Proteïne: hoe krijg je genoeg binnen?
Mariëlle van Stek

Proteïne: hoe krijg je genoeg binnen?

dinsdag 15 maart 2016
Als vegetariër is het moeilijk om voldoende natuurlijke proteïne binnen te krijgen. Deze zitten namelijk veel in vlees en vis en daarnaast zijn dierlijke eiwitten, de andere benaming voor proteïne, ook van hogere kwaliteit dan de plantaardige variant. Vegetariërs hebben daarom meer eiwitten nodig. Daarnaast heb je extra eiwitten nodig als je veel sport. Nu ik hard aan het trainen ben voor de marathon, is het lastig om aan mijn proteïnes te komen. Proteïnesupplementen slikken is een optie, maar het op een natuurlijke manier binnenkrijgen via mijn voeding vind ik toch fijner. Ik ben nu gestuit op een nieuw tussendoortje wat hierbij helpt: de proteïnebar van Pulsin. Deze deel ik graag met jullie!

Waarom heb je proteïne nodig?
Per dag heb je ongeveer 1 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht nodig. Als vegetariër, en al helemaal als sporter, heb je er nog meer nodig. Proteïne heb je hard nodig, want geen spierkracht zonder eiwitten! Deze zorgen er namelijk voor dat er nieuwe cellen kunnen worden aangemaakt en je spieren na een zware training kunnen herstellen. Als je er te weinig van binnenkrijgt, gaat je lichaam de spiercellen waar je zo hard voor hebt getraind verbranden, en dat is natuurlijk precies het tegenovergestelde van wat we willen. Dit geldt overigens niet alleen voor sporters, iedereen heeft natuurlijk een paar spierballen nodig. Daarnaast zijn eiwitten ook van belang voor je stofwisseling, immuunsysteem, verschillende orgaanfuncties en de aanmaak van enzymen en hormonen. Essentieel dus!

Vega eiwitbronnen
Er zijn gelukkig genoeg verschillende eiwitbronnen die geschikt zijn voor vegetariërs. Door deze in je dagelijks dieet op te nemen kan je genoeg eiwitten op een natuurlijke manier binnen krijgen. Denk aan eieren, yoghurt, quinoa, noten als amandelen of walnoten (ongebrand), linzen en bonen, maar ook veel groenten! Spinazie, broccoli, boerenkool, bloemkool en champignons bevatten zelfs een hoger gehalte aan eiwit dan verschillende soorten vlees. Als laatste is ook zeewier een duurzame bron van hoogwaardige eiwitten.

Pulsin proteïnebars
Zoals ik al zei, zorg ik er liever voor dat ik eiwitten via mijn dagelijkse voeding binnenkrijg dan via supplementen. Nu ben ik op een tussendoortje gestuit dat me helpt om dat extra beetje proteïne binnen te krijgen. Ik ontdekte deze eiwitrijke snack tijdens de lancering van de nieuwe wholefoods van Albert Heijn! Het gaat om de proteïnerepen van het Engelse merk Pulsin. Deze zijn natuurlijk, met een hoog gehalte noten en bevatten maar liefst 12 tot 13 gram eiwitten (en ongeveer 235-250 calorieën) per reep, voornamelijk verkregen uit erwten en rijst. Ze zijn veganistisch en vrij van geraffineerde suikers, soja, zuivel en gluten. Ook zitten er geen genetisch gemodificeerde ingrediënten in, heel fijn!

Drie smaken: Peanut, Vanilla Choc en Mint Choc
De repen zijn smeuïg en vooral de Maple & Peanut en Vanilla Choc Chip hebben een lekkere, subtiele smaak. Het is beslist geen straf om deze proteïne repen te eten, eigenlijk is het gewoon een lekker tussendoortje! Nadeel is wel dat je er een beetje een droge mond aan overhoudt, maar met een flesje water ernaast is het een perfecte combinatie voor na het sporten.

Maple & Peanut
Deze reep is voornamelijk gemaakt op basis van 30% pinda's, proteïne uit erwten en cacaoboter. De pinda’s proef je goed terug en de maple syrup is heel subtiel. De reep is dan ook zeker niet te zoet en toch een traktatie.

Vanilla Choc Chip
Amandelen en cashewboter vormen de basis van deze reep, aangevuld met proteïne uit erwten, chocolate chips en agave nectar. Bij het openmaken zie je de stukjes chocolade echt zitten, zoals het een chocolade chip cookie betaamt. Fijne combinatie van vanille, amandelen en chocolade.

Mint Choc
Deze reep doet me volledig denken aan After Eight! Niet mijn persoonlijke favoriet, maar voor de After Eight lovers echt thuiskomen. De reep is gemaakt op basis van cashews, proteïne uit bruine rijst en erwten, chocolate chips en pepermuntolie. En deze laatste doet z'n werk! Vanaf de geur tot en met de laatste  hap. Voor de liefhebber!


De Pulsin proteïnerepen zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn, De Tuinen en binnenkort bij de Etos en kosten € 1,99 per stuk. Voor meer informatie kijk op de website van Pulsin.

Ben jij benieuwd geworden naar dit product? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

1 Reacties

Hallo Mariëlle, wanneer je te weinig koolhydraten binnen krijgt, gaat het lichaam de aminozuren van lichaamseiwitten in spieren en lever gebruiken voor het maken van glucose van de hersenen. Dus niet bij het te weinig binnen krijgen van eiwitten. Het probleem bij vegetariërs (waarvan ik er ook één ben ;-) ) is dat we niet eiwitten binnen krijgen met een hoge kwaliteit. Niet alle essentiële aminozuren (kan ons lichaam niet zelf aanmaken, moeten we binnen krijgen via voeding) zitten in plantaardige eiwitten (wel in dierlijke eiwitten). In plantaardige eiwitten zit vaak een "limiterend' aminozuur, eigenlijk een afwezige die roet in het eten gooit. Om de eiwitten voor het lichaam te maken heeft deze alle benodigde aminozuren nodig. Vegetariërs kunnen eenvoudig in hun eiwitbehoefte voorzien door het combineren van verschillende plantaardige eiwitbronnen, zoals bijvoorbeeld het eten van rijst met bonen of pindakaas op volkorenbrood. Door deze combinaties te maken, komen zij toch aan al hun essentiële aminozuren. Wel klopt het dat vegetariërs wel snel een tekort aan eiwitten kunnen krijgen en dan is een extraatje op zijn tijd niet zo verkeerd, het ligt er dan wel aan of je veganist, vegetariër of plant-based eet. Eet je bijvoorbeeld wel eieren en kaas is dit risico een stuk lager. Wat een leuke website zeg! En mochten jullie vragen hebben over voeding en vegetariër/veganist zijn, stel ze gerust! Marjon

12:15 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.