De Provençaalse keuken: knoflooksoep met saffraan, salie, zuring en ei
Enza Bom

De Provençaalse keuken: knoflooksoep met saffraan, salie, zuring en ei

woensdag 13 november 2019
De komende tijd bespreken we verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Dit keer is de Provençaalse keuken aan de beurt. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Provence van Alex Jackson. Vandaag delen we het recept voor knoflooksoep met saffraan, salie, zuring en ei. Een rustieke soep die erg kenmerkend is voor de Provençaalse keuken. Simpel maar heerlijk en voedzaam in combinatie met een goed brood. Veel kookplezier!

Ingrediënten
Voor 4 personen
3 l water
2 bollen knoflook, teentjes losgehaald
4 blaadjes salie
zeezout
een snufje saffraan
versgemalen zwarte peper
4 eieren
4 dunne sneden brood, zuurdesem of vergelijkbaar
olijfolie, om te besprenkelen
een handvol zuring of snijbietblad (100 g), in fijne reepjes
40 g Parmezaanse kaas of een andere harde kaas

Bereidingswijze

  1. Schenk het water (of de bouillon) in een pan en voeg de knoflook (behalve een teentje), de blaadjes salie en een snufje zout toe. Breng op hoog vuur aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten zachtjes koken, tot de knoflook zacht is en de bouillon vol en heerlijk smaakt. Prak de teentjes knoflook in de soep om alle smaak eruit te krijgen, schenk de bouillon vervolgens door een zeef en verwijder de geprakte knoflook en de salie. Voeg een snufje saffraan en wat zwarte peper toe, zet terug op het vuur en verwarm nog een paar minuten.

  2. Breek de eieren een voor een in een kommetje en laat in de bouillon glijden. Laat ongeveer 2 minuten zachtjes koken, tot de eieren zacht gepocheerd zijn. Schep de eieren voorzichtig met een schuimspaan uit de bouillon, leg in serveerkommen en zet apart.

  3. Rooster nu het brood. Wrijf elke snede brood in met het apart gehouden teentje knoflook en besprenkel met olijfolie.

  4. Leg in elke kom een snede brood naast het ei. Je kunt de bouillon opnieuw zeven om achtergebleven eiwit eruit te halen als je dat storend vindt. In dat geval raak je ook de saffraan kwijt, wat zonde is.

  5. Breng de bouillon weer aan de kook, breng indien nodig verder op smaak –laatste kans!– en voeg de zuring of de snijbiet toe. De zuring geeft de soep de broodnodige zure smaak, maar als je alleen snijbiet gebruikt, zou ik een scheutje citroensap toevoegen. Kook de blaadjes niet langer dan 10 seconden, anders verliezen ze hun kleur en worden ze een beetje slijmerig.

  6. Schenk de bouillon in de kommen over de eieren en het brood. Rasp de Parmezaanse kaas erover en eet de soep heet.


Wat is jouw favoriete Provençaalse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram! We zijn benieuwd!

Provence
Alex Jackson
Uitgeverij: Good Cook B.V.
ISBN: 9789461432186
Prijs: €25,95

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.