
Voeding
Lekker in je vel zitten, fit de dag beginnen, energie hebben om al je werkzaamheden te volbrengen, rust in je hoofd zodat je stress kunt vermijden en positief gestemd zijn om uitdagingen en problemen het hoofd te bieden. Willen we dat niet allemaal? Aandacht voor voeding, sport en mindfulness helpen je hierbij, maar dat is niet het enige. Een goed glas wijn of koud biertje op zaterdagavond en een bak chocolade-ijs of chips eten met vrienden is minstens net zo belangrijk. Het gaat om de balans en om de juiste keuzes maken. In deze rubriek helpen we je op weg met slimme eettips en weetjes, om in je dagelijkse voedingspatroon slimme keuzes te maken. Het minderen van je suikerinname, bewust omgaan met koolhydraten, aandacht voor je eiwit-inname en gebruik van goede vetten – het helpt je op weg naar een sterk, energiek en slank lichaam. En geloof ons: de juiste keuzes maken kan ook lekker en gemakkelijk zijn, want genieten van eten hoort er wat ons betreft bij!
Zijn dadels gezond?
Dadels zijn heerlijke zoete smaakmakers, maar zijn ze ook gezond? In dit artikel, geschreven door onze gastbloggers van Puur Figuur, duiken we in de voordelen én een aandachtspunt van dadels. Waar is deze natuurlijke zoetigheid allemaal goed voor?
Scholen testen warme lunches vol groenten
Basisscholen Noord-Limburg testen warme schoollunches vol groenten, kopte een artikel vorige maand. De ambitie is om op termijn álle kinderen in Nederland te voorzien van een warme, groenterijke lunch op school. Zo krijgen alle kinderen een gezonde maaltijd en leren ze over gezond eten. “Zo belangrijk vind ik dat. Mijn promotie gaat dan ook bijna vanzelf.” De aandacht voor gezonde voeding bij jongeren lijkt de laatste tijd toe te nemen. Zo verscheen er onlangs een artikel in de krant waarin een kinderarts opriep om kinderen gezonder te laten eten. “Want anders moeten wij ze straks een nieuwe lever geven.” Een duidelijke en prangende boodschap.
Tapioca: wat is het?
Of je nu een gepassioneerde foodie bent of gewoon op zoek bent naar gezonde alternatieven, tapioca is een glutenvrij ingrediënt dat je absoluut moet leren kennen! Het wordt al eeuwenlang gebruikt in verschillende keukens over de hele wereld en biedt een scala aan culinaire mogelijkheden. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de wereld van tapioca, van de oorsprong en het productieproces tot de vele gezondheidsvoordelen van dit veelzijdige zetmeelrijke product. Lees snel verder om meer te weten over tapioca!
Plantaardige vervanger voor vlees: peulvruchten
Een vegetarische leefstijl kan hartstikke gezond zijn, en zelfs voordelen hebben voor de gezondheid. Toch lijkt het soms lastig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt en kunnen er tekorten ontstaan. Je hebt het vast vaker gehoord als je al lang vegetarisch eet: let op je eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B12. Deze voedingsstoffen komen namelijk vooral voor in dierlijke producten. Er zijn gelukkig een heleboel manieren om tóch alles binnen te krijgen via vegetarische voedingsbronnen en te eten volgens een gezond en gevarieerd voedingspatroon. In dit artikel bespreken we peulvruchten als aanvulling op een vegetarisch dieet!
Ontdek en proef uit het bos
De dagen worden korter, het weer wordt koeler en de kleuren van de natuur veranderen langzaam naar warme tinten. Het is herfst, een seizoen dat bekend staat om haar schoonheid. Een geweldige manier om van dit seizoen te genieten is door een herfstwandeling te maken in het bos. Maar waarom beperken we ons tot alleen wandelen? Ga deze herfst op pad om jezelf onder te dompelen in de wonderen van het bos. Denk aan dennenappels, kastanjes, en nog veel meer lekkers. Lees snel verder om te weten wat het bos allemaal te bieden heeft!
5 redenen waarom je je ontbijt beter niet kunt overslaan
Ontbijt is de meest overgeslagen maaltijd van de dag. Zonde! Want met een gezond ontbijt kun je jouw dag meteen goed beginnen. Het doet bijvoorbeeld veel goeds voor je energielevel, stoelgang en denkvermogen! Lees snel verder als je benieuwd bent naar onze 5 redenen waarom je je ontbijt beter niet kunt overslaan.
Jackfruit: De tropische vrucht die omgetoverd kan worden tot vleesvervanger
Hebben jullie wel eens jackfruit gebruikt als vleesvervanger? Dit product wordt steeds populairder, en wij snappen wel waarom! Jackfruit is een tropische vrucht die omgetoverd kan worden tot een geweldige duurzame vleesvervanger. Je kan jackfrit puur gebruiken, maar tegenwoordig wordt jackfruit ook gebruikt als basis voor de ontwikkeling van vleesvervangers, zoals bij de producten van Rootzz of Nature. Ben je benieuwd naar de voordelen van jackfruit als basis voor vleesvervangers? Lees er meer over in dit artikel!
Bewuster leren eten, hoe doe je dat?
Je komt vermoeid na een lange dag eindelijk thuis van werk. Voordat je het doorhebt heb je meer gegeten dan je van plan was. Je gaat naar de bioscoop en bestelt een bak popcorn. Vervolgens is de bak popcorn al op voordat de film is begonnen. Je hebt een brunch met jouw familie en verlaat de brunch met een propvol gevoel. Herken jij jezelf hierin en wil je hier iets aan doen? Lees dan snel dit artikel van onze gastblogger Claire Orth over hoe jij bewuster kan zijn van wat jij eet.
10 tips om gezonder te eten
Veel mensen willen gezonder eten, maar in de praktijk blijkt dat soms best lastig te zijn. Daarom geven onze gastblogger van Puur Figuur je in dit artikel 10 tips om makkelijk gezonder te eten. Lees snel verder!
Een dag vegan eten, hoe doe je dat?
Vandaag is het Eet Geen Dierendag. Een betere dag om één dag vegan eten de norm te maken bestaat bijna niet! Om je vandaag een beetje op weg te helpen delen wij een paar plantaardige recepten met je! Van ontbijt, tot aan lunch en diner! Je komt vandaag niks tekort. Wie daag jij uit?
10 voorspellingen voor de toekomst van vegetarisch eten
Af en toe nadenken over de toekomst is iets wat wij wel eens doen. Terwijl we ons steeds bewuster worden van de impact van voeding op onze gezondheid en het milieu, verschuift de focus steeds meer naar plantaardige alternatieven. Hoe zou de vegetarische wereld er over tien jaar uit zijn? We lieten onze gedachten eens dwalen en kwamen uit op de volgende 10 voorspellingen voor vegetarisch eten. Lees jij mee?
De veranderingen in de vegetarische wereld
Zoals je hebt kunnen lezen bestaan wij deze maand 10 jaar. Dat wil zeggen dat wij de vegetarische markt al 10 jaar nauw volgen en elke ontwikkeling meemaken. Het is geweldig om te zien hoe de vegetarische wereld in de afgelopen 10 jaar een ware revolutie heeft doorgemaakt! Mensen worden steeds bewuster van hun voedingskeuzes en de impact ervan op onze gezondheid, het milieu en het welzijn van dieren. Laten we eens kijken naar enkele van de opvallende veranderingen en ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden.
Eten volgens je cyclus
De vrouwelijke cyclus is een complex, maar prachtig ritme dat elke vrouw maandelijks doorgaat. Het begrijpen van de vier verschillende fasen van deze cyclus kan je helpen om beter inzicht te krijgen in je lichaam en je voedingsbehoeften. Door bewust te eten en je voeding aan te passen aan elke fase, kun je je energie verhogen, je stemming stabiliseren en je algehele welzijn verbeteren. lees snel verder en verken de vier fasen van de cyclus en ontdek wat je het beste kunt eten tijdens elk van hen.
Culinair historicus Charlotte Kleyn: “Ik wil lezers inspireren met vegetarische recepten”
Charlotte Kleyn is culinair historicus en schrijver. Zo schrijft ze o.a. voor Het Parool en Trouw. Ook is ze conservator van de Gastronomische Collecties bij Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Eten staat voor haar op nummer een. Niet zo vreemd, want Charlotte is opgegroeid in een gezin met veel aandacht voor voeding. Met culinair journalist Onno Kleyn als vader. “Eten verbindt en heeft zoveel aspecten. Het opent deuren.”
Ontdek alles over de verschillende vormen pasta
Pasta, pasta, pasta – het ultieme comfort food waar we allemaal zo dol op zijn! Of je nu een carb-liefhebber bent of gewoon graag lekker eet, pasta is een veelzijdig ingrediënt dat je smaakpapillen keer op keer laat juichen. Dus, vandaag nemen we jullie mee in de wereld van pasta en ontdekken we de verschillende vormen van deze heerlijke deegwaren.
Vega & sporter: alle voedingsstoffen
Als je vegetarisch eet moet je opletten dat je alle juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Hierover schreven we in dit artikel. Als je vegetarisch eet en een fanatieke sporter bent, dan is dat nog even iets ingewikkelder! Voedingsdeskundige Patricia Ploeger zet voor je op een rijtje waar je op moet letten in je eetpatroon als je vegetariër bent en (top)sport beoefent.
Het belang van gezonde voeding in de moderne tijd
Zie jij door de bomen het bos niet meer als het gaat om het maken van gezonde voedingskeuzes? Of ben je verdwaald geraakt tussen de dropveters, blokjes chocolade en blikjes fris? Het is niet zo vreemd als je worstelt met het aanhouden van een gezond voedingspatroon. In de moderne tijd wordt het ons vaak lastig gemaakt. In deze blog leer je waarom het van belang is om gezonde voedingskeuzes te maken.
Zo gezond is lijnzaad
In dit artikel zetten we weer eens een voedingsmiddel in de schijnwerpers: lijnzaad. Zaden zitten vol voedingsstoffen en lijnzaad is zeker geen uitzondering. Wat kunnen deze zaadjes allemaal betekenen voor je gezondheid? Onze gastblogger van Puur Figuur zochten het voor je uit. Hier vind je 6 belangrijke voordelen op een rij.
Voordelen van lokaal eten
Ben jij al eens naar een landwinkel geweest of haal jij je eieren rechtstreeks bij een boer? Al een paar jaar neemt de populariteit van het gebruiken van lokale producten in maaltijden toe. Die stijging in populariteit is niet zonder reden! Lokale producten hebben ten opzichte van geïmporteerde producten uit de supermarkt vele voordelen. Lokaal kopen is goed voor jezelf, maar ook nog eens voor de natuur. Daarom hebben wij onderzocht wat de voordelen zijn van het gebruik van lokale producten.
REVIEW: Lekker afvallen met minder koolhydraten Vega
‘Lekker afvallen met minder koolhydraten Vega’ van Angela Zamboni bewijst dat koolhydraatarm eten prima vegetarisch kan. Met zes weekmenu’s en 100+ smaakvolle recepten biedt dit boek een uitstekende basis voor vegetariërs en iedereen die gezonde koolhydraatarme gerechten wil zonder vlees of vis. Angela legt uit hoe je op een gezonde manier koolhydraten vervangt door eiwitten en goede vetten, met volwaardige en verse producten. Ontdek handige tricks, family proof tips en de beste vleesvervangers. Na het behalen van je streefgewicht kan dit boek je ook helpen bij een koolhydraatbeperkte leefstijl. Een must-have voor een nieuwe manier van eten!
Minder suiker eten? Deze 7 tips maken het makkelijker
Vandaag is de ‘Week zonder suiker’ van start gegaan en daarom vertelt onze gastblogger van Puur Figuur je alles over hoe te minderen met suiker. Wil jij minder suiker eten, maar heb je enorme trek in zoetigheid? Suiker heeft een verslavend effect. Minderen met suiker kan daardoor knap lastig zijn, maar zeker niet onmogelijk. Deze 7 tips maken het makkelijker voor je om suiker te laten staan.
Goede plantaardige bronnen van vitamine A
Worteltjes eten voor gezonde ogen? Dat klopt echt. Wortels zijn namelijk een goede bron van provitamine A. En vitamine A hebben je ogen hard nodig om gezond te blijven. Waar is deze vitamine nog meer goed voor? En wat zijn goede plantaardige bronnen? Onze gastblogger van Puur Figuur zetten het vandaag voor je op een rij.
Tips om alcoholvrij te genieten
Het wordt weer lekker weer en dat betekend dat we steeds meer op het terras te vinden zijn. Het is natuurlijk erg gezellig om daarbij een lekker alcoholisch drankje te drinken. Voor veel mensen is alcohol drinken namelijk een manier om te ontspannen en plezier te hebben. Helaas kan overmatig drinken ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en jouw sociale en professionele leven beïnvloeden. Als je overweegt te stoppen met drinken of je alcoholgebruik te verminderen, is dit artikel wat voor jou! Je leest hier waarom het goed is om te minderen of stoppen met drinken, en geven we je een aantal tips om alcoholvrij te kunnen genieten!
Productentest: zomerse vegetarische salades van Albert Heijn
Zodra de zon begint te stralen en de temperaturen omhoog schieten, snakken we naar salades die perfect passen bij de zomerse vibe. Dus besloten wij de nieuwste toevoegingen aan het assortiment van Albert Heijn eens grondig te testen: drie verrukkelijke, zomerse vegetarische salades. Of je nu op zoek bent naar een voedzame maaltijdsalade voor een snelle lunch of een kleine salade om te delen tijdens de aankomende parkborrels, deze gloednieuwe opties hebben voor ieder wat wils. In dit artikel nemen we je mee op een smaakavontuur terwijl we de kwaliteit, smaak en draagbaarheid van deze salades onder de loep nemen. Maak je klaar om je smaakpapillen te verwennen met de verrassend frisse en overheerlijke combinaties die Albert Heijn te bieden heeft!
De relatie tussen stress en voeding
Wist jij dat stress ook te maken kan hebben met de balans van je lichaam? Als je een tekort aan vitamines en mineralen hebt, krijg je meer last van stress. Dit komt omdat je biochemie verstoord raakt. En laat het daar nu net allemaal om draaien als je last hebt van stress! Stress wordt vaak gezien als een psychisch probleem, maar het is ook een heel lichamelijke reactie op gevaar. De oplossing is dichterbij dan je denkt en is soms heel simpel: eet genoeg groenten en fruit!
Alles over fermenteren
Fermentatie is een eeuwenoud proces waarbij micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om voedsel te maken. Door het fermentatieproces worden de eigenschappen van voedsel veranderd en ontstaan er nieuwe smaken. Fermentatie werd in het verleden veel gebruikt als methode om voedsel te bewaren. Tegenwoordig is fermenteren erg populair vanwege de gezondheidsvoordelen. In dit artikel bespreken we alles over fermentatie, lees snel verder als je hier nieuwsgierig naar bent!
Biologische groenten – wat maakt het verschil?
Het is een feit dat groenten gezond zijn. Groenten zitten namelijk boordevol vitaminen, mineralen en andere essentiële bouwstoffen. Echter is er een groot verschil tussen biologische groenten en niet-biologische groenten. Misschien heb je wel een gehoord van de termen bespoten en onbespoten, keurmerken en bestrijdingsmiddelen. De voor- en nadelen van biologische groenten verschillen namelijk enorm ten opzichte van niet-biologische groenten. In dit artikel lees je de belangrijkste verschillen tussen biologische en niet-biologische groenten.
Hoe op een gezonde manier glutenvrij eten?
Gluten: voor velen een boosdoener. Of je nu coeliakie hebt, intolerant bent voor gluten, of simpelweg ervoor kiest om glutenvrij te eten, het kan een uitdaging zijn om glutenvrij te eten. Gluten zitten vaak verborgen in voedingsmiddelen waar je het niet verwacht, terwijl veel glutenvrije producten vol zitten met toegevoegde suikers en zout. Als je niet oppast, kan het zelfs leiden tot een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Daarom hebben we onderzocht hoe je op een gezonde manier glutenvrij kunt eten.
Alles over calcium
Nederland heeft de grootste calciuminname ter wereld, op IJsland na (Balk et al., 2017). Toch hebben we een hoge prevalentie van botontkalking, zo’n half miljoen Nederlanders in 2018 was hiermee bekend bij de huisarts (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu, 2019). Dit is opvallend omdat calcium over het algemeen bekend staat als bevorderend voor sterke botten. In deze blogpost gaat Desiré van der Kruk verder in op de factoren die calciumopname beïnvloeden, de functie van calcium in het lichaam en welke voedingsmiddelen je het beste kunt eten voor een adequate inname.
De gezondheidsvoordelen van asperges
Morgen is de officiële laatste dag van het aspergeseizoen. Om deze periode af te sluiten, leek het ons gepast om wat te schrijven over het witte goud. Onze gastblogger Marjolein Pubben is dol op asperges, dus een kans om de gezondheidsvoordelen van asperges uit te zoeken kon zij natuurlijk niet laten schieten. In deze blog heeft zij de vitamines en mineralen in asperges voor je op een rijtje gezet en als afsluiting deelt zij ook graag haar favoriete asperge gerecht met jullie!
HELP! Wat is nu een duurzame eet keuze?
De wereld van duurzaamheid is ongelofelijk ingewikkeld. Je hebt te maken met CO2-uitstoot en landgebruik, en dit alles bepaalt de impact van ons eten op het milieu. Hoe doe je het nu goed? We weten dat vlees een enorme impact heeft op het milieu, maar waar moet je nog meer rekening mee houden? Wat is bijvoorbeeld de milieu-impact van zuivel, of noten, of groenten? Wij helpen je om een beter beeld te krijgen van de foodprint van jouw dagelijkse eten.
Amarant: wat is het?
Misschien ben je amarant wel eens tegengekomen in de supermarkt. In de Zonnatura Rozemarijn & zeezout maïswafels bijvoorbeeld! Of in kleine zakjes, waarin de amarant de vorm heeft van kleine korrels. In steeds meer recepten zien wij dit ingrediënt terug, maar wat is het eigenlijk en wat kan je ermee? Wij zochten het voor je uit!
Hoe overleef je sociale situaties als je vegetarisch eet?
Misschien heb je de keuze gemaakt om vaker plantaardig te eten. Goed bezig! Helaas kan het zijn dat je hier niet altijd even steunende reacties op ontvangt, of stoor je je eraan dat er veel dierlijke producten worden gegeten in jouw omgeving. De sociale druk die jouw omgeving op je uitoefent kan best een barrière vormen in de overstap naar een plantaardig(er) voedingspatroon. In dit artikel delen wij daarom vier tips over hoe je met deze situatie om kunt gaan!