Print Friendly, PDF & Email

Brood en beleg. Het is voor mij een eeuwige strijd, al vanaf kinds af aan. Die plakkerige zweetbroodjes in mijn trommeltje op de basisschool, ik vond het verschrikkelijk. Op de middelbare school verruilde ik dit voor ‘astronautenvoedsel’ oftewel allemaal van die verpakte schoolsnacks zoals Snelle Jelle en LU. Hiermee was het zweetprobleem verholpen maar een lekkere lunch was anders. Op de universiteit had ik eindelijk de tijd om thuis te lunchen met lekkere broodjes, maar dat werd afgestraft met steeds krapper zittende broeken. Het was ook nooit goed.

Brood en beleg
Op dit punt aangekomen gooide ik mijn geliefde oude kaas, chocopasta, pindakaas en jam de deur uit en begon een brood-en-beleg-onderzoek. Wat kon ik in hemelsnaam op dat bruin bammetje smeren wat ik lekker vond en gezond was? Ruim een jaar later kan ik als ervaringsdeskundige de volgende lijst verstandige broodbelegjes met je delen:
– Hüttenkäse (halleluja)
– Philadelphia Light, alle smaken
– Slankie smeerkaas
– 20+ kazen (of eventueel 30+)
– Gekookt eitje
– Sandwichspread, alle smaken
– Appelstroop en andere vruchtenstropen
– Halvajam
– Light pindakaas
– Amandelpasta van de natuurwinkel
– Rauwkost: rucola, cherrytomaatjes, komkommer, paprika, wortel, radijs, etc!
– Fruit: aardbeien, peer, wat jij lekker vindt = verwenbroodje!

Creatief zijn
Als je een beetje creatief bent zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zo zijn dips als hummus, tzatziki en baba ghanoush ook heerlijk voor op brood, maar de varianten die in de supermarkt verkocht worden bevatten vaak te veel olijfolie om nog gezond te zijn. Tzatziki kan je heel makkelijk zelf maken met magere yoghurt, knoflook en geraspte, uitgelekte komkommer, super lekker en light!. Ook hummus en baba ghanoush zijn zo bereid met een blikje kikkererwten/geroosterde en gepelde aubergine met citroensap, knoflook, sesamzaadjes en een eetlepel olijfolie. Smulbeleg!

Summary
recipe image
Recipe Name
Broodbeleg
Published On
Average Rating
0.51stargraygraygraygray Based on 4 Review(s)