Omega 3 ook voor vegans
Lauretta Baarends

Omega 3 ook voor vegans

maandag 29 januari 2024
Bij Omega 3 denk ik aan vette vis, en dat ze het in de boter stoppen omdat het goed voor je is. Omega 3-vetzuren beschermen namelijk tegen hart- en vaatziekten en passen daarom goed in je dagelijkse, gezonde dieet. Maar wat is het en doet het dan precies, dat het zo goed voor je is? Dat ga ik je uitleggen aan de hand van vegan Omega 3 van Arctic Blue.

Onverzadigde vetzuren
Omega 3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit is het goede soort vet, in tegenstelling tot verzadigde vetten waar onder andere je aderen van dichtslibben. Je hebt Omega 3-vetten dus nodig; ze zijn zelfs essentieel: je lichaam kan ze dus zelf niet maken.. Het regelmatig binnenkrijgen hiervan is dus belangrijk!

Omega-3 vetzuren
Er zijn meerdere Omega-3 vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), het belangrijkste Omega-3 vetzuur. ALA is een plantaardig Omega 3-vetzuur, EPA en DHA zit in vis en in plantaardige algen. ALA doet niets en is alleen een bouwsteen voor de werkzame EPA en DHA. EPA kan uit ALA en uit DHA worden aangemaakt, dus als vegetariër met een gezond eetpatroon kan je hier voldoende van binnenkrijgen. Denk hierbij aan lijnzaadolie, avocado en walnoten, allen een goede bron van Omega-3 ALA. ALA in DHA omzetten gaat echter lastiger, zeker bij een minder goede leefstijl als je teveel Omega-6 binnenkrijgt via bewerkt voedsel. Het is van belang dat je Omega-3 en Omega-6 in balans zijn. In je lichaam is meestal veel meer Omega-6 aanwezig, waardoor je cellen zich gaan afsluiten. Hierdoor neem je minder makkelijk voedingsstoffen op, maar worden afvalstoffen ook minder makkelijk weggevoerd en kan je sluimerontstekingen krijgen. Doordat je lichaam hier tegen moet vechten, waardoor je heel erg moe kan worden. Een goede balans en niet teveel bewerkt voedsel is dus belangrijk! Een goede bron van Omega-3 DHA is dus belangrijk en algenolie bevat veel DHA.

Goed voor je gezondheid en vetverbranding
Gezonde Omega-3 vetten helpen juist lichaamsvet te verbranden. Omega-3 speelt namelijk een rol bij de vetstofwisseling. Onder invloed van voldoende Omega-3 verhoogt je metabolisme en wordt verbranding van slechte (opgeslagen) vetten gestimuleerd. Onderzoekers denken dat dit komt door een verbeterde hormoonbalans en een verbeterde bloedsuikerspiegel (betere werking van insuline). Verder heeft het ook een positief effect op andere aspecten van de gezondheid:

  • Verkleint het risico op hart- en vaatziekten en verlaagt je bloeddruk.

  • Het tegengaan van bepaalde gevallen van gedragsstoornissen en depressie. Wist je bijvoorbeeld dat in Nederlandse gevangenissen visolie aan sommige gevangenen verstrekt wordt?

  • Hersenen en ogen: DHA is een belangrijke bouwstof voor je hersenen en ogen. Je hebt dit dus nodig voor het goed functioneren van je hersenen en een goed gezichtsvermogen.

  • Slapen: een lager DHA niveau wordt in verband gebracht met slaapapneu en minder snel in slaap vallen. Door hier genoeg van binnen te krijgen, kan je je slaap verbeteren.

  • Ontstekingen: we hebben ontstekingen nodig om infecties tegen te gaan, maar soms duren deze erg lang. Omega 3 kan hierbij helpen.

  • Menstruatiepijn: fijn voor de vrouwen onder ons. Omega 3 kan menstruatiepijn verminderen. Een supplement kan zelfs beter werken dan ibuprofen!

  • Goede huid: Omega-3 verbetert verschillende dermatologische problemen zoals eczeem, huidontsteking, acne en haaruitval omdat het een bouwstof voor je huid, die er voor zorgt dat je een zachte, soepele en rimpelvrije huid kan hebben en goed is voor de juiste vocht- en vetbalans. Altijd fijn!


Algenolie is dus een plantaardige bron van Omega-3 DHA en direct actief in je lichaam. Algen zitten namelijk vol met Omega 3. Hiervoor konden alleen vissen DHA aanmaken door de algen te eten, maar nu is het gelukt om deze direct uit de algen te halen en in de capsules te verwerken. Vegetariërs en veganisten kunnen dus hiermee ook genoeg Omega-3 binnenkrijgen!

Heb jij ook moeite om genoeg aan Omega 3 binnen te krijgen? En heb je verandering gemerkt toen je hier op ging letten? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of met een berichtje via Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

20 Reacties

Ik slik al jaren de vegan algen omega-3 capsules. Eerst deze van Testa (https://testa-omega3.com/nl/product/dha-epa-omega-3-algenolie-capsules/) maar sinds vorig jaar die van Plent (https://www.plent.nl/plantforcer-omega-3-vegan-epa-dha-120-softgels/) omdat de dosering hoger is en de prijs gunstiger. En ik kan beamen dat de omega-3 echt helpt bij de geclaimde voordelen.

16:38 02 februari 2024

ik ben wel benieuwd, fijn dat het vegetarisch product is. kan het mij helpen om meer energie en beter in mijn vel te komen zitten? Zou het graag eerst uit willen proberen voor ik het koop. hoe maak ik kans op een gratis proef pakket?

12:13 19 januari 2024

Hi Brigitte, Leuk dat je geïnteresseerd bent in de Omega 3 suppletie! Helaas is de actie voor het gratis proefpakket verlopen, dus ik zal je hierin moeten teleurstellen. De Omega 3 kan een ondersteundende werking hebben op jouw gezondheid en is ter toevoeging op een dagelijks en gezond dieet. Natuurlijk spelen er altijd meerderen factoren waarom je wat minder energiek kan voelen en is enkel het slikken van Omega 3 waarschijnlijk niet de oplossing. Aan te raden als je al langere tijd laag in je energie zit om een dokter te raadplegen. Groetjes, Daniëlle

12:13 19 januari 2024

Ik wil deze vega uitvoering graag proberen. Kan in de winkel eea niet vinden. Algen zijn de toekomst?

12:13 19 januari 2024

Bedankt voor al jullie mooie reacties! We zijn heel erg blij dat er een vegan oplossing voor jullie nu is. Gefeliciteerd Sabine, Kiki en Mandy met het Arctic Blue pakketje!

12:13 19 januari 2024

Dank! Blij mee!

12:13 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.