Vegetarisch

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht, waaronder ons eigen vegetarische eetpatroon. In feite is dit hele blog natuurlijk een inspiratiebron op het gebied van vegetarisch eten en leven, zowel thuis als uit, dus kijk vooral even rond. In deze rubriek besteden we aandacht aan alles waar je als beginnende vegetariër tegenaan kunt lopen, dilemma’s waarmee je als vegetariër te maken krijgt en andere praktische zaken die belangrijk zijn om het vegetarisch eten zo gemakkelijk en zo leuk mogelijk te maken. Want een vegetarisch eetpatroon wordt door verschillende mensen anders geïnterpreteerd en niet altijd is duidelijk waar de grens ligt. Die moet ieder voor zich bepalen, maar wij denken graag met je mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met gelatine en stremsel in kaas? Ook dat lees je hier. Als je de moeite neemt om 30 dagen vegetarisch te eten, dan zal je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!

Vind je recept



Ekomenu bezorgt recepten van De Hippe Vegetariër + KORTINGSCODE

Ekomenu bezorgt recepten van De Hippe Vegetariër + KORTINGSCODE

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Je kunt precies aangeven hoe jij graag eten, en dan krijg je recepten op maat aangeboden. Wekelijks biedt Ekomenu 20 recepten aan, waarvan de helft standaard vegetarisch is. Vanaf deze week vind je ook recepten van De Hippe Vegetariër terug op het menu! 

Lees meer
Instagram trend: Vaderdag burgers

Instagram trend: Vaderdag burgers

Deze week gespot op Instagram: stoere vaderdag burgers! Succes gegarandeerd als je je papa lekker in de watten legt met een van de onderstaande stoere, vegetarische hamburgers. Zo geniet je samen van deze liefdevolle dag! Hieronder hebben we een rijtje gemaakt van de meest fijne vegetarische hamburgers.

Lees meer
Koken met kleur: Kruidige spinazie spliterwtensoep

Koken met kleur: Kruidige spinazie spliterwtensoep

Koken met kleur is een inspirerend kookboek vol recepten waarin groenten de hoofdrol spelen, is samen te vatten als een perfect en uniek thuiskookboek voor iedereen die wel wat extra kleur in zijn leven kan gebruiken. Natuurlijk kent iedereen de spliterwt van de erwtensoep. Maar je kunt met deze gepelde en gespleten groene erwt, want dat is een spliterwt, nog veel meer. Soep is zo’n gerecht dat altijd smaakt en een kopje tussendoor is een momentje voor jezelf. Deze prachtige jade groene soep is vol smaak en structuur.

Lees meer
Instock: Zet voedselverspilling op de kaart!

Instock: Zet voedselverspilling op de kaart!

Wist jij dat er wereldwijd wel 1,3 miljard ton eten wordt weggegooid? Zonde, zonde en nog eens zonde! Want voedselverspilling heeft ook nog eens een enorme impact op het milieu. Bij Instock willen ze hier verandering in brengen en dat doen ze door voedselverspilling letterlijk én figuurlijk op de kaart te zetten. Door middel van het inkopen van onverkochte producten bij plaatselijke Albert Heijns en andere producenten in combinatie met de inzet van creatieve chef koks die van deze producten de meest héérlijke gerechten maken. En dan hebben we het nog niet eens over de heerlijk zelf gebrouwde Bammetjes, en- Pieper Bier, de granola van bierborstel (het voedzame moutrestant dat overblijft na het brouwen van bier) en wijnen, die simpelweg nog van zeer goede kwaliteit zijn maar normaal gesproken onnodig worden weggegooid. 

Lees meer
Samen eten: linzen bolognese voor vleeseters én vegetariërs

Samen eten: linzen bolognese voor vleeseters én vegetariërs

Heb jij thuis een gemengd gezin? Op zoek naar een snel en gemakkelijk recept om te maken voor vegetariërs én vleeseters? Dan heb ik hier het perfecte recept: deze spaghetti bolognese maak je met slechts één stap verschil in twee varianten: vega en niet-vega. De vega versie is net zo lekker en voedzaam dankzij de linzen in stazak van HAK – je proeft het verschil bijna niet. Iedereen blij! En pssst: probeer ze volgende keer dan gewoon eens voor de gek te houden 🙂

Lees meer
Amstel Boathouse: Dineren met uitzicht over de Amstel

Amstel Boathouse: Dineren met uitzicht over de Amstel

Het Amstel Boathouse is prachtig gelegen aan in het Martin Luther Kingpark. Het uitzicht over de Amstel is magnifiek, en de heerlijke gerechten worden zowel geserveerd op het fijne terras als binnen in het knusse, sfeervolle restaurant. Dineren bij Amstel Boathouse geeft je een ultiem buitengevoel in Amsterdam, mede door het prachtige uitzicht over de Amstel. Een sfeervolle plek voor zowel lunch, borrel én diner met fijne vegetarische gerechten. 

Lees meer
Tips voor vegetariërs op feestjes

Tips voor vegetariërs op feestjes

Op feestjes helemaal als er eten bij komt kijken, krijg je nog wel eens de vraag waarom je vegetariër bent. Of sterker nog, niet alleen als vraag, maar zelfs als kritiek. Ook kan het lastig zijn in sociale situaties om vegetarisch te eten, als hier geen rekening mee is gehouden door de gastheer. Dit kan als beginnende vegetariër wel eens lastig zijn. Hoe ga je hier nou het beste mee om? Deze tips van Manon van Vonno helpen je een handje op weg!

Lees meer
Kookboek: Koken met Kleur!

Kookboek: Koken met Kleur!

‘Eet jezelf vrolijk én gezond!’  is het motto van Joke Boon, kookboekenschrijfster van onder andere Koken met Kleur! Dit inspirerende kookboek vol recepten waarin groenten de hoofdrol spelen, is samen te vatten als een perfect en uniek thuiskookboek voor iedereen die wel wat extra kleur in zijn/haar leven kan gebruiken. Kleur op je bord is namelijk niet alleen mooi, maar ook heel gezond!

Lees meer
Getest: Allerhande Box nu 100% flexitarisch

Getest: Allerhande Box nu 100% flexitarisch

Goed nieuws: de Allerhande Box is vernieuwd en nu 100% flexitarisch. Elke week kan je kiezen uit 3 vegetarische gerechten, waarvoor je de ingrediënten en instructies thuis bezorgd krijgt. Wij testten de box en aten deze week plaattaart met zoete aardappel en zongedroogde tomaatjes, bloemkoolsalade met ovenkrieltjes en kaasschnitzel en tagliatelle met burrata en panco. Benieuwd?

Lees meer
10x de leukste vega(n) food festivals

10x de leukste vega(n) food festivals

De lente is begonnen en de zomer is steeds dichterbij. Dat betekent niet alleen mooier weer, maar ook weer tijd voor festivals! En wij zijn natuurlijk gek op food festivals 😉 Vegetarisch en veganistisch eten op ‘gewone’ food festivals wordt steeds populairder, maar special vega(n) food festivals zie je ook steeds meer! Wij hebben de leukste voor je op een rijtje gezet. 

Lees meer
Kookboek: Vegan smaaksouvenirs

Kookboek: Vegan smaaksouvenirs

Wie goed om zich heen kijkt, vindt overal inspiratie voor de lekkerste gerechten zonder dierlijke ingrediënten. Sjoerd Schotten en Jolijn Pelgrum hebben de fijnste recepten uit hun reizen gebundeld en delen die maar al te graag met jou. Hun boek Vegan smaaksouvenirs is een ontdekkingsreis vol eetinspiratie! Vegan smaaksouvenirs bevat zowel klassieke als verrassende wereldgerechten, waaronder Thaise pad thai, Surinaamse roti, Sri Lankaanse curry, maar ook de club sandwich en perfecte BBQ burger komen aan bod. Uiteraard allemaal helemaal plantaardig! 

Lees meer
Kookboek: Iedereen eet mee

Kookboek: Iedereen eet mee

Een evenwichtig eetpatroon is voor het hele gezin van groot belang. Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat iedereen blij wordt van de gerechten die jij op tafel zet, zonder dat er met lange tanden wordt gegeten? Helemaal spannend wordt het als je rekening moet houden met een voedselintolerantie of -allergie. Het kookboek: Iedereen eet mee dient als handig hulpmiddel om élke dag evenwichtig, én lekker te koken voor het hele gezin. Dit boek bundelt de hartige succesgerechten en de zoete toppers, waarbij telkens is aangegeven of het recept vrij is van gluten, lactose, noten, eieren, soja, of geraffineerde suiker. 

Lees meer
The Green Kitchen: Sushi met paddenstoelen en bloemkoolrijst

The Green Kitchen: Sushi met paddenstoelen en bloemkoolrijst

Wat heerlijk dat ik dit recept uit het kookboek van het jaar: The Green Kitchen at Home met jullie mag delen! In het boek ligt de focus op groenten en fruit, en dan met name op seizoensgebonden eten. Volgens hen is het geheim van een gezonde leefstijl een juiste balans tussen het eten van veel soorten groenten, maar vooral ook veel genieten, en sushi is natuurlijk (voor de meesten) een groot genot.

Lees meer
Kookboek recensie: Greendelicious Kruiden

Kookboek recensie: Greendelicious Kruiden

Greendelicious Kruiden neemt je mee op een culinaire reis door de wondere wereld van kruiden. Het boek laat zien dat er per seizoen de meest heerlijke kruiden en eetbare bloemen in diverse plantaardige recepten te verwerken zijn. Dit wordt zowel in tekst als in beeld gebracht. Voor zowel de doorgewinterde tuiniers als voor de beginnende dient het boek als inspiratiebron, en tevens als een kijkboek om hun eigen kruiden te kweken en er daarna mee aan de slag te gaan in de keuken. Want het kweken van verschillende kruiden kan ontzettend leuk zijn, bijvoorbeeld op je eigen balkon, in de tuin en zelfs half in de schaduw. Het boek laat inzien dat kruiden een weldaad zijn voor echt álle zintuigen. 

Lees meer
TASTY & EASY: Indiase maaltijdsoep met wortelen en linzen

TASTY & EASY: Indiase maaltijdsoep met wortelen en linzen

Van dit recept word ik echt gelukkig! Eigenlijk is dit een soort Indiase dahl, maar dan de Nederlandse versie én super snel een eenvoudig te maken. De perfecte combinatie van linzen, wortel, tomaat, kokosmelk en Indiase specerijen zoals kurkuma, koriander, komijn, fenegriek, kaneel, gember en kardamom. Ideaal voor op een koude dag!

Lees meer
Vega Fritto Misto

Vega Fritto Misto

Fritto Misto is een feestelijk voorgerecht waar je samen van kan genieten. Zet één grote plank neer waar je met z’n allen vanaf kan pakken. Fritto Misto zijn verschillende hapjes gefrituurd in een beslag. Vaak zijn het zeevruchten, maar deze vegetarische variant geeft je de lekkerste groenten. Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis geeft je het recept!

Lees meer
TASTY & EASY: Mexicaanse stoofschotel met zoete aardappel

TASTY & EASY: Mexicaanse stoofschotel met zoete aardappel

Bij Mexicaans denk je vaak meteen aan wraps of taco’s, maar je kan zoveel meer met dat Mexicaanse smakenpalet. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke stoofschotel met zoete aardappel, zwarte bonen, eieren en avocado. Ideale winterse avondmaaltijd, maar stiekem ook een prima anti-kater-ontbijt. In 25 minuten op tafel. Geniet ervan!

Lees meer
Nieuwe ontdekkingen #18

Nieuwe ontdekkingen #18

Als blogger word ik wekelijks verrast met pakketjes in mijn brievenbus en nieuwe, bijzondere etenswaren die soms echt de moeite waard zijn! In ‘Nieuwe ontdekkingen’ deel ik iedere 2 weken mijn vijf favoriete ontdekkingen. Deze week: Grow your own, Lowlander biertjes, 100% Oot granola, Lakrids drop, en tot slot de sesamolie van TerraSana.

Lees meer
Kookboekrecensie: Basics to Brilliance

Kookboekrecensie: Basics to Brilliance

Donna Hay, bekend als de Australische voedselstylist en schrijfster, en van haar populaire kook televisieprogramma Fast, Fresh en Simple. Donna Hay heeft in totaal 25 kookboeken geschreven waarvan er wereldwijd wel 6 miljoen exemplaren zijn verkocht. Haar nieuwste kookboek; Basics to Brilliance, is wederom een musthave voor in je keukenkast. Naast de kookboeken heeft Donna Hay haar eigen website, een kookmagazine en een productlijn opgezet. 

Lees meer
TASTY & EASY: Indiase frittata met naanbrood

TASTY & EASY: Indiase frittata met naanbrood

Europe meets Asia! Tof recept gemaakt met inspiratie uit de Spaanse en Indiase keuken. Super snel en gemakkelijk, in no time op tafel en een fijne verrassing voor het hele gezin. Ook kids zijn hier dol op (en pssst… het recept zit stiekem boordevol groenten)! Het naanbrood maakt het helemaal af… YUM!

Lees meer
Vooraankondiging: 5-11 maart Nationale Week Zonder Vlees

Vooraankondiging: 5-11 maart Nationale Week Zonder Vlees

Van 5-11 maart 2018 vindt de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. Dit is het initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër. Deze week zal vanaf nu jaarlijks gehouden worden. Het doel van de campagne is Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. Vandaag is de website weekzondervlees.nl live gegaan en kunnen mensen zich aanmelden om mee te doen.

Lees meer
Filosofe Eva Meijer: “De politieke stem van dieren moet gehoord worden.”

Filosofe Eva Meijer: “De politieke stem van dieren moet gehoord worden.”

Filosofe Eva Meijer promoveerde in september aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift ‘Political Animal Voices’. Daarin verdedigde ze haar theorie over politieke stemmen van niet-menselijke dieren. “Dieren hebben een taal en hebben rechten, die erkend moeten worden.” Het onderzoek van Meijer gaat verder dan enkel de promotie van dierenliefde.

Lees meer
3 x recepten voor een Dagje Geen Vlees

3 x recepten voor een Dagje Geen Vlees

Mijn persoonlijke hoogtepunt van dit jaar! Samen met MAGGI lanceerde ik een speciale Dagje Geen Vlees productlijn om flexitarisch eten écht de nieuwe standaard te maken in Nederland. De recepten ontwikkelde ik samen met MAGGI chef ben, en we zorgen ervoor dat de recepten MAKKELIJK, SNEL, VOEDZAAM en bovenal LEKKER zijn.

Lees meer
Nieuwe ontdekkingen #16

Nieuwe ontdekkingen #16

Als blogger word ik wekelijks verrast met pakketjes in mijn brievenbus en nieuwe, bijzondere etenswaren die soms echt de moeite waard zijn! In ‘Nieuwe ontdekkingen’ deel ik iedere 2 weken mijn vijf favoriete ontdekkingen. Deze week: Max’s organic mints, 100% natuurlijk limonade van Soof, de witte bonen en bruine bonen soep van HAK, geitenkaasjes Zoë en Zazu, en tot slot de Lentil organic kroepoek!

Lees meer
Kerst to do: vegan & glutenvrij kerstdiner in Rotterdam

Kerst to do: vegan & glutenvrij kerstdiner in Rotterdam

De Vega Pop-Up is terug en organiseert een vegan- en glutenvrij kerstdiner! Op 23 en 24 december in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam zal het avondvullende 6-gangen vegan diner. Hier gaat chef-kok Friedjof Kempenaar je laten proeven dat een vegan & glutenvrij kerstdiner alles behalve saai hoeft te zijn. Een echte kerst to do! Reserveer nu je tafeltje, want vol = vol!

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!