Gezondheid

Gezondheid

Lekker in je vel zitten, fit de dag beginnen, energie hebben om al je werkzaamheden te volbrengen, rust in je hoofd zodat je stress kunt vermijden en positief gestemd zijn om uitdagingen en problemen het hoofd te bieden. Willen we dat niet allemaal? Aandacht voor voeding, sport en mindfulness helpen je hierbij, maar dat is niet het enige. Een goed glas wijn of koud biertje op zaterdagavond en een bak chocolade-ijs of chips eten met vrienden is minstens net zo belangrijk. Het gaat om de balans en om de juiste keuzes maken. Je buikje rond gegeten? De volgende dag lekker sporten. Lange dagen op kantoor? Neem een ochtend tijd voor yoga. Voor de derde keer op rij uiteten? Maak de juiste keuzes op het menu. Gezondheid, zowel fysiek als mentaal, hoeft helemaal niet ingewikkeld of hard werken te zijn. Elke dag opnieuw kan je slimme keuzes maken om het evenwicht te behouden, daarbij helpen we je in deze rubriek.

Vind alles wat je zoekt


Ayurveda: lunchen per dosha

Ayurveda: lunchen per dosha

Na alle informatie over Ayurveda en de drie verschillende dosha’s Vata, Pitta en Kapha met hun voeding- en leefstijladviezen, ga ik nu concreter in op de vraag: hoe kan ik mijn eetpatroon afstemmen op mijn dosha? Door voorbeeldrecepten voor ontbijt, lunch en diner laat ik zien hoe je door middel van een maaltijd en het gebruik van kruiden je constitutie weer in evenwicht brengt. We gaan verder met de lunch! Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag in de Ayurveda.

Lees meer
Ayurveda: ontbijten per dosha

Ayurveda: ontbijten per dosha

Na alle informatie over Ayurveda en de drie verschillende dosha’s Vata, Pitta en Kapha met hun voeding- en leefstijladviezen, ga ik nu concreter in op de vraag: hoe kan ik mijn eetpatroon afstemmen op mijn dosha? Door voorbeeldrecepten voor ontbijt, lunch en diner laat ik zien hoe je door middel van een maaltijd en het gebruik van kruiden je constitutie weer in evenwicht brengt. We beginnen bij het ontbijt!

Lees meer
Weten van (h)eerlijk eten

Weten van (h)eerlijk eten

In het kookboek Weten van (h)eerlijk eten laat Rineke Dijkinga, orthomoleculair en natuurgeneeskundige, zien hoe wij door middel van eten onze gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Want gezondheid is niet iets wat je overkomt, je kunt er actief aan werken. Dus neem verantwoordelijkheid voor je voeding en word bewust gezond! […]

Lees meer
The Athletic Club: sporten zoals we gebouwd zijn

The Athletic Club: sporten zoals we gebouwd zijn

Amsterdam is een bijzondere sportclub rijker: The Athletic Club. Een Gym & Health Club waar getraind wordt in de puurste vorm, zoals ons lichaam gebouwd is. Geen krachtapparaten of gewichten heffen in onnatuurlijke posities, nee, werken met je lichaam als ultieme machine. Want het dragen van je eigen gewicht is de basis voor de opbouw van kracht en vitaliteit. Klinkt logisch? Zeker weten! […]

Lees meer
Ayurveda: de introductie

Ayurveda: de introductie

Ayurveda, opgebouwd uit Ayur (leven) en Veda (kunst), is een levenswijze die het welzijn van mensen en hun gezondheid wil verbeteren. Het is een 5000 jaar oude Indiase, natuurlijke wijsheid die ernaar streeft in het dagelijks bestaan in harmonie met de natuurwetten te leven. Het is een preventieve geneeswijze die je leert om in balans te zijn, waardoor je het beste uit jezelf kan halen en kan aansturen op een lang, gelukkig en gezond leven. […]

Lees meer
Het Nieuwe Lopen

Het Nieuwe Lopen

Volgende week start in Amsterdam Het Nieuwe Lopen, een hardloopmethode waarmee (beginnende) hardlopers leren hoe ze blessurevrij en gemotiveerd hun conditie kunnen verbeteren. De cursussen zijn ontwikkeld door ervaren hardlooptrainer Rogier Rümke en speciaal gericht op recreatieve lopers. De cursist leert naast verantwoord hardlopen ook wat er in het lichaam gebeurt tijdens het lopen. Dat helpt het eeuwige blessureleed te voorkomen en, als dat zich onverhoopt toch voordoet, in bijna alle gevallen door te lopen tijdens het genezingsproces. […]

Lees meer
Voetprint Cooking

Voetprint Cooking

‘Het idee voor dit boek is geboren toen ik in het achtuurjournaal een item hoorde over het eten van vlees: “Wanneer alle Nederlanders één dag per week minder vlees zouden eten dan ze nu doen, zouden daarmee alle klimaatdoelstellingen van het kabinet voor huishoudens in één klap gerealiseerd worden.” Maar vervolgens werd er wel bij gezegd dat het eten van kaas ook niet goed is voor het milieu. En toen dacht ik: maar wat dan wel? Dat ben ik dus maar eens haarfijn uit gaan zoeken.’ aldus Dorien Soons […]

Lees meer
De Trager Methode

De Trager Methode

Iedere ervaring in je leven wordt opgeslagen in elke cel van je lichaam. Zo is ons lichaam een levend gebeeldhouwd archief van onze persoonlijke geschiedenis. Het bevat ons hele leven in de vorm van ervaringen, herinneringen, angsten, verlangens, trauma’s en overtuigingen. Dit kunnen we niet wissen want we zijn geen computer. Wel kunnen we het transformeren door er andere informatie naar toe te sturen. Nieuwe ervaringen die de oude liefdevol overstemmen. […]

Lees meer
Quinoa: nummer 1 superfood

Quinoa: nummer 1 superfood

Quinoa is als ‘superfood’ in korte tijd razend populair geworden. Begrijpelijk, want het is lekker, bevat uitzonderlijk hoge voedingswaarden, vitaminen en mineralen, is eenvoudig te bereiden en veelzijdig in gebruik. In dit zojuist verschenen kookboek tonen chef-kok Eric van Veluwen en meesterpatissier Robert van Beckhoven de vele mogelijkheden met quinoa van ontbijt, snack en salade tot soep, hoofdschoten en dessert. […]

Lees meer
De groene kracht

De groene kracht

Als echte slaliefhebber eet ik regelmatig salades. Dat is natuurlijk al een zeer gezonde maaltijd, maar zelfs daar kan je nog meer uithalen als je regelmatig de gewone slasoorten afwisselt met andere groensoorten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen zoals Romeinse sla, rucola, spinazie of boerenkool. […]

Lees meer
Trakteer jezelf!

Trakteer jezelf!

Een mens kan niet zonder iets lekkers op z’n tijd, het gevoel van een traktatie, even niet bezig zijn met ‘gezond’ en ‘verstandig’. Zelf probeer ik deze behoefte stiekem toch te bevredigen op een verstandige manier door gezond te snoepen. Het kan echt! […]

Lees meer
Koolhydraten OK

Koolhydraten OK

Iedereen heeft het weleens geprobeerd: een dieet zonder koolhydraten. Persoonlijk word ik nergens zo chagrijnig van. Ik heb de hele dag honger en word verdrietig van iedere maaltijd die ik eet. Ik snap het principe en ik geloof ook best dat er mensen zijn die hier veel baat bij hebben en voor wie dit werkt, maar ik bedank ervoor. Ik zeg: koolhydraten zijn OK! […]

Lees meer
Eet vaak, niet veel

Eet vaak, niet veel

Het is een vaak gehoorde eettip: ‘Eet vaak, niet veel’. Toch wist ik er zelf nooit raad mee wanneer ik dit soort eetadviezen tegenkwam in de glossy’s. ’S Morgens, ’s middags en ’s avonds heb ik gewoon honger en dan wil ik een goede maaltijd. Dan ga ik toch geen halve boterham eten? […]

Lees meer
Onbeperkt? Rauw!

Onbeperkt? Rauw!

Er zijn van die dagen en dan heb ik honger, constant honger. En nergens word ik zo chagrijnig van als honger, dus er moet gegeten worden en graag iets waarvan ik onbeperkt kan blijven snaaien. Helaas is de combinatie onbeperkt én verstandig zeer zeldzaam in de voedingswereld, maar niet onmogelijk. RAUWKOST! Dat is onze redding. Snoeptomaatjes, komkommertjes, paprika, radijsjes, wortelballetjes de hele dag door. […]

Lees meer
Halleluja Hüttenkäse

Halleluja Hüttenkäse

Voor De Hippe Vegetariër is een goede balans tussen genieten en lekker in je vel zitten de sleutel tot geluk, want zonder dit evenwicht is het leven slechts half zo leuk. Om deze balans te behouden is het van belang de juiste keuzes te maken voor je dagelijkse voeding. De wekelijkse eettip helpt je hierbij en geeft de nodige inspiratie. […]

Lees meer