Vegetarisch

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht, waaronder ons eigen vegetarische eetpatroon. In feite is dit hele blog natuurlijk een inspiratiebron op het gebied van vegetarisch eten en leven, zowel thuis als uit, dus kijk vooral even rond. In deze rubriek besteden we aandacht aan alles waar je als beginnende vegetariër tegenaan kunt lopen, dilemma’s waarmee je als vegetariër te maken krijgt en andere praktische zaken die belangrijk zijn om het vegetarisch eten zo gemakkelijk en zo leuk mogelijk te maken. Want een vegetarisch eetpatroon wordt door verschillende mensen anders geïnterpreteerd en niet altijd is duidelijk waar de grens ligt. Die moet ieder voor zich bepalen, maar wij denken graag met je mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met gelatine en stremsel in kaas? Ook dat lees je hier. Als je de moeite neemt om 30 dagen vegetarisch te eten, dan zal je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!

Vind je recept



Dagje Geen Vlees: Marokkaans pompoenstoofpotje

Dagje Geen Vlees: Marokkaans pompoenstoofpotje

Super leuk: dit Marokkaanse pompoenstoofpotje mocht ik gisteren live koken in de kookstudio van de Albert Heijn XL! Want dit recept is onderdeel van de Dagje Geen Vlees productlijn die ik samen met MAGGI, en Ben de MAGGI-chef, heb ontwikkeld om flexitarisch eten écht de nieuwe standaard te maken in Nederland. Dit stoofpotje is een heerlijk winters gerecht én bevat 120% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente. Twee vliegen in één klap!

Lees meer
KERST: Rode bieten-appel carpaccio met boerenkoolpesto en geroosterde hazelnoten

KERST: Rode bieten-appel carpaccio met boerenkoolpesto en geroosterde hazelnoten

Hebben jullie ook al zo’n zin in kerst? Dan heb ik héél goed nieuws! Willem & Drees heeft dit jaar in samenwerking met De Hippe Vegetariër een speciale VEGETARISCHE kerstbox ontwikkeld. Kortom: een hip vegetarisch 4 gangen diner in één keer in huis. Het enige wat jij nog hoeft te doen is te koken en te smullen. Bestel hem meteen! Wil je toch liever zelf aan de slag? Dan deel ik hier alvast het recept voor het voorgerecht. 

Lees meer
Kookboek recensie: Green Kitchen at Home

Kookboek recensie: Green Kitchen at Home

De Green Kitchen at Home is een pareltje voor in je boekenkast! Het kookboek, geschreven door het Zweedse David Frenkiel en Luise Vindahl, staat vol smaakvolle, vegetarische recepten voor doordeweekse dagen, maar óók voor in de weekenden en feestdagen. Bovendien is het boek gericht op maaltijden voor gezinnen, maar ook voor 2 of 3 pans gerechten. De recepten zijn persoonlijk en verre van standaard! Inspiratie nodig voor vegetarische ontbijtjes, recepten voor doordeweekse dagen, spreads, lunches, bijgerechten of desserts? Green Kitchen at home is een zeer toegankelijk kookboek en biedt voor iedereen wat wils.

Lees meer
Dagje Geen Vlees: Indiase linzencurry

Dagje Geen Vlees: Indiase linzencurry

Dagje geen vlees? Dat wordt nu nóg makkelijker voor de flexitariërs onder ons (en zelfs voor de vleeseters!). Samen met MAGGI lanceer ik namelijk de Dagje Geen Vlees productlijn om groenten méér ruimte te geven in ons dagelijks eetpatroon zonder dat je het vlees mist. Deze Indiase linzencurry met wortel en bloemkool is enorm lekker en bevat maar liefst 120% van je van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente. Je zet hem binnen no time op tafel!

Lees meer
Dagje Geen Vlees: Mexicaans groentepannetje

Dagje Geen Vlees: Mexicaans groentepannetje

Nieuws voor alle flexitarische volgers van mijn blog! Samen met MAGGI lanceer ik een speciale Dagje Geen Vlees productlijn om flexitarisch eten écht de nieuwe standaard te maken in Nederland. Dit Mexciaanse groentepannetje met paprika, kidneybonen en ei (á la shakhuka) is één van de drie recepten die ik hiervoor heb bedacht. Succes gegarandeerd met de speciale specerijenmix van MAGGI met maar liefst 8 kruiden (en zonder troep). Hiermee wordt een dagje zonder vlees lekker en eenvoudig!

Lees meer
Check jezelf: eet jij voldoende vitamines en mineralen?

Check jezelf: eet jij voldoende vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen. We weten allemaal dat het belangrijk is om er voldoende van binnen te krijgen. Maar wat is voldoende? Waar haal je ze uit? En hoeveel zit er dan precies in? Met name vlees, vis en zuivel zijn rijk aan vitamines en mineralen, maar hoe doe je dit dan als vegetariër of veganist? Met dit praktische artikel help ik je op weg!

Lees meer
10 x apps voor vegetariërs en veganisten

10 x apps voor vegetariërs en veganisten

Vegetarisch op reis? Vleesvervangende ingrediënten opzoeken? Uiteten in een onbekende stad? Schoonheidsproducten kopen waar geen dierenleed aan vast kleeft? Dat kan nu allemaal met je iPhone als helpende hand! Voor al deze (en meer) problemen waar vegetariërs en veganisten tegenaan lopen, zijn super handige apps ontwikkeld! Wij delen 10 handige apps, speciaal voor vegetariërs en veganisten. Klik op de afbeeldingen om gelijk de apps te kunnen downloaden.

Lees meer
Hoe krijg je als vegetariër alle essentiële voedingsstoffen binnen?

Hoe krijg je als vegetariër alle essentiële voedingsstoffen binnen?

Het is aangetoond dat een vegetarisch dieet zowel voedzaam is als preventief werkt tegen ziektes. Het is echter belangrijk om bewuste keuzes te maken bij het plannen van je vegetarische maaltijden. Je kan natuurlijk elke dag voor de rest van je leven een kaaspizza kan eten en jezelf een vegetariër kan noemen. Maar door simpelweg vlees (of elk dierlijk product) te vermijden en daar je dieet niet op aan te passen, heb je een hoger risico om voedingstekorten te ontwikkelen. Dit betekent meer kans op maag- en darmproblemen en een verminderd immuunsysteem. Als je een gevarieerde voedingsinname waarborgt, kan een plantaardig dieet voor een compleet voedingspatroon zorgen, dat ook milieubewust en ziektepreventies is! Om je te helpen een goede balans te vinden zijn er vele middelen beschikbaar, die rekening houden met je voedingsvoorkeuren en ervoor zorgen dat je alle voedingsstoffen in je dieet opneemt voor een lang en gezond leven.

Lees meer
Kookboekrecensie: Pasta

Kookboekrecensie: Pasta

Pasta. Op het eerste gezicht een simpele titel, maar wanneer je het kookboek openslaat word het je al snel duidelijk dat het een allesomvattende titel is van een bijzonder verhaal. Het boek begint met een foto uit 1982 en schetst een beeld van de twee hoofdpersonen uit Pasta. Het boek is geschreven door de man achter de pastabar Spaghetteria: Stefan Cavallari. Stefan vertelt samen met uitgeverij Spectrum het verhaal van zijn oma (Nonna) en hun gedeelde passie voor koken. Een ode aan zijn oma en dé Italiaanse keuken. Geïnspireerd door zijn geboorteplaats ‘Camacchio’ geeft Stefano Cavallari 61 verrukkelijke recepten prijs uit de keuken van jouw favoriete pasta-bar: de Spaghetteria. Het boek bevat 25 vegetarische recepten, met daarnaast vlees- en vis recepten.

Lees meer
Kookboekrecensie: Havermoutje

Kookboekrecensie: Havermoutje

Havermoutje is een boek dat is geschreven over havermout. Sommige mensen zullen bij havermout al snel denken aan een ontbijtje met rood fruit. Pascalle Bonnier en Matthijs Kok schreven dit boek om te bewijzen dat havermout meer is dan alleen de kick-start van je dag, het is een basisingrediëntje waar je veel kanten mee op kan. Wees creatief en verbreed je tunnelvisie. Bij havermout kan je namelijk ook denken aan pasta’s en pannenkoeken. Dat is dan ook wat de ondertitel van het boek illustreert. Let’s talk havermout!

Lees meer
Welke vegetarische maaltijdbox past bij jou?

Welke vegetarische maaltijdbox past bij jou?

De maaltijdbox is hartstikke populair. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van zo’n box bomvol verse producten waarmee je 3 of meer heerlijke maaltijden kunt bereiden. En ook aan de vegetariër wordt gedacht: er is een ruime aanbod aan maaltijdboxen met uitsluitend vegetarische recepten. Deze blog staat helemaal in het teken van de vegabox: welke aanbieders zijn er, en welke past nu bij jou? Op Maaltijdbox.org vind je van alle boxen een uitgebreide review.

Lees meer
Eiwitrijk: het kookboek

Eiwitrijk: het kookboek

Fern Green schreef een kookboek over groene eiwitten genaamd ‘Eiwitrijk’. It’s all in the name! Het boek is een traktatie voor iedere vegetariër. Ben je zoekende naar inspiratie voor eiwitrijke, plantaardige maaltijden? Dit boek zal voor verlichting zorgen! In Eiwitrijk beschrijft Fern Green 66 recepten, van tussendoortjes tot salades en hoofdgerechten, welke overigens vol zitten met proteïnebommetjes! Niet alleen een musthave voor vegetariërs, het boek van Fern Green zou ook niet misstaan in de boekenkasten van flexitariërs en sportfanaten.

Lees meer
Grenzeloos Gezond van Ellen Hoog

Grenzeloos Gezond van Ellen Hoog

12,5 jaar schitterde Ellen Hoog als Nederlandse hockeydame. De zenuwslopende Olympische finale tegen Groot-Brittannië zomer staat nog vers in ons geheugen. Vlak na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kondigt Ellen aan te gaan stoppen als international voor Oranje. Toch komt ze in oktober nog met een toegift in de vorm van een prachtig kookboek genaamd ‘Grenzeloos Gezond’. De gedachte van Ellen achter dit boek gaat over het behouden van een gezonde levensstijl, zelfs wanneer je op reis bent. Wij doen er een boekje over open!

Lees meer
Belangrijke vitaminen en mineralen voor vegetariërs

Belangrijke vitaminen en mineralen voor vegetariërs

Ondanks dat het gezonder is om minder tot geen vlees te eten, zijn er wel een aantal vitamines en mineralen waar je als vegetariër (of veganist) extra op moet letten. De één is gemakkelijk uit natuurlijke producten te halen, de ander zou je kunnen aanvullen door multivitamines en supplementen. Wij zochten voor je uit welke vitamines en mineralen extra belangrijk zijn voor vegetariërs en hoe je ze toch binnenkrijgt!

Lees meer
Hoe vervang je vlees of vis?

Hoe vervang je vlees of vis?

Deze zomer stond ik als ‘vegetarische consultant’ op de Libelle Zomerweek. Ontzettend leuk om te doen! De hele dag mocht ik in opdracht van vleesvervanger-merk Vivera dames (en een enkele heer) hun vragen beantwoorden over vegetarisch eten en vegetariër worden. In die gesprekken kwam naar voren dat veel mensen een concreet en praktisch advies missen hoe ze een stukje vlees of vis kunnen vervangen. Daar ben ik in gedoken samen met voedingsdeskundige Patricia Ploeger en dit is ons antwoord!

Lees meer
Handleiding voor vegetariërs

Handleiding voor vegetariërs

Ann Welvaert van het Belgische blog ‘De Luie Vegetarier’ schreef een prachtige to eat-handleiding voor vegetariërs die wij mochten delen. Een ideale lijst wanneer je net begint met vegetarisch eten en bang bent voedingsstoffen mis te lopen. Geloof ons: met een gezond gevarieerd eetpatroon met lekker veel groenten, granen en peulvruchten hoef je nergens bang voor te zijn. Maar met deze lijst erbij komt het zeker goed!

Lees meer
Vitamine B12 voor vegetariërs

Vitamine B12 voor vegetariërs

Vitamine B12 is een heel belangrijke vitamine, maar voor vegetariërs en veganisten is het moeilijk om daaraan te komen. Het zit namelijk alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Als je geen of weinig dierlijke producten eet ligt een tekort dus snel op de loer. Maar hoe erg is dat nou? Waar krijg je dan last van? En wat kan je eraan doen? Wij zochten het voor je uit!

Lees meer
Gezond(er) uit eten gaan

Gezond(er) uit eten gaan

Ik ben dol op uit eten gaan. Ontbijtje hier, koffietje daar, wijntje met borrel op de hoek en nog een avond in een fijn restaurant. Als ik alles bij elkaar optel eet ik heel wat keren per week buiten de deur. Heerlijk natuurlijk, maar ik heb wel moeten leren om het ‘een beetje in de hand te houden’. Als ik overal erop los zou eten en drinken kon ik mezelf nu door Amsterdam rollen. Dus: hoe doe je dat, gezond(er) uit eten gaan?

Lees meer
Bloemkool-rode linzen stoof met Marokkaanse pannenkoek en raita

Bloemkool-rode linzen stoof met Marokkaanse pannenkoek en raita

Ook in de Marokkaanse keuken zijn ze bekend met diverse lekkere vegetarische gerechten. Deze bloemkool-rode linzen stoof met Marokkaanse pannenkoek en raita is daar een perfect voorbeeld van. De stoof smaakt heerlijk smeuïg, de pannenkoek knapperig en de raita geeft een frisse twist aan het gerecht.

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!