
Gezondheid
6 krachtige gezondheidsvoordelen van kurkuma
Bij gezond eten denken we al snel aan groenten en fruit. Maar laten we kruiden niet vergeten! Kruiden hebben grote gezondheidsvoordelen. Een goed voorbeeld hiervan is kurkuma. Kurkuma wordt al eeuwenlang als geneeskrachtig gezien en is uitgebreid onder de loep genomen door wetenschappers. Maar liefst honderden onderzoeken werden gedaan naar de geneeskrachtige werking. En de resultaten zijn erg positief. Onze gastbloggers van Puur Figuur vertellen je er alles over.
Dit wil je weten over knoflook
Het perfecte voorbeeld van klein maar krachtig: knoflook. Dit kleine bolletje geeft niet alleen lekker veel smaak, het zit ook vol gezonde voedingsstoffen. Knoflook staat dan ook al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Benieuwd wat die stoffen allemaal voor je lichaam doen? Onze gastbloggers van Puur Figuur vertellen jullie er alles over.
Past vegetarisch eten bij jouw DNA?
‘Vegetarisch eten zit in mijn genen!’ Wellicht heb je dit ooit voorbij horen komen? Wanneer iemands ouders vegetarisch eten zie je vaak dat dit wordt overgenomen door de kinderen, want ja het “zit in je genen”. Maar kan dat eigenlijk wel? Past vegetarisch eten bijvoorbeeld wel bij ons DNA? Wij deden een test bij Omniyou en delen hier onze ervaring.
Hoe krijg je als sportende vegetariër een optimale eiwitinname?
Eet jij vooral vegetarisch, of eet je ook geen eieren en zuivel? Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze bizar zijn afgevallen na het volgen van een plantaardig dieet, of dat spiergroei zonder vlees eten onmogelijk is. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn! Onze gastblogger Stijn van Willigen vertelt je alles over eiwitten, de kwaliteit ervan en hoe je als vegetariër voldoende eiwitten binnen kan krijgen. Lees snel verder!
Top 5: Artikelen over slaap
Ben jij overdag erg moe omdat je ’s avonds niet in slaap komt door bijvoorbeeld stress of gepieker? 1 op de 3 Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Voor die personen hebben wij iets super tofs. In samenwerking met Culture of Sleep presenteren we het Persoonlijk Slaaptraject ‘Beter Slapen’. Hiermee slaap je beter binnen 6 weken! In onderstaande artikelen vertellen we je meer over slaapproblematiek en wat je hieraan kunt doen.
Havermoutpap met kiwi en chiazaad
Ben jij tevreden met je ontbijt? Grote kans van wel, want wij Nederlanders blijken een tevreden volkje. Uit een onderzoek van Zespri kiwi’s naar de ontbijtgewoontes van Nederlanders, blijken wij best gelukkig te zijn met ons ontbijt. Toch is er 19% die wel eens wat anders zou willen als ontbijt. Ook staat 23% open voor nieuwe informatie over gezond en lekker ontbijten. Hoor jij bij die groep? Probeer dan eens dit recept! Deze gezonde havermoutpap met kiwi, chiazaad, appelsap en munt zit bomvol goede voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Probeer hem nu zelf! Toch liever zin in een ontbijtbowl met fruit? Probeer dan dit recept van Zespri.
Hoe ga je om met piekeren in bed
Je hebt het vast weleens meegemaakt: je ligt te piekeren in bed en valt maar niet in slaap. Hoe ga je daarmee om? Waarschijnlijk ga je alleen maar nog meer je best doen om in slaap te vallen. En daar zit de crux. Want slapen gaat over alles behalve ‘proberen’. In slaap vallen gaat natuurlijk en helemaal vanzelf. Daar hoef je helemaal niet voor te doen. Sterker nog, hoe meer je het ‘probeert’, hoe meer je jezelf in de weg zit en juist niet kunt slapen. Maar wat kun je ertegen doen?
Dit gebeurt er met je als je te weinig slaapt
Je hebt het vast weleens meegemaakt: je ligt al een tijdje in bed en het lukt maar niet om in slaap te vallen. Hoe later het wordt, hoe meer je jezelf begint af te vragen hoe je de volgende dag gaat overleven. Op zich geen gekke gedachte, want zelfs al na één nachtje slecht slapen, kun je last krijgen van een slaperig gevoel, concentratieverlies en een prikkelbare stemming. Hoewel dit je behoorlijk in de weg kan zitten, is het geen ramp als dit een keertje gebeurt. Je kunt je vast voorstellen dat dit een ander verhaal wordt als je voor langere periode onvoldoende slaapt. Maar wat wordt er eigenlijk precies bedoeld met slaaptekort?
Ik gebruikte vitamine B12 neusspray en dit ervaarde ik
Voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om erop te letten dat ze wel alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Vitamine B12 is één van die belangrijke voedingsstoffen. B12 zit alleen in vlees, zuivel en eieren. Vegetariërs dienen hun B12 uit zuivel en eieren te halen en aanvullend uit supplementen. Voor veganisten is het helemaal belangrijk op vitamine B12 supplementen te gebruiken, gezien het niet in plantaardige producten voorkomt. Wat is dan het beste B12 supplement? Ik testte de neusspray voor je!
Zo herken je slaapangst en dit is hoe je het kunt doorbreken
Je ligt in bed en de spanning giert door je lijf. Terwijl de tijd blijft doortikken, blijf je maar piekeren en val je maar niet in slaap: paniek! Misschien helpt het je als ik je vertel dat je niet de enige bent die hier last van heeft. Ruim 1 op de 3 (!) mensen in Nederland worstelt met slaapproblemen. Hierbij speelt slaapangst voor veel mensen een grote rol. Maar wat is slaapangst?
Vijf gezondheidsvoordelen van kiwi’s waarmee jij de winter doorkomt!
De winter staat bekend om zijn gure dagen en donkere avonden. Het is dan ook veel voorkomend dat mensen last krijgen van een winterdip. Een makkelijke manier om dit te verhelpen is het eten van kiwi’s. Wil jij weten waarom? Lees het hier!
5 manieren om vitamine B12 binnen te krijgen
Veel vegetariërs en veganisten vragen zich af of ze wel alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Vitamine B12 is een van de belangrijkste voedingsstoffen om als vegetariër op te letten. Vitamine B12 zit namelijk vooral in vlees! In zuivel en eieren zit dit ook, maar minder dan in vlees. In plantaardige producten zit helemaal geen B12. Hoe zorg je er dan voor dat je genoeg van deze vitamine binnenkrijgt? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Samen met Pronofit zochten wij de vijf beste manieren uit om B12 binnen te krijgen!
Plantaardige vervanger voor vlees: peulvruchten
Een vegetarische leefstijl kan hartstikke gezond zijn, en zelfs voordelen hebben voor de gezondheid. Toch lijkt het soms lastig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt en kunnen er tekorten ontstaan. Je hebt het vast vaker gehoord als je al lang vegetarisch eet: let op je eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B12. Deze voedingsstoffen komen namelijk vooral voor in dierlijke producten. Er zijn gelukkig een heleboel manieren om tóch alles binnen te krijgen via vegetarische voedingsbronnen en te eten volgens een gezond en gevarieerd voedingspatroon. In dit artikel bespreken we peulvruchten als aanvulling op een vegetarisch dieet!
BELANGRIJK: het verschil tussen actief en non-actief B12
Vitamines hebben we nodig! Vooral vitamine B12 is belangrijk voor vegetariërs en veganisten, omdat die alleen voorkomt in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Veel van ons weten dit al, maar wist je ook dat er een verschil is tussen actieve en non-actieve vitamine B12? Vitals vertelde ons er meer over!
De vicieuze cirkel van stress en slecht slapen
We leven in een moderne tijd vol technische snufjes die ons leven (vergeleken met vroeger) een stuk gemakkelijker en aangenamer maken. En toch vallen we met bosjes neer. Best gek, de vicieuze cirkel van stress en slecht slapen, of toch niet? In dit artikel vertelt Renée Jolet Joosten je meer over rust, stress en het ego en geeft ze je leefstijltips om stress aan te pakken.
Vitamine B12: essentieel voor vegetariërs
Met name ijzer, B12, jodium, calcium, zink en vitamine D zijn belangrijk voor degenen met een plantaardig dieet. Het dierlijke product is hierbij de dominante voedingsbron, de biologische beschikbaarheid is groter bij dierlijke producten, en vanuit dierlijke producten wordt het makkelijker in je lichaam opgenomen. Deze week lees je meer over vitamine B12 en waarom het zo essentieel is voor vegetariërs en veganisten!
Kokosolie is gezond, feit of fictie?
Het is jullie vast niet ontgaan, maar kokosolie is helemaal hot en wordt door velen aangeprezen als een waar superfood. Ook worden de schappen van de gemiddelde supermarkt aangevuld met talloze kokosproducten, zoals kokosyoghurt, kokosijs, kokosmelk en ga zo maar door. Maar wat weten we precies van de gezondheidsvoordelen van deze producten. Laten we beginnen met kokosolie, is het echt zo gezond? En waarom dan? Lees snel verder en kom erachter!
Plantaardige voeding bij zwangerschap, waar moet je op letten?
Een gezonde zwangerschap hebben als je al een plantaardig voedingspatroon volgt kan heel goed. Het is wel van belang dat het plantaardige dieet tijdens de zwangerschap goed gepland en volwaardig is, om zo ervoor te zorgen dat de gezondheid van jouw baby optimaal is! Ook zijn er een paar voedingsstoffen waar extra op moet worden gelet omdat de behoefte daarvan bijvoorbeeld hoger ligt als je zwanger bent. We vertellen je hier alles over in dit artikel.
7 soorten rust
Je voelt je moe, sneller geïrriteerd en hebt het idee dat je creativiteit wel een boost kan gebruiken. Een aantal nachtjes bijslapen doet wonderen, toch? Je hebt vast weleens geprobeerd om je vermoeidheidsklachten op te lossen door extra te slapen. Maar na een paar goede nachten werd je nog steeds net zo moe wakker. Het voelt soms als dweilen met de kraan open. Herkenbaar? In dit gastblog gaat Renée Jolet Joosten van Culture of Sleep precies uitleggen hoe het zit en hoe jij slim gebruik kunt maken van verschillende soorten rust.
Vitamine B12 voor vegetariërs
Vitamine B12 is een heel belangrijke vitamine, maar voor vegetariërs en veganisten is het moeilijk om daaraan te komen. Het zit namelijk alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Als je geen of weinig dierlijke producten eet ligt een tekort dus al snel op de loer. Maar hoe erg is dat nou eigenlijk? Waar krijg je dan last van? En wat kan je eraan doen? Wij zochten het voor je uit!
Alles wat je moet weten over cholesterol
Iedereen heeft wel eens van cholesterol gehoord. De meeste mensen weten wel dat het in hun voeding voorkomt of weten dat cholesterol iets te maken heeft met hart- en vaatziekten. Wat misschien minder bekend is, is dat cholesterol op een heleboel manieren in je lichaam gebruikt wordt voor vitale processen. Ook heeft leefstijl en voeding veel invloed op de cholesterolwaarden in je lichaam. In dit artikel vertellen we je hier alles over!
Heb je als vegetariër supplementen nodig?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij geen vlees of helemaal geen dierlijke producten eet. Dierenleed, milieu overwegingen, gezondheid, allergieën of een combinatie hiervan. Wat je reden ook is, als vegetariër of veganist kun je uit een gezond, divers en gebalanceerd voedingspatroon in principe al je benodigde voedingsstoffen halen. Heb je als vegetariër dan echt supplementen nodig?
5 redenen om in 2022 minder vlees te eten
Het was me een jaar! We hopen dat het goed met je gaat, en dat je de rollercoaster van 2020 goed bent doorgekomen. Hopelijk zal het nieuwe jaar ons veel moois brengen, en daar horen natuurlijk goede voornemens bij. Voor iedereen die de motivatie om minder vlees te eten wel kan gebruiken, hebben wij de beste redenen even op een rijtje gezet. Op naar een nog plantaardiger 2021!
Wat is fonio?
Ken jij fonio al? Vandaag vertellen onze gastbloggers van Puur Figuur jullie alles over deze glutenvrije graansoort. Deze soort is afkomstig uit West-Afrika en wordt steeds populairder. Het wordt zelfs de nieuwe quinoa genoemd. Wat is het precies? Hoe gebruik je het? En ook belangrijk: is het gezond? Je leest het hier!
Low carb én vegetarisch eten, kan dat?
Low carb eten is trending en misschien overweeg je zelf ook wel om de hoeveelheid koolhydraten in je eetpatroon te verminderen. Ben je benieuwd of je dat als vegetariër op een gezonde manier kan? Mara Looij, diëtist en leefstijlcoach bij DieetPlaneet Amsterdam, geeft het antwoord!
Vegan eten, hoe doe je dat?
Veganuary is volop in gang! Doe jij ook mee? Het experimenteren met een nieuw dieet is niet altijd even makkelijk. We delen daarom graag wat tips over hoe je gezond én makkelijk veganistisch kunt eten. Zo houd jij een plantaardig voedingspatroon de hele maand moeiteloos vol (en misschien nog wel langer)!
Check jezelf: eet jij voldoende vitamines en mineralen?
Vitamines en mineralen. We weten allemaal dat het belangrijk is om er voldoende van binnen te krijgen. Maar wat is voldoende? Waar haal je ze uit? En hoeveel zit er dan precies in? Met name vlees, vis en zuivel zijn rijk aan vitamines en mineralen, maar hoe doe je dit dan als vegetariër of veganist? Met dit praktische artikel help ik je op weg!
Dry January, een van de bekendste challenges van januari
Wat is jouw goede voornemen in januari? Deze vraag is en blijft populair na de jaarwisseling. Wanneer je aan mensen om je heen vraagt of zij nog goede voornemens hebben, hoor je de nodige challenges van januari ongetwijfeld voorbijkomen. Laatst schreven wij al een artikel over Veganuary, met daarbij een link naar onze nieuwe e-book Volwaardig Vegan. Maar vandaag gaan we het hebben over de misschien wel bekendste challenge: Dry January.
RESET IN 7 DAGEN: Reset je eetpatroon, je mindset en je lichaam
Ken je dat gevoel? Dat je de balans in je eetpatroon even kwijt bent? De coronakilo’s van afgelopen jaar ben je nog niet kwijt en tijdens de decembermaand heb je ook uitgebreid genoten. Terug naar je gezonde eetpatroon en ‘nee’ zeggen tegen onverstandige eetkeuzes is opeens moeilijker dan ooit. Je voelt je machteloos en zakt weg in een gefrustreerde periode van onbevredigend snaaien en een paar pondjes extra. Zonde!
Voeding als medicijn… maar soms is dat niet genoeg
Het is een gevleugelde uitspraak: “Laat voeding uw medicijn zijn”. Wij geloven – net als de orthomoleculaire voedingsleer – heilig in de kracht van goede, gezonde en volwaardige voeding. We geloven echt dat je hier heel veel uit kan halen van wat je lichaam nodig heeft, maar helaas niet áltijd álles. Met de vele bewerkte producten in de supermarkt en onze drukke, hectische levens is een 100% volwaardig voedingspatroon bijna onmogelijk. Daarom doken we samen met Vitals in de wereld van natuurlijk voedingssupplementen: tabletten of capsules die een hoog gehalte essentiële stoffen bevatten zoals vitamines en mineralen. Hiermee kan je je dagelijkse eetpatroon aanvullen, je lichaam ondersteunen en tekorten voor zijn. Want als je het ons vraagt: liever voorkomen dan genezen!
Hoe krijg je als vegetariër alle essentiële voedingsstoffen binnen?
Het is aangetoond dat een vegetarisch dieet zowel voedzaam is als preventief werkt tegen ziektes. Het is echter belangrijk om bewuste keuzes te maken bij het plannen van je vegetarische maaltijden. Je kan natuurlijk elke dag een kaaspizza eten en jezelf een vegetariër noemen, maar door simpelweg vlees (of elk dierlijk product) te vermijden en daar je dieet niet op aan te passen, heb je een hoger risico om voedingstekorten te ontwikkelen. Dit betekent: meer kans op maag- en darmproblemen en een verminderd immuunsysteem. Als je een gevarieerde voedingsinname waarborgt, kan een plantaardig dieet voor een compleet voedingspatroon zorgen, dat ook milieubewust en ziektepreventies is! Om je te helpen een goede balans te vinden zijn er vele middelen beschikbaar, die rekening houden met je voedingsvoorkeuren en ervoor zorgen dat je alle voedingsstoffen in je dieet opneemt voor een lang en gezond leven.
Zo houd je gezond eten makkelijker vol
Wil jij gezonder eten, maar heb je moeite om het vol te houden? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Onze gastblogger van Puur Figuur heeft 6 tips voor je op een rij gezet die het makkelijker voor je maken.