Print Friendly, PDF & Email
3/5 - (2 stemmen)

Je voeding kan invloed hebben op hoe je je voelt! Een goed dieet zorgt er voor dat je minder pieken en dalen in je humeur hebt. Maar hoe werkt dat precies? Frecious legt het je uit!

Wat je eet, heeft invloed op hoe je je voelt
Heb je een vervelende dag achter de rug? Duik dan de keuken in en maak een gezonde maaltijd: die kan er namelijk voor zorgen dat je je zo weer goed voelt. Dat komt doordat bepaald voedsel belangrijke componenten bevat voor de aanmaak van krachtige stofjes in de hersenen. Die chemicaliën noemen we neurotransmitters en die hebben invloed op onder andere je humeur, de kwaliteit van je slaap en hoe goed je presteert tijdens het sporten. Die neurotransmitters zijn dus belangrijke jongens.

Serotonine
Serotonine is een belangrijke neurotransmitter en komt vrij na het eten van koolhydraten. Serotonine zorgt ervoor dat je je goed voelt. Het maakt je kalmer en minder neerslachtig. Belangrijk is om complexe koolhydraten (die voorkomen in granen, groenten en bonen) te eten en niet de simpele koolhydraten (zoals koekjes en snoep).

Dopamine en norepinephrine
Dopamine en norepinephrine komen vrij na het eten van eiwitten (melkproducten). Deze twee chemicaliën werken nauw samen om je energieniveau op pijl te krijgen (of te houden) en maken je alerter.

Eet regelmatig
Wie zich goed wil voelen, moet er voor zorgen dat z’n bloedsuiker redelijk gelijk blijft. Een te hoge of een te lage bloedsuikerspiegel kan namelijk onder andere voor een plotseling wisselend humeur zorgen. Voeding zoals snoep, koek, chips en cake laat je bloedsuikerspiegel ineens omhoog schieten en vaak crasht ‘ie dan ook zo weer. Dat is niet bevorderlijk voor je humeur: je gaat dan eigenlijk richting een te hoge bloedsuikerspiegel. Andersom ga je richting een te lage bloedsuikerspiegel als je heel lang niks eet, bijvoorbeeld wanneer je aan het diëten bent. Door regelmatig te eten, voorkom je dit.

Van deze voedingsmiddelen voel je je gelukkig:

Bronnen van eiwit
– Bonen
– Noten
– Eieren
– Yoghurt
– Bonen
– Boerenkool
– Noten
– Quinoa

Bronnen van complexe koolhydraten
– Volkoren brood
– Havermout
– Bonen
– Amarant
– Quinoa
– Zoete aardappelen

Je kunt dus eigenlijk je humeur in eigen handen nemen. Goed nieuws, niet?

Let jij op je voeding met betrekking tot je humeur? Laat het ons dan weten op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de vrouw. Je downloadt de foto hier!

Summary
Kan voeding je gelukkiger maken?
Article Name
Kan voeding je gelukkiger maken?
Description
Je voeding kan invloed hebben op hoe je je voelt! Een goed dieet zorgt er voor dat je minder pieken en dalen in je humeur hebt. Maar hoe werkt dat precies?
Author