
Recepten
Salade van geschrooide little gem
Ontdek vandaag één van de vegetarische recepten van het kookboek ‘Voer’: salade van geschroeide little gem met knapperige croutons. Met geschroeide blaadjes, knapperige croutons en een romige dressing is deze salade een ware smaaksensatie. En vandaag delen we dit verrukkelijke gerecht graag met jou! Dus laten we de keuken induiken en samen genieten van deze little gem salade. Smakelijk eten!
Pasta met bloemkool en pijnboompitten
Italiaanse keuken-lovers opgelet! Er is een fantastisch vegetarisch kookboek op de markt gebracht, namelijk ‘De vegetarische zilveren lepel’. In dit kookboek worden eeuwenoude recepten uit de Italiaanse keuken uitgelegd en sommige zelfs in een modern jasje gestoken. Bij het doorbladeren van dit boek, konden wij bijna niet kiezen welk recept wij met jullie wilden delen. Maar you can never go wrong with a good old pasta! Geniet ervan.
Mini-slofjes met vers fruit
Iedereen heeft wel eens zin in een lekker gebakje voor bij de koffie of thee, en deze zijn vaak toch net lekkerder als je ze zelf maakt. Een crunchy bodem, lekkere amandelvulling, luchtige banketbakkersroom én aardbeien: what’s not to like? Deze slofjes uit het nieuwe kookboek ‘Bakken met Fatima’ zijn echte showstoppers op tafel. Tip: erg leuk voor bij een zelfgeorganiseerde high-tea.
Bloemkoolsteak met salade van quinoa, paarse boerenkool en zoete aardappel
Wil je graag lekker, vegetarisch, gezond én duurzaam eten? En wil je er niet te veel tijd aan kwijt zijn? Dan is De Krat ideaal! De maaltijdbox van de Krat bezorgt duurzaam eten bij jou thuis, met makkelijke en vegetarische recepten erbij geleverd. Zo ben je niet te veel tijd kwijt aan bedenken wat je gaat eten en boodschappen doen. Wij mogen de recepten van De Krat de komende weken delen, dus probeer ze nu zelf! Vandaag delen we het recept voor bloemkoolsteak met salade van quinoa, paarse boerenkool en zoete aardappel!
Minestronesoep
Soep is altijd een goed idee. Wij vinden de meest rijkgevulde soepen het allerlekkerst. Het liefst met zoveel mogelijk groenten erin. Toen we in het kookboek ‘Toscanini’ dit recept voor een goedgevulde minestronesoep tegenkwamen moesten we deze natuurlijk met jullie delen. In alle regio’s van Italië hebben ze een verschillende versie op de minestrone. Altijd goedgevuld met groenten en aangevuld met bonen, rijst, pasta of een combinatie van die drie. Voel je dus vrij om eigen aanpassingen te maken! Kook jij met ons mee?
Thirsty Fizz mocktail
Morgen gaat het Amsterdam Dance Event van start en wij krijgen spontaan zin in een verfrissend drankje! Het goede nieuws is dat dit drankje niet per se alcohol hoeft te bevatten, want alcoholvrije opties kunnen net zo smakelijk zijn. Een expert op dit gebied is bartender Tess Posthumus, wiens kookboek ‘Cocktailbijbel’ vol staat met heerlijke recepten, inclusief alcoholvrije varianten. Vandaag delen we graag een recept uit dit kookboek: de “Thirsty Fizz.” Een naam die al lekker klinkt, nietwaar? De toevoeging van pandanrijstsiroop zorgt niet alleen voor een subtiele pandansmaak, maar geeft ook een extra dimensie aan de cocktail en laat de smaak langer nazinderen. Aarzel niet en ontdek snel hoe je dit heerlijke drankje kunt maken, om zo het ADE in stijl te vieren!
The med
Vind jij dat salades alleen geschikt zijn om te eten in de zomer? Dat zijn wij niet met je eens! En dat bewijst deze salade maar uit het kookboek ‘Saladebijbel’. Een heerlijke Mediterraanse salade met orzo en boordevol groenten. Maak genoeg en je kunt jezelf ook nog verwennen tijdens het lunchmoment van de dag erna! Twee maaltijden in een klap, wie wil dat nu niet? Kook jij met ons mee?
Mapo tofu
Als enthousiaste vegetariërs zijn we gek op tofu! Niet alleen kun je er ontzettend veel heerlijke gerechten mee maken, maar het zit ook bomvol eiwitten. Vandaag delen we graag een recept uit het kookboek ‘Tofu’. Dit recept voor mapo tofu is een van de bekendste uit de Chinese provincie Szechuan. Mapo tofu bestaat uit zijden tofu geserveerd in een pittige, rijke saus op basis van Szechuanese chilibonenpasta en gefermenteerde zwarte boontjes. En ja, we begrijpen dat acht eetlepels chilibonenpasta veel lijkt, vooral in combinatie met optionele chili olie en -poeder. Veel recepten gebruiken vaak twee of drie eetlepels, dus daarmee kun je ook beginnen als je de hitte liever wat beperkter houdt. Dus, als je zin hebt in een heerlijk tofu feest, lees dan snel verder om dit smakelijke Mapo tofu recept uit te proberen!
Tofudumplings met bosui-gember-chili-olie
Dumplings zijn misschien wel onze favoriete snack! Toen we het kookboek ‘Tofu’ doorbladerden en dit recept zagen voor tofudumplings kregen we gelijk jeukende handen om de keuken in te duiken. Wees eens eerlijk, dit recept klinkt toch te heerlijk! Dumplings in combinatie met een bosui-gember-chili-olie. Het water loopt ons al in de mond. Vandaag mogen wij dit recept delen. Kijken jullie met ons mee?
Vegan pastinaaksalade met peer en walnoten
Op zoek naar een lekkere salade met seizoensproducten? Deze pastinaaksalade met peer en walnoten heeft een hele goede balans tussen zoet en hartig. De peer en rozijnen zorgen voor een zoete touch in de verder hartige salade met geroosterde pastinaak en een dressing op basis van olie en azijn. Lees hieronder het recept!
Gekarameliseerde witlof
Als wij denken aan herfst, denken wij al gauw aan witlof. Onze moeders (en zelfs onze oma’s) maakten dit vroeger uit de oven met kaas en ham, maar tegenwoordig zijn we veel verder met het bereiden van groenten. Neem bijvoorbeeld dit recept uit het kookboek ‘Lots of vega’: gekarameliseerde witlof. Een heerlijk bijgerecht voor deze herfst of winter! Je zou het zelfs kunnen serveren tijdens het kerstdiner. Duik jij mee de keuken in?
Bulgur met gegrilde groenten, falafelballetjes en een hummusdressing
Ontdek een smaakvolle en voedzame maaltijd met dit recept voor bulgur met gegrilde groenten. Deze heerlijke combinatie uit de maaltijdbox van Ekomenu zorgt voor een ware smaaksensatie. Met een vleugje ras el hanout voegen we een exotisch tintje toe aan dit gerecht. Of je nu een vegetariër bent of gewoon op zoek bent naar een voedzame maaltijd boordevol groenten, deze bulgur met gegrilde groenten zal je zeker verrassen. Laten we snel aan de slag gaan met dit verrukkelijke en eenvoudige recept!
Zeewier recept: Gyoza’s met wakame
Dat vegetarisch koken ontzettend veelzijdig is, laten Eke en Annemarie zien in hun nieuwste boek: Van Aardappel tot Zeewier – De kunst van lekker koken. Dit kookboek staat boordevol tips waar iedereen thuis mee aan de slag kan. Naast handige kooktips staan er 50 heerlijke recepten in, van paella met tuinbonen en artisjok tot paddenstoelbeignets. Dat is genieten geblazen! Vandaag: Gyoza’s met wakame uit het boek Van Aardappel tot Zeewier.
Cacio e pepe
Het is weer tijd voor een heerlijk pastarecept! Cacio e pepe betekent letterlijk kaas en peper. Iets wat wij erg lekker vinden! Omdat dit recept maar uit drie ingrediënten bestaat, is onze tip om de beste kwaliteit te halen die er te vinden is. Dit heerlijke recept komt uit het kookboek ‘Toscanini’ van Maud Moody en Leonardo Pacenti. Belangrijk aan dit recept is is dat je de pasta 2 minuten ‘te vroeg’ uit het kookwater haalt en in de pan met peper doet. Vervolgens blijf je steeds wat kookwater toevoegen, terwijl je de pasta in beweging houdt. Let er ook op dat je de juiste hoeveelheid kaas toevoegt en de pan vervolgens van de hittebron afhaalt. Bij te veel hitte kan de kaas gaan schiften en blijft alles aan de bodem van de pan kleven, en dat is natuurlijk zonde. Nog één tip: zorg voor wat brood om je bord vol cacio e pepe mee schoon te schrapen. En de pan. Want reken maar, die gaat leeg!
Ravioli met flespompoen, beurre noisette, salie en hazelnoten
Het pompoen seizoen is weer begonnen! Dat moeten we natuurlijk vieren met een heerlijk recept voor ravioli met flespompoen. De flespompoen wordt gemengd met ricotta, waardoor het een heerlijk milde, maar toch romige smaak heeft. Door de hazelnoten aan te bakken met ahornsiroop en chilivlokken krijgt dit recept net dat beetje extra pit wat het nodig heeft. Dit recept komt uit het kookboek ‘Vegan pasta’. Een boek vol heerlijk, authentieke Italiaanse recepten! Kook jij vandaag met ons mee?
Avocadotoast met knoflook-balsamico paddenstoelen
Het is alweer veel te lang geleden dat wij een lunchrecept hebben gedeeld! Dit keer delen we een recept uit ons e-book ‘Volwaardig Vegan’. We kennen natuurlijk allemaal wel de avocadotoast, die tegenwoordig op elke kaart staat bij lunchplekjes. Wij zouden De Hippe Vegetariër niet zijn als we er een andere twist aan geven. Maak je smaakpapillen klaar voor een feestje op toast! Avocadotoast met verrukkelijke knoflook-balsamico paddenstoelen zijn als een funky dansfeest voor je mond!
Geroosterde venkel-wortelsalade
Hoera! De Hippe Vegetariër bestaat deze maand al 10 jaar en dat vraagt om een feestmaal. Vandaag trakteren we je op een smakelijk recept uit ons eigen e-book ‘BBQ & BUITEN’: de overheerlijke Geroosterde Venkel-Wortelsalade. Het roosteren geeft de groenten een verrukkelijke zoete smaak. En de licht pittige balsamico dressing maakt deze lauwwarme salade echt een feestje voor je smaakpapillen!
10 jaar aan avontuur: Onze best gelezen wereldgerechten
Wij houden van koken en beperken ons hiermee niet alleen tot de Nederlandse keuken. Al meer dan een decennium lang hebben we ons laten inspireren door smaken van over de hele wereld. Wat begon als een culinair avontuur om onze smaakpapillen te verrassen en onze keukengrenzen te verleggen, is uitgegroeid tot een prachtige verzameling van gerechten die niet alleen onze lezers, maar ook onszelf keer op keer hebben betoverd. Met als kerst op de taart onze eigen ‘De Vega Atlas’! Terwijl we met trots terugkijken op de afgelopen 10 jaar, delen we vandaag de best gelezen wereldgerechten. Staat jouw favoriet er tussen?
Rijstpudding met mango en amandelen
Je waant je even in Thailand met dit recept voor een rijstpudding met heerlijke smaken van geroosterde kokos en zoete mango! Deze vezelrijke rijstpudding, geïnspireerd op een Thais dessert, komt rechtstreeks uit ons e-book Volwaardig Vegan. En geloof ons, dit recept is zeker volwaardig! Dankzij de combinatie van sojamelk en zilvervliesrijst zit dit ontbijt boordevol eiwitten en vezels, waardoor je verzadigd blijft tot aan de lunch!
Quinoataart met zoete aardappel, courgette en feta
Ben jij je recepten voor frittata’s of hartige taarten even zat? Dan hebben wij een nieuw recept voor je! Deze quinoataart ziet eruit als een groene rozentuin. De quinoa zorgt voor een lichte en knapperige taartbodem en de vulling is smakelijk en niet te zwaar. Dit pareltje van een recept vind je in ons kookboek ‘Vegabijbel’ en is een van onze favorieten! Voor wie ga jij dit recept maken?
Borrelplank met groenten en zelfgemaakte spreads
Een borrelplank vol met groenten? Dat is toch saai! Dat dachten wij in eerste instantie ook. Maar deze kleurrijke veggie borrelplank bracht ons toch op hele andere gedachten. Dat een borrelplank volgens ons onmisbaar is bij een goede borrel is wel duidelijk. Een borrelplank kan zoveel toevoegen op tafel en niks is leuker dan zo’n plank omtoveren tot een prachtige creatie. Breng met dit recept een regenboog op tafel met deze prachtige borrelplank met groenten. Zo wordt meer groente eten ineens een stuk leuker! En nog leuker: we maken de bieten hummus en linzenspread zelf!
Zomerse orzosalade met gefrituurde kappertjes
Met het einde van de zomer in zicht, willen we nog volop genieten van die heerlijke zomerse gerechten met frisse smaken. Daarom hebben we speciaal voor jou een verrukkelijk recept uit ons e-book ‘BBQ & Buiten’ gedeeld. Dit heerlijke recept voor een zomerse orzosalade is werkelijk een sensatie voor je smaakpapillen! De combinatie van gefrituurde kappertjes, artisjokhart en salie geeft het een heerlijke frisheid die perfect past bij de zomerse temperaturen. Dus waar wacht je nog op? Duik snel de keuken in en laat je smaakpapillen aangenaam verrassen!
Tortilla bowls met Mexicaanse groenten en ei
Het werd wel weer eens tijd voor een heus tortillafeestje in onze keuken! Dit keer stonden er smakelijke tortilla bowls op het menu. Met de verrukkelijke groente tortilla’s van Santa Maria in de hoofdrol, was het een feest van kleur en smaak. Deze groente tortilla’s maken het niet alleen simpel om een vegetarische maaltijd op tafel te zetten, maar bieden ook een geweldige manier om meer groenten in je dieet op te nemen. In dit recept delen we graag ons enthousiasme met jou, samen met een heerlijk recept dat je absoluut moet proberen. Zo zal jij je tortilla’s eens op een iets andere manier eten dan normaal! Kook jij met ons mee?
10 best gelezen diner recepten van de afgelopen 3 jaar
Stel je voor: hartige en hartverwarmende gerechten op koude avonden of lichte en frisse opties die perfect zijn voor zomerse avonden op het balkon. We hebben natuurlijk ontzettend veel diner recepten op ons blog staan, maar welke zijn nu de best gelezen? We hebben de afgelopen drie jaar hard gewerkt aan nieuwe recepten en fotografie, dus wij waren erg benieuwd wat er in dit tijdsbestek de best gelezen diner recepten waren. Kijk jij met ons mee? Trek je keukenschort dan aan, zet je favoriete muziekje op en kook ook jouw favoriete diner recept!
Gevulde krans met gepofte biet, doperwten-muntpuree en pecannoten
Een gevulde krans is iets wat niet mag missen op je volgende borrel. In dit verrukkelijke recept worden smaken en texturen samengebracht in een krans van genot. Dit recept komt uit ons e-book ‘Veggie Christmas’, maar wil natuurlijk niet zeggen dat je deze enkel voor kerst kunt maken. De combinatie van gepofte bieten met een doperwten-muntpuree zorgen voor een explosie aan smaken. Waarom probeer je hem niet een keertje uit en verras je tegen de tijd dat het kerst is ook je vrienden en familie met dit heerlijke gerecht! Lees snel verder.
Onze top 10 best gelezen recepten
Woehoe, wij bestaan deze maand tien jaar! Tijd om eens een trip down to memory lane te maken en te kijken welke recepten jullie het liefst maken. Deze best gelezen recepten staan misschien niet allemaal even lang op onze blog, maar zijn stuk voor stuk allemaal lekker. Lees jij mee? Misschien staat jouw favoriete recept er ook wel in!
Kimchi-pannenkoeken met komkommersalade
We love kimchi! Gefermenteerd eten is erg goed voor jou en je darmen! Vezels en mineralen nemen toe door het fermentatieproces en bovendien wordt door dit proces probiotica gevormd. Onlangs maakten wij onze eigen kimchi recept. Een super leuk proces, maar wel erg tijdrovend. Wil je het sneller hebben? Dan kun je het tegenwoordig gewoon in de winkel kopen! Dit keer delen wij een recept voor kimchi-pannenkoeken uit onze eigen kookboek ‘De Vega Atlas’. Lees snel verder!
Indonesische gado gado met een twist
Heb jij trek in een gezonde en lekkere maaltijd vanavond? We got you! Indonesische gado gado is een van onze favoriete gerechten. Met lekker veel verse groenten en pindasaus, kan dit gerecht voor elk moment. Deze gado gado is licht, gezond en súper lekker! Uiteraard vinden wij het leuk om onze recepten te maken met een twist. Daarom voegen wij vandaag de Emping Salted van Go-Tan toe als topping! Een heerlijke crunchy notenchips, waardoor jij jouw kommetje echt niet meer kunt weerstaan! Benieuwd geworden? Lees snel verder.
3 manieren om aubergine te bereiden
Dit keer geen vergeten groenten, maar wel een groente waar wij ontzettend fan van zijn: aubergine! Deze paarse beauty is ontzettend veelzijdig en gebruiken wij dan ook het liefst in al onze recepten. Wist je bijvoorbeeld dat, ongeacht de bereidingswijze, deze bron van vezels zich perfect aanpast en smaken en kruiden goed kan opnemen? Vandaag laten we drie manieren zien om aubergine te bereiden. We gaan de aubergine wokken, grillen en maken aubergine tempura. Kijk jij mee?
Harissa aubergine ovenschotel
Harissa is een geweldige smaakmaker, gemaakt van pepers, tomaten en kruiden. In dit ovengerecht komt de zoete en pittige smaak van de harissa perfect tot zijn recht, vooral wanneer het wordt gecombineerd met de verrukkelijke granaatappelpitjes, het zure van de citroen en het frisse van de peterselie! Dit heerlijke recept is afkomstig uit ons eigen e-book ‘Volwaardig Vegan’ en we kunnen je verzekeren dat het een volwaardige maaltijd is waarvan je gaat watertanden! Dus wacht niet langer en ontdek snel hoe je dit smaakvolle gerecht zelf kunt maken. Je zult er geen spijt van krijgen!