Core Stability & Core Movement
Lieske van der Waals

Core Stability & Core Movement

zaterdag 10 september 2016
Vorige week in dit artikel gingen we in op het begrip Core Awareness zoals we dat geleerd hebben van Patric Booi tijdens de 3-daagse core workshop van Yoga Lab. Vandaag vertellen we jullie meer over Core Stability en Core Movement en brengen we alles wat we geleerd hebben in de praktijk. Aan het einde van dit artikel heb je de basis (in theorie) onder de knie en kan je zelf gaan ontdekken wat yoga voor jou kan betekenen. Een echte starter kit voor de beginnende yoga liefhebber dus!

Nog even terug naar de basis
Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat het woord ‘core’ een hoofdrol speelt in dit artikel. Daarom even in het kort, ‘core’ (vaak wel je centrumkracht genoemd) is veelbesproken en kent veel verschillende opvattingen. Het activeren van core in je lichaam brengt samenhang, stabiliteit, doorstroming, meer energie en mentale scherpte met zich mee. Meestal wordt core gezien als het bewust aanspannen van een aantal spieren in de buikstreek. Dit leidt vaak tot een vermoeiende, afgedwongen houding die niet vol te houden is. Herkenbaar?

Core stability
Met yoga kan je een vorm maken, of een vorm laten ontstaan. Dat laatste biedt mogelijkheden en je hebt hierin een vrije keuze. Een houding met veel kracht staat gelijk aan weinig doorstroming. Hierdoor is de houding een uitdaging en moeilijk vol te houden omdat spieren snel verzuren. De bewegingen achter een krachtige houding zijn namelijk explosief, van korte duur en snel. Daarentegen is een houding waarvoor weinig kracht vereist is veel langer vol te houden. Hierbij verzuren de spieren immers nauwelijks. Door middel van trage bewegingen die vanuit je core ontstaan, is deze houding eigenlijk krachtiger terwijl het minder kracht vraagt van je lichaam. Bij deze houdingen is er sprake van allignment, je gewicht wordt namelijk gedragen door het skelet. Hierin zorgen de houdingsspieren voor stabilisatie waarbij ze fungeren als pilaren waar het skelet op rust. In tegenstelling tot een houding met veel kracht, waarbij de bewegingsspieren het zware werk doen. In yoga wordt er dus gestreefd naar allignment, waardoor er een krachtige vorm kan ontstaan die in een pose die weinig moeite kost en waarbij ontspanning en kracht het resultaat is.

Core Movement
Bewustwording en stabiliteit zijn belangrijke factoren in een pose, die beide van binnenuit komen. Maar hoe gaat het lichaam om met beweging? Wanneer het centrum (core) gaat verhuizen, bereiden de hersenen het lichaam voor om van A naar B te bewegen. De hersenfunctie signaleert een beweging en resulteert in de ‘normale’ manier van bewegen, aldus de voorkeurshouding. De omgeving verzorgt hierin de context, het zelfbeeld de mogelijkheden: waar ga ik naartoe? Ook hier gaat het om het afleren van voorkeurshoudingen en het laten gebeuren van een beweging. Beweeg niet vanuit de ogen, maar vanuit het centrum. Verbanden blijven zien en het core stabiel houden in beweging, resulteert in steunvorming. In yoga verken je namelijk je aanwezigheid tijdens het bewegen naar houdingen. Daar ligt ook het verschil tussen het doen van verschillende houdingen en het laten gebeuren en zoeken naar nieuwe vormen. Die verkenning naar houdingen kunnen gebeuren op de volgende manieren: staand, ondersteboven, voorover en achterover. Deze kunnen variëren met rotatie en balans. Hierin herken je de eindeloos variërende yoga poses ook.

Zelf aan de slag
Tijd om zelf aan de slag te gaan.  Wordt bewust van de omgeving, oriënteer je en ontdek. Beweeg vanuit je core en laat sommige dingen gebeuren zonder focus. Zie waar de beweging je heenbrengt en probeer niet een houding na te doen en deze te forceren, laat het gebeuren. Zie yoga als voorbereiding op het dagelijks leven! Oriënteer je vrij op de wereld. Mocht je meer tips willen of zelf de 3-daagse core workshop willen volgen, neem dan vooral contact op met Yoga Lab. En ik? Nu weet ik ein-de-lijk wat ik aan het doen ben in de yogales. Hoera! Ik heb de cursus ten harte genomen en zou de cursus aan iedereen willen aanraden die meer wil halen uit zijn lichaam. Het begin toch echt bij de basis, de basis van yoga, de basis van beweging: core.

Yogastudio Yoga Lab, Koningsstraat 36 Amsterdam, www.yogalab.nl

Wil jij misschien ook de 3-daagse core workshop volgen bij YogaLab? Of heb je dit al gedaan en wil je jouw ervaring delen? Deel je verhaal met ons in een reactie of via Facebook, Instagram of Twitter, we horen ze heel graag!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.