...

Broodbeleg

door | 8 okt 2013 | Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Brood en beleg. Het is voor mij een eeuwige strijd, al vanaf kinds af aan. Die plakkerige zweetbroodjes in mijn trommeltje op de basisschool, ik vond het verschrikkelijk. Op de middelbare school verruilde ik dit voor ‘astronautenvoedsel’ oftewel allemaal van die verpakte schoolsnacks zoals Snelle Jelle en LU. Hiermee was het zweetprobleem verholpen maar een lekkere lunch was anders. Op de universiteit had ik eindelijk de tijd om thuis te lunchen met lekkere broodjes, maar dat werd afgestraft met steeds krapper zittende broeken. Het was ook nooit goed.

Brood en beleg
Op dit punt aangekomen gooide ik mijn geliefde oude kaas, chocopasta, pindakaas en jam de deur uit en begon een brood-en-beleg-onderzoek. Wat kon ik in hemelsnaam op dat bruin bammetje smeren wat ik lekker vond en gezond was? Ruim een jaar later kan ik als ervaringsdeskundige de volgende lijst verstandige broodbelegjes met je delen:
– Hüttenkäse (halleluja)
– Philadelphia Light, alle smaken
– Slankie smeerkaas
– 20+ kazen (of eventueel 30+)
– Gekookt eitje
– Sandwichspread, alle smaken
– Appelstroop en andere vruchtenstropen
– Halvajam
– Light pindakaas
– Amandelpasta van de natuurwinkel
– Rauwkost: rucola, cherrytomaatjes, komkommer, paprika, wortel, radijs, etc!
– Fruit: aardbeien, peer, wat jij lekker vindt = verwenbroodje!

Creatief zijn
Als je een beetje creatief bent zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zo zijn dips als hummus, tzatziki en baba ghanoush ook heerlijk voor op brood, maar de varianten die in de supermarkt verkocht worden bevatten vaak te veel olijfolie om nog gezond te zijn. Tzatziki kan je heel makkelijk zelf maken met magere yoghurt, knoflook en geraspte, uitgelekte komkommer, super lekker en light!. Ook hummus en baba ghanoush zijn zo bereid met een blikje kikkererwten/geroosterde en gepelde aubergine met citroensap, knoflook, sesamzaadjes en een eetlepel olijfolie. Smulbeleg!

Summary
recipe image
Recipe Name
Broodbeleg
Published On
Average Rating
0.51stargraygraygraygray Based on 4 Review(s)
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

4 Reacties

  1. Heleen

    Avocado (met zongedroogde tomaatjes) ook lekker! En tajine met honing. En, voor als je geld over hebt: hazelnoot-rozijnenpasta van de natuurwinkel en de tonijnsalade van de vegetarische slager!

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Klinkt heerlijk Heleen! Dank voor de broodbeleginspiratie. Ga het gelijk proberen!

      Antwoord
  2. Yvonne

    Hoewel ik geen veganist ben probeer ik toch af en toe zuivle/ kaas en eieren te minderen aangezien voor elke koe/ kip ook een stier/ haantje geboren wordt. Bovendien schijnt zuivel niet echt gezond te zijn. Dan blijft over: fruit (banaan is ook erg lekker) en notensmeersels maar dat plakt zo aan je gehemelte (Of ken jij soorten die dat niet doen? De smaak vind ik nl. wel lekker). Sandwichspread en hummus vind ik erg lekker maar bij het ontbijt nog even niet. Bovendien, knoflook, als je daarna nog zakelijke ontmoetingen hebt… En, niet echt gezond maar wel heel lekker: speculaas.

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Wat leuk Yvonne zo’n uitgebreide brood en beleg reactie! Fruit op brood vind ik inderdaad heerlijk en ook op notenpasta’s ben ik erg gek, al vind ik ze wel altijd duur. Voor het gehemelte-plak-probleem heb ik ook nog geen oplossing gevonden, dus dat neem ik voorlopig maar voor lief. Al is sesampasta (tahin) wel een stuk dunner dus minder plakkerig, maar wel een hele specifieke smaak waar je van moet houden. En inderdaad, niets zo lekker ouderwets als speculaas-brood-taartje op z’n tijd!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt