Print Friendly, PDF & Email

theezettenThee is mijn favoriete drank voor ieder moment van de dag. Toch was ik nooit zo heel erg kieskeurig: als het uitkwam dronk ik losse thee, maar voor het gemak net zo lief een pickwickzakje. Totdat ik kennismaakte met Tea in the City, een prachtige Amsterdamse theesalon. Hier lieten ze mij thee proeven zoals het hoort te smaken en verbaasden ze mij met hun uitgebreide kennis en het prachtige thee verhaal. Zo inspirerend dat ik Tea in the City gevraagd heb het in drie blogs uit te leggen op De Hippe Vegetariër. Vandaag alles over de kunst van het thee zetten…

De basis van het thee zetten

1. De theepot: thee wordt bij voorkeur gezet in een pot die warmte goed kan vasthouden.
2. Afwassen: de pot afwassen is niet echt nodig, omspoelen is voldoende en in elk geval mag er geen zeep worden gebruikt.
3. Water koken: gebruik bij voorkeur mineraalarm water. Door de aanwezigheid van kalk en bicarbonaat in water ontstaat namelijk het bekende vieze laagje op de thee. Laat het water niet te lang doorkoken, want dan verdwijnt de lucht uit het water, hetgeen de kwaliteit van thee weer aantast.
4. Watertemperatuur: vul de pot met het gekookte water. Let op! Iedere thee heeft zijn eigen zettemperatuur, hierover later meer.
5. Thee trekken: doe de juiste hoeveelheid thee in de theepot (hierover later meer) en laat deze trekken. De richtlijn voor de hoeveelheid thee is 1 theelepel per kopje en voor een pot een eetlepel. Laat de thee een aantal minuten trekken, maar ga zeker niet hengelen! Check van te voren de aanbevolen trektijd voor de thee. Bij lang trekken (meer dan 5 minuten) wordt de thee bitterder dan bij korter trekken (2-3 minuten). Als u de thee de tijd geeft om optimaal te trekken, krijgt het de tijd om het water de optimale kleur, geur en smaak te geven.

Temperatuur en trektijd
Schermafbeelding 2014-08-18 om 16.12.26Thee word van oorsprong heet (100 graden Celcius) gedronken, niet warm. Bij groene thee gaat dit verhaal echter niet op. De ideale temperatuur van groene thee is 70 graden Celcius. Groene thee wordt vaak als bitter ervaren waardoor mensen hem te kort laten trekken. Dit is echter niet juist. U kunt het beste de adviestrektijd aan houden en letten op de juiste watertemperatuur. Wanneer de temperatuur goed is wordt de thee niet bitter. Hieronder hebben we de trektijden en temperatuur per groep in een schema neergezet.

thee en etenThee en eten
Thee kan op ieder moment van de dag gedronken worden, maar zeker ook bij de maaltijd. Niet alleen bij het ontbijt, wat vele van ons gewend zijn te drinken, maar vooral ook bij de avondmaaltijd! Dit kan een goed alternatief zijn voor wijn. Probeert u het eens en ervaar zelf hoe goed thee bij het eten past of volg onze masterclass! Tijdens onze masterclass combineren wij verschillende soorten thee met zoete en hartige spijzen. Een ultieme combinatie!

Geïnspireerd? Wil je meer weten over thee? Boek dan een mini thee-masterclass in Tea in the City. Vanaf 2 personen voor 17,50 per persoon legt Evelyne je alles uit wat je maar zou willen weten onder het genot van heerlijke theeën en bijpassende hapjes.

Door Tea in the City, Beethovenstraat 23 Amsterdam, 020-4710333, www.teainthecity.nl
Volg Tea in the City ook op Facebook voor nog meer theeweetjes!

Over Tea in the City
“De mooiste theesoorten ter wereld hebben geen enkele waarde als ze niet tegemoetkomen aan uw smaak. Het is ons vak om in de mooiste plantages ter wereld de beste thee voor u te vinden.” Logo Tea in the City 2013Deze prachtige uitspraak is afkomstig van Arthur Betjeman, van de Parijse theemaker Betjeman & Barton. Tea in the City verkoopt uitsluitend thee van Betjeman & Barton, wij geloven dat thee drinken een Lifestyle is en laten u dat graag zien in onze winkel, dus kom eens op bezoek of doe mee met een van onze masterclasses op zaterdag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Het perfecte kopje thee
Published On