Print Friendly, PDF & Email
3/5 - (4 stemmen)

Bewust genieten. Dat is een van de belangrijkste focuspunten van De Hippe Vegetariër. We zijn altijd op zoek naar vegetarische of plantaardige alternatieven. Wij houden van een romige soep of curry, maar dat kan ook plantaardig! Vervang de room eens door kokosmelk. Kokosmelk in de curry kennen we allemaal, maar je kunt er nog veel meer creatieve dingen mee doen! Bovendien heeft Fair Trade Original zelfs biologische kokosmelk. Dat is pas echt bewust genieten.

Geniet met mate
Zoals voor bijna alle etenswaren, geldt ook voor kokosmelk: geniet met mate. Kokosmelk heeft een hoog vetpercentage, waardoor het niet erg gezond is als je er teveel van neemt. Gelukkig kun je er prima van genieten als je dit bewust doet. Een half blikje toevoegen aan een curry kan prima! Ook andere producten van de kokos kun je verwerken in gerecht. Je kunt kokosolie gebruiken om in te bakken, kokosvlees eten en kokoswater drinken. Daarnaast wordt er dus kokosmelk gemaakt van het vruchtvlees gemengd met het kokoswater.

Kokosmelk
Kokosmelk wordt gemaakt door het geraspte, witte vruchtvlees van een rijpe kokosnoot te vermengen met stoom en te kneden. Door dit mengsel daarna te persen, ontstaat er kokosroom. De resterende kokospulp mengen ze nogmaals met stoom, het vocht dat er daarna uitkomt is minder dik en noem je kokosmelk. De room van de eerste persing wordt vermengd met de melk van de tweede persing zodat het eindproduct een mooie en constante dikte heeft.

Creatieve toepassingen
Met kokosmelk kan je veel meer dan je denkt! Een veelgebruikte toepassing is kokosmelk gebruiken in een Thaise curry. De kokosmelk zorgt ervoor dat de pittige smaak van de curry verzacht wordt, en bovendien geeft de kokos zelf de curry een bijzondere lichtzoete smaak. Ook kan je de kokosmelk gebruiken om je rijst in te koken, heerlijk voor een toetje, maar ook als een verrassende variant in je salade bijvoorbeeld. Je kan je havermout koken in kokosmelk, kokosmelk toevoegen aan je roereitje, gebruiken in je koffie of mee-blenden in je groene smoothie – allemaal veganistisch en lactosevrij! Tot slot kan je het geweldig gebruiken als een variant voor slagroom in ijs én – dat vond ik persoonlijk echt een ontdekking – als je het blikje kokosmelk een nacht in de koelkast zet dan scheidt het water zich van de room en kan je de volgende dag zo de kokosroom eraf scheppen en gebruiken als slagroom! O ja, en je kan kokosmelk heel goed invriezen, bijvoorbeeld in ijsblokjes voor handige mini-porties, dus je hoeft nooit iets te verspillen.

Biologische kokosmelk van Fair Trade Original
Bijzonder is dat Fair Trade Original vorige maand voor het eerst kokosmelk introduceerde die niet alleen fairtrade is, maar ook nog eens biologisch! De biologische kokosmelk wordt van begin tot eind geproduceerd in Sri Lanka. De kokosnootboeren werken volgens strenge milieuregels om goed voor de bodem en de kokospalmen te zorgen. Zo gebruiken ze natuurlijke mest van hun koeien en maken compost van rijststro en bladeren. Na de pluk wordt de bast van de kokosnoten gehaald. Vervolgens gaan de kokosnoten naar de verwerkingsfabriek. Binnen een paar uur zitten ze geperst en al in blik, bijna net zo vers als verse kokosnoten. Vanwege die secure werkwijze mag de kokosmelk biologisch heten. Deze bio fairtrade kokosmelk is nu in een groen blikje te vinden in de Albert Heijn, met een mooi formaat van 270 milliliter. Ideaal in gebruik, want zelf vind ik de standaard blikjes altijd net iets te groot om in een keer te gebruiken. Proef jij het verschil?

Ben jij benieuwd geworden naar deze fairtrade biologische kokosmelk? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Instagram of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

Summary
Kokosmelk: biologisch en veelzijdig
Article Name
Kokosmelk: biologisch en veelzijdig
Description
Kokosmelk is een uniek product: plantaardig en erg veelzijdig. Fair Trade Original verkoopt zelfs biologische kokosmelk! Lees hier meer over kokosmelk.
Author