Print Friendly, PDF & Email

Zeewier is ontzettend gezond! De alg is een ideale vleesvervanger door de grote hoeveelheid ijzer en eiwit dat er in zit. Bovendien schaadt het de natuur niet, omdat zeewier in overvloed is en daarom een duurzaam alternatief is. Maar waarom is zeewier dan zo goed? Frecious legt het voor je uit.

5 miljoen euro is niet niks. Valt al die ophef goed te praten?

Het kabinet heeft in april besloten maar liefst 5 miljoen te stoppen in de Nederlandse zeewierteelt. En dat is nodig, want als straks al onze fossiele brandstoffen op zijn, moeten we op zoek naar een alternatieve energievoorziening. De oplossing zou in zeewier kunnen zitten. Daarnaast zijn algen ook nog eens enorm voedzaam: ze zitten bomvol antioxidanten. Maar er zijn nog veel meer voordelen! Hierbij een paar op een rijtje:

Zeewier kan je schildklier helpen beter te functioneren
In zeewier zit van nature veel jodium. Je schildklier is verantwoordelijk voor onder andere je metabolisme, ookwel je stofwisseling genoemd. Het orgaan heeft een flinke lading jodium nodig om goed te kunnen functioneren. Jodiumtekort is een groot wereldwijd probleem. Wie te weinig jodium binnenkrijgt, kan zich moe voelen, een droge huid hebben, vergeetachtig zijn of aankomen.

Zeewier is goed voor je hart
Je bloedvaten hebben onder andere omega 3 nodig om zonder al te hoge druk je bloed te kunnen laten doorstromen. Zeewier bevat omega 3, dat helpt tegen hart- en vaatziekten. Sommige dierstudies tonen aan dat de polysachariden (een soort koolhydraat) in zeewier wellicht slecht cholesterol tegen zouden gaan.

Zeewier is goed voor je spijsvertering
Het is zelfs zo goed voor je spijsvertering, dat bakkers het binnenkort misschien wel door witbrood gaan malen om er meer vezels in te stoppen. Wetenschappers hebben alginate onderzocht; een substantie in bruin zeewier, en zagen dat het je darmslijmvlies sterker maakt (en dus je darmwand beschermt), je spijsvertering vertraagt (en dus voel je je langer vol) en ervoor zorgde dat voedsel z’n energie langzamer afgaf (en dus heeft het een laag GI-gehalte, wat goed is).

Zeewier als snack
De meest voorkomende zeewieren zijn rood, groen en bruin. Wat we het meeste eten zijn bruine wieren, namelijk wakame en kelp en het rode nori (jep, dat van de sushi). Het ene wier is het andere niet, dus ze bevatten ook allemaal andere voedingsstoffen. Om daarvan te profiteren hoef je natuurlijk niet iedere dag zeewier te gaan eten, maar af en toe is zeker een aanrader. Probeer nori eens als vervanger voor een bakje chips ’s avonds. Of strooi het in grofgehakte vorm over je Aziatische avonddiner! Ook in onze smoothie Extreme Green proberen: daarin zit ook zeewier verwerkt.

Zelf zeewiersnacks maken is makkelijk en heel snel. Je ziet het in deze tutorial!

Eet jij wel eens zeewier? Hoe verwerk jij dat in je voedingspatroon? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

 

Summary
Zeewier: officieel het eten van de toekomst
Article Name
Zeewier: officieel het eten van de toekomst
Description
Zeewier is ontzettend gezond! De alg is een ideale vleesvervanger door de grote hoeveelheid ijzer en eiwit dat er in zit. Bovendien schaadt het de natuur niet, omdat zeewier in overvloed is en daarom een duurzaam alternatief is. Maar waarom is zeewier dan zo goed? Frecious legt het voor je uit.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!