
Vegetarisch
Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht, waaronder ons eigen vegetarische eetpatroon. In feite is dit hele blog natuurlijk een inspiratiebron op het gebied van vegetarisch eten en leven, zowel thuis als uit, dus kijk vooral even rond. In deze rubriek besteden we aandacht aan alles waar je als beginnende vegetariër tegenaan kunt lopen, dilemma’s waarmee je als vegetariër te maken krijgt en andere praktische zaken die belangrijk zijn om het vegetarisch eten zo gemakkelijk en zo leuk mogelijk te maken. Want een vegetarisch eetpatroon wordt door verschillende mensen anders geïnterpreteerd en niet altijd is duidelijk waar de grens ligt. Die moet ieder voor zich bepalen, maar wij denken graag met je mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met gelatine en stremsel in kaas? Ook dat lees je hier. Als je de moeite neemt om 30 dagen vegetarisch te eten, dan zal je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!
Orzo met spinazie, paddenstoelen en geroosterde cherrytomaten
Dit smaakvolle recept met orzo, knoflook en spinazie is perfect om voor vrienden, familie of gewoon lekker voor jezelf te maken dit weekend. Je zet dit gerecht voor slechts €2,80 per persoon op tafel. Dit bedrag is nog lager als je toevallig nog een fles witte wijn open hebt staan ;). Lees snel verder!
Witte chocolademousse met champagne, rode bessencoulis en pistache
Dit zoete dessert is de perfecte afsluiter van een dinertje voor één, twee of voor een groep. Verwen jezelf en/of geliefde(n) met deze heerlijke mousse van witte chocolade met champagne, rode bessencoulis en pistache. Geef gehoor aan je zoete cravings of maak indruk op je partner of vrienden door dit toetje zelf voor ze te maken. Lees snel verder hoe je dit doet, gelukkig is het helemaal niet ingewikkeld!
Rodewijnrisotto met champignons, wortel en geroosterd amandelschaafsel
Wij vinden 14 februari de ideale dag om de keuken in te duiken en een heerlijk gerecht voor je partner, vrienden, familie of jezelf op tafel te zetten. Deze risotto met rode wijn, champignons, wortel en amandelschaafsel is het bewijs dat (zelf)liefde door de maag gaat! Ben je benieuwd geworden naar dit smaakvolle gerecht? Lees dan snel verder!
Preisoep met bleekselderij en mascarpone
Het is vandaag zelfgemaakte soepdag! Een dag waar je ons heel gelukkig mee maakt. Zelf een soep maken is ontzettend makkelijk en ook nog eens erg lekker. Heb jij bijvoorbeeld deze wortelsoep met gember en kokos wel eens geprobeerd? Vandaag gingen wij voor deze romige preisoep. Deze soep is ideaal voor een lekker avondje op de bank om mee op te warmen. Je krijgt ook nog eens een goede porties vezels en vitamines binnen wat al helemaal bijdraagt aan het ideale feel good momentje voor jezelf ;). Lees snel verder!
REVIEW: Het plezier van écht goed koken
Vandaag recenseren wij het levendige en kleurrijke kookboek ‘Het plezier van écht goed koken’. Dit kookboek, geschreven door Alice Zaslavsky, staat vol met recepten met groenten in de hoofdrol. Alice hoopt dat je met behulp van dit boek straks zelfverzekerder en met meer plezier in de keuken staat. Lees snel verder!
Hoe bouw je telkens weer een volwaardige en gezonde maaltijd op?
Ben je overgestapt naar een flexitarisch of vegetarisch voedingspatroon? Dan kan het soms lastig zijn om na een lange werkdag last-minute zomaar zonder recept een volwaardige avondmaaltijd voor jezelf op tafel te zetten. In dit artikel delen wij hoe je zelfstandig de hele week een volwaardige, gezonde vegetarische avondmaaltijd op tafel zet!
REVIEW: Karola’s Kitchen: Smaakvol
In het kookboek ‘Karola’s Kitchen: Smaakvol’ deelt Karolien Olaerts voedzame, gezonde en planeetvriendelijke recepten “zonder regeltjes”. Hiermee bedoeld zij dat de gerechten uit dit kookboek bijdragen aan jouw gezondheid, zonder dat dit iets te maken heeft met afvallen. De gerechten en maaltijden uit dit boek zijn eenvoudig te bereiden en barsten van smaak. Dit kookboek is het bewijs dat je ook veel (eet)plezier kunt beleven aan een gezond en klimaatvriendelijk eetpatroon. Lees snel verder!
Kookboek review: Eet & drink je kerstboom
‘Eet & drink je kerstboom’, staat dat er echt? Wij moesten ook even twee keer lezen, maar het klopt zeker! Het idee voor dit kookboek ontstond toen Frederik Kampman van Lowlander op een vroege ochtend in januari aan het hardlopen was en de Amsterdamse grachten vol lagen met stapels afgedankte kerstbomen. Hij dacht, dit moet toch beter kunnen? Vind in dit kookboek recepten die laten zien hoe je van ‘waste naar taste’ kunt gaan! Lees snel verder!
Budget kerst: zoete pompoen crumble met wortel en havermout
Heb jij nog inspiratie nodig voor een kerstdessert? Dan hoef je niet meer verder te zoeken. Verras jouw gasten met deze hartige crumble met plantaardige ijs naar keuze. Dit budgetrecept kost je maar €2,15 per persoon! Ben jij enthousiast geworden? Lees dan snel verder!
Budget kerst: Hasselback aardappelen met geroosterde paprikadip
Met dit recept laten we je zien dat je met de kerst een heerlijk gerecht op tafel kan zetten zonder veel geld kwijt te zijn. Voor dit recept ben je slechts 2,20 euro kwijt per persoon! De knapperige hasselback aardappelen maak je makkelijk met behulp van een houten pollepel en een scherp mes. Benieuwd geworden naar de rest van dit recept? Lees dan snel verder!
Tortellini
In het kookboek ‘Voer’ laat Tobias Camman zien hoe iedere thuiskok een eersteklas gerecht met een hoog restaurantgehalte op tafel kan zetten. Vandaag delen we het recept voor ‘tortellini’ uit zijn boek. Als je het het lastig vindt de Libanese labneh te vinden heb je van Tobias ook toestemming een roomkaas te gebruiken, maar hij zou dit wel jammer vinden ;). Onze review van het kookboek ‘Voer’ lees je hier.
Herfstsalade met wortel
Een heerlijke salade die oogt als een mooi herfstbos. Een lekkere combinatie van de verfrissende sinaasappel met de lauwwarme wortel, afgemaakt met een sinaasappeldressing. Heerlijk op een goede herfstdag!
Top 5: recepten met orzo
Wij zien de laatste tijd steeds meer recepten voorbijkomen met orzo. Ondanks dat orzo lijkt op rijs, is het eigenlijk een pastasoort! Orzo is een super veelzijdig ingrediënt en is heerlijk in zowel warme als koude gerechten. We hebben vijf heerlijke recepten met orzo van onze blog verzameld die jij zeker eens moet uitproberen! Lees snel verder.
REVIEW: Masterclass Havermout
Wanneer wij het woord ‘havermout’ horen denken wij als eerste aan een lekker warm, vullend ontbijtje. In het kookboek ‘Masterclass Havermout’ van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok word je geïnspireerd dit vezelrijke graan ook eens in je lunch, tussendoortje of avondmaaltijd te verwerken! Benieuwd geworden naar onze mening over dit kookboek? Lees dan snel verder!
Couscous met pompoen en frisse yoghurtsaus
Deze couscoussalade ziet er niet alleen gezellig uit met de kleuren van de pompoen en de granaatappelpitjes, maar smaakt ook nog eens hartstikke lekker! Een echt feestje dus. De salade wordt geserveerd met een frisse yoghurtsaus die heerlijk is in combinatie met de groenten uit de oven. Helemaal geschikt voor de herfst!
Herfstsalade met vijgen en paddenstoelen
Een salade met vijgen en paddenstoelen; dat is nog eens een geweldige herfstige combinatie. Deze salade is heerlijk als voorgerecht, maaltijdsalade of als hoofdgerecht. Hij staat lekker snel op tafel en is altijd een succes, ook na een drukke school-/werkdag. Heb jij al zin om aan de slag te gaan? Lees dan snel verder!
Gele curry met bloemkool en geroosterde kikkererwten
Wat past er nu beter bij het druilerige herfstweer dan comfort food, om onder een dekentje of bij kaarslicht op te eten. Wij doken lekker de keuken in om dit heerlijke verwarmende recept te maken. Maak jij deze gele curry met bloemkool en geroosterde kikkererwten met ons mee?
Groene pestocake
Ben jij een van de vele Nederlanders die meer groente willen eten? Een gebrek aan inspiratie en kennis kan ervoor zorgen dat je het lastig vindt om gerechten te bereiden waarin groenten de hoofdrol spelen. In ‘Het grote groenteboek’ laat Alice Hart uitgebreid zien hoe je dit aanpakt. Uit dit boek mogen wij het recept voor groene pestocake met jullie delen. Veel kook- en eetplezier!
REVIEW: Het grote groenteboek
Veel mensen zouden graag meer groenten willen eten. Een tekort aan tijd, inspiratie en kookkennis kan ervoor zorgen dat dit lang niet zo makkelijk is als het lijkt. ‘Het grote groenteboek’ van chef-kok en culinair auteur Alice Hart is hiervoor de oplossing. Met meer dan 80 vegetarische (en enkele veganistische) recepten laat Alice zien hoe je met de meest eenvoudige groenten de meest verassende en vooral lekkere gerechten op tafel zet! Dit boek is een trotse ode aan groenten. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!
Vega budget: risotto met courgette en champignons
Vegetarisch én goedkoop? Vegetarisch koken hoeft echt niet duur of moeilijk te zijn en dat laten we je graag zien. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag maken we een heerlijke Italiaanse risotto met courgette en champignons!
Japanse ramen met boekweitnoedels
Een goeie kom ramen is volgens ons echt comfort food. De sojasaus en gember zorgen voor een heerlijke bouillon die verder is gevuld met sugar snaps, shiitake en noedels. Het eitje maakt het helemaal af! Ga jij dit recept maken?
Aubergine-tomatenstoof met bulgur en gebakken uienringen
Deze heerlijke stoof vol met smaakvolle ingrediënten zet jij zo op tafel! De stoof met aubergine en tomaat heeft een lekkere bite door de gebakken uienringen en geroosterde hazelnoten. Serveer de stoof met bulgur en peterselie-yoghurt voor een lekkere frisse smaak!
Spicy tofu met ei
Tofu met ei is misschien niet de eerste combinatie waar jij aan denkt, maar dit is zo ontzettend lekker! Vandaag delen we een recept voor spicy tofu met ei uit het kookboek ‘Tofu’ van Emma de Thouars. Dit recept is geïnspireerd op de traditionele Chinese keuken en zit vol met smaak en is lekker pittig! Krijg je al trek? 😉
Koolhydraatarm bananenbrood met koffie en amandelmeel
Deze maandag vraagt voor een heerlijke stukje bananenbrood als tussendoortje! De zomer is bijna voorbij en we komen langzaamaan weer terug in het oude ritme. Met dit recept voor een koolhydraatarm bananenbrood kun jij nog steeds genieten. Door de toevoeging van koffie heb jij gelijk een goede kickstart op jouw maandag! Lees snel verder.
Hoe combineer je sporten met vegetarisch eten?
Karin, sportdiëtist in opleiding en schrijver van Sportables, gaat na haar reeks met sportsnack-recepten, nu aan de slag met het beantwoorden van jullie prangende sportvragen. Deze week: hoe combineer je sporten met een vegetarisch of veganistisch dieet? Welke voedingsstoffen heb je nodig? Je leest het hier!
Tortillabowls met gegrilde crispy mais en koriander-limoensaus
Met dit recept maak je heerlijke kleurrijke tortillabowls! De gegrilde maïs en frisse koriander-limoensaus maken dit gerecht perfect voor de zomer. Neem de bowls mee naar een gezellige picknick of eet het gerecht ’s avonds in de tuin of op je balkon. Dat wordt genieten!
Aubergine pizza’s van de BBQ met rucola pesto
De gemiddelde Italiaan zal het er misschien niet mee eens zijn, maar wist je dat je met sommige groente ook ‘pizza’ kunt maken? Van aubergines kun je bijvoorbeeld heerlijke groentepizza’s maken! Dit recept is heerlijk van de BBQ, dus perfect om de zomervakantie mee af te sluiten. Heb jij al trek? 😉
Linzen-bonentajine met kerstomaatjes en limoenyoghurt
Een tajine. Niet iedereen heeft het in huis, maar wat kun je er lekkere recepten mee maken! Urenlang laten pruttelen op het vuur waardoor je keuken zich zal vullen met heerlijke geuren. Wist jij dat een tajine ook op een barbecue kan? Om jullie wat inspiratie te geven voor een lekker recept mogen wij dit recept voor een linzen-bonentajine delen uit het kookboek ‘Vega’ van Janneke Philippi. Veel kookplezier!
Geroosterde honing-knoflookspitskool met rijst en gepekelde komkommer
Warme zomeravonden vragen om een gezellig diner met vrienden of familie. Maar wat zet je tijdens zo’n avond op tafel? In dit verrassende spitskoolgerecht zijn de frisse en kruidige tinten van de azijn een versterkende en balancerende smaakmaker van de spitskool. Ook hoeft er door het gebruik van de kruidenazijn minder zout toegevoegd te worden aan het gerecht. Geniet van het eten en het gezelschap met dit recept!
REVIEW: Vega
Dagelijks voor jezelf of voor anderen koken is het leukst met nieuwe en inspirerende gerechten. Het kookboek ‘Vega’ van Janneke Philippi staat vol met vegetarische gerechten die je daarbij kunnen helpen. Wij doken het boek in en laten jullie weten wat we ervan vinden. Lees snel verder!
Pokébowl met komkommer, mango, omeletreepjes en sesamdressing
Dit healthy streetfood recept vult niet alleen heel goed, maar het is ook nog eens heel smaakvol! Een kleurrijke bowl vol heerlijkheid zoals mango, omeletreepjes en avocado. Zet dit vrolijke gerecht op tafel en bouw zelf thuis je eigen food festival!
Quiche met brandnetel
Niet iedereen is fan van brandnetels, maar deze plant is uiterst geschikt om mee te kokkerellen! Wist jij bijvoorbeeld dat in de brandnetel meer voedingswaarden zitten dan in menig andere groenten! Zo bevat het veel meer eiwitten, ijzer en vitaminen dan spinazie. Dit leek ons een perfecte reden om dit recept voor deze quiche uit het boek ‘Het brandnetelboek’ van Natasja van der Meer te delen. Lees snel verder!
REVIEW: Lekker vegetarisch koken in weinig tijd
Elke dag een lekkere vegetarische maaltijd op tafel zetten valt nog niet mee. Helemaal niet als je een baan en/of gezin hebt. Sara Ask en Lisa Bjärbo helpen je daarbij door middel van het kookboek ‘Lekker vegetarisch koken in weinig tijd’. Met meer dan 50 vegetarische recepten die binnen een mum van tijd klaar zijn, hoef je niet meer te stressen over je avondeten. Lees hier wat wij van dit kookboek vinden.