: kerst voorgerechten.

Lees meer
Inspiratie: Kerst borrel gerechten

Inspiratie: Kerst borrel gerechten

De Kerstdagen staan al bijna voor de deur! Heb je nog geen idee wat je gaat koken of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je vegetarische gast? Wij delen onze favorieten om een compleet diner op tafel te zetten. Met maximale voorbereiding en minimale handelingen op de avond zelf! Dan kan jij ook lekker aanschuiven bij je gasten, wel zo gezellig 😉 Vandaag: kerst borrelhapjes.

Lees meer
VIDEO: 4-gangen kerstmenu in 2 uur

VIDEO: 4-gangen kerstmenu in 2 uur

Yes! Het is bijna kerst. En dat betekent voor veel mensen kerststress. Maar niet dit jaar! Samen met JUMBO ging ik aan de slag om een vegetarische 4-gangen-kerstmenu te maken in 2 uur. Je gelooft het niet, maar het kan! Om het het je nóg makkelijker te maken, leg ik alle recepten in een video van 15 minuten aan je uit. Je zult zien: kleine moeite, groot resultaat. Zet jij dit menu op tafel deze kerst? Laat het me weten alsjeblieft. Fijne feestdagen!

Lees meer
Koken met De Kleischuur: Ravioli met salie-botersaus en asperges

Koken met De Kleischuur: Ravioli met salie-botersaus en asperges

Samen met Bidfood ben ik op een missie om restaurants te helpen de vegetarische keuken een volwaardige plek te geven op de menukaart. Nog lang niet elk restaurant weet raad met vegetarische gasten… maar restaurant De Kleischuur uit Gouda wel! Ik ging bij Marleen en Maarten op bezoek om inspiratie op te doen. Het resultaat? Deze overheerlijke homemade ravioli met salie-botersaus en geroosterde asperges. Mmm… Inspiratie voor andere chefs én aanrader om te gaan eten!

Lees meer
Kookboek: De Gezonde Bourgondiër van Jacinta Bokma

Kookboek: De Gezonde Bourgondiër van Jacinta Bokma

Jacinta Bokma is gezonde bourgondiër in hart en nieren. Met haar nieuwe kookboek De Gezonde Bourgondiër bewijst ze dat bourgondisch eten ook heel gezond kan zijn. De tafel van Jacinta is altijd rijk gevuld. Hier komen familie en vrienden bij elkaar, om samen te genieten van gezonde, makkelijke, overheerlijke en culinair verantwoorde gerechten. Ze wilt haar lezers stimuleren vaker plantaardig te genieten, maar zo nu een dan een lik boter of een lekker glaasje rode wijn moet ook mogen!

Lees meer
Veggie Hero: Interview met blogger Nina Olsson

Veggie Hero: Interview met blogger Nina Olsson

Wij stellen wekelijks ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Nina Olsson, pionier op het gebied van vegetarisch eten, blogger en kookboekenschrijfster. Op haar prachtige blog ‘Nourish Atelier’, lees je over Nina haar reizen en bevindingen over vegetarisch eten. Ze neemt je mee in haar verhaal door de romantische fotografie van het eten en de omgeving. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder over Nina’s weg naar het vegetarisme.

Lees meer
Veggie Hero: Interview met trendsetter Jacinta Bokma

Veggie Hero: Interview met trendsetter Jacinta Bokma

In deze wekelijkse rubriek stellen wij ‘Veggie Heroes’ aan je voor. Dit zijn mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Jacinta Bokma, auteur van de boeken: ‘De snelle vegetariër’, ‘De dunne vegan’ en ‘Puur en plantaardig’. Opgegroeid als dochter van een bioloog en een yoga docente, is het met de paplepel ingegoten om bijna geen vlees te eten. Jacinta heeft een missie om de mensen op een gezonde ‘Bourgondische’ manier te laten eten door middel van verschillende ervaringen en projecten. Super interessant om deze groene levensdraad door haar werk te zien. Lees hier haar verhaal!

Lees meer
VEGA FEEST van Nina Olsson: regenboogcurrytafel

VEGA FEEST van Nina Olsson: regenboogcurrytafel

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie en worden dan ook heel blij van deze regenboogcurry!

Lees meer
VEGA FEEST van Nina Olsson: taco’s met chipotle en jackfruit

VEGA FEEST van Nina Olsson: taco’s met chipotle en jackfruit

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie. Wij worden dan ook heel blij van deze taco’s met chipotle en jackfruit. 

Lees meer
Veggie Hero: Interview met Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër

Veggie Hero: Interview met Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër

Nieuwe rubriek! Wij zetten vanaf deze maand ‘Veggie Heroes’ in de spotlight: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag aan het woord: onze eigen Isabel, oprichter van De Hippe Vegetariër en de Nationale Week Zonder Vlees. Zij is jong gestopt met het eten van vlees en heeft jarenlange ervaring op het gebied van vegetarisch koken en daarover vertellen en schrijven. Dit maakt haar een echte veggie expert. Lees hier haar verhaal van haar laatste hap vlees in haar jeugd tot nu!

Lees meer
Tips voor de beginnende vegetariër van prille vegetariër Karin

Tips voor de beginnende vegetariër van prille vegetariër Karin

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag stellen wij Karin (27 jaar) aan je voor. Het begin van haar opleiding op de ALO startte zij met energiedrankjes en regelmatig een bezoekje aan de McDonalds. Na een stage bij een fysiotherapeut kwam ze tot het besef: geen McDonalds meer maar pasta met artisjokharten, courgette, spinazie en doperwtjes. Lees hier haar ervaringen en tips! Welke situaties zijn voor jou herkenbaar?

Lees meer
Tips voor de beginnende veganist van bijna-veganist Hilde

Tips voor de beginnende veganist van bijna-veganist Hilde

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Maak kennis met Hilde (28 jaar), sinds een jaar vegetariër en nog steeds opzoek naar lekkere vervangers voor vlees en vis. Lees hier hoe zij omgaat met onder andere moet omgaan met ongewilde balletjes in je soep of de struggle van een BBQ bij vrienden en familie.

Lees meer
Tips voor de beginnende vegetariër van vega-doorzetter Hana

Tips voor de beginnende vegetariër van vega-doorzetter Hana

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Maak kennis met Hana (29 jaar) na jaren proberen van geen vlees meer eten, heeft zij voor zichzelf de knoop doorgehakt. Zij is gestart met research en heeft besloten een vegetariër te worden. Lees hier haar ervaringen en tips! Welke situaties zijn voor jou herkenbaar?

Lees meer
EI is een volwaardige vleesvervanger, maar welk EI kies je dan?

EI is een volwaardige vleesvervanger, maar welk EI kies je dan?

Als vegetariër moet je een beetje extra op je voedingsstoffen letten. Daarom is het goed nieuws wanneer je weet dat een ei volgens het Voedingscentrum gelijkwaardig is aan vlees. Maar welk ei kies je dan? En waar moet je op letten? Want we weten allemaal dat eieren ook gepaard kunnen gaan met dierenleed en lang niet altijd duurzaam zijn. Lastig dus! Wij gingen op zoek naar antwoorden.

Lees meer
Tips voor de beginnende vegetariër van (ex)vleesliefhebber Eveline

Tips voor de beginnende vegetariër van (ex)vleesliefhebber Eveline

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Ontmoet Eveline (24 jaar), die ging van groot vleesliefhebster naar een echte falafeljunk. Haar knop ging om bij de start van de yoga retraite in Azië, waar ze besloot te stoppen met het eten van vlees. Lees hier haar ervaringen en tips! Welke situaties zijn voor jou herkenbaar?

Lees meer
Zó ga je om met typische vragen en oordelen over vegetariërs

Zó ga je om met typische vragen en oordelen over vegetariërs

Wereld Vegetarisme Dag. Dé dag natuurlijk om aandacht te besteden aan die typische vragen die niet-vegetariërs ons nog wel eens willen stellen. Hoe deal je daar nu mee? We gaven al eerder vijf tips voor vegetariërs op feestjes, want mensen kunnen het je nog wel eens lastig maken als je vegetariër bent. Wij geven tips hoe je met vragen en oordelen omgaat. Herken jij de situaties? 😉

Lees meer

Wereld Vegetarisme Dag: pluim voor JUMBO!

Het is vandaag Wereld Vegetarisme Dag. Deze dag werd voor de eerste keer georganiseerd door de North American Vegetarian Society in 1977 om aandacht te vragen voor het vegetarisme. De dag vormt tevens de start van de ‘Vegetarian Awareness Month’ oktober. Als vegetariër in hart en ziel besloot ik om vanaf nu ieder jaar op 1 oktober een merk, bedrijf of persoon een ‘vegetarische pluim’ te geven namens De Hippe Vegetariër. En wie dat deze eerste keer is geworden…?

Lees meer
Ekomenu bezorgt recepten van De Hippe Vegetariër + KORTINGSCODE

Ekomenu bezorgt recepten van De Hippe Vegetariër + KORTINGSCODE

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Je kunt precies aangeven hoe jij graag eten, en dan krijg je recepten op maat aangeboden. Wekelijks biedt Ekomenu 20 recepten aan, waarvan de helft standaard vegetarisch is. Vanaf deze week vind je ook recepten van De Hippe Vegetariër terug op het menu! 

Lees meer
Instagram trend: Vaderdag burgers

Instagram trend: Vaderdag burgers

Deze week gespot op Instagram: stoere vaderdag burgers! Succes gegarandeerd als je je papa lekker in de watten legt met een van de onderstaande stoere, vegetarische hamburgers. Zo geniet je samen van deze liefdevolle dag! Hieronder hebben we een rijtje gemaakt van de meest fijne vegetarische hamburgers.

Lees meer
Koken met kleur: Kruidige spinazie spliterwtensoep

Koken met kleur: Kruidige spinazie spliterwtensoep

Koken met kleur is een inspirerend kookboek vol recepten waarin groenten de hoofdrol spelen, is samen te vatten als een perfect en uniek thuiskookboek voor iedereen die wel wat extra kleur in zijn leven kan gebruiken. Natuurlijk kent iedereen de spliterwt van de erwtensoep. Maar je kunt met deze gepelde en gespleten groene erwt, want dat is een spliterwt, nog veel meer. Soep is zo’n gerecht dat altijd smaakt en een kopje tussendoor is een momentje voor jezelf. Deze prachtige jade groene soep is vol smaak en structuur.

Lees meer
Instock: Zet voedselverspilling op de kaart!

Instock: Zet voedselverspilling op de kaart!

Wist jij dat er wereldwijd wel 1,3 miljard ton eten wordt weggegooid? Zonde, zonde en nog eens zonde! Want voedselverspilling heeft ook nog eens een enorme impact op het milieu. Bij Instock willen ze hier verandering in brengen en dat doen ze door voedselverspilling letterlijk én figuurlijk op de kaart te zetten. Door middel van het inkopen van onverkochte producten bij plaatselijke Albert Heijns en andere producenten in combinatie met de inzet van creatieve chef koks die van deze producten de meest héérlijke gerechten maken. En dan hebben we het nog niet eens over de heerlijk zelf gebrouwde Bammetjes, en- Pieper Bier, de granola van bierborstel (het voedzame moutrestant dat overblijft na het brouwen van bier) en wijnen, die simpelweg nog van zeer goede kwaliteit zijn maar normaal gesproken onnodig worden weggegooid. 

Lees meer
Samen eten: linzen bolognese voor vleeseters én vegetariërs

Samen eten: linzen bolognese voor vleeseters én vegetariërs

Heb jij thuis een gemengd gezin? Op zoek naar een snel en gemakkelijk recept om te maken voor vegetariërs én vleeseters? Dan heb ik hier het perfecte recept: deze spaghetti bolognese maak je met slechts één stap verschil in twee varianten: vega en niet-vega. De vega versie is net zo lekker en voedzaam dankzij de linzen in stazak van HAK – je proeft het verschil bijna niet. Iedereen blij! En pssst: probeer ze volgende keer dan gewoon eens voor de gek te houden 🙂

Lees meer
Amstel Boathouse: Dineren met uitzicht over de Amstel

Amstel Boathouse: Dineren met uitzicht over de Amstel

Het Amstel Boathouse is prachtig gelegen aan in het Martin Luther Kingpark. Het uitzicht over de Amstel is magnifiek, en de heerlijke gerechten worden zowel geserveerd op het fijne terras als binnen in het knusse, sfeervolle restaurant. Dineren bij Amstel Boathouse geeft je een ultiem buitengevoel in Amsterdam, mede door het prachtige uitzicht over de Amstel. Een sfeervolle plek voor zowel lunch, borrel én diner met fijne vegetarische gerechten. 

Lees meer
Tips voor vegetariërs op feestjes

Tips voor vegetariërs op feestjes

Op feestjes helemaal als er eten bij komt kijken, krijg je nog wel eens de vraag waarom je vegetariër bent. Of sterker nog, niet alleen als vraag, maar zelfs als kritiek. Ook kan het lastig zijn in sociale situaties om vegetarisch te eten, als hier geen rekening mee is gehouden door de gastheer. Dit kan als beginnende vegetariër wel eens lastig zijn. Hoe ga je hier nou het beste mee om? Deze tips van Manon van Vonno helpen je een handje op weg!

Lees meer
Kookboek: Koken met Kleur!

Kookboek: Koken met Kleur!

‘Eet jezelf vrolijk én gezond!’  is het motto van Joke Boon, kookboekenschrijfster van onder andere Koken met Kleur! Dit inspirerende kookboek vol recepten waarin groenten de hoofdrol spelen, is samen te vatten als een perfect en uniek thuiskookboek voor iedereen die wel wat extra kleur in zijn/haar leven kan gebruiken. Kleur op je bord is namelijk niet alleen mooi, maar ook heel gezond!

Lees meer
Getest: Allerhande Box nu 100% flexitarisch

Getest: Allerhande Box nu 100% flexitarisch

Goed nieuws: de Allerhande Box is vernieuwd en nu 100% flexitarisch. Elke week kan je kiezen uit 3 vegetarische gerechten, waarvoor je de ingrediënten en instructies thuis bezorgd krijgt. Wij testten de box en aten deze week plaattaart met zoete aardappel en zongedroogde tomaatjes, bloemkoolsalade met ovenkrieltjes en kaasschnitzel en tagliatelle met burrata en panco. Benieuwd?

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!