...

10 verrassende gezondheidsvoordelen van jackfruit

door | 7 nov 2018 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Ons artikel over jackfruit is al tijden een van onze meest gelezen artikelen. Hoogtijd dus om jullie er meer over te vertellen! Jackfruit past in tal van gerechten en is een heel goede vervanger voor vlees. Precies om die reden gebruiken steeds meer mensen de vrucht om mee te koken. Bovendien is jackfruit ook nog heel goed voor je gezondheid. We zetten tien gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje!

1. Boordevol voedingsstoffen
Jackfruit zit vol voedingstoffen. De vrucht bevat vrijwel alle vitamines en mineralen die we nodig hebben voor een goede gezondheid. Die krijg je allemaal binnen, terwijl jij geniet van een lekker gerecht met deze vrucht, zoals pulled jackfruit in steamed buns.

2. Goed voor je darmen
Jackfruit is behoorlijk rijk aan vezels, die goed zijn voor je darmen en spijsvertering. Doordat het vruchtvlees op gehakt lijkt, kun je de vrucht goed als vleesvervanger gebruiken. Bij het eten ervan werk je dus meteen aan de gezondheid van je darmen. Dat is mooi meegenomen!

3. Sterke botten
Doordat jackfruit rijk is aan magnesium, kan de vrucht helpen bij de opname van calcium. Net als calcium draagt magnesium bij aan sterke botten. Het zou zelfs botverlies kunnen helpen voorkomen.

4. Vriendelijk voor je gewicht
Net als de meeste fruitsoorten, bestaat jackfruit voor het overgrote deel uit koolhydraten. Die zijn niet al te best voor je gewicht. Eiwitten en vetten daarentegen wel – en laten die nou net ook in jackfruit zitten. Voor een fruitsoort is de aanwezigheid van eiwitten en vetten uniek. Jackfruit is daarmee vriendelijker voor je gewicht dan fruitsoorten zoals appels en mango’s. De vrucht zou daarom prima kunnen passen in een koolhydraatarm dieet.

5. Helpt je suikerspiegel in balans te houden
De vezels en eiwitten in jackfruit vertragen de opname van suikers uit de vrucht. Op deze manier blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook de flavonoïden in jackfruit dragen daar trouwens aan bij. Dat is zowel goed nieuws voor je lijn als voor je gezondheid.

6. Goed voor de weerstand
Heb je wel eens gemerkt dat je minder snel verkouden bent na het eten van jackfruit? De vrucht bevat namelijk de weerstandvitamines A en C. Ben je al verkouden, dan zorgen deze vitamines ervoor dat je er sneller vanaf bent!

7. Gezond bloed
Jackfruit zit vol vitamines en mineralen die nodig zijn voor de bloedvorming. Bovendien bevat de vrucht ijzer, dat eveneens bijdraagt aan gezond bloed.

8. Goed voor je hart
Jackfruit is gunstig voor je hart door de aanwezigheid van een aantal vitamines en mineralen. Kalium en vitamine C laten je bloeddruk dalen en bètacarotenen brengen je cholesterol naar beneden. Ook de vitamine B6 in jackfruit doet een duit in het zakje, want dat helpt samen met andere B-vitamines om het homocysteïneniveau in je bloed te verlagen. Ook dat is goed voor je hart.

9. Ondersteunt een gezonde schildklier
Jackfruit zit vol koper, dat je schildklier helpt bij de aanmaak en opname van schildklierhormonen. Door jackfruit te eten, werk je dus aan een gezonde schildklier.

10. Gezonde huid
Jackfruit werkt zuiverend op de huid en ondersteunt de aanmaak van collageen. Dit eiwit geeft de huid structuur en zorgt voor stevigheid. Er zijn zelfs aanwijzingen dat jackfruit het huidverouderingsproces kan vertragen. Nóg een reden om de vrucht vaker klaar te maken!

Had jij al van jackfruit als vleesvervanger gehoord? Of heb jij er een gerecht mee gemaakt? Laat ons dan jouw reactie zien in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Bronnen
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1930/2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437120
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21789865
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1541-4337.2012.00210.x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4009199/

Dank aan Shutterstock van de foto van jackfruit, genomen door Angelina Pilarinos. Je downloadt de foto hier. 

 

Summary
10 verrassende gezondheidsvoordelen van jackfruit
Article Name
10 verrassende gezondheidsvoordelen van jackfruit
Description
Jackfruit past in tal van gerechten en is een heel goede vervanger voor vlees. Bovendien is jackfruit ook nog heel goed voor je gezondheid. Lees het hier!
Author
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

7 Reacties

 1. Rina

  Ik mis eiwit/proteïnen in jackfruit. En dat wil je toch bij een vleesvervanger?

  Antwoord
  • Daniëlle van Kampen

   Hi Rina,

   Het klopt dat jackfruit een lage hoeveelheid proteïne bevat en in dat opzicht geen aanvulling is op je dagelijkse behoefte aan eiwitten. Des al niette min heeft jackfruit veel andere gezondheidvoordelen en is het zeker een mooie toevoeging aan je voeding. Voor extra eiwitten of proteïne zou je wat extra peulvruchten kunnen toevoegen aan je maaltijd.

   Groetjes,
   Daniëlle

   Antwoord
 2. Liesbeth

  Een heerlijke nassie gemaakt met jack fruit en zwarte rijst. Zalige vlees vervanger.

  Antwoord
 3. Marc

  Komop beste mensen, wees wel eerlijk over de beperkingen van deze hype. Het voldoet juist absoluut niet als vleesvervanger. Zie bv. artikelen Voedingscentrum en Volkskrant. Simpelweg googlen op Jackfruit.

  Antwoord
 4. J.A. Volkers

  Waar kan je die dingen kopen?

  Antwoord
  • Isabel Boerdam

   Van Upton Natural’s bij Albert Heijn, maar ook bij Ekoplaza/Natuurwinkel.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt