...

De groene kracht

door | 29 okt 2013 | Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Als echte slaliefhebber eet ik regelmatig salades. Dat is natuurlijk al een zeer gezonde maaltijd, maar zelfs daar kan je nog meer uithalen als je regelmatig de gewone slasoorten afwisselt met  andere groensoorten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen zoals Romeinse sla, rucola, spinazie of boerenkool.

Romeinse sla: vitamine C en cholesterol verlagend
Romeinse sla is een frisse en supergezonde slasoort, die helaas steeds minder makkelijk te krijgen is, maar bij de betere groenteman kan je het zeker proberen. Romeinse sla is zeer rijk aan vitaminen en mineralen: in 100 gram Romeinse sla zit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en K, en een mooie hoeveelheid vitamine C en B1, B2, B6 en 11. Daarnaast bevat Romeinse sla mangaan, kalium, ijzer, aminozuur en proteïne. Dit alles heeft een goede invloed op het cholesterol en diverse hart- en vaatziekten. Tot slot zitten er geen calorieën in Romeinse sla, dus ook voor de dagelijkse voeding is het een zeer verstandige keuze.

Rucola: calorieloos en vitamine K
Rucola is een licht scherp slablad met een walnootachtige smaak en overal te krijgen. Een populaire groente om toe te voegen aan salades of pasta’s. Rucola is een rijke bron van vitaminen, vooral vitamine K. Deze vitamine speelt vooral een belangrijke rol bij de botvorming en bij de preventie van ziekten zoals Alzheimer. Naast vitamine K zit er ook vitamine A, C, B1, B2, B5, B11 en diverse mineralen in zoals ijzer, calcium, mangaan en magnesium. Bovendien zitten er in rucola zeer weinig calorieen maar wel veel voedingsstoffen waardoor rucola dus opnieuw een perfecte keuze is voor je dagelijkse voeding.

Spinazie: foliumzuur (B11) en vitamine A en B
Spinazie is een typische licht bittere groente die barst van de gezonde vitaminen en mineralen. In 200 gram gekookte spinazie zit maar liefst tien keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K en ruim vier keer de aanbevolen dagelijkse hoeveel vitamine A. Tevens zit er een grote hoeveelheid vitamine C, B2, B3, B6, B11 in en een bom aan mineralen zoals mangaan, magnesium, ijzer, calcium en aminozuur. Wel is het hierbij belangrijk dat spinazie vers gegeten wordt, want met de veroudering van de spinazie wordt de voedingswaarde met de dag minder. Volgens wetenschappers is de anti-kankerwerking van spinazie het grootst van alle onderzochte groenten, daarnaast helpt spinazie tegen een grote variëteit aan ziekten waaronder aderverkalking, het afvoeren van gifstoffen en het versterken van het immuunsysteem.

Boerenkool: ijzer, vitamine C en calcium
Sinds kort is boerenkool weer helemaal hip. Restaurants uit het hoogsegment verkopen het als trendy groenten verwerkt in een diversiteit aan gerechten. En dat is niet voor niets want evenals de vorige drie groene groenten zit boerenkool vol vitamine K, A en C, opnieuw vele malen meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Boerenkool bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel van hetzelfde gewicht, meer ijzer dan rundvlees en meer calcium dan een half pak melk. Verder is boerenkool rijk aan vitamine B2, B3, B6, B11, E en de mineralen mangaan, koper, kalium, vezels en proteïne. Dankzij de vele antioxidanten, de ontstekingsremmende stoffen en de glucosinolaten helpt boerenkool bij de preventie van kanker.

Natuurlijk moeten al deze feiten over vitaminen, mineralen en ziektebestrijding met een grote korrel zout genomen worden, maar er kan niet ontkend worden dat verstandige voedselkeuzes een essentieel verschil kunnen maken voor je gezondheid. Deze vier groene groenten leveren daar in ieder geval een waardevolle bijdrage aan, zeker als je bedenkt dat bijvoorbeeld een gewone ijsbergsla niets van dit alles bevat. Qua vitamine en mineralen is deze slasoort onvergelijkbaar met deze groenten en bevat nog geen twee procent van die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Gebruik dus de groene kracht van Romeinse sla, rucola, spinazie en boerenkool! Het geeft je salade extra smaak en structuur en je lichaam een enorme boost. Powerfood!

Summary
recipe image
Recipe Name
De groene kracht
Published On
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt