Je wilt natuurlijk dat je kind in de groei al het goede van eten en drinken binnenkrijgt. Je wordt overspoeld met informatie over eten. Maar wat is nou gezond? Patricia ploeger vertelt ons hier alles over. Zij is online kindervoedingsexpert, diëtist én moeder. In dit artikel geeft ze praktisch advies aan zwangere en jonge ouders over wat gezonde basisvoeding voor kinderen is!
Herkenbare situatie?
Rianne, moeder van Bram, vertelde aan mij: ‘De eerste jaren had ik zoveel vragen over voeding voor mijn kind. Google was mijn beste vriend, maar nergens vond ik een duidelijk antwoord.’
Rogier Hendriks (41) kreeg heel vaag advies: ‘Doe maar wat goed voelt’, ‘Kijk maar wat hij nodig heeft’. De vader van Sem (16 maanden) kon hier weinig mee: ‘Maar ik wéét helemaal niet wat goed voelt.’
Is dit herkenbaar voor jou? Lees dan snel verder!
Gezonde basisvoeding voor een kind van 1 t/m 13 jaar
*Vitamine D: Is je kind in de leeftijd van 1 t/m 3 jaar? Dan heeft je kind extra vitamine D (pil of druppels 10 microgram per dag). **Minimaal de helft volkoren is super!
***In de vorm van notenpasta, anders verslikt je kindje zich misschien.
Varieer met deze voedingsmiddelen
Hoeveelheden per week:
De hoeveelheden zijn van de hoeveelheden zoals ze worden gegeten, met uitzondering van vlees (hier telt het rauwe gewicht, ook als je het bereid eet).
***Niet vaker dan 5 keer per week vlees, waarvan maximaal 3 keer rood vlees.
Wat is een portie?
- Zuivel: schaaltje/glas (150 ml)
- Brood: sneetje (35 gram)
- Aardappel: per stuk (60 gram)
- Peulvruchten: opscheplepel (55-60 gram)
- Ei: per stuk (50 gram)
- Groente: opscheplepel (50 gram)
- Kaas: plak met de kaasschaaf gesneden voor 1 sneetje brood (20 gram), 1 voorgesneden plak (30 gram)
Voorbeelddagmenu voor kinderen in de leeftijd van 1 t/m 13 jaar
*Vitamine D: kinderen in de leeftijd van 1 t/m 3 jaar hebben extra vitamine D nodig in de vorm van een supplement (10 microgram).
Vergeet niet: voldoende drinken is ook belangrijk! Bij ieder eetmoment en tussendoor.
Disclaimer: Deze basisvoeding is voor het gemiddelde kind, dat niet bestaat ;-). Je kunt dit als voorbeeld nemen, maar vaar vooral op je eigen kind. Als ouder bepaal je wat en wanneer je kind eet, je kind mag zelf bepalen hoeveel hij of zij wilt eten van deze basisvoeding.
Meer weten over gezond eten voor je kind?
Kijk eens op Gezond eten voor je kind, hét online community voor (aanstaande) ouders, opgericht door Patricia Ploeger: kindervoedingsexpert, diëtist en moeder. Hier vind je volledige online programma’s met praktisch advies over gezond eten voor je kind: van zwangerschapswens tot tiener. Meer weten? Schrijf je nu in voor de GRATIS 7-daagse kennismaking die start op 14 januari.
Meer weten? Ga naar www.gezondetenvoorjekind.nl voor online programma’s met praktisch advies en vólop inspiratie. En deel vooral met ons jouw tips op de website, Facebook en Instagram. We zijn benieuwd!
Dank aan Shutterstock voor de foto van het meisje met broccoli, gemaakt door Nina Firsova. Je downloadt hem hier.
0 reacties