Ik ben een planteneter, net als jij!
Isabel Boerdam

Ik ben een planteneter, net als jij!

zaterdag 18 januari 2014
Boele Ytsma probeert ons in het inspirerende boek Ik ben een planteneter, net als jij op luchtige en openhartige wijze te overtuigen van de kracht van groene voeding. Als ervaringsdeskundige vertelt hij hoe zijn nieuwe levensstijl zorgde voor een betere gezondheid, meer energie en een passie voor het leven. Dat willen we toch allemaal?

De ommekeer
Net zoals velen onder ons en net zoals ik, leefde Boele niet altijd zo gezond. Op zijn 41ste belandde hij in een midlifecrises. Hij was ontevreden over zijn professionele leven, zijn sociale leven, zijn lichaam en zijn gezondheid. Openhartig schrijft hij over zijn overgewicht en zijn slechte conditie. Het moest vanaf nu anders. Boele gingen sporten en lijnen, zoals wij dat allemaal weleens geprobeerd hebben, maar zonder resultaat. Op zoek naar de oplossing verdiepte hij zich in de vegetarische levensstijl en kwam zo ook meer te weten over ‘vegans’ en ‘raw-foodies’. Hij raakte geïntrigeerd en besloot het te proberen, voor de volle honderd procent. Hij had immers niets te verliezen…

Een wereld van verschil
Met een veganistische levensstijl ging er een wereld voor Boele open. De veranderingen waren ongelofelijk. Zo skeptisch als hij aanvankelijk tegenover het concept had gestaan, zo overtuigd raakte hij nu zelf door de reactie van zowel lichaam als geest. Hij verloor gewicht terwijl hij lekker at en geen honger had, zijn stofwisseling werd beter waardoor hij nooit meer last had van een opgeblazen gevoel, zijn hardloopprestaties gingen enorm vooruit en tot slot ervaarde hij zijn geest helderder en lichter. Alsof iemand een gordijn had open gedaan. Het was alsof zijn lichaam zei: ‘Dit is het voedsel waar ik voor gemaakt ben; nu jij goed voor mij zorgt, kan ik goed voor jou gaan zorgen.’

Het woord spreiden
Boele ontdekte dankzij zijn plantaardige levensstijl dat gezondheid geen willekeur is, maar de uitkomst van een gezond leven. Inmiddels eet hij, samen met zijn vrouw en kinderen, nu ruim drie jaar plantaardig en elke dag voelt hij hoe zijn lichaam er sterker en gezonder van wordt. Geïnspireerd door deze levensveranderende ontdekking begon Boele een blog (www.deplanteneter.nl) en schreef het boek Ik ben een planteneter, net als jij. Hiermee hoopt hij als ervaringsdeskundige andere sceptici te overtuigen deze levensstijl een kans te geven. Voor Boele is deze kennis goud gebleken en ik als Hippe Vegetariër kan dat alleen maar onderschrijven. We gunnen het iedereen!

De plantaardige revolutie
In het boek Ik ben een planteneter, net als jij beschrijft Boele zijn eigen proces van omnifoor tot planteneter. Als ervaringsdeskundige spreekt hij tot de verbeelding want van verkooppraatjes is geen sprake, het is een boek geschreven vanuit het hart. Het boek is verdeeld in acht hoofdstukken waarin steeds een ander aspect van de plantaardige levensstijl belicht wordt. Het eerste hoofdstuk laat zien hoe de planteneter de wereld verandert. Deze levenswijze heeft immers invloed op het milieu, de dieren, het wereldvoedselvraagstuk en de volksgezondheid. Boele noemt het een revolutie van vork en mes, het enige wat we immers hoeven te doen om dit te bewerkstellingen is andere keuzes maken in ons eetpatroon!

De geboren planteneter
In het tweede hoofdstuk zet Boele uiteen waarom hij ervan overtuigd is dat wij als planteneters geboren zijn. Met wetenschappelijke onderbouwing onderstreept Boele kenmerken van het menselijk lichaam in vergelijking met dieren die erop wijze dat wij nooit gemaakt zijn om vlees te eten. Hierbij kijkt hij naar anatomische aspecten, empirische testen en de rest van de wereld. Ook bespreekt hij het paleodieet waarbij teruggegaan wordt naar de gebruiken van de mens voor de landbouwrevolutie, en laat hij zien waarom hij toch de voorkeur geeft aan de plantaardige levensstijl boven paleo. Zijn afsluitende boodschap luidt als volgt: welkom thuis! Want plantaardig eten is als thuis komen…

De plantaardige basisregels
In de plantaardige levensstijl wordt uitgegaan van drie basisregels. Kort door de bocht: 1. Eet meer plantaardige producten, 2. Eet minder dierlijke producten, 3. Eet je voedsel zoals de natuur het ons geeft: minimaal of onbewerkt. Dit betekent dus dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en superfoods eet, en zo weinig mogelijk vlees, vis, melkproducten en eieren. Daarbij vermijd je geraffineerde suiker, witmeel, producten uit fabrieken met meer dan vijf ingrediënten, producten met chemische toevoegingen en producten die mensen honderd jaar geleden niet als voedsel hadden erkend. Om vorm te geven aan deze regels bouwt Boele een plantaardige voedingsdriehoek die weergeeft wat de belangrijkste elementen in het plantaardig dieet zijn. Elke groep bespreekt hij uitgebreid om je een duidelijke richtlijn te geven bij je toekomstige voedingskeuzes.

Dierlijke producten
De meest gestelde vragen in het plantaardige dieet gaan over de dierlijke producten. Kunnen we helemaal zonder? Volgens Boele hebben dierlijke producten al met al meer nadelen dan voordelen en kunnen ze voedingsstoffen gemakkelijk vervangen worden. Zo is vlees enorm belastend voor je verteringssysteem en bevat veel dierlijk vet dat veel slechter is voor je gezondheid dan plantaardige vetten. Dierlijke producten bevatten eiwitten die van belang zijn, maar in wezen heeft ons lichaam veel minder eiwit nodig dan we denken en dit kan makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld peulvruchten. En dat melk goed is voor elk blijkt in de praktijk een fabel te zijn die ons is aangepraat door de zuivelindustrie. Het is namelijk slijmvormend, ontstekingsbevorderend, brengt je in een negatieve calciumbalans, is vervuild en bovendien moeilijk verteerbaar. Kortom de planteneter mist niets en wordt alleen maar sterker, gezonder en slanker! Dus wat let je nog?

De planteneter in de praktijk
Wie denkt dat een plantaardige levensstijl beperkt is heeft het mis, dat benadrukt Boele in hoofdstuk vijf. Hier neemt hij diverse varianten onder de loep en maakt duidelijk dat de mogelijkheden oneindig zijn. Dit doet hij door een onderscheid te maken tussen vier blauwe gebieden waar de planteneter zich tussen beweegt: de nutritionist, de zetmeeleter, de rauwe planteneter en de fruiteter. Tussen al deze mogelijkheden moet de planteneter zijn eigen weg kiezen: waar voel jij je het meest bij thuis? Wat is jouw favoriete voedsel? Wat past bij je levenspatroon? Wat kun jij je permitteren? Zo is er voor ieder wat wils. Om je een paar concrete handvatten te bieden voor de dagelijkse praktijk geeft Boele voorbeelden van voedzame plantaardige ontbijtjes, lekkere lunches, uitgebreide diners en niet te vergeten de tussendoortjes. Zo krijg je een perfect idee van een dag uit het leven van de planteneter.

Wordt planteneter!
Boele sluit het boek af met drie hoofdstukken waarin hij speciale aandacht besteed aan de plantaardige leefwijze in combinatie met grote sportprestaties zoals de marathon, die hij sinds zijn start drie jaar geleden meerdere keren heeft gelopen. Ook beantwoordt hij de tien meest gestelde vragen en geeft hij je een helder stappenplan om je leven om te gooien en planteneter te worden. Als Hippe Vegetariër pas ik natuurlijk niet helemaal in dit straatje want ik eet gewoon eieren, kaas, yoghurt en drink af en toe melk. Alles met mate weliswaar, maar ik mag mezelf geen veganist noemen. Een planteneter – volgens de definitie van Boele – zou ik mezelf echter wel mogen toeschrijven want Boele legt de nadruk op wat je wel eet: groente en fruit namelijk! En dat zijn altijd de hoofdbestanddelen van mijn maaltijd. Automatisch zal je hierdoor minder dierlijke producten gaan eten, en dat zie ik ook in mijn eigen eetpatroon. Boele’s boek dat gepassioneerd en enthousiasmerend geschreven is, is buitengewoon inspirerend voor iedereen die bezig is met gezond en bewust eten. Iedere planteneter heeft zijn eigen weg, dus neem ervan mee wat jij wil! Een must-read voor Hippe Vegetariërs.

Ik ben een planteneter, net als jij
Boele Ytsma
Uitgeverij Lucht
ISBN 978 94 9172 905 8
Prijs 15.-

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.