Dianne (25) lijdt aan de ziekte MS, een heftige ziekte waarbij je steeds meer achteruit gaat. Met een streng dieet probeerde ze haar klachten te beperken door haar lichaam met voeding zo gezond mogelijk te houden. Haar verhaal lees je hier. 

De ziekte
“In het najaar van 2013 werd ik gediagnosticeerd met Multiple Sclerose (MS). Dit is een neurologische aandoening. Hierbij kunnen willekeurige ontstekingen in de hersenen problemen veroorzaken in het doorgeven van signalen naar de rest van het lichaam. In het begin had ik vrij weinig last van mijn MS. Echter, op den duur kreeg ik steeds meer last van beperkingen. Met name vermoeidheid speelde bij mij een grote rol, maar ook kreeg ik steeds meer last van loopklachten. In het najaar van 2016 had ik zelfs een rollator nodig, omdat lopen steeds zwaarder begon te worden.”

Het dieet
“Eind 2016 begon ik met een streng dieet. Ik hoopte hiermee mijn symptomen te kunnen beperken en tegelijkertijd mijn lichaam van optimale voeding te voorzien. Mijn dieet was zoveel mogelijk rauw, veganistisch, glutenvrij en biologisch. Echter, omdat het lastig is om ineens raw vegan te worden, waren er enkele uitzonderingen. Eén daarvan was het toevoegen van gekookte granen, zoals bijvoorbeeld gierst, boekweit en zwarte rijst, aan mijn salades. Naast het aanpassen van mijn voeding, begon ik ook met sporten en met het volgen van een alternatieve geneeswijze (biofotonen therapie).”

Het resultaat
“De resultaten waren fantastisch! We weten het allemaal eigenlijk wel: het eten van veel verse groente en fruit is belangrijk voor je gezondheid. Echter, wanneer je zo strict een dieet volgt dat uit bijna niets anders bestaat dan groente en fruit, dan ga je het verschil al snel merken. Ik kreeg meer energie, kon beter lopen en er waren een aantal fysieke klachten die als sneeuw voor de zon verdwenen. Zo werd mijn huid minder droog en ik had geen oorontstekingen meer. Een groot voordeel van het eten van zoveel verse producten is het feit dat je meteen heel veel extra vocht binnenkrijgt. En ook dat is iets wat we eigenlijk allemaal al wel weten: staying hydrated is erg belangrijk!”

De nadelen
“Na een aantal maanden dit dieet gevolgd te hebben, ontdekte ik dat ik tekorten had opgelopen, wat op zijn beurt weer een nadelig effect had op mijn gezondheid. Hiermee wil ik niet zeggen dat een veganistisch dieet per definitie tekorten oplevert; er zijn genoeg voorbeelden te vinden van mensen die zich helemaal prima voelen wanneer ze bijvoorbeeld een rauw veganistisch dieet volgen. Echter, elk lichaam is anders, en zo ontstonden er in mijn lichaam enkele tekorten waardoor ik extra supplementen moet nemen en mijn dieet iets heb moeten aanpassen.”

Conclusie
“In het afgelopen half jaar heb ik vooral mogen ervaren wat voor effect bepaalde voeding op mijn eigen lichaam heeft. Daarnaast heb ik veel gelezen over voeding, maar op het internet staat veel tegenstrijdige informatie. De belangrijkste conclusies die ik heb kunnen trekken, en waar elk dieet en elke lifestyle het eigenlijk wel over eens is, zijn dingen die we eigenlijk al wel weten: 1) eet veel groente en fruit, 2) drink genoeg water, 3) beweeg. Over allerlei andere zaken, zoals zuivel, bonen, zetmelen, etcetera, zijn de meningen erg verdeeld.”

Tips
“Ik kan je in ieder geval aanraden om een keer een strict dieet te volgen, bijvoorbeeld voor een week of een maand. Simpelweg om te kijken wat het met je lichaam doet en hoe je je erbij voelt. Ik heb zelf het idee dat ik, door mijn ervaring met een streng dieet, veel bewuster om ga met voeding en wat ik wel of niet in mijn lichaam wil stoppen. Echter, ik ben geen specialist. Probeer vooral naar je intuïtie te luisteren. Vaak geeft je lichaam namelijk zelf al aan wat het nodig heeft. Mocht je het niet meer weten, dan raad ik je aan om een keer naar een (natuur)diëtist te gaan. Over een maand heb ik zelf een afspraak om te zien op welke manier ik mijn huidige voedingspatroon zo goed mogelijk kan aanpassen.”

Meer over Dianne
Wil je meer weten over Dianne? Op www.dianneslife.nl vind je meer blogs over mijn voeding, mijn MS en nog veel meer.

Wat vond jij van het verhaal van Dianne? Of heb je zelf zo’n bijzonder verhaal? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt de foto hier. 

Summary
MS en voeding: het belang van een goed dieet bij ziekte
Article Name
MS en voeding: het belang van een goed dieet bij ziekte
Description
Dianne (25) lijdt aan de ziekte MS, een heftige ziekte waarbij je steeds meer achteruit gaat. Met een streng dieet probeerde ze haar klachten te beperken door haar lichaam met voeding zo gezond mogelijk te houden. Haar verhaal lees je hier. 
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!