Print Friendly, PDF & Email
2.9/5 - (42 stemmen)

De meeste van ons drinken elke dag koffie. Eerlijk is eerlijk: ik eigenlijk pas sinds sinds een paar jaar. Een superlekkere amandelmelk-cappuccino per dag, het liefst precies om 11:00. That’s it. Maar sta je wel eens stil bij dat kopje koffie? Weet je hoe de koffiebes groeit en tot koffie gemaakt wordt? Ik tot voor kort niet. Dus tijd voor een kleine koffieles, wedden dat hij straks nog lekkerder smaakt!

De reis van koffiebes tot kopje
De afgelopen maanden heb ik van Nespresso veel geleerd over de reis van koffiebes tot kopje. Dat verhaal begint al bij de oorsprong van de koffie. Koffie groeit op veel plekken ter wereld en zowel de grond als de hoogte en het klimaat hebben grote invloed op de smaak van de uiteindelijke koffie. Zo smaakt koffie uit Colombia wijnachtig, terwijl koffie uit Kenya citrusachtig smaakt en koffie uit India kruidig. Dit heeft alles te maken met de zonuren, de wind, maar ook de omgeving en wat daar nog meer groeit. Groeit de koffieboom naast een sinaasappelplantage? Dan kan je rekenen om een fruitigere smaak. Echt een product van moeder natuur dus.

Handgeplukte koffiebessen
Aan een koffieplant vind je zowel bloesem, als groene (onrijpe) bessen, halfrijpe bessen en mooie rode rijpe bessen. Om de hoogste kwaliteit koffie te kunnen bieden, is het belangrijk om de koffiebes te oogsten als deze precies rijp genoeg is. Daarom kiest Nespresso ervoor om de rijpe bessen handmatig te plukken, zodat er geen onrijpe of halfrijpe bessen worden meegenomen in het proces. Die worden na het plukken namelijk nooit meer rijp en dit kan de smaak van de hele ‘badge’ beïnvloeden. Op deze manier worden de struiken op de koffieplantage soms tot wel acht keer geplukt om de bessen steeds op het juiste moment eruit te halen. Puur mensenwerk wat met veel liefde en aandacht gebeurt.

Van koffiebes tot koffieboon
In een koffiebes zitten twee koffiebonen. Deze koffiebonen bevinden zich in het hart van de geoogste koffiebessen. Als de bessen geplukt zijn worden de bessen met de hand gewassen om de pulp te verwijderen. Met de kracht en reiniging van stilstaand en stromend water wordt de boon geweekt en ontdaan van het vruchtvlees en het kleverige omhulsel. Na het wassen krijgen de koffiebonen een zonnebad van enkele weken, waarin ze drogen tot het perfecte vochtgehalte is bereikt voor het beste eindresultaat. Wat je nu overhoudt is de gedroogde koffieboon zoals we deze kennen. Klaar om gemaald te worden, waarna jij van je koffie kan genieten!

Deze foto is gemaakt door Sacha de Boer tijdens haar reis van koffiebes tot kopje in Colombia. Samen met Nespresso brengt ze het koffieproces in beeld door middel van foto’s en een documentaire over de koffieproductie in Colombia. Nieuwsgierig? Bekijk alles op De Boer & de boer.

Ben jij een koffie drinker? Wist je dit of heb je iets nieuws gelezen? We horen je verhaal graag! Laat het ons weten in een reactie op dit artikel of via Facebook, Twitter of Instagram.

Summary
Hoe wordt koffie gemaakt?
Article Name
Hoe wordt koffie gemaakt?