Print Friendly, PDF & Email

Met heel veel plezier stel ik een nieuwe gastblogger aan jullie voor, en een enorm inspirerende foodie! Mijn lieve Amerikaanse vriendin Hilary ademt gezond eten en weet er stiekem nog veel meer van dan ik. Ze is een echte voedsel nerd met heel veel kennis en een holistische kijk op eten en koken. Ze experimenteert naar hartenlust en laat ze zich graag beïnvloeden door de Mexicaanse, Japanse en Koreaanse keuken. De komende weken gaat ze ons van de minder favoriete groenten laten houden door haar liefdevolle recepten. Vandaag stelt ze zichzelf voor!

Bewust eten
Bewust eten betekent voor mij dat ik voornamelijk plantaardige voeding en onbewerkte producten eet: ik creëer mijn gerechten het liefst helemaal zelf. Ik houd erg van de zogenaamde pan-global keuken en ben vooral geïnteresseerd in Mexicaanse, Japanse en Koreaanse invloeden en het inmaken en fermenteren van voedsel. Gematigdheid is mijn ethos, eigenlijk als het gaat om bijna alles. Ik probeer dus niet “door te slaan” en zoveel mogelijk gevarieerd en plantaardig te eten. Waar ik wel sterk op let is het eten van weinig zuivel en geen niet-gefermenteerde sojaproducten, oftewel geen sojamelk en weinig tofu. Deze producten blokkeren de opname van belangrijke voedingsstoffen en veroorzaken op die manier een hormonale instabiliteit. Af en toe geniet ik wel van een ethisch verantwoord dierlijk product zoals eieren of biologische vis.

Sustainable Development
Ik heb een Bachelordiploma in Sustainable Development van Harvard University, waar ik ook als onderzoeksassistent heb gewerkt. Tijdens mijn studie focuste ik vooral op factoren die ons voedselsysteem in gevaar brengen. Dat betekent dat ik veel waarde hecht aan de herkomst van ons eten en dat ik een academische kijk heb op alles dat met voeding te maken heeft. Ik vind het interessant om de historische, culturele, antropologische en zelfs economische invloeden die van belang zijn als het gaat om voedsel te bestuderen. Kort gezegd ben ik eigenlijk een beetje een voedsel nerd.

Flow. Cook. Eat. Repeat.
Graag vertel ik je iets meer over de ‘Flow’ methode die mij inspireert. Je kunt namelijk kennismaken met je eigen ritme en balans door het proces van koken, ingrediënten en je lichaam met elkaar te verbinden. De Flow methode helpt je hierbij. Met Flow bedoel ik een prettige gemoedstoestand waarin je diep gefocust bent. Dit gevoel is bijna meditatief te noemen, maar tegelijkertijd ben je juist heel erg wakker en alert. Alle stemmetjes in je hoofd verdwijnen naar de achtergrond. Als je hier geoefend in bent, bereik je deze staat steeds natuurlijker. Het is een constructieve staat waarin je je gelukkig en voldaan voelt. Dit gevoel kun je vinden in de meest simpele dingen, maar vooral in activiteiten die een duidelijk doel hebben. Voor mij is dat koken.

Cook
Koken is geweldig. Het is een proces, alchemie en wetenschap tegelijk. Het is kunst en magie. Het is vriendelijkheid, het is liefde en voeding. Het is familie, voornamelijk vrouwelijk en toch ook mannelijk. Het wordt overgedragen van generatie op generatie, het is historisch en toch modern. Het is vriendschap en eenzaamheid. Het is feestelijk en schaars. Het is een routine, werelds, afgemeten en toch verrassend, creatief, slordig en imperfect. Het helpt je bij het ophalen van herinneringen en creëert tegelijkertijd nieuwe herinneringen. Het is een reis door de tijd, over grenzen heen. Het is eeuwenoud en toch heel nieuw, elke keer wanneer we de keuken instappen met nieuwe verse ingrediënten en intenties.

Eat
Eten is broodnodig en leuk tegelijkertijd. Het is een van mijn grootste hobby’s. Door eten heb ik geleerd om in contact te komen met mijn eigen lichaam en gezondheid. Door te eten leg ik verbindingen met anderen: voeden, samen eten, lachen, van elkaar houden en magen vullen, eten is het allemaal. Mijn doel is om je te laten nadenken over hoe jíj eet door middel van deze holistische filosofie en om je te helpen je één te voelen met het proces, de ceremonie en de schoonheid rondom dit ene ding dat we allemaal moeten doen: eten, een prachtige noodzaak in het leven. Ik hoop dat je veel voldoening haalt uit eten in goed gezelschap, zelfs als je in je eentje eet. Niet elke maaltijd is spectaculair. Toch is eten altijd een geschenk waar we dankbaar voor moeten zijn. Dankbaarheid verandert je hele mentaliteit.

Repeat
Oefening baart kunst. Wanneer je iets iedere dag oefent, zal je er vanzelf beter in worden. Koken, gezondheid en ‘flow’ zijn vormen van spirituele fitness. Net zoals fysieke fitness, kun je niet verwachten dat je een sterke core krijgt wanneer je maar één sit-up per week doet. Ik zeg niet dat je iedere dag moet koken, maar er zijn veel verschillende manieren om contact te maken met het proces, je voeding en jezelf. Ga met mij mee op reis! Ik help je graag.

Wil je meer lezen van Hilary? Kijk dan op haar blog Hilary Eats of volg Hilary op Facebook of Instagram.

12745767_965681353517088_322507079916545437_n

Summary
Inspirerende foodie: Hilary Metcalfe
Article Name
Inspirerende foodie: Hilary Metcalfe