Voeding

Lekker in je vel zitten, fit de dag beginnen, energie hebben om al je werkzaamheden te volbrengen, rust in je hoofd zodat je stress kunt vermijden en positief gestemd zijn om uitdagingen en problemen het hoofd te bieden. Willen we dat niet allemaal? Aandacht voor voeding, sport en mindfulness helpen je hierbij, maar dat is niet het enige. Een goed glas wijn of koud biertje op zaterdagavond en een bak chocolade-ijs of chips eten met vrienden is minstens net zo belangrijk. Het gaat om de balans en om de juiste keuzes maken. In deze rubriek helpen we je op weg met slimme eettips en weetjes, om in je dagelijkse voedingspatroon slimme keuzes te maken. Het minderen van je suikerinname, bewust omgaan met koolhydraten, aandacht voor je eiwit-inname en gebruik van goede vetten – het helpt je op weg naar een sterk, energiek en slank lichaam. En geloof ons: de juiste keuzes maken kan ook lekker en gemakkelijk zijn, want genieten van eten hoort er wat ons betreft bij!


Tips om alcoholvrij te genieten

Tips om alcoholvrij te genieten

Het wordt weer lekker weer en dat betekend dat we steeds meer op het terras te vinden zijn. Het is natuurlijk erg gezellig om daarbij een lekker alcoholisch drankje te drinken. Voor veel mensen is alcohol drinken namelijk een manier om te ontspannen en plezier te hebben. Helaas kan overmatig drinken ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en jouw sociale en professionele leven beïnvloeden. Als je overweegt te stoppen met drinken of je alcoholgebruik te verminderen, is dit artikel wat voor jou! Je leest hier waarom het goed is om te minderen of stoppen met drinken, en geven we je een aantal tips om alcoholvrij te kunnen genieten!

Lees meer
Productentest: zomerse vegetarische salades van Albert Heijn

Productentest: zomerse vegetarische salades van Albert Heijn

Zodra de zon begint te stralen en de temperaturen omhoog schieten, snakken we naar salades die perfect passen bij de zomerse vibe. Dus besloten wij de nieuwste toevoegingen aan het assortiment van Albert Heijn eens grondig te testen: drie verrukkelijke, zomerse vegetarische salades. Of je nu op zoek bent naar een voedzame maaltijdsalade voor een snelle lunch of een kleine salade om te delen tijdens de aankomende parkborrels, deze gloednieuwe opties hebben voor ieder wat wils. In dit artikel nemen we je mee op een smaakavontuur terwijl we de kwaliteit, smaak en draagbaarheid van deze salades onder de loep nemen. Maak je klaar om je smaakpapillen te verwennen met de verrassend frisse en overheerlijke combinaties die Albert Heijn te bieden heeft!

Lees meer
De relatie tussen stress en voeding

De relatie tussen stress en voeding

Wist jij dat stress ook te maken kan hebben met de balans van je lichaam? Als je een tekort aan vitamines en mineralen hebt, krijg je meer last van stress. Dit komt omdat je biochemie verstoord raakt. En laat het daar nu net allemaal om draaien als je last hebt van stress! Stress wordt vaak gezien als een psychisch probleem, maar het is ook een heel lichamelijke reactie op gevaar. De oplossing is dichterbij dan je denkt en is soms heel simpel: eet genoeg groenten en fruit!

Lees meer
Alles over fermenteren

Alles over fermenteren

Fermentatie is een eeuwenoud proces waarbij micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om voedsel te maken. Door het fermentatieproces worden de eigenschappen van voedsel veranderd en ontstaan er nieuwe smaken. Fermentatie werd in het verleden veel gebruikt als methode om voedsel te bewaren. Tegenwoordig is fermenteren erg populair vanwege de gezondheidsvoordelen. In dit artikel bespreken we alles over fermentatie, lees snel verder als je hier nieuwsgierig naar bent!

Lees meer
Biologische groenten – wat maakt het verschil?

Biologische groenten – wat maakt het verschil?

Het is een feit dat groenten gezond zijn. Groenten zitten namelijk boordevol vitaminen, mineralen en andere essentiële bouwstoffen. Echter is er een groot verschil tussen biologische groenten en niet-biologische groenten. Misschien heb je wel een gehoord van de termen bespoten en onbespoten, keurmerken en bestrijdingsmiddelen. De voor- en nadelen van biologische groenten verschillen namelijk enorm ten opzichte van niet-biologische groenten. In dit artikel lees je de belangrijkste verschillen tussen biologische en niet-biologische groenten.

Lees meer
Hoe op een gezonde manier glutenvrij eten?

Hoe op een gezonde manier glutenvrij eten?

Gluten: voor velen een boosdoener. Of je nu coeliakie hebt, intolerant bent voor gluten, of simpelweg ervoor kiest om glutenvrij te eten, het kan een uitdaging zijn om glutenvrij te eten. Gluten zitten vaak verborgen in voedingsmiddelen waar je het niet verwacht, terwijl veel glutenvrije producten vol zitten met toegevoegde suikers en zout. Als je niet oppast, kan het zelfs leiden tot een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Daarom hebben we onderzocht hoe je op een gezonde manier glutenvrij kunt eten.

Lees meer
Alles over calcium

Alles over calcium

Nederland heeft de grootste calciuminname ter wereld, op IJsland na (Balk et al., 2017). Toch hebben we een hoge prevalentie van botontkalking, zo’n half miljoen Nederlanders in 2018 was hiermee bekend bij de huisarts (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu, 2019). Dit is opvallend omdat calcium over het algemeen bekend staat als bevorderend voor sterke botten. In deze blogpost gaat Desiré van der Kruk verder in op de factoren die calciumopname beïnvloeden, de functie van calcium in het lichaam en welke voedingsmiddelen je het beste kunt eten voor een adequate inname.

Lees meer
De gezondheidsvoordelen van asperges

De gezondheidsvoordelen van asperges

Morgen is de officiële laatste dag van het aspergeseizoen. Om deze periode af te sluiten, leek het ons gepast om wat te schrijven over het witte goud. Onze gastblogger Marjolein Pubben is dol op asperges, dus een kans om de gezondheidsvoordelen van asperges uit te zoeken kon zij natuurlijk niet laten schieten. In deze blog heeft zij de vitamines en mineralen in asperges voor je op een rijtje gezet en als afsluiting deelt zij ook graag haar favoriete asperge gerecht met jullie!

Lees meer
HELP! Wat is nu een duurzame eet keuze?

HELP! Wat is nu een duurzame eet keuze?

De wereld van duurzaamheid is ongelofelijk ingewikkeld. Je hebt te maken met CO2-uitstoot en landgebruik, en dit alles bepaalt de impact van ons eten op het milieu. Hoe doe je het nu goed? We weten dat vlees een enorme impact heeft op het milieu, maar waar moet je nog meer rekening mee houden? Wat is bijvoorbeeld de milieu-impact van zuivel, of noten, of groenten? Wij helpen je om een beter beeld te krijgen van de foodprint van jouw dagelijkse eten.

Lees meer
Amarant: wat is het?

Amarant: wat is het?

Misschien ben je amarant wel eens tegengekomen in de supermarkt. In de Zonnatura Rozemarijn & zeezout maïswafels bijvoorbeeld! Of in kleine zakjes, waarin de amarant de vorm heeft van kleine korrels. In steeds meer recepten zien wij dit ingrediënt terug, maar wat is het eigenlijk en wat kan je ermee? Wij zochten het voor je uit!

Lees meer
Hoe overleef je sociale situaties als je vegetarisch eet?

Hoe overleef je sociale situaties als je vegetarisch eet?

Misschien heb je de keuze gemaakt om vaker plantaardig te eten. Goed bezig! Helaas kan het zijn dat je hier niet altijd even steunende reacties op ontvangt, of stoor je je eraan dat er veel dierlijke producten worden gegeten in jouw omgeving. De sociale druk die jouw omgeving op je uitoefent kan best een barrière vormen in de overstap naar een plantaardig(er) voedingspatroon. In dit artikel delen wij daarom vier tips over hoe je met deze situatie om kunt gaan!

Lees meer
Hoe bouw je telkens weer een volwaardige en gezonde maaltijd op?

Hoe bouw je telkens weer een volwaardige en gezonde maaltijd op?

Ben je overgestapt naar een flexitarisch of vegetarisch voedingspatroon? Dan kan het soms lastig zijn om na een lange werkdag last-minute zomaar zonder recept een volwaardige avondmaaltijd voor jezelf op tafel te zetten. In dit artikel delen wij hoe je zelfstandig de hele week een volwaardige, gezonde vegetarische avondmaaltijd op tafel zet! 

Lees meer
Waar moet je op letten bij het kiezen van een volwaardige kant-en-klare vleesvervanger?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een volwaardige kant-en-klare vleesvervanger?

Als je aan kant-en-klare vleesvervangers denkt, denk je misschien aan lange ingrediëntenlijsten. Te veel zout, toegevoegde suikers en veel calorieën. Niet zo gezond dus… Toch zijn er een hele boel gezonde opties in de supermarkt te vinden en hebben kant-en-klare vleesvervangers zeker ook voordelen! Maar wat zijn deze voordelen? En hoe weet je wat een volwaardige vleesvervanger is? Daar vertellen we je meer over in dit artikel, dus lees snel verder!

Lees meer
Dit eten bevat veel voedingsstoffen

Dit eten bevat veel voedingsstoffen

Met het nieuwe jaar in zicht kijken wij graag vooruit naar de lekkere, gezonde maaltijden die we na alle feestdiners weer zullen voorschotelen. De ingrediënten in dit artikel bevatten veel vitamines, mineralen of antioxidanten. En het fijne is: het hoeven echt geen speciale, exotische of moeilijk verkrijgbare dingen te zijn. Je vindt ze gewoon in de supermarkt. Onze gastblogger van Puur Figuur verteld je er alles over. Lees snel verder.

Lees meer
Wie? Kiwi! Zo boost je jouw weerstand

Wie? Kiwi! Zo boost je jouw weerstand

Het wordt steeds kouder buiten én we hebben net een sneeuwstorm achter de rug. Daarom is het nu des te belangrijker om goed te zorgen voor je lichaam en je immuunsysteem. Dat kan soms best lastig zijn, omdat we natuurlijk het liefst lekker op de bank kruipen met comfort food en een warm dekentje! Toch heeft ongeveer 30% van de Nederlanders er ook behoefte aan om hun weerstand te verhogen. Daarom kwam Zespri met de campagne #boostjeweerstand! Daar vertellen we je in dit artikel graag meer over.

Lees meer
HELP: Musthaves voor een vegetarisch eetpatroon

HELP: Musthaves voor een vegetarisch eetpatroon

YES, je hebt het besluit genomen om een vegetarisch eetpatroon te volgen, of misschien om te minderen in het eten van vlees. Super goed natuurlijk! Het heeft veel voordelen voor je eigen gezondheid en voor de natuur. Maar nu het besluit is genomen, vraag je je misschien af: hoe pak je dat aan? Eet je dan alleen maar vleesvervangers of moet je heel ingewikkeld gaan koken? Wij helpen je op weg! In het vorige blog hebben we besproken hoe je vleesvervangers kunt vervangen. Vandaag vertellen we welke producten je als vegetariër altijd in je voorraadkast moet hebben. Deze producten maakt het koken zeker makkelijker, leuker en zelfs lekkerder!

Lees meer
Hoe krijg je als sportende vegetariër een optimale eiwitinname?

Hoe krijg je als sportende vegetariër een optimale eiwitinname?

Eet jij vooral vegetarisch, of eet je ook geen eieren en zuivel? Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze bizar zijn afgevallen na het volgen van een plantaardig dieet, of dat spiergroei zonder vlees eten onmogelijk is. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn! Onze gastblogger Stijn van Willigen vertelt je alles over eiwitten, de kwaliteit ervan en hoe je als vegetariër voldoende eiwitten binnen kan krijgen. Lees snel verder!

Lees meer
Havermoutpap met kiwi en chiazaad

Havermoutpap met kiwi en chiazaad

Ben jij tevreden met je ontbijt? Grote kans van wel, want wij Nederlanders blijken een tevreden volkje. Uit een onderzoek van Zespri kiwi’s naar de ontbijtgewoontes van Nederlanders, blijken wij best gelukkig te zijn met ons ontbijt. Toch is er 19% die wel eens wat anders zou willen als ontbijt. Ook staat 23% open voor nieuwe informatie over gezond en lekker ontbijten. Hoor jij bij die groep? Probeer dan eens dit recept! Deze gezonde havermoutpap met kiwi, chiazaad, appelsap en munt zit bomvol goede voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Probeer hem nu zelf! Toch liever zin in een ontbijtbowl met fruit? Probeer dan dit recept van Zespri.

Lees meer
Ik gebruikte vitamine B12 neusspray en dit ervaarde ik

Ik gebruikte vitamine B12 neusspray en dit ervaarde ik

Voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om erop te letten dat ze wel alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Vitamine B12 is één van die belangrijke voedingsstoffen. B12 zit alleen in vlees, zuivel en eieren. Vegetariërs dienen hun B12 uit zuivel en eieren te halen en aanvullend uit supplementen. Voor veganisten is het helemaal belangrijk op vitamine B12 supplementen te gebruiken, gezien het niet in plantaardige producten voorkomt. Wat is dan het beste B12 supplement? Ik testte de neusspray voor je!

Lees meer
5 manieren om vitamine B12 binnen te krijgen

5 manieren om vitamine B12 binnen te krijgen

Veel vegetariërs en veganisten vragen zich af of ze wel alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Vitamine B12 is een van de belangrijkste voedingsstoffen om als vegetariër op te letten. Vitamine B12 zit namelijk vooral in vlees! In zuivel en eieren zit dit ook, maar minder dan in vlees. In plantaardige producten zit helemaal geen B12. Hoe zorg je er dan voor dat je genoeg van deze vitamine binnenkrijgt? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Samen met Pronofit zochten wij de vijf beste manieren uit om B12 binnen te krijgen!

Lees meer
Plantaardige vervanger voor vlees: peulvruchten

Plantaardige vervanger voor vlees: peulvruchten

Een vegetarische leefstijl kan hartstikke gezond zijn, en zelfs voordelen hebben voor de gezondheid. Toch lijkt het soms lastig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt en kunnen er tekorten ontstaan. Je hebt het vast vaker gehoord als je al lang vegetarisch eet: let op je eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B12. Deze voedingsstoffen komen namelijk vooral voor in dierlijke producten. Er zijn gelukkig een heleboel manieren om tóch alles binnen te krijgen via vegetarische voedingsbronnen en te eten volgens een gezond en gevarieerd voedingspatroon. In dit artikel bespreken we peulvruchten als aanvulling op een vegetarisch dieet!

Lees meer
Vitamine B12: essentieel voor vegetariërs

Vitamine B12: essentieel voor vegetariërs

Met name ijzer, B12, jodium, calcium, zink en vitamine D zijn belangrijk voor degenen met een plantaardig dieet. Het dierlijke product is hierbij de dominante voedingsbron, de biologische beschikbaarheid is groter bij dierlijke producten, en vanuit dierlijke producten wordt het makkelijker in je lichaam opgenomen. Deze week lees je meer over vitamine B12 en waarom het zo essentieel is voor vegetariërs en veganisten!

Lees meer
Kokosolie is gezond, feit of fictie?

Kokosolie is gezond, feit of fictie?

Het is jullie vast niet ontgaan, maar kokosolie is helemaal hot en wordt door velen aangeprezen als een waar superfood. Ook worden de schappen van de gemiddelde supermarkt aangevuld met talloze kokosproducten, zoals kokosyoghurt, kokosijs, kokosmelk en ga zo maar door. Maar wat weten we precies van de gezondheidsvoordelen van deze producten. Laten we beginnen met kokosolie, is het echt zo gezond? En waarom dan? Lees snel verder en kom erachter!

Lees meer
Plantaardige voeding bij zwangerschap, waar moet je op letten?

Plantaardige voeding bij zwangerschap, waar moet je op letten?

Een gezonde zwangerschap hebben als je al een plantaardig voedingspatroon volgt kan heel goed. Het is wel van belang dat het plantaardige dieet tijdens de zwangerschap goed gepland en volwaardig is, om zo ervoor te zorgen dat de gezondheid van jouw baby optimaal is! Ook zijn er een paar voedingsstoffen waar extra op moet worden gelet omdat de behoefte daarvan bijvoorbeeld hoger ligt als je zwanger bent. We vertellen je hier alles over in dit artikel.

Lees meer
Vitamine B12 voor vegetariërs

Vitamine B12 voor vegetariërs

Vitamine B12 is een heel belangrijke vitamine, maar voor vegetariërs en veganisten is het moeilijk om daaraan te komen. Het zit namelijk alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Als je geen of weinig dierlijke producten eet ligt een tekort dus al snel op de loer. Maar hoe erg is dat nou eigenlijk? Waar krijg je dan last van? En wat kan je eraan doen? Wij zochten het voor je uit!

Lees meer
Alles wat je moet weten over cholesterol

Alles wat je moet weten over cholesterol

Iedereen heeft wel eens van cholesterol gehoord. De meeste mensen weten wel dat het in hun voeding voorkomt of weten dat cholesterol iets te maken heeft met hart- en vaatziekten. Wat misschien minder bekend is, is dat cholesterol op een heleboel manieren in je lichaam gebruikt wordt voor vitale processen. Ook heeft leefstijl en voeding veel invloed op de cholesterolwaarden in je lichaam. In dit artikel vertellen we je hier alles over!

Lees meer
Heb je als vegetariër supplementen nodig?

Heb je als vegetariër supplementen nodig?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij geen vlees of helemaal geen dierlijke producten eet. Dierenleed, milieu overwegingen, gezondheid, allergieën of een combinatie hiervan. Wat je reden ook is, als vegetariër of veganist kun je uit een gezond, divers en gebalanceerd voedingspatroon in principe al je benodigde voedingsstoffen halen. Heb je als vegetariër dan echt supplementen nodig?

Lees meer
5 redenen om in 2022 minder vlees te eten

5 redenen om in 2022 minder vlees te eten

Het was me een jaar! We hopen dat het goed met je gaat, en dat je de rollercoaster van 2020 goed bent doorgekomen. Hopelijk zal het nieuwe jaar ons veel moois brengen, en daar horen natuurlijk goede voornemens bij. Voor iedereen die de motivatie om minder vlees te eten wel kan gebruiken, hebben wij de beste redenen even op een rijtje gezet. Op naar een nog plantaardiger 2021!

Lees meer
Wat is fonio?

Wat is fonio?

Ken jij fonio al? Vandaag vertellen onze gastbloggers van Puur Figuur jullie alles over deze glutenvrije graansoort. Deze soort is afkomstig uit West-Afrika en wordt steeds populairder. Het wordt zelfs de nieuwe quinoa genoemd. Wat is het precies? Hoe gebruik je het? En ook belangrijk: is het gezond? Je leest het hier!

Lees meer