...

Halleluja Hüttenkäse

door | 24 aug 2013 | Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Haat-liefde met kaas
Ik ben altijd een groot fan geweest van kaas. Zachte geitenkaas met honing, romige buffelmozzarella met verse pesto, pittige parmezaan, Old Amsterdam op brood, gekruimelde feta, de druipende blauwe kaas op het kaasplankje… Mijn inziens werd werkelijk alles lekkerder van kaas en een dag zonder kaas was een dag niet geleefd. Totdat de kaas op mijn heupen bleef plakken, en op mijn buik, bovenbenen en billen en zelfs een lesje BBB daar geen verandering in wist te brengen. Toen heb ik de kaas recht in de ogen moeten kijken en uit mijn dagelijkse voeding verbannen. Het was even wennen en bovenal creatief zijn maar inmiddels smacht ik zelden meer naar kaas. Kaas maakt pasta’s, broodjes en salades zwaar en zorgt voor een aanhoudend vol gevoel en minder energie terwijl je je na een goede berg rauwkost of verse groenten juist fris, fruitig en alert voelt.

Een leven zonder kaas?
Natuurlijk verwen ik mezelf in het weekend of tijdens gezellige etentjes nog steeds af en toe met een ouderwets kaasplankje, maar inmiddels is dat de uitzondering in plaats van de regel en dat maakt dat mijn broeken weer passen… Dus leid ik nu een leven zonder kaas? Ik dacht het niet. Er zijn namelijk varianten van deze verleidelijke vriend die we wel zorgeloos kunnen eten: halleluja Hüttenkäse! Dat is mijn absolute favoriet. Ook wel bekend als Cottage Cheese. Deze rulle witte substantie smaakt super fris en is lekker op een cracker, op een broodje, in een salade, door een pasta, met tomaat, komkommer, rucola of alleen een beetje zout en peper. Ik ken zelfs mensen die vanuit het niets een bakje Hüttenkäse uit hun handtas toveren en puur opeten. Ook smullen.

De feiten op een rijtje
Hüttenkäse (Cottage Cheese) bevat gemiddeld 91 calorieën per 100 gram met 3,2 gram vet. Dit komt dichter in de buurt bij de voedingswaarde van halfvolle kwark dan van andere kazen. Zo bevat 100 gram halfvolle kwark 103 calorieën met 4,6 gram vet (magere kwark bevat er slechts 64 per 100 gram met 0,6 gram vet). Als we dit nu vergelijken met 48+ kaas (Old Amsterdam), 40+ kaas (Edammer), mozzarella, feta of geitenkaas dan zijn de getallen verbazingwekkend:
– 48+ kaas bevat gemiddeld 368 calorieën per 100 gram met 30,4 gram vet.
– 40+ kaas bevat gemiddeld 324 calorieën per 100 gram met 24,4 gram vet.
– Mozzarella bevat gemiddeld 262 calorieën per 100 gram met 18 gram vet.
– Feta bevat gemiddeld 238 calorieën per 100 gram met 18,8 gram vet.
– Geitenkaas bevat gemiddeld 206 calorieën per 100 gram met 16,6 gram vet.
Hüttenkäse bevat dus minder dan de helft van de calorieën van geitenkaas en zelfs meer dan vier keer minder vet. Dan is de vergelijking met magere kwark nog sneller gemaakt.

Andere goede varianten
Naast Hüttenkäse zijn er andere varianten die ook aanzienlijk gezonder zijn dan de ‘gebruikelijke’ kazen. Alle smaken van Philadelphia light zijn heel geschikt om een lekkere sandwich mee te maken evenals de 20+ smeerkaas van Slankie of Goudkuipje. Niets gaat echter boven Hüttenkäse…

Summary
recipe image
Recipe Name
Halleluja Hüttenkäse
Published On
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 12 Review(s)
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt