Afval scheiden: hoe doe je dat?
Isabel Boerdam

Afval scheiden: hoe doe je dat?

dinsdag 14 maart 2017
Bij De Hippe Vegetariër zijn we ons enorm bewust van de impact van vleesconsumptie op mens, dier en milieu. Door te kiezen voor vegetarisch eten proberen wij ons steentje bij te dragen, maar er zijn meer dingen die we kunnen doen die stiekem helemaal niet zo ingewikkeld zijn! Neem afval bijvoorbeeld. Die enorme bergen afval zijn enorm schadelijk voor het milieu! Ooit van de plasticsoep in de oceaan gehoord? LET'S CLEAN IT UP! Samen met Brabantia zetten wij ons in en proberen beter om te gaan met ons afval. Doe je mee?


Afval in Nederland
In Nederland produceren we bijna 500 kilo aan huishoudelijk afval per persoon per jaar. Dit is gelukkig minder dan 10 jaar geleden, maar het is nog steeds te veel. Want afvalverwerking kost veel grondstoffen en energie, en dit gaan ten kostte van het milieu. Anders gezegd: gescheiden inleveren van afval spaart grondstoffen en energie uit, en voorkomt veel milieuvervuiling.  En dat kan ook in stijl! Want Brabantia maakt soepele, zachtsluitende pedaalemmers in diverse formaten en verschillende vrolijke kleuren: van pastel tot glossy en metallic. Zo maak je van een last een lust en doe je afval verzamelen opeens met een design eyecatcher in huis.


Doelstelling voor 2020
De helft van het huishoudelijk afval wordt in Nederland gescheiden ingezameld, aldus de cijfers van Milieu Centraal. Maar van de andere helft van het afval dat via de vuilniszak of rolcontainer bij het restafval belandt en naar de verbrandingsoven gaat, is nog veel opnieuw te gebruiken! Zonde dus. De Nederlandse beleidsdoelstelling is om in 2020 in totaal 75 procent van het huishoudelijk afval te scheiden, aan de slag dus!

Beginnen met afval vermindering
Voordat ik jullie tips geef om je afval slim en efficient te scheiden, wil ik jullie eerst een paar trucjes leren om afval te verminderen. Eigenlijk allemaal ontzettend logisch en simpel, maar je bespaart er al snel 10% van je afval mee!

  • Verpakkingsvrij kopen: probeer vaker producten verpakkingsvrij te kopen! Ga dus naar de markt, kies voor een grotere maat verpakking als het gaat om houdbare producten (anders moet je ze misschien weggooien) of ga naar een verpakkingsvrije winkel.

  • Gooi geen eten weg: los van het feit dat eten weggooien ontzettend zonde is, levert het ook nog eens extra afval op. Dubbel belastend voor het milieu dus! Probleem daarom slim in te kopen (eerder te weinig dan te veel, je wordt creatief van met restjes koken!) en check goed wat je in huis hebt voordat je naar de supermarkt gaat. Bewaar restjes avondeten voor de lunch, verwerk je oude groenten in een groentepotje of soep en ruik/proef over-de-datum-producten altijd eerst voordat je ze weggooit (vaak kunnen ze nog best!).

  • NEE sticker voor folders: veel reclamefolders ontvangen is niet alleen irritant, maar draagt ook bij aan die enorme stapel afval. Heb je nog geen 'nee-sticker' op je brievenbus voor nutteloze folders en krantjes, maak er dan even werk van! Wil je wel graag de reclamefolders ontvangen? Vaak kan je ze ook online bekijken óf je abonneren op een nieuwsbrief van het bedrijf.

  • Eigen flesje water: ben je net als ik zo'n enorm dorstig persoon? Zorg dan dat je onderweg al-tijd je eigen flesje met water bij je hebt. Die kan je altijd in een café, toilet of kantoor bijvullen en zo hoef je niet iedere keer dat je dorst hebt een nieuw flesje aan te schaffen.

  • Boodschappentas: dit is natuurlijk een goude oude, maar daarom niet minder belangrijk. Neem hem mee, die eigen boodschappentas! Zorg desnoods dat je altijd een klein, opvouwbaar boodschappentasje in je handtas hebt, zo ben je altijd voorbereid als je uit kantoor nog even langs de supermarkt wilt rijden.

  • Voor de moeders: was je luiers. Een kind produceert 22 kilo luierafval per maand. Wasbare luiers zijn tegenwoordig net zo fijn voor jou als voor je kind! Het klinkt misschien verschrikkelijk, maar probeer het op z'n minst een keertje. Het valt echt reuse mee!



Deze kleine maatregelen schelen al zo veel!

Meer afval scheiden
Met de doelstelling om 25% meer afval te scheiden tegen 2020 is het belangrijk om te weten wat je allemaal kunt scheiden en hoe het precies werkt met de afvalverwerking. Wij zochten het voor je uit!

Glas
Glas kan oneindig gerecycled worden. Daarom is belangrijk dat dit in de glasbak wordt gegooid! Al het verpakkingsglas zoals flessen en potten waarin drank, eten maar ook medicijnen in hebben gezeten, mogen daarin. Drinkglazen horen echter weer bij het restafval.

Plastic
Al het verpakkingsplastic, mag in de plastic afvalbak. Hier worden weer nieuwe verpakkingen, maar ook fleecetruien (!) van gemaakt. Plastic tassen, verpakkingen van bijvoorbeeld druiven, plastic drinkpakken en flesjes horen hierbij. Zitten er nog restjes in, dan mag het er niet bij. Ook als er een laagje metaal of aluminium tegenaan zit, zoals bij kauwgom of chipszakken, mag het er niet in.

Papier
Papier kan goed gerecycled worden. Oud papier dat schoon en droog is mag in de papierbak, zoals kranten, papieren verpakkingen en wc-rolletjes. Een enkel nietje of paperclip is geen probleem. Geplastificeerd papier zoals de cover van een glossy kan hier niet bij.

Groente, fruit en tuinafval (GFT)
Van groente, fruit en tuinafval kan compost en biogas worden gemaakt. Schillen (ook van eieren), stronken en snoeiafval mag in de GFT-bak. Een oude krant onderin zorgt ervoor dat het niet gaat plakken.

Metaal en aluminium
Metalen en aluminium verpakkingen zoals drankblikjes, conservenblikken en spuitbussen kunnen inprincipe gewoon in de afvalbak. Deze worden bij de afvalverwerkingscentrale automatisch uit de afvalstapel gehaald. Dat scheelt dus weer!

Restafval
Dingen die vies zijn (restjes bevatten) moeten bij het restafval. Ook verpakkingen die een ander laagje stof bevatten (zoals een chipszak) moeten hierbij. Kattenbakvulling, luiers en en een vieze pizzadoos vallen hier bijvoorbeeld onder.

Sta je met een shampoofles in je handen en weet je het even niet meer? Op de afvalscheidingswijzer vind je een handige tool die je precies vertelt wat je met jouw afval moet doen. Ze hebben ook een app voor android en iphone!

Hoe pak je dit aan?
In de ideale wereld scheid je dus: glas, plastic, papier en GFT. Daarnaast heb je je restafvalbak. Om dit goed te doen, is het handig om verschillende zakken in huis te hebben liggen of plekjes waar je het neerlegt. Dit hoeft helemaal niet veel ruimte in te nemen! Zorg bijvoorbeeld voor een klein vrolijk mini-prullenbakje op je aanrecht waar je je GFT ingooit terwijl je aan het koken bent (voorkomt ook een stikkende prullenbak), stapel je gelezen kranten en tijdschriften (zonder de glossy cover!) op bij de kapstok en zet twee grote boodschappentassen bij je wasmachine waar je al het plastic en glas in gooit. Klaar ben je! Op de website van je gemeente kan je vinden waar de containers voor de verschillende soorten afval staan. Maak eens in de week een afvalritje, en trakteer jezelf daarna op een overheerlijk taartje. Dan valt het wel weer mee toch? :-)

Afval scheiden in stijl!
Ik zei het al: dankbij Brabantia kan afval verzamelen in huis vanaf nu in stijl. De nieuwe newIcon serie pedaalemmers is echt een design item in je huis en bovendien zijn de emmers enorm duurzaam. Ze zijn namelijk voor 40% gemaakt van gerecycled materiaal en na gebruik kan 98% van de pedaalemmer en de verpakking worden hergebruikt. Zelf ben ik bovenal dol op de kleuren, voor ieder wat wils: Passion Red, Almond, Moss Green (die heb ik!), Clay Pink, Daisy Yellow, Briliant Steel, Platinum en Matt Black. Je kan je eigen formaat kiezen, afhankelijk van waarvoor je de pedaalemmer wilt gebruiken: 3, 5, 12, 20 en 30 liter, allemaal met 10 jaar garantie en service. Kijk dit is de mijne:



Last but not least steun je, met elke newIcon pedaalemmer die je koopt, The Ocean Cleanup in hun strijd om plastic afval op te ruimen uit de oceanen. Elke emmer maakt verschil!

Meer weten over The Ocean Cleanup? Dit filmpje vertelt je er alles over:

https://www.youtube.com/watch?v=hn_vzZwVJNY


Ben jij je bewust van de impact van afval op het milieu? Wat doe jij eraan om afval te verminderen, heb je tips voor anderen? Laat het ons weten in een reactie op de website, of met een berichtje op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd naar jouw verhaal!


Dank aan Shutterstock voor de foto van het gescheiden afval

1 Reacties

Ik sta nog altijd te kijken van de hoeveelheid plastic verpakking ook de biosuper in de buurt nog altijd gebruik maakt. Mijn vuilnisbak voor plastic is ook altijd veel gauwer vol dan de andere. Ik wens wel op te merken dat je niet alles kunt blijven recycleren. Er zou ook nagedacht moeten worden over duurzame wijzen van afvalverwerking om te voorkomen dat het niet in het milieu terecht komt.

12:10 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.