
Gezondheid
Ayurveda: lunchen per dosha
Na alle informatie over Ayurveda en de drie verschillende dosha’s Vata, Pitta en Kapha met hun voeding- en leefstijladviezen, ga ik nu concreter in op de vraag: hoe kan ik mijn eetpatroon afstemmen op mijn dosha? Door voorbeeldrecepten voor ontbijt, lunch en diner laat ik zien hoe je door middel van een maaltijd en het gebruik van kruiden je constitutie weer in evenwicht brengt. We gaan verder met de lunch! Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag in de Ayurveda.
Ayurveda: ontbijten per dosha
Na alle informatie over Ayurveda en de drie verschillende dosha’s Vata, Pitta en Kapha met hun voeding- en leefstijladviezen, ga ik nu concreter in op de vraag: hoe kan ik mijn eetpatroon afstemmen op mijn dosha? Door voorbeeldrecepten voor ontbijt, lunch en diner laat ik zien hoe je door middel van een maaltijd en het gebruik van kruiden je constitutie weer in evenwicht brengt. We beginnen bij het ontbijt!
Weten van (h)eerlijk eten
In het kookboek Weten van (h)eerlijk eten laat Rineke Dijkinga, orthomoleculair en natuurgeneeskundige, zien hoe wij door middel van eten onze gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Want gezondheid is niet iets wat je overkomt, je kunt er actief aan werken. Dus neem verantwoordelijkheid voor je voeding en word bewust gezond! […]
The Athletic Club: sporten zoals we gebouwd zijn
Amsterdam is een bijzondere sportclub rijker: The Athletic Club. Een Gym & Health Club waar getraind wordt in de puurste vorm, zoals ons lichaam gebouwd is. Geen krachtapparaten of gewichten heffen in onnatuurlijke posities, nee, werken met je lichaam als ultieme machine. Want het dragen van je eigen gewicht is de basis voor de opbouw van kracht en vitaliteit. Klinkt logisch? Zeker weten! […]
Ayurveda: de introductie
Ayurveda, opgebouwd uit Ayur (leven) en Veda (kunst), is een levenswijze die het welzijn van mensen en hun gezondheid wil verbeteren. Het is een 5000 jaar oude Indiase, natuurlijke wijsheid die ernaar streeft in het dagelijks bestaan in harmonie met de natuurwetten te leven. Het is een preventieve geneeswijze die je leert om in balans te zijn, waardoor je het beste uit jezelf kan halen en kan aansturen op een lang, gelukkig en gezond leven. […]
Trager methode: laatste les
Dit is de laatste les van de Trager Methode. Nu we het hele lichaam gehad hebben en je op meerdere manieren de vijf principes gebruikt hebt, hoop ik dat het je iets oplevert in het dagelijks leven. Dan is het tijd om het los te laten en te denken: so what?! […]
Trager methode: benen
Vandaag besteedt Jessie Kuipers met de vijf principes van de Trager Methode aandacht aan de benen om ons lichaamsbewustzijn te vergroten, beter in contact te komen met ons gevoel en een ontspannen staat van zijn te bereiken. […]
Ik ben een planteneter, net als jij!
Boele Ytsma probeert ons in het inspirerende boek Ik ben een planteneter, net als jij op luchtige en openhartige wijze te overtuigen van de kracht van groene voeding. Als ervaringsdeskundige vertelt hij hoe zijn nieuwe levensstijl zorgde voor een betere gezondheid, meer energie en een passie voor het leven. Dat willen we toch allemaal? […]
Trager methode: rug
Vandaag besteedt Jessie Kuipers met de vijf principes van de Trager Methode aandacht aan de rug om ons lichaamsbewustzijn te vergroten, beter in contact te komen met ons gevoel en een ontspannen staat van zijn te bereiken. […]
Het Nieuwe Lopen
Volgende week start in Amsterdam Het Nieuwe Lopen, een hardloopmethode waarmee (beginnende) hardlopers leren hoe ze blessurevrij en gemotiveerd hun conditie kunnen verbeteren. De cursussen zijn ontwikkeld door ervaren hardlooptrainer Rogier Rümke en speciaal gericht op recreatieve lopers. De cursist leert naast verantwoord hardlopen ook wat er in het lichaam gebeurt tijdens het lopen. Dat helpt het eeuwige blessureleed te voorkomen en, als dat zich onverhoopt toch voordoet, in bijna alle gevallen door te lopen tijdens het genezingsproces. […]
Trager methode: borst en buik
Vandaag besteedt Jessie Kuipers met de Trager Methode aandacht aan de buik en de borst om ons lichaamsbewustzijn te vergroten, beter in contact te komen met ons gevoel en een ontspannen staat van zijn te bereiken. […]
Een gedachte om op te kauwen
In 2050 heeft onze aarde naar verwachting twee miljard meer mensen te voeden dan nu. Volgens de campagne Food for Thought is dit alleen mogelijk wanneer voedselinnovatie gestimuleerd wordt en de mogelijkheden van genetische modificatie worden erkend. […]
Trager methode: armen
Vandaag besteedt Jessie Kuipers met de vijf principes van de Trager Methode aandacht aan de armen om ons lichaamsbewustzijn te vergroten, beter in contact te komen met ons gevoel en een ontspannen staat van zijn te bereiken. […]
Trager methode: schouders
Vandaag besteedt Jessie Kuipers met de vijf principes van de Trager Methode aandacht aan de schouders om ons lichaamsbewustzijn te vergroten, beter in contact te komen met ons gevoel en een ontspannen staat van zijn te bereiken. […]
Trager methode: hoofd en nek
Vandaag besteedt Jessie Kuipers met de vijf principes van de Trager Methode aandacht aan het hoofd en de nek om ons lichaamsbewustzijn te vergroten, beter in contact te komen met ons gevoel en een ontspannen staat van zijn te bereiken. […]
Voetprint Cooking
‘Het idee voor dit boek is geboren toen ik in het achtuurjournaal een item hoorde over het eten van vlees: “Wanneer alle Nederlanders één dag per week minder vlees zouden eten dan ze nu doen, zouden daarmee alle klimaatdoelstellingen van het kabinet voor huishoudens in één klap gerealiseerd worden.” Maar vervolgens werd er wel bij gezegd dat het eten van kaas ook niet goed is voor het milieu. En toen dacht ik: maar wat dan wel? Dat ben ik dus maar eens haarfijn uit gaan zoeken.’ aldus Dorien Soons […]
De Trager Methode
Iedere ervaring in je leven wordt opgeslagen in elke cel van je lichaam. Zo is ons lichaam een levend gebeeldhouwd archief van onze persoonlijke geschiedenis. Het bevat ons hele leven in de vorm van ervaringen, herinneringen, angsten, verlangens, trauma’s en overtuigingen. Dit kunnen we niet wissen want we zijn geen computer. Wel kunnen we het transformeren door er andere informatie naar toe te sturen. Nieuwe ervaringen die de oude liefdevol overstemmen. […]
Quinoa: nummer 1 superfood
Quinoa is als ‘superfood’ in korte tijd razend populair geworden. Begrijpelijk, want het is lekker, bevat uitzonderlijk hoge voedingswaarden, vitaminen en mineralen, is eenvoudig te bereiden en veelzijdig in gebruik. In dit zojuist verschenen kookboek tonen chef-kok Eric van Veluwen en meesterpatissier Robert van Beckhoven de vele mogelijkheden met quinoa van ontbijt, snack en salade tot soep, hoofdschoten en dessert. […]
Superfoods, het verhaal
Superfoods zijn hip. Niet voor niets, want ze maken je ‘slank van binnen en gezond van buiten’. Superfoods staan voor een bewuste en duurzame levensstijl, het imago dat er omheen hangt is groener dan groen. Maar is dat wel terecht? {…}
De groene kracht
Als echte slaliefhebber eet ik regelmatig salades. Dat is natuurlijk al een zeer gezonde maaltijd, maar zelfs daar kan je nog meer uithalen als je regelmatig de gewone slasoorten afwisselt met andere groensoorten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen zoals Romeinse sla, rucola, spinazie of boerenkool. […]
Trakteer jezelf!
Een mens kan niet zonder iets lekkers op z’n tijd, het gevoel van een traktatie, even niet bezig zijn met ‘gezond’ en ‘verstandig’. Zelf probeer ik deze behoefte stiekem toch te bevredigen op een verstandige manier door gezond te snoepen. Het kan echt! […]
Lifefood: live nutrition for life
Dankzij Twitter raakte ik in contact met Lifefood. Een jong bedrijfje gericht op biologische, veganistische rawfood snacks. Ze wilden De Hippe Vegetariër graag kennis laten maken met deze mooie producten en zo ontving ik een pakketje vol overheerlijke rawfood snacks. […]
Koolhydraten OK
Iedereen heeft het weleens geprobeerd: een dieet zonder koolhydraten. Persoonlijk word ik nergens zo chagrijnig van. Ik heb de hele dag honger en word verdrietig van iedere maaltijd die ik eet. Ik snap het principe en ik geloof ook best dat er mensen zijn die hier veel baat bij hebben en voor wie dit werkt, maar ik bedank ervoor. Ik zeg: koolhydraten zijn OK! […]
Broodbeleg
Brood en beleg. Het is voor mij een eeuwige strijd, al vanaf kinds af aan. […]
Eet vaak, niet veel
Het is een vaak gehoorde eettip: ‘Eet vaak, niet veel’. Toch wist ik er zelf nooit raad mee wanneer ik dit soort eetadviezen tegenkwam in de glossy’s. ’S Morgens, ’s middags en ’s avonds heb ik gewoon honger en dan wil ik een goede maaltijd. Dan ga ik toch geen halve boterham eten? […]
Onbeperkt? Rauw!
Er zijn van die dagen en dan heb ik honger, constant honger. En nergens word ik zo chagrijnig van als honger, dus er moet gegeten worden en graag iets waarvan ik onbeperkt kan blijven snaaien. Helaas is de combinatie onbeperkt én verstandig zeer zeldzaam in de voedingswereld, maar niet onmogelijk. RAUWKOST! Dat is onze redding. Snoeptomaatjes, komkommertjes, paprika, radijsjes, wortelballetjes de hele dag door. […]
Halleluja Hüttenkäse
Voor De Hippe Vegetariër is een goede balans tussen genieten en lekker in je vel zitten de sleutel tot geluk, want zonder dit evenwicht is het leven slechts half zo leuk. Om deze balans te behouden is het van belang de juiste keuzes te maken voor je dagelijkse voeding. De wekelijkse eettip helpt je hierbij en geeft de nodige inspiratie. […]
