Eetpatroon

Vegetarisch

Een eetpatroon vinden dat bij jou past. Dat is het allerbelangrijkste als je lekker in je vel wilt zitten en fit en energiek door het leven wilt gaan. Daarom brengen we in deze rubriek op inhoudelijke en praktische wijze verschillende eetpatronen aan het licht, waaronder ons eigen vegetarische eetpatroon. In feite is dit hele blog natuurlijk een inspiratiebron op het gebied van vegetarisch eten en leven, zowel thuis als uit, dus kijk vooral even rond. In deze rubriek besteden we aandacht aan alles waar je als beginnende vegetariër tegenaan kunt lopen, dilemma’s waarmee je als vegetariër te maken krijgt en andere praktische zaken die belangrijk zijn om het vegetarisch eten zo gemakkelijk en zo leuk mogelijk te maken. Want een vegetarisch eetpatroon wordt door verschillende mensen anders geïnterpreteerd en niet altijd is duidelijk waar de grens ligt. Die moet ieder voor zich bepalen, maar wij denken graag met je mee. Hoe zit het bijvoorbeeld met gelatine en stremsel in kaas? Ook dat lees je hier. Als je de moeite neemt om 30 dagen vegetarisch te eten, dan zal je zien dat het je eerst moeite kost, ergernis en stress oplevert, maar dat je gedurende de maand je draai zult vinden en je eigen manier om het in te passen in je leven. We wensen je heel veel succes en zijn er voor je om je te inspireren en te helpen waar nodig!


Onbezorgde kerst: Vega Kerstkrat

Onbezorgde kerst: Vega Kerstkrat

Is bij jou de stress voor de feestdagen al toegeslagen? Bij mij wel een beetje. Dit weekend vier ik twee keer sinterklaas (de ouders en de schoonouders) en moet er een hoop gekookt worden, maar ook geblogt, geschreven en nog honderd kleine dingetjes. Gerechten bedenken, boodschappenlijstjes maken, waar haal ik de tijd vandaan? En dan met kerst mogen we straks nog een keer! Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op de feestdagen en dol op koken, maar soms kan je wel een gemakkelijke oplossing gebruiken… Daar zorgt De Krat dit jaar voor! Zij bezorgen alles wat je nodig hebt voor een spetterend vegetarisch viergangendiner met amuse gewoon bij jou thuis. Benieuwd naar het menu? Hier kan je alvast spieken! […]

Lees meer
Hortus: Vegan in Den Haag

Hortus: Vegan in Den Haag

In Den Haag, gelegen aan het romantische Anna Paulownaplein in de buurt van het centrum vind je Hortus, een restaurant dat voorheen een vegetarisch menu serveerde en sinds kort voornamelijk veganistische gerechten op de kaart heeft. Hortus is nog geen jaar open en we hoorden al veel goede verhalen. Tijd om Amsterdam eens te verlaten en een kijkje te nemen in Den Haag! […]

Lees meer
De filosofie van het Vegetarisme

De filosofie van het Vegetarisme

In het University College London staat het opgezette lijk van een eeuwenoude Britse filosoof. Die man is indirect misschien wel de reden dat jij vegetariër bent. Het gaat over Jeremy Bentham. Deze in 1748 geboren sociaal hervormer wilde een eeuwenoud raadsel oplossen: de kwestie van goed en kwaad. En hij dacht dat het hem gelukt was, want hij vond een antwoord op álle ethische problemen… Een waarheid die ook voor dieren zou moeten gelden. […]

Lees meer
De filosofie van biologisch eten

De filosofie van biologisch eten

Dikke kans dat je deze week wat biologische producten in je winkelmandje wierp. Nog dikkere kans dat je dit te danken hebt aan Jean-Jacques Rousseau, een filosoof uit de 18e eeuw. Dit en meer legt Rik Peters, journalist en vegetariër uit in zijn nieuw verschenen boek Verlichte Kost. Een humoristische en leerzame reis door tweeduizend jaar (voedings)filosofie. […]

Lees meer
Duurzaam leven met De Groene Meisjes

Duurzaam leven met De Groene Meisjes

Merel en Jamie hebben er hard aan gewerkt en nu is het er eindelijk: het boek van De Groene Meisjes, uitgegeven door Uitgeverij Brandt waar ik in april ook mijn boek mag publiceren! 🙂 Dit kleurrijke boek is het product van het succesvolle blog De Groene Meisjes waar Merel en Jamie al ruim vier jaar schrijven over veganistisch eten en duurzaam leven. Het motto van De Groene Meisjes vormt de ondertitel van het boek: lekker en duurzaam eten, reizen, wonen en leven. Het boek is dus niet uitsluitend een kookboek (hoewel er heerlijke recepten in staan) maar staat juist vol met tips over een duurzame lifestyle. […]

Lees meer
De filosofie van het eten

De filosofie van het eten

Voeding en filosofie? Dat lijkt een combi van likmevestje. En inderdaad: er is geen onderwerp waar filosofen zo weinig over hebben nagedacht. Hoe komt dat? Dit en meer legt Rik Peters, journalist en vegetariër uit in zijn nieuw verschenen boek Verlichte Kost. Een humoristische en leerzame reis door tweeduizend jaar (voedings)filosofie. […]

Lees meer
Plant Power van Lisette Kreischer

Plant Power van Lisette Kreischer

Gezond eten = plantaardig eten, aldus Lisette Kreischer! Met haar boek Plant Power wil Lisette laten zien dat de plantaardige keuken absoluut niet saai is, maar juist ontzettend veelzijdig en inspirerend. Plant Power gaat niet over diëten, maar over een permanente levensstijl waarin gezond eten een grote (zo niet de hoofd)rol speelt. De levensstijl die Lisette in dit boek uiteenzet heeft haar naar eigen zeggen haar “levensenergie” teruggegeven. Met dit boek wil ze dan ook iedereen inspireren. Of je nou wilt afvallen, op een gezond gewicht wilt blijven of graag wilt stoppen met het eten van vlees en vis. Klinkt interessant! […]

Lees meer
NEW: Vegan pop-up Rotterdam

NEW: Vegan pop-up Rotterdam

Dat de vegetarische keuken niet saai hoeft te zijn heeft dit Vega Pop Up Restaurant wel bewezen toen ik hier gister een vorkje mee mocht prikken. Het “geitenwollensokken” imago waarmee de vegetarische keuken jaren achtervolgt word is naar mijn mening compleet verdwenen. De verademing aan de opeenvolgende reeks van creaties, die smaakpupillen doen verbazen en het oog plezieren, was fenomenaal. De delicate gerechten, de wijn, de ambiance en de bediening komen helemaal tot hun recht in de pop-up locatie van de maand Oktober: Het Westerlijk Handelsterrein in Rotterdam. […]

Lees meer
Leven vegetariërs langer?

Leven vegetariërs langer?

Het blijft een interessante vraag: leven vegetariërs langer dan mensen die gewoon vis en vlees eten? Er is al vaker aangetoond dat het antwoord ‘ja’ is. Mensen met een vegetarisch eetpatroon leven over het algemeen gezonder én langer. Maar waarom is dit zo? […]

Lees meer
Vegetarische dilemma’s

Vegetarische dilemma’s

Vegetarische dilemma’s. Ik kom ze elke dag tegen. In mijn eigen dagelijkse routine maar vooral ook in de vragen van mijn lezers op mijn blog. Er is een grote groep mensen die zichzelf ‘vegetarisch’ noemt, maar daartussen zijn zoveel verschillen. En logisch ook, want goed doen voor mens en dier kan je op zoveel verschillende manier opvatten. Welke manier kies jij? […]

Lees meer
Bonduelle: gezonde borrelbites

Bonduelle: gezonde borrelbites

Een aantal jaar geleden had ik echt een enorme zwak voor warme kaasstengels met zoetzure saus en rode wijn. Toen at ik er zonder moeite zes achter elkaar en genieten dat ik deed! Tot ik overstag ging en besloot echt gezonder en bewuster te gaan (het begin van De Hippe Vegetarier), sindsdien heb ik geen kaasstengel meer gezien en daar ook geen behoefte meer aan. Kan je nagaan hoe blij ik was toen Bonduelle – jawel het groentemerk! – me vertelde dat zij nu vegetarische borrelbites gevuld met groente hebben voor in de oven. Dag kaas, dag frituurvet, hallo schuldvrij borrelen! […]

Lees meer
Sport confession: geen spier te bekennen

Sport confession: geen spier te bekennen

De meeste van jullie zullen wel weten dat ik een behoorlijk fanatiek sporter ben. (Bijna) altijd geweest: vanaf mijn zesde deed ik aan wedstrijdzwemmen, vanaf mijn veertiende aan waterpolo, tijdens mijn studententijd kwam er even twee jaar een kink in de kabel, maar daarna ben ik weer volle vaart gaan hardlopen (halve marathon in 1:44) en ook tegenwoordig leef ik me vier dagen per week smorgens vroeg uit bij intensieve klasjes op de sportschool: van bodypump tot spinnen, van poweryoga tot bodyshape en van supercircuit tot bootcamp. Dus heb ik een goede conditie? JA! Voel ik me fit? Absoluut! Maar heb ik spieren? Nee. […]

Lees meer
Maza: Mediterrane dips

Maza: Mediterrane dips

Hoewel ik vaak bezig ben met gezond en bewust eten, ben ik stiekem ontzettend dol op borrelen. Vaak begint dit dan met een bescheiden borrel die uiteindelijk uitloopt in een eetfestijn zonder echt avondeten. Zo heerlijk om allemaal dipjes op broodjes te kunnen smeren, vegetarische balletjes, kaasjes, hartige taartjes, snoepgroenten, bruschetta’s, mmm… Daarom sprong ik ook een gat in de lucht toen ik van Maza al hun verschillende dips mocht testen en beoordelen. Ze hebben er namelijk zoveel! Lees en smul mee. […]

Lees meer
Katja loves Veggie

Katja loves Veggie

Katja is voor mij puur jeugdsentiment. Wie kent ze niet? De biggetjes, de apekoppen, de zurematjes. Toch wel even een tegenvaller toen ik er op m’n 9de als prille vegetariër achterkwam dat ik deze niet meer kon eten. Gelukkig gaat Katja mee met haar tijd en introduceerde deze winter een uitgebreid vegetarisch assortiment, zonder dierlijke gelatine! Daar wilde ik meer van weten… […]

Lees meer
Vegan

Vegan

Vegan is het nieuwe kookboek dat laat zien dat veganistisch (net als vegetarisch) eten, gezond, lekker en hip is! Met Vegan leer je hoe gemakkelijk het is om compleet plantaardig te koken, van zoet tot hartig, van ontbijt tot diner en van eenvoudig tot uitgebreid. Alles zonder dierlijke producten, omdat dat goed is voor onszelf én de wereld om ons heen. […]

Lees meer
Gezond & vega budget koken

Gezond & vega budget koken

We lopen er allemaal weleens tegen aan. We zijn dol op eten, uiteten, mooie producten, het liefst biologisch en bij elkaar is dat behoorlijk DUUR. Ook ik geef het grootste deel van mijn geld uit aan eten, daar heb ik voor gekozen. Het is mijn hobby, passie en zelfs een klein stukje van mijn werk. Ik word er gelukkig van. Toch vind ik dat gezond en lekker eten, zoals De Hippe Vegetariër dat graag doet, voor iedereen mogelijk moet zijn. Ook voor de kleine portemonnee. In deze nieuwe rubriek helpt gastblogger Chantal ons op de goede weg! Als voedingsdeskundige weet zij precies wat belangrijk is als het gaat om gezond en vegetarisch budget koken. […]

Lees meer
Peulvruchten

Peulvruchten

Peulvruchten van Jenny Chandler biedt een volledig overzicht van alle soorten peulvruchten en bonen. De culinaire mogelijkheden van linzen, kikkererwten, tauge en andere kiemgroenten worden uitvoerig besproken en verwerkt in 160 veelzijdige recepten. Een slimme, gezonde, voedzame en goedkope keuze die ideaal is voor in een vegetarisch eetpatroon! […]

Lees meer
The Green Kitchen

The Green Kitchen

The Green Kitchen is het kookboek van het succesvolle foodblog Green Kitchen Stories. Via dit blog inspireren David en Luise al jarenlang mensen (en mij!) met hun smakelijke vegetarische recepten. Super lekker, super gezond en buitengewoon gefotografeerd. Een lust...

Lees meer
NEW: De Groene Keuken

NEW: De Groene Keuken

Het is tijd voor een frisse wind, dachten de jonge, enthousiaste vrouwen van De Groene Keuken. Een magazine dat je voor 4 euro viermaal per jaar online kunt downloaden en dat je wegwijs maakt in de vegan levensstijl met heerlijke recepten, tips over seizoensgroenten, vernieuwende projecten, hippe do-it-yourselfs, interviews, recensies en noem maar op. Een prachtig vormgegeven Magazine met een frisse, groene uitstraling, vol energie! Een ode aan heerlijk eten, goed leven met veel aandacht voor de smaak. […]

Lees meer
NEW: &Samhoud kant en klaar maaltijden

NEW: &Samhoud kant en klaar maaltijden

Het bijzondere tweesterren-restaurant &Samhoud maakt tegenwoordig ook gezonde vegetarische kant en klaar maaltijden voor de Albert Heijn. Voor 5,99 koop je een magnetron maaltijd met de signatuur van topchef Moshik Roth. Een uniek initiatief als je het mij vraagt met twee hele belangrijke vragen: hoe smaakt het en wat zit erin? […]

Lees meer
De tuin op tafel: 365 dagen ecologisch tuinieren

De tuin op tafel: 365 dagen ecologisch tuinieren

Terwijl we wachten tot onze verspeende plantjes klaar zijn om de tuin in te gaan heb ik nog een aanrader voor jullie: “De tuin op tafel. 365 dagen ecologisch tuinieren” van Angelo Dorny. In deze nieuwe tuinagenda lees je alles over ecologisch tuinieren. Hoe begin je eraan? Wat heb je nodig? Waar moet je op letten? Super handig voor extra tips terwijl onze plantjes aansterken! […]

Lees meer
Goody Good Stuff: vegan jelly-snoepjes

Goody Good Stuff: vegan jelly-snoepjes

Afgelopen donderdag maakte ik kennis met de stralende Melissa Burton, founder van Goody Good Stuff. Dit bijzonder snoepmerk zal aanstaande maandag 28 april in de grote Nederlandse supermarkten gelanceerd worden. Ouderwetse jelly-snoepjes die niet alleen veganistisch zijn maar ook nog eens vrij van de veel voorkomende allergenen en enkel op basis van natuurlijke ingrediënten. Verantwoord snoepen dus voor iedereen! […]

Lees meer
Lima Tahini: sweet & crunchy

Lima Tahini: sweet & crunchy

Tahini oftewel sesamzaadjespasta is een bekend product onder gezonde en bewuste foodies, want het is een ron van eiwitten en rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. Zonde dat maar weinig mensen dit product kennen, want het is ideaal (brood)beleg en ook heel lekker in dressings. Lima wil hier verandering in brengen en daarom drie soorten Sweet & Crunchy Tahini ontwikkeld: met rozijnen, met dadels en natuurlijk. Nu is Tahini voor iedereen aantrekkelijk! […]

Lees meer
Jeruzalem

Jeruzalem

Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi is een betoverend, prachtig uitgegeven kookboek geïnspireerd op de culinaire stamboom van Jeruzalem en de koks zelf: “We willen onze lezers een glimp van een verborgen schat laten zien en tegelijkertijd ons eigen culinaire DNA ontleden en het gevoel en de structuur ontrafelen van de stad die ons tot de eetwezens heeft gemaakt die we zijn.” […]

Lees meer
Voetprint Cooking

Voetprint Cooking

‘Het idee voor dit boek is geboren toen ik in het achtuurjournaal een item hoorde over het eten van vlees: “Wanneer alle Nederlanders één dag per week minder vlees zouden eten dan ze nu doen, zouden daarmee alle klimaatdoelstellingen van het kabinet voor huishoudens in één klap gerealiseerd worden.” Maar vervolgens werd er wel bij gezegd dat het eten van kaas ook niet goed is voor het milieu. En toen dacht ik: maar wat dan wel? Dat ben ik dus maar eens haarfijn uit gaan zoeken.’ aldus Dorien Soons […]

Lees meer
Quinoa: nummer 1 superfood

Quinoa: nummer 1 superfood

Quinoa is als ‘superfood’ in korte tijd razend populair geworden. Begrijpelijk, want het is lekker, bevat uitzonderlijk hoge voedingswaarden, vitaminen en mineralen, is eenvoudig te bereiden en veelzijdig in gebruik. In dit zojuist verschenen kookboek tonen chef-kok Eric van Veluwen en meesterpatissier Robert van Beckhoven de vele mogelijkheden met quinoa van ontbijt, snack en salade tot soep, hoofdschoten en dessert. […]

Lees meer
Fresh & Light

Fresh & Light

Fresh & Light, alsof het kookboek voor mij geschreven is. Zoals ik met mijn recepten die lekker maar ook light zijn altijd op zoek ben naar de juiste balans, zo schrijft Donna Hay in haar inleiding: “Ik ben geen fan van diëten en huiver zelfs al bij het idee dat iemand op dieet is. Dit is dus geen dieetboek. Wat mij betreft gaat het altijd om het vinden van de balans. Ik hoop dat dit boek je helpt die van jou te vinden!” […]

Lees meer